Sokarlar nereye gitti :(

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında greenfish tarafından paylaşıldı.

1. greenfish

greenfish q

son zamanlarda ortalıkda hiç sokar göremiyorum.yaz aylarında bolca yakalardım, şuanda sahilde hiçkimsede bu balıkdan yok.
    bu balıklar nereye gitti:confused: kışları nereye gidiyorlar.gece zıpkınla yasadışı avlanan insanlar vuruyor.ama gündüz oltayla yakalayan yok.
    sokarında mı kökünü kuruttuk idk

2. ozkan_askan

ozkan_askan ÖZKAN AŞKAN

Favori Kamış:
    Alba star 3,90 - Alba Star İstanbul 1942 4,20 cm. D.A.M 2,70 cm. telespin, Alba Star Apache 2.40cm
    Favori Makine:
    Okuma Boxter 65 , Alba Star KK 55 , Lineaeffe rapid seal fd 40 , shimano hyperloop 25
    balonlardandır . Sokarlar bence çok lezzetli değiller . Beyaz ve büyükse belki yenebilir.

3. babatorik

babatorik İLKER

Favori Kamış:
    LİNEAFFLE VE OYSTER
    Favori Makine:
    DAİWA BG30
    En İyi Avı:
    KARAGÖZ, 900 GR., LEVREK 800 GR., KOFANA 56 CM.
    Sokarlar da ne ? İskorpit ten mi bahsediyorsunuz yoksa ?

4. asker1000

asker1000 YUSUF KOCAASLAN

En İyi Avı:
    Mersin baligi 96cm 4kg

Uploaded with ImageShack.us

ILKER umarim sorunu cevaplar

5. babatorik

babatorik İLKER

Favori Kamış:
    LİNEAFFLE VE OYSTER
    Favori Makine:
    DAİWA BG30
    En İyi Avı:
    Kafa kısmı biraz daha büyük olsa resimdekine iskorpit diyeceğim ama bunun başı küçük görünüyor, farklı bir balık türü ve sanırım akdenize özgü....

Ortalıkta fazla görünmediğinden ve etinin lezzetini sevmediğini söyleyen arkadaşlara da iskorpit in yağsız bir balık olduğunu ve sadece çorbası ve yağda kızartmasının yapılmasını tavsiye ederim.

Bu yaz iki kez iskorpit için bir arkadaşımla birlikte sabahladık ve birinde 60 küsür ve diğerinde de 80 küsür gayet güzel ölçülerde (iri ) yakaladık, hem çorbasına hem kızartmasına doyduk. :hungry:

6. cankiri

cankiri kenan

En İyi Avı:
    Lüfer
    abi nasıl yiyon iskorpiti ben yakalayınca oltayı misinadan kesmek geliyo içimden allahtan işi bilen vardı da adabınca çıkarıp saldı.

7. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Anıl yazın sokar balığı iyice kıyıya yanaşır Antalya'da ve bir üreme ve beslenme çılgınlığı yaşarlar. Bu dönemde daha rahat av verirler. Kışı daha sakin geçirirler, yeme daha nazlı gelirler. Ayrıca kış aylarında bir miktar daha derindeki plakalıklara çekilirler.
    Senin avlamayı amaçladığın kıyıda kalan sokarları da o dediğin gece zıpkıncıları vuruyordur. Halbuki gece fenerle daldıktan sonra zıpkına gerek yok, yemek çatalıyla da alınır onlar.
    :mad: :yell: :mad2: :rant: :tsk:

İlker Bey, sokar düşündüğünüz gibi Akdeniz'de görülüyor. İskorpitle akrabalığı yok. Zaten Kızıldeniz göçmeni türlerden. Ege'nin güney kesiminden daha yukarıda görülmüyor. Hatay, Mersin, Adana, Antalya kıyılarında bolca avlanır.

8. 33orfoz

33orfoz Mustafa

Favori Makine:
    Makina kullanmam , balık ile aramda misinadan başka bir şey istemem...
    En İyi Avı:
    Ceylan - 6,5 kg , 8 Tane Barracuda
    Pişirmesini bilene .... Bu balık çok lezzetlidir .... Tabi açık renkli olan kum sokarları ..

9. greenfish

greenfish q

yasadışı avlananları gördüm kocaman sokarlar vurmuşlar.bunu yapan insanlar biz telefonla şikatyet etmek için aradığımızda karşımıza çıkanlar.
    (daha fazla açmak istemiyorum anlayan anladı)

ben yakalayabilirsem 1 yada 2 tane yakalayıp biriktirdikten sonra pişiriyorum.Sokar balığı yağlı ve gayet lezzetli bir balık bence.

10. babatorik

babatorik İLKER

Favori Kamış:
    LİNEAFFLE VE OYSTER
    Favori Makine:
    DAİWA BG30
    En İyi Avı:
    Teşekkür ederim cevapladığınız için, az kaldı tekrar soracaktım ayrı bir tür mü değilmi diye....

