Son mercan avım(motorum calınmadan iki evvelki av)

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

  1. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Değerli Üyeler
    Babakale avımızın ertesinde sevgili Muharrem Kardeşimle,mercana halende doyamadığımızdan bu kere şansımızı kendi sularımızda denemeye karar verdik.
    Muharrem kardeşimin bir huyu daha bana benzemekte.Oda tuttuğu balıkları sevdiklerine ikram etmeye bayılır.Bu bakımdan her geldiğinde tuttuklarımızı özenle Kabile MOtelin deep Freezinde muhafaza eder,yanında getirdiği Buz Kutusuna yerleştirir ve İstanbula arakadaşlarına götürür.
    Tahminen Dondurucuda 35 civarında Mercanı olmalıydı 3 günlük avımızın hasılatı olarak.Hedef elli balıktı ve azimle tekrar,havanın kuvvetli Gündoğusu esmesine rağmen acıldık.
    Yedek GPS'imdeki kerterizlerimede güveniyordum.Rüzgarın yönü istediğim gibi kıyıya tam paraleldi.Böylece akımda düz bir hat üzerinde kayıtlı kerterizimin alt ve üst bölümlerini istediğim gibi GPS'dende gözleyerek avlanabilecektik.
    Değerli Kardeşlerim,belki forumumuza benim esas olarak bir tatlısu avcısı olduğum,deniz avımın ikinci planda olduğu yansımış olabilir.Oysa deniz avcılığımın hem gecmişi ve hemde başlangıcı neredeyse ayı senelere rastlamaktadır.
    Arada sıkca vurgularım.Eski günlerin bol balığında gecerli olabilecek yöntem ve taktiklerin gecerliliği kalmamıştır.Eminimki herkesin neredeyse hemfikir olduğu nokta,mercanın kayası bulunur ve usulünce demir atılır ve bu şekilde avlanılır.
    Hayır,iddia ediyorumki hayır.
    Sebeplerini inceleyelim,fikir teatisinde bulunalım ve net ortaya koyalım,ne dersiniz.?
    Özellikle sert havalarda,halende ben balığı elle hissetmeliyim,deyip,rüzgarında azizliğiyle teknenin tabanına,adeta bencilce,yanındakilere aman üstüne basmayın diye,ikidebir,cıkışıp duranlara iki cift sözüm olacaksa,derimki.
    Misinanızın en az dolanması icin kalın beden kullandığınızda oltanız ucurtma olur havalarda gezersiniz.BU kere ağır kurşun kullanmak zorunda kalırsınız,bu takımdada daha kalın misina kullanmak demektir,avcılığınız az olur 3 yada 5 balıkta kalırsınız,balık yok diye sızlanırsınız.
    Elbetteki FC misinalarla bu eksiklik kapatılabilir ama hem FC olsun hem daha ince olsun,bence ikincisi daha randımanlıdır.
    İnce takımda kösteklerin bedene dolanması hem kolay ve hemde sıkca olur.Bu kere müteakip yazımda resimleyip yollayacağım şekilde takım yapınız.
    Makara(makina değil)nızda olabildiğince ince misina(ip misinası)kullanınız.
    Bu sayede 0,04 mm kadar inebilir ve aşağıdada akıntıdan etkilenmez,devamlı apikoda kalabilir ve balığı cok daha rahat bulabilirsiniz.
    Kromajlı kurşun ve kıstırmalar kullanmanızda fayda vardır.Ayrıca pek ağır kurşun kullanmamanızdada fayda vardır.İşte böylesine bir takım ancak olabildiğince ince misinayla kullanıldığında etkin olur.
    Arslan Partnerim Muharremin hemen bir sene icersinde bu şekil ava adapte olmasının neticesinde artık cok randımanlı avlara imza atabiliyoruz.Arada göndereceğim resimlerde görüldüğü gibi avlarımızdaki balıklar hem irice ve hemde sayı olarak genelde tatminkardır.
    Yemimiz bu kere kırmızı Karidesti.Özellikle Egeli kardeşlerime bazı tavsiyelerim olacak.Şu mamun denen yem beni genelde üzüyor.Canlı kullandın,kullandın.Sonrasında buzdolabınada atsanız insanın müteakip avlarda eli kullanmaya gidemiyor,ona inanmıyorum.
    Oysa taze kırmızı karidesin,helede özellikle kızarsın diye ilac kullanılmamış olanları bulunabilirse avcılarından,kafalarını koparıp atınız,dondurucunuzda kullanacağınız miktarlarda paketleyip koyunuz.Aylarcada kullanınız.Hem hanımınızlada ters düşmezsiniz o ayaklı,bacaklı,kabuklu,kokar,akar sair yemleri buzdolabınıza koyma cabanızda.
    Karidesin kabuğunu cıkarmamanızda fayda vardır.İğneden cabuk kurtulan bu yem kabuğuyla kullanıldığında hem balıklarca daha tabii görülecektir ve hemde iğneden biraz daha zor kurtulacaktır.
    Bence mercan avında tek gecilecek yem canlı tekedir.
    Rüzgarın şiddetine göre tespit ettiğm kerterizimn üst akıntı ve dalga geliş yönüne takriben 150 metre uzaklıkta durdum ve akıntıya bıraktım teknemi.Mercanın elbetteki kayası vardır.Ama kaya illaki hep büyük değildir,herzaman aynı kayadan yeterli besin bulabilmekte yeterli değildir.Mercanda etrafında dolaşacaktır,merasında gezinecektir.Bu sahanın birkacyüz metreyi kapsayacağı tabidir.O zaman aynı yere demirlemek ne oluyorki.O sizi değil siz onu bulun ne dersiniz.Hem demir cekmek birazda zor gelmekte artık.
    Bu şekilde kerteriz üstü,tam kerteriz üstü ve altı olarak gidip geldik.Mesafeler hep gözümün önünde GPS'den izlendi.
    Yemimiz bitti,bitmesiydi katlardık avımızı bazı kareleri sunuyorum.
    Sevgiyle kalınız
    [​IMG]
    [​IMG]

