Sorularımı Cevaplayabilir misiniz?

Konu, 'Zıpkınla Balık Avcılığı' kısmında BALIKÇI_ÇAĞDAŞ tarafından paylaşıldı.

  1. BALIKÇI_ÇAĞDAŞ

    BALIKÇI_ÇAĞDAŞ Çağdaş

    Mesajlar:
    39
    Ben Çağdaş
    *Yılmaz Professionel 75'lik kapalı kafa orjinal lastik,şiş,palamut
    *Babam yapım askılık
    *1 adet 3'lü uç (hafif)
    *2 adet tekli uç (biri tek kelebek diğeri 2 kelebekli)
    -Kadırga Koyu'ndayım
    **Badi (dalış arkadaşım) yok
    **Elbisem yok
    **Ağırlık yok

    Kumluk alanda avlanıyorum. Kaya falan hiç bir şey yok. Genelde 2-5 metrede balık avlıyorum. 7-8 metreye de dalıyorum ama sadece pisi var çok nadir de kırlangıç var. Ana hedefim kefal.

    ==========================
    *
    3 gündür internet yok ve 3 gündür balık vuramıyorum. Sanırım şiş yamuk. Nasıl düzeltirim?
    *
    Dalgasız havada 3'lü dalgalı da tekli uç tercihim ama hep tekli kullanıyorum. 3'lü de balık kendini yırtıyor. Sizce tekli uç mu 3'lü uç mu daha iyi?
    *
    Jak Boeno gırtlağınızı kapatarak dalın yani benim anladığım solunum borusunu kapatın diyor. Ama gırtlağımı kullandığımda kulağımı açmak için yine normale dönüyorum. Bu işi nasıl yapacağız?
    *
    Agaşonda kıyafet ağırlık yok haliyle balıklar bir görünüp kaçıyor. Bu işi nasıl hallederim?
    *
    Baskında balık çoğunlukla daldığım anda kaçıyor. Sorun ne sizce?



    Dediğiniz her şey benim için değerli. Ne derseniz onu yapacağım. Yeniyim badim yok işi öğrenebileceğim kimse de yok. Git bi boğul gel deseniz tamam diyecek vaziyetteyim.
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 29 Ağustos 2017
  2. rockchy

    rockchy furkan aksakal

    Yaş:
    32
    Mesajlar:
    1.856
    Şehir:
    İzmir/Bornova
    En İyi Avı:
    25 cm sarıkanat
    kardeşim sorduğun soruların tek birine bile cevap veremem çünkü bilmiyorum ama tek tavsiyem kırlangıçları vurmaman. korunmaya muhtaç bir tür. beni yanlış anlama vurdun demiyorum umarım vurmazsın diyorum :) yasak değil ama bence özen göstermemiz gereken bir tür...
     
  3. BALIKÇI_ÇAĞDAŞ

    BALIKÇI_ÇAĞDAŞ Çağdaş

    Mesajlar:
    39
    Peki abi sudan bir balık eksik çıkarım soyunu devam ettirsinler.
     
  4. RainboW

    RainboW Sertan

    Mesajlar:
    378
    Şehir:
    İstanbul
    *
    3 gündür internet yok ve 3 gündür balık vuramıyorum. Sanırım şiş yamuk. Nasıl düzeltirim?

    Şişi düz ve sert bir zemine koyarak yuvarladığında yamuk olan kısmı tespit ederek düzeltebilirsin. Bunu da şişi zedelemeyecek şekilde yamuk olan bölgeye çekil vs ile yavaş darbeler vererek yapabilirsin.

    *
    Dalgasız havada 3'lü dalgalı da tekli uç tercihim ama hep tekli kullanıyorum. 3'lü de balık kendini yırtıyor. Sizce tekli uç mu 3'lü uç mu daha iyi?

    3 lü ucu kafandan sil tek uçla devam...3 lü uç çok stabil gitmez, sudaki sürtünmesi fazla olur menzilin kısalır hele ki yılmaz zıpkında... Ayrıca vurduğun balığı ikiye ayırmak istemezsin herhalde şekli buna çok müsaittir :)

    *
    Jak Boeno gırtlağınızı kapatarak dalın yani benim anladığım solunum borusunu kapatın diyor. Ama gırtlağımı kullandığımda kulağımı açmak için yine normale dönüyorum. Bu işi nasıl yapacağız?

    Frenzel tekniği diye google a sorabilirsin :)

    *
    Agaşonda kıyafet ağırlık yok haliyle balıklar bir görünüp kaçıyor. Bu işi nasıl hallederim?

