arkadaşlar ben kıyıdan avlanıyorum. Sokar'ı bilmiyorum. Resmi varsa bana gönderir misiniz? Bu balığın neresi zehirli? Yenir mi?
kafasina en yakin ignesi zehirlidir. soktugu yer siser ve agri yapar. eti beyaz ve lezzetlidir. kizartarak tuketebilirsiniz.
Yenir elbette yenmez mi hiç? Çok çok lezzetli diyemem ama yemesi yine de keyifli bir balık. Yan taraflardan tutarak iğneyi çıkarırsan bir sorun yaşamazsın. Dikeni battığında da iskorpit ya da trakonya gibi zarar vermez. Ağrısı kısa süre içinde geçer ama yine de yanında varsa amonyak sürmeni tavsiye ederim, batmanın etkisini daha çabuk geçirecektir. Öldükten kısa süre sonra rahatlıkla eline alıp temizleyebilirsin, dikenleri etkisini kaybetmiş oluyor. Avlaması ise oldukça rahat. Hemen kaya dibine bildiğimiz 4-5 köstekli takım sarkıtarak avlayabilirsin ve yem olarak ekmek içi yeterli. Elinde ekmek içini iğne büyüklüğünde yuvarlayıp hamur haline getirerek, iğneyi ekmeğin içinde kaybedecek şekilde iğneye takarsan avlanabilirsin.
Marmara'da ben de rastlamadım ama Akdeniz'de çokça var Barış. Ben de orada avlayıp yeme şansına sahip oldum. Ege'de de var sanırım ama hangi bölgelerde bilemeyeceğim.
Sularımızda yaşayan 2 türü var bildiğim kadarıyla, namık abinin fotoğrafladığı, yanal çizgileri olan esmer sokar dedikleri tür olmalı, birde bu var: Siganus luridus
Datçadan Mersine kadar sahilerimzde oldukça bol bir balık türü. Muğla sahillerinde çok sık rastlanır. Egede nadir gördüm. Mercan kayalığı türündeki yerleri çok sever. Eti mükemmeldir. Tavasına doyum olmuyor. Ekmekli pinterlerin sepetlerin içine bolca giren bir balık. Tekrar ediyorum eti mükemmel. Avcılığı çook zevkli. sudan çıkana dek ağırlığının 3 katı asılır.
Hehehe benim yakaladığım tür tam olarak buydu. 1.5 kg civarındaydı ne olduğunu bilmediğimden iki elimle sarılmıştım. Neyse ki sadece elimde 1 delikle kurtulmuştum. Zehiri çok hafif ağrı ve bolca yanma hissi veriyor. Sadece buz konarak bile tedavi etmek mümkün. Ben buz kullanmıştım yaklaşık 1-2 saat arası bir sürede düzelmişti.
Deli Sarpa Bu balığa Bodrum Turgutreis ve yalıkavak limanlarında (şerit yosunlu bölgelerde) bol bol avlayabilirsiniz. Yerel insanlar balığı deli sarpa olarak çağırıyor.Ağız yapısı sarpanın aynısı.. Ben kıbrıs olta ile 3 hafta boyunca el kadar 3 tane tuttum. Yakalandığı an tüm yüzgeçlerini şişiriyor..Ayakkabınız ile üzerine hafifçe basarak iğneyi ağzından çıkarın Melanur kadar oltaya iyi asılıyor.Ben her gelişinde acaba melanur mu dedim ama eti melanurdan daha sıkı ve güzel En büyük özelliği balığın pulu yok.. Eti mükemmel ama temizlerken bile dikenlerine dikkat etmeniz gerek..
Antalya gazipaşada bolca var eti de lezzetli (ben çok seviyorum) ama o iğnesine ölüyken de dikkat edin. sokarın en sevdiğim yönleri motorsuz 5-6 mt kamış, sinek iğne,10 gr kursun ve ona göre küçük bir şamandıra çırparak da yakalanıyor (ama çırparak yakamayı sevmiyorum çok yavru telef oluyor.) ve taze ekmek, yakalandığında sanırsınız ki 1 kg balık ama 200 gr çıkarsa iyi. yani masrafsız ve zevkli oluyor. haa bir de bu balık kızartılıp yendikten sonra ellerinizde o balık kokusu olmuyor. kokmuyor mübarek hayvan. ama temizlrken dediğim gibi iğnesine dikkat edin bir de içinde siyah bir zar var onu da temizleyin mümkünse temizleme işini denizde yapın. kızarrtığınız yağa birazcık da tereyağ attınız mı offf.