Sorun bizde mi?

Konu, 'Genel Konular' kısmında pitbull tarafından paylaşıldı.

  1. pitbull

    pitbull Furkan Güner

    Mesajlar:
    1.212
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 2.70- Shimano Alivio BX 1.65
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000 RB- Okuma Pro SPA 25
    En İyi Avı:
    Turna-52cm
    Balığa gidip balıksız dönmekten bıktım. Bugün Kurtboğazı'na gittik. Forumdaki raporlara bakarak gerçekten çok umutluydum bugün balık alacağımızdan ama yine hüsran. Gümüşe bile olta attım, düşünün artık halimi.

    Geçen sene yanımdaki adamlar sürekli balık alıyordu, biz de onları izliyorduk. Bugün yine aynısı oldu.

    Zaten zoraki ava götürüyorum adamları, artık bıktılar boş dönmekten. Dayım ''ben bir daha balığa filan gitmem'' diyor. Ben bile soğudum hobiden.

    Bu sabır işi ama sabır da bir yere kadar. O kadar para harcıyoruz, tebliğe uyuyoruz ama elin bohçacıları topluyor biz bakıyoruz. Adamlar limit, tebliğ filan dinlemeden ne varsa yakalıyor. Biz tebliğe uydukça balık gelmiyor sanki.


    Sorun bizde mi acaba? Ailede bu hobiyle uğraşan başka kimse olmaması gerçekten çok sıkıntı yaşatıyor. Bir akıl hocam yok, her şeyi deneme yanılma ile çözmeye çalışıyorum bu da zaman alıyor haliyle.

    Bana turna yakalamanın püf noktalarını açıklayacak, tecrübelerini paylaşacak kimse yok mu acaba?


    Not. Konuyu yanlış yere açmışım, özür dilerim.
     
  2. ahtapot2

    ahtapot2 Deniz

    Mesajlar:
    3.924
    Şehir:
    İstanbul Üsküdar
    Favori Kamış:
    Okuma Cedros Telesurf 4,50 , Okuma Vsystem Spin 270 cm. 20-60 gr.
    Favori Makine:
    Okuma Avenger AV65 - Okuma PL865 - Daiwa Emcast Plus 5500 - Cabelas Tournament ZX4000A
    Canlı gözle izleme imkanın varsa en büyük akıl hocası 'yanında balık tutan adamdır'..

    Yanında balık tutan adam bohçacı ise öyle takıma taklavata da çok para harcayacak biri değildir..

    Tırıvırı, serpme v.s. gibi tebliğ dışı bir teknik olmadıktan sonra izleyip aynısını uygulamaya çalışmak senin için en iyi ve en ekonomik yöntem bana göre.. Bence sinir olmak yerine kıymeti bilmelisin.. Bardağa dolu tarafından bakmak sonuca ulaşmak için birinci basamaktır..
     
  3. mustafa34

    mustafa34 mustafa

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    95
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    silstar
    En İyi Avı:
    5 kg aynalı sazan
    aynı düşünceleri paylaşıyoruz dostum

    dün kulakçayırı tarafında bir gölete gittim .. gölete vardıgımda gölün karşılıklı kıyısında çadır kuran.kişiler vardı .. biz turnaya at çek yaptık bir limit altı turna aldık hayatımda ilk defa turnayı elime aldım ..ama tutan ben değil kardeşimdi.yinede sevincim üst noktada idi..bu arada akşam oldu başka balık tutamadık avlakdan giderken yanımıza 5 kişi geldi.. adamı bir yerden tanıyordum takım elbiseli birisi.. adama dedim ben seni tanıyorum ama nerden.. adam dedi ben şuranın muhtarıyım.. hım dedim ordan gördüm resmini demekki dedim.. adamlar oltaları açtı gölü yemlemeye başladı.. küspe mısır vb ile yanlarına gittim neye atıcaksınız dedim.. muhtar sazana atıcaz dedi :(( dedim sazan sezonu kapalı ya boş ver kapalıyı açıgı bu gölleri zaten dolduruyorlar sizde atın balıklar ziyan olmasın dedi .işte zihniyet ..şansımıza ne kardeşimde nede bende kontür yoktu .. jandarmayı arasak adamlar biz sazana değil başka balıga atıyoruz diycekler .. gerçekden ne yapmak lazım bilmiyorum geçen sene ömerli barajında sazan bir tek yavrulama zamanı oltaya vurdu ben gitmedim..ama oranın yerlileri falan hep gitti sazan yakaladı biz ölece uzakdan baktık durduk hayıflandık..sezon açılıncada bir tane sazan tutamadan sezonu kapadım ben
     
