son zamanlarda ortalıkda hiç sokar göremiyorum.yaz aylarında bolca yakalardım, şuanda sahilde hiçkimsede bu balıkdan yok. bu balıklar nereye gitti kışları nereye gidiyorlar.gece zıpkınla yasadışı avlanan insanlar vuruyor.ama gündüz oltayla yakalayan yok. sokarında mı kökünü kuruttuk idk
Kafa kısmı biraz daha büyük olsa resimdekine iskorpit diyeceğim ama bunun başı küçük görünüyor, farklı bir balık türü ve sanırım akdenize özgü.... Ortalıkta fazla görünmediğinden ve etinin lezzetini sevmediğini söyleyen arkadaşlara da iskorpit in yağsız bir balık olduğunu ve sadece çorbası ve yağda kızartmasının yapılmasını tavsiye ederim. Bu yaz iki kez iskorpit için bir arkadaşımla birlikte sabahladık ve birinde 60 küsür ve diğerinde de 80 küsür gayet güzel ölçülerde (iri ) yakaladık, hem çorbasına hem kızartmasına doyduk. :hungry:
abi nasıl yiyon iskorpiti ben yakalayınca oltayı misinadan kesmek geliyo içimden allahtan işi bilen vardı da adabınca çıkarıp saldı.
Anıl yazın sokar balığı iyice kıyıya yanaşır Antalya'da ve bir üreme ve beslenme çılgınlığı yaşarlar. Bu dönemde daha rahat av verirler. Kışı daha sakin geçirirler, yeme daha nazlı gelirler. Ayrıca kış aylarında bir miktar daha derindeki plakalıklara çekilirler. Senin avlamayı amaçladığın kıyıda kalan sokarları da o dediğin gece zıpkıncıları vuruyordur. Halbuki gece fenerle daldıktan sonra zıpkına gerek yok, yemek çatalıyla da alınır onlar. :yell: :mad2: :rant: :tsk: İlker Bey, sokar düşündüğünüz gibi Akdeniz'de görülüyor. İskorpitle akrabalığı yok. Zaten Kızıldeniz göçmeni türlerden. Ege'nin güney kesiminden daha yukarıda görülmüyor. Hatay, Mersin, Adana, Antalya kıyılarında bolca avlanır.
yasadışı avlananları gördüm kocaman sokarlar vurmuşlar.bunu yapan insanlar biz telefonla şikatyet etmek için aradığımızda karşımıza çıkanlar. (daha fazla açmak istemiyorum anlayan anladı) ben yakalayabilirsem 1 yada 2 tane yakalayıp biriktirdikten sonra pişiriyorum.Sokar balığı yağlı ve gayet lezzetli bir balık bence.
Teşekkür ederim cevapladığınız için, az kaldı tekrar soracaktım ayrı bir tür mü değilmi diye.... İskorpiti iğeneden çıkarmak için en güvenli yol takımla birlikte yere yatırıp iskorpitin kuyruk tarafından yarısına kadar ayağınla üstüne basmak ve kımıldayamaz hale getirdikten sonra onun o kocaman ağzını açarak bir elinle alt dudağından sıkıca kavrayıp tutarak diğer elinle veya kargaburnu ile iğneyi sökmektir. iğneyi sökünce de yine ağzından tutarak kovaya veya biriktirdiğiniz yere bırakırsınız ben genellikle susuz bırakırım yakaladıklarımı. Ya suya bırakmadığım tel livara veya boş kovaya atarım. Susuz bile bir saatten fazla yaşarlar. Avımın sonlarına doğru ölmüş olanlardan başlayarak temizlerim. Temizleme yöntemim önce sağ elimin serçe parmağını iskorpitin ağzına salarım sonra gövdenin orta yani dikensiz yerlerinden sağlamca kavrarım. kuyruk tarafından dikenlerin bir - iki milimetre kadar altından kafaya doğru keserek üst dikenleri bertaraf ederim. Sonra yine kuyruk tarafından başlayarak karnının altındaki dikenleri de hallederim. Ancak burada bir önemli nokta var : kuyruktan başlayıp anüsüne doğru yine bir iki milim derinden keserken tam anüse gelince bıçağında yardımıyla sertçe asılarak ve kanırtarak iç kısımdaki mızrak gibi kemiği de alıp çıkarmak lazım. Tıpkı istavriti ayıklarken anüs kısmındaki dikenini alır gibi. Sonra başının iki tarafından ve solungaçlarının hemen arkasından derin şekilde bıçakla yararım. Sırtının üst tarafından dikenini kestiğim noktadan iki parmağımın tırnaklarıyla veya kargaburnu ile derisini sağlamca tutup kuyruğa doğru tulumunu sıyırırım. iyice sıyırıp etinin iyice inceldiği yerden kuyruğuyle birlikte kesip deriden ve kuyruktan kurtulurum. sonra iskorpiti başaşağı tutarak anüsünden itibaren göğüs kısmındaki kılçıkları da götürecek şekilde -fileto keser veya daha doğrusu döner keser gibi - incecik keserim. kafayı da aynı hareketin devamı şeklinde gövdeden ayırıp sadece ana kılçık ve lop et kalmasını sağlarım. Sonra da iki taraftan fileto çıkarıp orta kılçığı da atarım. göğüs kısmını parmaklarımla yoklar, varsa o bir iki parça kılçığı da keserim. Böylece lop et kalır, isterseniz çatalla yiyin, isterseniz dürüm yapın. Tabi sadece çorbasının yada yağda kızartmasının iyi olacağını unutmayın. İskorpit yağsız bir balıktır ve kızartmadan başka bir yolla hele hele de ızgarasının olmayacağını balığı ziyan edeceğinizi bilin. kızartmasının tadı kalkanı aratmıyor bence. afiyet olsun :thumb: Bir önemli not : Ola ki iskorpitin dikenlerine -ölüyken veya diriyken- çarpılırsanız panik yok, hemen yaraya varsa amonyak sürün, yok ise mevcut tüm idrarınızı. (aynı işi görüyor, şişmesini önlüyor) Sanırım yaralı parmağa işemek deyimi buradan çıkmış Bu da videosu youtube yüklemiştik ama kaldırılmış diyor, inşallah burada çalışır. https://www.facebook.com/photo.php?v=421723533251&set=t.1196534017&type=3&theater
Artık havalar serinlediği için deniz suyu sıcaklığıda aynı ölçüde değişmiştir.Bence de bütün bir yaz kıyıda kayalıkların kenarlarında sürüler halinde halay çeken bu şirin balıklar muhtemelen bu aylarda derinlere çekiliyor gibiler
sokar balığı bu aylarda yumurtalık dönemindedir, sokar balığı 3-4 kez yumurtalık dönemine girdiği için kıyı kesimde olmaz. gelecegi zaman vardır ayrıca iri beyaz sokarlar çok lezzetlidir kişinin damak tadına göre değişiklik gösterebilir. bir kaç hafta sonra tekrar gelirler antalya merkezde şuan yok tek tük kücükleri var. zaten balıkmı kaldı denizde TROLL bitirdi ac balıkcılar.