    [​IMG]
    [​IMG]

    [​IMG]
    [​IMG]
     
  2. korni

    korni koral

    Mesajlar:
    7.546
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı
    tebrikler vedat amca :)
    kurt için ne dersin mercanda?
     
  3. Avciperdeci

    Avciperdeci SeRDaR

    Mesajlar:
    7.433
    Favori Kamış:
    El Oltası
    Vedat amca, vermiş olduğunuz bu bilgiler ile, mercan avı ile ilgili bu değerli bilgilerinizin bir çoğuna katılıyor, bilmediklerimizide sayenizde uygulama ve öğrenme fırsatı yakalamış bulunuyoruz.

    Size sormak ve danışmak istediğim bir konu, şahsen ben avlanmış olduğum yerlerde zamansızlık sebebi ile teke kullanma şansına sahip olamıyor ve bunun yerine sardalye kullanıyorum. Her ne kadar kanlı sardalyenin, tuzlanmış sardalyeye oranla çok daha makbul bir yem olduğunu gözlemlemiş olsamda, sardalye ile teke arasında bir kıyaslama yapar isek sizin bu konudaki birikimlerinizden yola çıkarak sardalyemi yoksa yine teke mi kullanmamızı tavsiye edersiniz _?

    Ayıracak olduğunuz zaman ve verecek olduğunuz cevap için şimdiden teşekkür eder, paylaşımlarınızın sürekliliğini temenni ettiğimi bilmenizi isterim.
     
  4. paslıçivi

    paslıçivi koray

    Mesajlar:
    96
    Şehir:
    bandırma
    En İyi Avı:
    ????
    tebrikler abicim... süper av yapmışsınız... inşallah daha bereketli avların olur....
     
  5. esref surek

    esref surek eşref sürek

    Yaş:
    63
    Mesajlar:
    1.728
    Şehir:
    tekirdağ
    Favori Kamış:
    tekne ile olta balıkçılığı
    En İyi Avı:
    7 kiloluk sinarit
    Vedat abi verdiğin değerli bilgiler için teşekkürler yem konusunda mercan için bende buradaki avlarımda kırmızı karidesi kullanırım çokda iyi sonuç alırım egenin pembeleride bir başka oluyor büyük balıklı avlarınız olsun rastgele
     
  6. geneben

    geneben Aşkın

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    3.702
    Şehir:
    İzmir/Bornova
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Deniz turnası 70 cm 900 gr.
    Vedat abi tebrikler çok güzel mercanlar avlamışsınız . Anlattıklarınız gerçekten çok güzel bizim avlanma yöntemimize çok benziyor bizde avlak bölgemizde paraşüt tabir ettiğimiz kayığın akışını yavaşlatıcak yöntemle demir atmadan avlanıyoruz. Aynı çizgi üzerinde kayıp belli bir zaman sonra motoru çalıştırıp ilk başladığımız bölgeye dönüyoruz ve kendimiz gene kayışa bırakıyoruz. İnce misina konusuna bir dahaki sefere dikkat edicem ama teknedeki herkes aynı ağırlığı kullanmazsa malesef dolanmalar çok oluyor bu yüzden kullanmamız gereken kurşun ağırlığı en az 100gr olmak zorunda çünkü diğer avcı arkadaşlarım 100gr ve üstü kullanıyor . Bu sebeple benim misina kalınlığım 0,35 civarında bazen 0,40 bazen 0,30 değişiyor. Ama genede teknede daha az avcı olduğunda sizin dediğiniz gibi ince misina ve küçük kurşunla deniyeceğim teşekkürler.
     