İskorpiti iğeneden çıkarmak için en güvenli yol takımla birlikte yere yatırıp iskorpitin kuyruk tarafından yarısına kadar ayağınla üstüne basmak ve kımıldayamaz hale getirdikten sonra onun o kocaman ağzını açarak bir elinle alt dudağından sıkıca kavrayıp tutarak diğer elinle veya kargaburnu ile iğneyi sökmektir. iğneyi sökünce de yine ağzından tutarak kovaya veya biriktirdiğiniz yere bırakırsınız ben genellikle susuz bırakırım yakaladıklarımı. Ya suya bırakmadığım tel livara veya boş kovaya atarım. Susuz bile bir saatten fazla yaşarlar.
    Avımın sonlarına doğru ölmüş olanlardan başlayarak temizlerim. Temizleme yöntemim önce sağ elimin serçe parmağını iskorpitin ağzına salarım sonra gövdenin orta yani dikensiz yerlerinden sağlamca kavrarım. kuyruk tarafından dikenlerin bir - iki milimetre kadar altından kafaya doğru keserek üst dikenleri bertaraf ederim.

Sonra yine kuyruk tarafından başlayarak karnının altındaki dikenleri de hallederim. Ancak burada bir önemli nokta var : kuyruktan başlayıp anüsüne doğru yine bir iki milim derinden keserken tam anüse gelince bıçağında yardımıyla sertçe asılarak ve kanırtarak iç kısımdaki mızrak gibi kemiği de alıp çıkarmak lazım. Tıpkı istavriti ayıklarken anüs kısmındaki dikenini alır gibi. Sonra başının iki tarafından ve solungaçlarının hemen arkasından derin şekilde bıçakla yararım. Sırtının üst tarafından dikenini kestiğim noktadan iki parmağımın tırnaklarıyla veya kargaburnu ile derisini sağlamca tutup kuyruğa doğru tulumunu sıyırırım. iyice sıyırıp etinin iyice inceldiği yerden kuyruğuyle birlikte kesip deriden ve kuyruktan kurtulurum. sonra iskorpiti başaşağı tutarak anüsünden itibaren göğüs kısmındaki kılçıkları da götürecek şekilde -fileto keser veya daha doğrusu döner keser gibi - incecik keserim. kafayı da aynı hareketin devamı şeklinde gövdeden ayırıp sadece ana kılçık ve lop et kalmasını sağlarım.

Sonra da iki taraftan fileto çıkarıp orta kılçığı da atarım. göğüs kısmını parmaklarımla yoklar, varsa o bir iki parça kılçığı da keserim. Böylece lop et kalır, isterseniz çatalla yiyin, isterseniz dürüm yapın. :) Tabi sadece çorbasının yada yağda kızartmasının iyi olacağını unutmayın. İskorpit yağsız bir balıktır ve kızartmadan başka bir yolla hele hele de ızgarasının olmayacağını balığı ziyan edeceğinizi bilin. kızartmasının tadı kalkanı aratmıyor bence. afiyet olsun :thumb:

Bir önemli not : Ola ki iskorpitin dikenlerine -ölüyken veya diriyken- çarpılırsanız panik yok, hemen yaraya varsa amonyak sürün, yok ise mevcut tüm idrarınızı. (aynı işi görüyor, şişmesini önlüyor) Sanırım yaralı parmağa işemek deyimi buradan çıkmış :)

Bu da videosu youtube yüklemiştik ama kaldırılmış diyor, inşallah burada çalışır.

https://www.facebook.com/photo.php?v=421723533251&set=t.1196534017&type=3&theater

11. cengiz doğru

cengiz doğru cengiz

Favori Kamış:
    lineaeffe surf mill 4.20,okuma v system 2.70 10-40 spin,lineaeffe xr boat
    Favori Makine:
    Daiwa entoh 4500,okuma safina pro 40
    ben antalya kaş a gittiğim zaman yiyorum sokar gayet lezzetli bir balık

12. KARAHANLI07

KARAHANLI07 Metin Özgür Doğan

Favori Kamış:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    Favori Makine:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    En İyi Avı:
    dostlarım
    Artık havalar serinlediği için deniz suyu sıcaklığıda aynı ölçüde değişmiştir.Bence de bütün bir yaz kıyıda kayalıkların kenarlarında sürüler halinde halay çeken bu şirin balıklar muhtemelen bu aylarda derinlere çekiliyor gibiler:)

13. Sebastian

Sebastian Murat Yıldız

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40
    Favori Makine:
    Okuma Trio 40
    En İyi Avı:
    2.750 gram yazılı orkinos 3 kilo şeytan gridasi sayısız zargana turna sinavrit ve niceleri
    sokar balığı bu aylarda yumurtalık dönemindedir, sokar balığı 3-4 kez yumurtalık dönemine girdiği için kıyı kesimde olmaz.

gelecegi zaman vardır ayrıca iri beyaz sokarlar çok lezzetlidir kişinin damak tadına göre değişiklik gösterebilir. bir kaç hafta sonra tekrar gelirler antalya merkezde şuan yok tek tük kücükleri var. zaten balıkmı kaldı denizde TROLL bitirdi ac balıkcılar.