  4. maximturka

    maximturka mert

    Mesajlar:
    323
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin10-40g,Shimano Alivio AX8000 3,30mt 50-100gr, Lineaeffe ac casting surf 390cm,
    Favori Makine:
    Okuma Safina Pro SPa-25 , OKUMA AVENGER AV-55 MAKİNE,DAİWA CROSSFIRE 2500
    selam , eğer arabayla gideceksenız ankaraya 100-120 km mesafede kızılırmak tarafına git ve oralarda avlan . emin ol tutarsın biseyler. ben arkadaslar cumartesı gıttım saat 9 dan oglen 3 e kadar sadece bır tane aldık. sonra balık tuttugumuz kıyının karsısına gectık ve oradan at-çek yaptık hem balık yakaladık hemde balık kacırdık kıyıya cekemeden. elınden geldıgınce her 15-20 dakıkada bır sahte degıstır. şasi tak olmadı kaşık tak sonra döner kaşık tak.
    bu yerlerde balık var, sadece hem şans gerek hemde doğru yerde olmak.
     
  5. pitbull

    pitbull Furkan Güner

    Mesajlar:
    1.212
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 2.70- Shimano Alivio BX 1.65
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000 RB- Okuma Pro SPA 25
    En İyi Avı:
    Turna-52cm
    Teşekkür ederim. Çevremde bu hobide örnek alacağım bir tanıdığım yok malesef. Şansıma avlakta da tecrübeli, vicdan sahibi insanlara denk gelmiyorum. Hep bohçacılar denk geliyor. Yanımdaki adam bohçacının önde gideniydi, büyük küçük bakmadan atıyordu levrekleri kovaya.

    Aynen öyle abi, millet topluyor ama bize balık gelmiyor.

    Kurallar sadece uyanlar için geçerli bizde.
     
  6. pitbull

    pitbull Furkan Güner

    Mesajlar:
    1.212
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 2.70- Shimano Alivio BX 1.65
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000 RB- Okuma Pro SPA 25
    En İyi Avı:
    Turna-52cm
    Teşekkür ederim. Sahte yemde çeşit çok ama doğru bölgeyi bulmak daha da önemli galiba dediğiniz gibi.
     
  7. zarganacı34

    zarganacı34 önder

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    518
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    lineaeffe s-curve kamış+Okuma synex 660 makina, Lineaeffe fire spin trabucco makina
    En İyi Avı:
    Levrek
    Ben de youtube' den öğrenmeye gayret ediyorum. Senin konuyu okuyunca pike fishing with lures yazdım. Çok fazla sayıda video çıktı. Dillerini anlamasan da sahtenin yaptığı aksiyonlara bakarak ve siteleri inceleyip, iş yapan sahteleri alarak bir yerlerden başlamalısın bence. Balık tutmaya da arkadaşlarınla veya etrafında mangalı, pikniği seven insan varsa onla git bence, hem onlar mangal yakar hem sen balığına bakarsın. Biraz da forumlardan ve yine youtube dan turnanın davranışları ve avcılığı ile onlarca makale ve video bulabilirsin eğer ingilizce makaleye denk gelirsen yolla buradan çevirisini yaparız biz.
    Et avcılarına gelince, onlar her daim oldular ve her zaman da olacaklar teknoloji geliştikçe daha az emekle çok balık katledecekler. Sen tuttuğun ufak balığı salarak belki onlara bir ders verirsin. Buradan bir kişinin bilinçlenmesi dışardaki onlarca kişinin bilinçlenmesi demek.
    Mesajı yazdıktan sonra farkettim. Levrekte sınır yok ya da kilo sınırı var sanırım emin değilim. Cevap vermeden yetişmek için de bakamadım.
     
  8. mustafa34

    mustafa34 mustafa

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    95
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    silstar
    En İyi Avı:
    5 kg aynalı sazan
    balığa başladıgım ilk yıllarda

    ömerli barajında balığa giderdim.. hemen hemen her gittigimde balık tutardım beni boş verin eşim kızım bile balık tutardı.. şimdi eski günleri anmakdan başka bişe yapmıyoruz.. bazen düşünüyorum eskiden olta köstek baglamasını bilmezdim ekmek takıp atardım balık gelirdi.. şimdi boili falan takar olduk demek istedigim biz profösyönelleştikçe balıkda tutamaz olduk takımın en iyisini aldıkça balıklar bizden uzaklaşır oldu.. şimdi görünmez misina ile beden ve köstek yapıyorum..eskiden sazana 040 v eya 050 misina takardım köstekleride öle yapardım atardım takardım ekmegi sazan gelirdi bence eski günlere dönmek lazım :))) yoksa yaşlanıyoruz balık tutamadan ölüp gidicez :)))))))))))9
     