  7. point.shot

    point.shot rıfat kayar

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    1.377
    Şehir:
    Kayseri
    Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm

    Bundan daha güzel bir bakış ve gülümseme var mı abiler? Bu ne güzel bi mutluluktur iyice bakın lütfen..
     
  8. gülbaharlar

    gülbaharlar gulbaharlar

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    4.214
    Şehir:
    manisa
    Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    Abi Tebrikler Güzel Bir Av Olmuş Ellerine Sağlik
     
  9. KSK/34

    KSK/34 Serkan/ksk

    Mesajlar:
    551
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    hayalimdeki levrek
    Vedat abi tebrikler mercanlar harika görünüyor
     
  10. ilyasreis

    ilyasreis İlyas Çaylı

    Mesajlar:
    55
    Şehir:
    İZMİR/Bornova
    Favori Kamış:
    Olta ve Zıpkın
    En İyi Avı:
    1.57 cm'lik Migri
    "Süpersiniz

    Merhaba,. tebrik ediyorum beyefendi.Mercanlar süper güzel.Teknesi olup da çapa at çek işi bundan önce resman angarya ve oldukça zahmetli bir işti. Çapa hususunda izniniz ile diğer site okuyucularına da açıklama yapmak istiyorum. Yaş 90 da olsa, Derinlik 200 m de olsa, Tekne 10 m boyunda da olsa, el kuvveti ile çapa ipine asılıp yorulmak artık bitti. Top şeklinde yuvarlak kalın plastikten yapılmış çapı 70 cm gibi olan halkalı şamandıra çapa çekiciler vardır. Kullanışı: Çapa ipini şamandıranın halkasından geçirip çapayı denize atmaktan ibarettir.Şamandıra da atılıp su seviyesi hizasında üstte kalacaktır. Avınızı bitirip önce motoru çalıştırarak teknenize hafif yol veriyorsunuz. Baştardaya bağlı olan çapa ipi su üstündeki şamandıra halkasından geçerek dipten çapayı, yukarıdaki su seviyesinin üzerine kadar otomatikman çıkartınca siz de su üzerindeki boşta olan ipi hiç zahmetsiz tekne üstüne alabilitorsunuz. Esenlikler diliyorum.
     
  11. tatlisoy

    tatlisoy

    Mesajlar:
    519
    Şehir:
    ANTALYA
    Favori Kamış:
    Olta, Kamış, Rapala
    En İyi Avı:
    4 kilo Palamut, Birde bir zamanlar 2 kiloluk sazan
    İlyas Abi bu bahsettiğiniz çapa nerelerde satılıyor yada varmı bir resmi linki inanın çok ilgimi çekti. Teşekkürler bilgi için.
     
  12. tatlisoy

    tatlisoy

    Mesajlar:
    519
    Şehir:
    ANTALYA
    Favori Kamış:
    Olta, Kamış, Rapala
    En İyi Avı:
    4 kilo Palamut, Birde bir zamanlar 2 kiloluk sazan
    Vedat Abi sizin av rapolarınızı okumak ayrı bir zevk. Eğitici nitelikte olan bu bilgileri bizle paylaştığın için çok teşekkürler. Ayrıca motorun çalınmasına da çok üzüldüm. Geçmiş olsun. Bizimde bu hafta cumartesi günü fiber teknemizi çaldılar malesef. Allah onları denizin ortasında perişan vaziyette bıraksın. :mad:
     
  13. ACARALPER

    ACARALPER ALPER ACAR

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    732
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    KASNAK OLTA
    En İyi Avı:
    500 gr ÇİPURA
    Baba yine güzel rapor ve güzel bir av ellerin kolların dert görmesin. Neşen yüzünden hiç eksik olmasın.

    İlyas Reis aynı çağrıyı bende yapacağım. Bahsetmiş olduğunuz sistemle ilgili açıklayıcı bir site yada çizim sözkonusu ise yayınlayabilirseniz hepimiz memnun oluruz. Şimdiden teşekkürler.
     
  14. Wetblue

    Wetblue CUMHUR

    Mesajlar:
    311
    Şehir:
    Mersin-İstanbul
    Favori Kamış:
    DAIVA ST.9070 + ALBASTAR-Target 1,80 Two Piece
    En İyi Avı:
    Lagos 7,5 kg.
    Sayin Abim, Ne Hissettiğini çok Iyi Anlasamda şöyle Düşünmek Istiyorum. Her Işte Bir Hayir Vardir. Bende Arabami Zorda Kalip Sattiğimda çok Kötü Olmuştum Ayni Hissiyat Eminim Ama Sonra Satmasaydim Belkide Hayrima Olmayacakti Düşüncesi Geldi Aklima. Bizler Tevekkül Allah Demişlerdeniz. Vardir Bir Hayir Bundada Lütfen Gülen Yüzün Solmasin.
     