    Elbise ve ağırlık olmadan işin bir hayli zor. Ha bunlar olmadan avlanılmaz mı tabi ki avlanılır ancak verim düşer...Elbise soğuktan koruyup sağa sola sürtmeden kaynaklanan yaralanmaları engellediği gibi bir nevi su altında ortama uyum sağlamayı da olanaklı hale getirir ( çeşitli kamuflaj desenli elbiseler gibi ).

    Elbise ile ağırlık olmadan suya batamazsın. Herhangi bir tehlike durumunda ağırlık kemerini çözerek hızlı bir şekilde su üstüne çıkabilirsin.Ama çıplakken belli bir derinliğe indiğinde vücut hacmin basıncın etkisiyle küçülerek bedeninin daha ağır olmasına neden olur. Bu durumda su yüzeyine çıkmak için efor sarfetmek gerekebilir.Bıçak konusunu es geçemeyeceğim. Dalışlarında yanında mutlaka kılıfında olmak koşulu ile keskin bir bıçak bulundur. Lazım olmaz olmaz bir kere lazım olur eğer yanında yoksa zaten bir daha lazım olmaz...

    Buraya bilgi olsun diye kısa kısa yazıyorum ancak zıpkınla balık avlamak öyle "al eline zıpkını gir suya balık kovala" şeklinde olmuyor malesef. Bilinçli yapmak gerekiyor.


    *
    Baskında balık çoğunlukla daldığım anda kaçıyor. Sorun ne sizce?

    Balığı gördüğün anda üzerine hamle yapıp karabatak gibi üstüne yüzersen ben olsam bende kaçarım :)

    Baskın genelde su altında doğal siperler dediğimiz kayalar,, otlar, eriştelikler gibi doğal örtülerin arkasına saklanarak balığa doğru yavaş yavaş ilerlemek şeklinde yapılıyor. Bunun için de mümkün olduğunca sessiz ve dipten gitmek gerekiyor.

    Agaşon ve kule tekniği konusunda yine google a havale ediyorum :)
     
  5. BALIKÇI_ÇAĞDAŞ

    BALIKÇI_ÇAĞDAŞ Çağdaş

    Mesajlar:
    39
    Agaşon yapıyorum ama kıyafet kamuflaj olmadığı için yukarı çıkıyorum. Kule de hiç balık alamadım malesef. Balığı görüyorum bekliyorum bekliyorum bekliyorum dalıyorum. Kaçıyor hemen. Dipte saklanabileceğim birşey yok ki. Açık alanda zebra kovalamak gibi bir şey bu.
     
  6. nicholai hel

    nicholai hel Aykut

    Mesajlar:
    1.170
    Şehir:
    Antalya
    Kıyafet kamuflaj olmadığı için değil ağırlık kullanmadığın için yukarı çıkıyorsun. :)

    Çağdaş avlanmaya çalıştığın bölge dediğine göre pek kolay bir yer değil. Öyle açık kumluk alanlarda hem hedef balıklar nadir bulunur, hem de seni kolay farkederler. Yalnız tekniklerini geliştirerek orada da mümkün olduğu ölçüde verimli avlar yapmaya çalışabilirsin.

    Balığı gördüğünde, yaklaştığında, daldığında, menzile girene kadar eğer balık seni görürse o balığı avlaman artık çok zordur. Avlandığın merada gerek dip yapısı, gerek malzeme eksikliği, gerekse teknik bilginin sınırlı olmasından dolayı verimli avlar yapamıyorsun.

    Kule tekniğinde bir kere balığın seni farketmemesi esastır. Sen yüzeydeyken bile yanlış hareket edersen seni farkeder. Dibe düşen gölgenin açısını bile balığın yönüne göre ayarlamalı, göstermemelisin. Balığa arka çarprazından yaklaşacak şekilde açını ayarlamalısın. Yüzeydeyken bile özellikle paletlerine hakim olmalı, suyu şapırdatmamalısın. Dalışa geçmeden önce şnorkelini ağzından çıkarmalısın, yoksa kafanı suya soktuğun anda içine su dolar ve senin de duyacağın lup lup lup lup sesi her balığın dikkatini çekecektir. Balığa doğru ilerlerken balığa mümkün olduğunca dik inmeli, paletlerini bile çok dikkatli ve yumuşak çırpmalısın. Tabii bu aşamada ağırlık kullanıyor olsan işin çok daha kolay olurdu. Ama asıl yapılması gereken balığa farkedilmeden ve en dik şekilde balığa olabilecek en küçük cüsse ile inmektir.

    Yani hazırol pozisyonunda duran birine tam tepesinden baktığını düşün. Bu kişinin bir kolu dimdik yukarı doğru uzansa bile tam tepeden senin görebildiğin kütle onun kafası ve iki omzunun genişliği kadar olacaktır. Bu şekilde inmek gerekir.