  9. mustafa34

    mustafa34 mustafa

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    95
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    silstar
    En İyi Avı:
    5 kg aynalı sazan
    limit altı olayına kafam takıldı :)

    şimdi gittigimiz göletlerde turna avı için canlı yem kullanın diyolar .. tutacağımız yavru balıkların limiti yokmudur :))))))))))) onlar daha yavru değilmi bu konuyu aydınlatadan varsa yorumlarını merakla bekliyorum
     
  10. Yenerbey31

    Yenerbey31 Levent AKSOY

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    346
    Şehir:
    Mugla
    Favori Kamış:
    Seytan oltasi
    Furkan abartmiyorum 2 senede belki 50 kere bos donmusumdur ama bu oyle bir seyki birdahaki avima bir oncekini unutarak ve her seferinde buyuk umutlarla gidiyorum.Bu isin zevki bence burda.Her gittigimizde balik yakalasaydik bu hobinin hicbir zevki kalmazdi.Biraz daha sabret yakinda istedigin baliklari yakaliyacaksin rastgele:thumb:
     
  11. Cihangir

    Cihangir Cihangir

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    51
    Şehir:
    Bandırma
    Favori Kamış:
    AlbaStar Galaxy 3.0
    Favori Makine:
    Banax SX5000 & SX3000
    En İyi Avı:
    18 adet palamut 1.700 gr Eşkina
    Herkes balık alırken sizde tık yoksa emin olun ya iğnede, ya misinada, ya yemde, mutlaka bir şeyde yanlışlık vardır. Her şey aynıysa malum, bu iş kısmet işi... :))

    Biz her balığa gidişte yanımızda bir büyük termos çay, bir termos da sıcak su, bisküviler, nescafeler v.s. ile gideriz balığa... Hatta kumsaldan yaz gecelerinde atarken portatif piknik masamızı açar, semaveri yakarız bir köşede. Kamışların ucuna birer fosfor, atarız oltaları... Öyle bir keyif ki, balık bahane oluyor bazen. Amaç balık tutmak mı, balığa gitmek mi ? Öncelik balığa gitmek olmalı, balık da olursa ne ala.. :)
     
  12. mhakanbasar

    mhakanbasar Mustafa Hakan BAŞAR

    Mesajlar:
    663
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    SHIMANO VENGEANCE SPIN 2,10
    Favori Makine:
    Spro Red Arc Tuff Bady
    En İyi Avı:
    turna 102 cm 8,5 kg
    Furkan kardeşim avlak seçimi vede zamanlama ile ilgili sorunlardan kaynaklı bir kısmetsizlik olduğunu düşünüyorum.Yaşın henüz genç verdiğin emekleri burdan görebiliyoruz.İlerleyen dönemlerde tecrüben artıkça başarılı avlar yapacağına ben eminim.Bir yol gösterenin yoksa gözlem ve deneme yanılma yolu en iyi yoldur zaman alır fakat sen farkında bile olmassın sana bayağı bir şeyler katar.Bu gün Kurtboğazında olsa idim deneyimlerimi gerçekten paylaşmak isterdim umarım bir gün dek geliriz.
    Selamlar...
     