  15. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardelim Koral.
    Boru,kaya,bataklık vede kumsal kurtları harika yemlerdir.Özellikle mırmır vede levrek bunlara bayılır.
    Ancak kıyı avında bilinmelidirki diğer hedef olmayan balıklarda bayılır.Hatta ipekle tuttuğumuz zarganalarda ipeği yüzde yüzen kurt sanarak saldırmaktadırlar.Evet bu kesindir.Zira kurtlar,özellikle bataklık ve kaya kurtları gece,coğunlukla yatık havalarda su üstünde o kırkayak gibi ayaklarıyla pekala süratli bir şekilde su üstünde oraya,buraya yüzerler ve zarganalarda onları aynı saatlerde avlarlar.
    Mercana gelince;Kurda oda dayanamaz.
    Ancak kurt edinilmede,muhafazasında şeklinde,tipinde bazı sorunlar vardır.Örneğin satın alınan boru kurtlarının bir kısmından ya ölmüş,erimeye yüz tutmuş kurtlar cıkmakta yada insanı üzen bir şekilde boş cıkmaktadırlar.
    Muhafazasında bazı yöntemler denensede bunlar asla canlılar kadar verimli olamazlar.Hem hangi hanım buzdolabında böyle bir mahlukata evet derki.Kurutulmuş olanlarıda satılmaktadır.Ama onlarda kurdun esas hüviyetini ortaya koymaktan uzaktırlar ve bu yüzden kurt üstünlüğünü kaybeder.
    Canlı teke,itinayla tek,tek toplanacak ayaklı minareler en ideal olanlarıdır.Ancak mevsim itibariyle hem bulunmaları ve hemde toplanmalarında güclük cekilir.
    Bence bütün bu zorlukların üstesinden gelmek icin,taze yeni satışa cıkmış kırmızı kardeslerden edinin.Evde kafalarını koparıp atın,kilitli poşetlere koyup dondurun.Avda kullanacağınız kadar olanını yanınıza alın,kabuklarını ayırmadan kullanın.
    Sevgiyle kal
     
  16. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk

    Sevgili Kardeşim Serdar
    Öncelikle temennine değinmek istiyorum.Paylaşımlarım sürekliliğini muhafaza edecektir ve göreceksinizki,evvelki bir mailimde bahsettiğim gibide öncelik forumumuzun olacaktır.Zira burada beni daha fazla sevenim olduğuna inanmaya başladım.
    Soruna gelince.Sardalye benim gözümde 3.sırada olan bir yemdir.Taze canlı tekenin yerini tutabilecek bir yem düşünmüyorum.Maalesef seninde yaptığın gibi,zamansızlık,ucuz ve kolay elde edinebilmek gibi avantajları bakımından sardalye sıkca kullanılmaktadır.Pekala iri balıkları cezbeder bir yanı vardır.Aslında ne yem kullanılırsa kullanılsın,kokusu itibariyle cekici görevi icin,iğnelerden birine sardalye takmakta fayda vardır.Ben bazen yemlerimin bir kısmına sardalye yağı bile sürerim.
    Sevgiyle kal kıymetli kardeşim.
     
  17. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sağol sevgili Koray,inşallah.
     
  18. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardeşim Eşref.
    Demekki seninle aynı fikirdeyiz.Bunun sebeplerini bir evvelki mesajımda acıkladım.
    Sevgiyle kal kardeşim.
     
  19. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardeşim Aşkın
    Sizin paraşüt dediğiniz Fırtına capası bahsettiğin gibi cok faydalı bir yöntemdir.Bende iki adet ısmarlamıştım ama elime gecmeden bu talihsiz olay vukuu buldu.Ben icabı halinde teknenin başında alta tam ortada bulunan bağlama demirine iki adet aynı uzunlukta bağlayıp,canlı yem sırtsında,rölantiden bile daha hafif yol alabilmek amacıylada kullanmak niyetindeydim.Ayrıca bu şekilde gece kalamar sırtsındada daha fazla verim alabileceğimi düşünüyordum.
    Akışa bırakarak avlanmak iddia ettiğim gibi daha randımanlıdır.Eskinin cok balığında demirleyerek avlanmak daha zahmetsiz ve randımanlı olabilecekken,günümüzün balığında akışla balık almak daha olasıdır.
    Sevgiyle kal kıymetli kardeşim.
     
  20. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardeşim Rıfat
    Sana yürekten teşekkür ediyorum.
    Ama gülüşüm soldu inşallah canlanacaktır.
    Sevgiyle kal