2004 yılının Eylül ayında yolum AMerika Birleşik Devletlerinin New York eyaletine düşmüştü. Eyaletin kuzeyinde Kanada sınırlarına yakın Fulton isimli bölgesi ormanlık ve ormanlar arasından uzanan dereler ile doluydu. o derelere yılın o zamanı belgesellerde gördüğümüz somon balıkları akıntıya ters olarak yumurtlamak için akın etmekte ve başta ayılar olmak üzere pek çok canlıya bayram ettirmekteydiler. Amerika'da pek çok doğal yaşam çalışması gibi somon nesllinin korunması için de vakıflar kurulmuş ve bu vakıflar bazı derelere özel tesisler kurarak somonların üremelerini kontrol altına almışlardır. o tesislere yönlendirilen somonlar erkek ve dişi olarak ayrılmakta ve alabalık tesislerindeki gibi sütleri ve yumurtaları sağılmakta sonra oluşan yavrular belirli bir boya eriştiklerinde tekrar doğaya salınmaktaydı. bu tesisin balkonundan akıntıya karşı giden somonları seyretmek için bir platform oluşturulmuştu ve bir karış suda yaklaşık 10-12 kilolok balıkların mücadelesini seyretmek çok zevkli idi. Ta ki arkamdan Bir ses duyana kadar '' abi simdi buraya bir dinamit atacaksın kırarsın balığı şerefsizim'' evet arkamda baska bir Türk arkadaş vardı ve diğer arkadaşına söylediği cümleler aynen bunlardı. Ne kadar üzüldüğüm ve ülkemizde neden doğal yaşamın bu denli tehdit altında olduğunu anladığım bir andı. Neyse daha sonra diğer bir dereye geçtik ki burada avlanmak serbestti. ancak tabii ki belirli kurallarla. örneğin limit iki balıktı. ve ayrıca eğer sizin kaşığınız balığı yandan vb. yakalarsa balığı salmak zorundaydnız. mutlaka balığın kaşığa atlamış olması şarttı. zira balık sayısı o kadar çok ki kaşığa yandan vb takılma şansı çok fazla. ayrıca günlük avlanma ücreti 15 dolar civarındaydı. bu konu hakkında çektiğim resimleri ileride eve gittiğimde sizlerle paylaşırım arkadaşlar... hepinize rastgele.
üzücü bir olay paylaşım için teşekkürler . İşte bizim Türk insanının bende dağil hepimize hızlandırılmış eğitim verilmesi şart bence dün akşam W konusunda benim kastım buydu işte tabiki w harfinide kullanmayalım v kullanalım ama amerikayada gitse bir eğitimsiz eğitimsizdir w kullanmaz ama dinamiti kullanır
bizim düşünce şeklimizde yapımızda bazı değişiklikler olmazsa biz ne ilerleriz nede türkiyede doğal hayat kalır...
yok böyle bir zihniyet...İnsanlar dogayı seyretmekten bile zevk almaz oldular.sadece avlamaktan yanalar.
biz böylemiydik sevğili dostum paylaşım için teşekkürler acaba biz eskiden de böylemiydik yoksa avrpalı olma merkanın dan sonra böyle vahşimi olduk
paylaşımınız için teşekkürler serhat bey resimleri kısa zamanda bekliyoruz dinamit konusuna gelince gerçekten üzücü bir olay düşünce yapısı değişmeyen bencilce bir durum biz Türklerin herkese örnek olması gerekirken bazı durumlarda böyle düşüncesiz ileriye bakmadan davranabiliyoruz onun için çok okumak lazım hemde çokk
Serhat Bey izlenimlerinizi paylaştığınız için öncelikle teşekkürler.Özellikle Türkiye dışındaki uygulamalar konusunda bilgi sahibi olmak biz amatör avcıların ufkunu açacaktır.Nitekim bu türden paylaşımların bu nedenle çok verimli olduğu kanaatindeyim. Somon balıkları hakkında belgesellerden görüdklerimiz bizleri epeyce heyecanladırmıştır hep.Devhasa balıkları akarsularda büyük mücadeleler eşliğinde karaya çıkarmak cezbeder tüm amatör balıkçıları...Oysa anlatımlarınızdan yien anlaşılıyor ki,Türkiye'de de neden bu tür sahnelerin olmadığı apaçık ortada.Fakat her zamanki cümlelerimi yineliyorum ki ülkemizde de bu türden görüntülerin olması kötü bir kader olmamalı,birşeyleri değişttirmk bizim elimizde.Ben eminim ki bu forum sayesende bile yüzlerce kişi amatmör avcılığın gerçekten! ne olduğunu kavradı... Daha yapacak çok şeyimiz var,bunun için hepimize büyük bir yük düşüyor. Fotoğrafları da sabırsızlıkla bekliyoruz sayın vetserhat,saygılarımla...