  13. aslan_kral

    aslan_kral Kubilay

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    203
    Şehir:
    Kayseri
    Değerli arkadaşım tatlı su balık avcılığında sabır kadar doğru malzeme seçimi de çok önemlidir. Kullandığın kamış, misina, sahte yem ve makine gerçekten de çok önemlidir. Özellikle aksiyon gerektiren yemler kullanıldığında kamışın elastikiyeti çok önem arzeder. Kamışın elastikiyeti sahtene aksiyon verdirebilecek yapı da olmalıdır ve bunu yaparken seni çok fazla yormamalıdır. Arkadaşım sahte de aksiyon yaptırmanın yolu bileği kullanmaktan geçer. Küçük bilek hareketleriyle kullandığın yemi cezbedici bir hale getirebilirsin. Tabii kullandığın yemin orjinal olması senin verdiğin komutları su içerisinde layıkıyla sergilemesini gerektirir. Çakma yemler bu konuda oldukça başarısızlar. Ayrıca her zaman yanında çeşitli renkte sahteler olması günün rengini ve sahtesini bulma da sana yardımcı olur. Turna da çekiş hızı suyun derinliğine göre yemi indireceğin mesafe de çok önemlidir. Turna genellikle gezici bir balık olmadığı için avını sazlıkların arasında bekler. Baskın olan turna o bölgede ki o mevkiyi kendine yurt edinir. Ve emin olun bir yerde bir gün büyük bir turna yakaladıysanız orada her zaman büyük bir turna yakalarsınız. O mevkii boşaldıkça baskın olan bir başka turna orayı sahiplenir. Çekiş yaparken mümkün olduğunca bilekten verdiğin aksiyonla çektiğin yemin boşluğunu almak için çekiş yapın. Yani oltama aksiyonumu verdim 2-3 bilekten hareket yaptım sahtem bana doğru hareketlendi o arada ki boşluğu almak için yavaş bir hamleyle makineme tur attırdım... Sahteyi tam turnanın bulunduğu sazlık bölgeye göndermek yerine turnanın bulunduğu bölgenin biraz önüne yollamak her zaman için işe yarar. Avını bekleyen turnanın tam üzerine sahteyi fırlatıp balığı korkutmak yerine önüne düşürdüğünüz leziz sahteniz balığı cezbeder. Turna avcılığında mümkün olduğunca sessiz olmak ve suya gölge vermemek önemlidir. Balık genellikle kıyıda olduğu için çok yakınımızda da bulunabilirler. Defalarca sudan çıkarmak üzere olduğum sahteme sessizliğim sayesinde turna atlamıştır. Son olarak altın tavsiyemi söylemek istiyorum... Bu tavsiye her zaman işe yarayacak bir tavsiyedir. Ben avımı yaparken bir yandan da avlağı gözetlerim. Gözüme bir yer takılır kendi kendime derim ki ben turna olsam burada yatardım derim. Gözüme kestirdiğim yerin önüne sahtemi al da gel komutuyla atarım sağolsun alır gelir...
     
  14. adminselo

    adminselo selçuk

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    1.487
    Şehir:
    Türkiye
    Favori Kamış:
    Lineaeffe s-flex 4206 4.20--SHIMANO YASEI SEA BASS 2,70 -MH- 10-50 GR, Shimano Scimitar 300 cm
    Favori Makine:
    Penn Affinity 8000, Ryobi NAXO 8000
    En İyi Avı:
    4 kg Levrek ---1.800 gr Kofana
    Önce doğru yer sonra doğru zaman yanınızdaakiler tutuyorda siz tutamıyorsanız ozaman eksik olan doğru takım ,yöntem ,tecrübe ve birazda şans.
     
  15. pitbull

    pitbull Furkan Güner

    Mesajlar:
    1.212
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 2.70- Shimano Alivio BX 1.65
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000 RB- Okuma Pro SPA 25
    En İyi Avı:
    Turna-52cm
    Teşekkür ederim..

    Turna avını sürekli takip ediyorum. Videolar, yazılar hep araştırırım. Yalnız yabancı ülkelerde balık sayısı fazla haliyle. Denetim olduğu için adamlar her atışta 1 turna çekiyor. Bizde samanlıkta iğne aramak gibi.

    Geçen sene 52 cm'lik turnayı saldım ama döndü dolaştı geri kıyıya geldi ve öldü. Sahteyi yuttuğu için dışarıda çok beklemişti, ona rağmen balığı bıraktım onlarca insan önünde. Balık gelsin yeter, ben geri salarım. Ben o heyecanı yaşamak istiyorum, etinde değilim. Hatta oltaya vursun, kıyıya çekerken kaçırayım ona da razıyım.

    Levrekte boy limiti 18 cm ve kg hesabı. Ancak yanımızdakiler 10 cm'lik balığı da kovaya atıyordu.

    Keşke eskilere, balığın bol olduğu dönemlere dönsek. Belki o zamanlardan bir şeyleri değiştirebilseydik günümüzdeki zihniyeti de değiştirebilirdik.

    Yemlik balıklarda boy limiti 12 cm ve en fazla 30 adet.

    Teşekkür ederim..

    Evet her gidişte büyük heyecan oluyor ama dönüşte hüsrana dönüyor :). Siz gerçekten çok sabırlıymışsınız, 50 defa boş dönüp de hobiye devam etmek gerçekten büyük başarı. Bizde sabır diye bir şey yok. İlk 1 saat içinde balık filan vurmayınca moraller sıfıra iniyor.