    Daha da detayları var tabii ama şimdilik bu teknikleri oturtman fayda sağlayacaktır.

    Agaşon elbette etkili bir teknik fakat usta bir zıpkın avcısı avlandığı meraya ve hedef balığa göre tekniğini değiştirmeli, her türlü teknikle av yapabilmelidir. Senin avlandığın bölgede agaşonda başarı sağlamak oldukça zor, ve öyle bir meraya da gidemiyorsan tekniğini oraya göre değiştirmelisin. Çok dikkatli ve sakin davranarak farklı tekniklerdeki uygulamalarını geliştirmelisin. Zamanla meyvasını verecektir.

    Sağlıklı dalışlar dilerim.
     
  7. BALIKÇI_ÇAĞDAŞ

    BALIKÇI_ÇAĞDAŞ Çağdaş

    Mesajlar:
    39
    Şnorkeli atıyorum ördek dalışı yapıyorum ama direk kaçıyorlar. İlk başladığımda hiç bir şey okumamıştım daha iyidi gözlerim faltaşı gibi açık balığa yaklaşınca direk kovalıyordum sağ sol yaparkende genelde önüne nişan alıp vuruyordum. Zaten çarşamba günü dönüyoruz yarın son kez denize gidicez. Kısmet bakalım..
     
  8. icerainbow

    icerainbow levend korkut

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    66
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    DAM
    Favori Makine:
    shakespeare
    En İyi Avı:
    35 kg orfoz


    Kefalı küçümsememek gerekir.. Çok akıllı balıktır. Ayrıca en çok zıpkın atılan bir balık olduğu için ürkektir. Kadırga koyunu az çok bilirim. Su çok berrak ve çok uzak mesafelere kadar kumluk gider. Yani zebra kovalamak tabirin doğru.

    Kefala tüfeği göstermemek gerekir. Tüfeği ucu ileri bakacak şekilde gövdene yakın tut. sağ elin kabzada sol elin tüfekte olsun. atacağın anda yavaşça ileri uzatırken emniyet aç ve hedef al. (çünkü tüfeği bir kez doğrultursan ucunu çevirmen zordur)

    Havacı asker kamuflaj t-shirtleri var. Pazarlarda bulabilirsin. Acıklı koyulu mavi. Kumlukta dalarken ondan giyebilirsin. ucuz ve pratik bir kamuflajdır. Otluk ve yosunluk yerlerde yeşil kahve olan normal kamuflaj t-shirt kullan. ama çok bol olmasın vücuduna otursun.

    kefal için en uygun zaman sabah erken ve akşamüstüdür. Güneşi arkana alarak git. Rüzgarlı ve dibin kumunu kaldıran dalgalı denizler iyidir . bulanıklık yaratacağı için 2-3 metrelerde balık yemlenmeye gelir. av şansın artar. Demirde tekne varsa gölgesinde yat bekle hem dinlenirsin hem de balık seni farketmez.

    palet kullanırken sudan çıkarmamaya dikkat et. Şapırtı yapar. Daldığında ise palet ucun suya girmeden palet yapma ses çıkarır.

    Kadırganın dibi üzerine göre çok soğuktur. çok dalıp çıkman performansını etkiler. onun için kazakla dalmanı da önerebilirim.


    İki balıkçı yaka kalın örgü kazağı üstü üste giy. boyun el bileği ve belini don lastiği ile sık. Suya girdiğinde önce içine su girer. Sonra vücudun o suyu ısıtır. O ılık su katmanı kazağın örgüleri içinde kalacağından doğal bir elbise haline gelir. fazla sert hareket etmezsen soğuk suyu hissetmezsin. (bunu yaptığında takılma riskine karşı taş altı yapma ve mutlaka bıçak bulundur)

    Kadırga koyunun sol kısmında sırtın denize girdiği bölgede kayalıklar vardır. Tek başına gitmemek kaydıyla oradaki taşları deneyebilirsin. yukarıdan baktığında çıplak görünen taşların kumla birleştiği yarlerde taş altlarına bakabilirsin

    Üçlü uç önermem... vuruş şansını arttırır ama alma şansını tam tersi düşürür. Çünkü balığı gereksiz parçalar. yani avlama yeteneği düşüktür.

    Baskında balık hemen kaçıyor diyorsun.
    Senin pek baskın yaptığını sanmıyorum. o açık sularda olmaz. İri kayalık yükselip alçalan bir dip gerekir. Dip yapar taşı dolanır balığın karşısına aniden çıkarsın ya da yukarıdan gördüğün taşa giren balğıa dalarsın. balık yakına gelene kadar seni görmez.