Solucan deyip geçme

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında wolfalone tarafından paylaşıldı.

  1. wolfalone

    wolfalone SERDAR

    Mesajlar:
    360
    Şehir:
    BURSA
    Favori Kamış:
    AlbaStar Morlion kamış,Banax SX 2000 Makine
    En İyi Avı:
    İznik sazanı 5,5 kg Turna 3 kg
    internette solcanlar hakkında araştırma yaparken İlgimi çeken bir konuyu sizlerle paylaşmak istedim

    Hayvansal Biyosistem Örneği


    Hayret verici potansiyele sahip bir başka biyosistemde solucanlardan yararlanılmaktadır. Yeryüzünde yaklaşık 3000 solucan türü vardır. Her solucan haftada bir-iki koza yapar; her kozadan ortalama dört solucan çıkar ve bu hayvanlar üç hafta içinde olgunluğa erişirler. Dolayısıyla, uygun koşullar altında bir solucan yılda 300 yavru verir ve günde kendi ağırlığının iki katı besin maddesi tüketir. Bu bilgilerin ışığı altında iki Hollandalı sanayici, Piton BV adı altında bir şirket kurmuş, organik atık ve çöplerle solucanları besleyerek, tarımda kullanılan ve suni gübreden çok daha iyi sonuçlar veren kompost üretimini gerçekleştirmişlerdir. Bu şekilde hem tarımcılar tarafından yüksek talebi olan bir ürünü üretip hem de çevre kirliliğini ortadan kaldıran bu yöntem oldukça kârlı bir girişim haline dönüşmüştür. Yöntemin geliştirilmesi sırasında karşılaşılan en ciddi problem olan, solucanları komposttan ayırma ise yine solucanların bir biyolojik özelliğinden yararlanılarak çözülmüştür. Solucanların sıcak ortamda birlikte bulunup, üremeyi tercih ettiklerini izleyen sanayiciler, tabanı ısıtılıp sıcaklığı ayarlanabilen bir beton yapı geliştirmişlerdir. Sıcaklık ile solucanların hareketlerini kontrol ederek, tabanın bir kenarında solucansız kompost birikmesini sağlayabilmişlerdir. Iyi işleyen bir solucan tesisi ayda ortalama 30-40 m3 kompost üretmektedir. Bu sistemin bir başka avantajı da solucanların oldukça zengin bir protein kaynağı olmaları ve bu besleyici özellikleri nedeniyle Japonya’da nadir ve makbul bir yiyecek kabul edilmeleridir.

    Solucanların ayrıca ağır metalleri absorblama yetenekleri olduğu için, toprak kirliliğinde bir gösterge olarak kullanılmaları da mümkün.

    TÜRKİYEDE UYGULAMA ÖRNEĞİ


    Türkiye'nin 2004 yılında tanıştığı doğal arıtma tesisleri hızla yaygınlaşmaya başladı. Su Mercimeği ve Su Sümbülü gibi sulak alanda yetişen kamış türü bitkilerin kökleri, doğal arıtma işlevini evsel giderdeki maddeleri alarak yapıyor. Bu yolla varlığını sürdürebilen bitkiler, kanalizasyon atıklarını tarımda kullanılabilecek kadar temiz hale getiriyor.

    Sulak alan bitkileri oldukları için kış mevsiminin sıkıntıya yol açmadığı bitkilerin üst kısmı kurusada, kökleri 4 mevsim işlevini yapmaya devam ediyor. Doğal arıtma sistemlerinde arıtma işlemi 5 gün içerisinde gerçekleşiyor. Atık suyun içerisindeki azot, fosfor ve potasyum gibi maddeler, bitki kökleri ve çakıllar arasındaki mikro organizmalar tarafından parçalanmakta. Kalan su ise koku ve atıktan arındırılmış halde tarımsal sulamaya hazır hale geliyor.
    Geçen yıldan bu yana Bursa'nın Eskikaraağaç Köyü'nde uygulanan sistem olumlu sonuçlar vermeye başladı. İl Özel İdaresi, sistemi en az 10 köyde daha uygulamak istiyor. Sistem, Keles ve Orhaneli gibi 5-10 bin nüfuslu küçük ilçe ve beldelerde kolayca uygulanabilme özelliğine sahip olarak gösteriliyor. İl Özel İdaresi, 2007 yılında en az 10 doğal arıtma tesisini daha yatırım programı içerisine alarak hayata geçirmek istiyor. Projelerin hayata geçirilmesinde ilk hedef, stratejik plan çerçevesinde kanalizasyonu bulunan 218 köyde hayata geçirmek.
     
  2. avecinsaat

    avecinsaat cafer

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    36
    Şehir:
    antalya
    Favori Kamış:
    Sadece iki olta(şimdilik)
    En İyi Avı:
    1.5 kg kadr sazan
    Serdar kardeş vermiş olduğun bilgiler için çok teşekkür ederim ilginç bir konu ancak bir o kadarda önemli. Doğanın temiz kalması ancak doğayla sağlanabilir. İlgili olduğun için ve bizimle paylaştığın için teşekkürler.
     
  3. Nightwalker

    Nightwalker Kagan

    Mesajlar:
    654
    Şehir:
    Istanbul
    Gercekten cok ilginc. Ben gecen hafta baliktan donerken fidanciya ugramistik. Topragin uzerinde buyuk buyuk bir suru solucan vardi ve ben bahsini actigimda oradaki ziraat muhendisi arkadas "abi simdi bunlari ozel olarak yetistirip bahcelerde kullaniyorlar" demisti. Topragi surekli eseleyerek surekli havalandiriyorlarmis solucanlar. Dogal pulluk gorevi gorduklerini soyledi.
     
  4. murat41

    murat41

    Mesajlar:
    1.231
    Şehir:
    kocaeli-izmit
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    vatoz 46,7 kg
    Paylaşım için teşekürler:)
     
  5. gülbaharlar

    gülbaharlar gulbaharlar

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    4.214
    Şehir:
    manisa
    Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    paylaşım için teşekkürler arkadaşım
     
  6. kuki35

    kuki35 Oğuz Unaler

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    55
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Çipura 1.9 kg
    paylaşım için teşekkürler
     
  7. tr16hunter

    tr16hunter H.Cahit ÇİÇEK

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    705
    Şehir:
    B U R S A
    Favori Kamış:
    Yasal olan tüm takımlar.
    En İyi Avı:
    sazan 5.300gr
    Gerçekten ilginç, bozduğumuz dengeleri ve dünyayı tekrar düzeltebilmek için yine bozduğumuzdan faydalanıyoruz. Tabiat biz müdahale etmesek biraz yavaşta olsa kendini yeniliyor aslında. Ne kadar ilginç değilmi? Paylaşımın için teşekkürler Serdar ; Eline emeğine sağlık...:)