    Biz at-çek yapıyoruz, diğerleri solucan ile avlıyordu. Turna solucana filan gelmiyor, levrek için de yasak dönemdeyiz zaten. Bu nedenle solucan filan hiç aklıma gelmedi. Bundan sonra yanıma canlı yem de alacağım. Bütün takımları at-çek'e göre kurduğum için at-çek ile balık yakalamak istiyorum. Beklemeli avlar pek bize göre değil ama bundan sonra yemli dip oltası da kuracağım. Onu atıp ben at-çek yaparım. Bizim hedefimiz de balığa gitmek ama artık ''pikniğe gidiyoruz'' diyeceğiz :). Balığa gidip boş dönünce haliyle alay konusu oluyor :D.

    Teşekkür ederim.

    Avlak seçimi konusunda haklısın abi. Yakın diye hep Kurtboğazı'na gidiyoruz. Bundan sonra başka yerleri de deneyeceğim. Biz saat 5'te avlağa vardık ve hemen at-çeke başladık. Saat 8-9 gibi de moralimiz sıfıra inince eşyalarımızı topladık ve eve döndük. Geçen sene turnayı saat 13.00 gibi tutmuştum sanırım. Ama onun da kafasına filan attığımı düşünüyorum :D. Yem önüne düştü galiba.

    Keşke denk gelseydik. Bohçacılara denk gelmesem de yeter. Adamlar hem sinir ediyor hem moral bozuyor.

    Teşekkür ederim.

    Bütün malzemeleri uzun araştırmalar sonucu aldığım için hepsi at-çeke uygun. Aksiyonları da doğru verdiğime inanıyorum.

    Bu gidişimde su içinde kalmış ağaç dallarının olduğu yerleri taradım ama balık yoktu galiba o bölgede. Çünkü o kadar atışa mutlaka tepki alırdım. Biraz da tecrübe gerekiyor sanırım, bu balığın olabileceği yerleri kestirmede. Avlakta sazlık bir yer de yok, oraya olta atsam.

    Ayrıca dediğinizi dün yanımıza gelen birisi de dedi. ''Daha önce turna aldığınız yere gidin, mutlaka orada yine turna vardır'' dedi. Zaten dün turna tutan tek kişi de benim geçen sene turna aldığım bölgeden tuttu.

    Teşekkür ederim.

    Doğru yer ve zaman gerçekten çok önemli. Doğru yeri bulsam zamanı ayarlayacağım da işte doğru yeri bir türlü bulamadım :).
     
  16. mustafa34

    mustafa34 mustafa

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    95
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    silstar
    En İyi Avı:
    5 kg aynalı sazan
    şimdi yemlik

    boy limiti 12cm ve 30 adet diyoruz :)) peki son soru yemlik balıkların cinsi yazıyormu .. mesela adamın birisi gitse göl kenarına olta atsa 12cm lik sazan yakalasa yada kadife her neyse yani ..demek istedigim bu belirtilen yemlik balıklarının cinsi bellimidir ::??????
     
  17. balli

    balli m.nuri akkaya

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    9.049
    Şehir:
    erzurum
    Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Çizelge–3 Yemlik balıklar
    Türkçe Adı Latince adı Türkçe Adı Latince adı
    Çaça Sprattus sprattus Noktalı inci balığı Alburnus bipunctatus
    Horozbina Blennius sp. Ot balığı Phoxinus phoxinus
    İnci balığı Alburnus alburnus Tirsi Alosa fallax nilotica
    İstavrit Trachurus trachurus Sardalya Sardinella sp. Sardine sp.
    İzmarit Maena smaris Tatlısu kaya balığı Proterorhinus marmoratus
    Gümüş Atherina boyeri Tatlısu gümüşü Chalcalburnus mossulensis

    Cevap verenler nereden biliyor diye soracak olursan; forum ana sayfamızdaki bu başlığa her zaman müracaat edebilirsin. Daha derli toplu çizelge aslı da burada.:) http://www.balikavi.net/dokuman/teblig.php
     
  18. mustafa34

    mustafa34 mustafa

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    95
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    silstar
    En İyi Avı:
    5 kg aynalı sazan
    yazdıgın balıkların sadece

    gümüş olanına rastlıyoruz göllerde diger saydıkların istavrit vb gibi balıklar tuzlu su balık türleridir .. bu mesajdan şu anlamı çıkartabilirmiyim.. tatlı suda canlı yem olarak mesela turnaya atmak için kızıl kanat tutacagım.. ve bunun içinde bir limit yok .. bu demekmidir eger bu demektirse vay halimize :))