Değerli balıkavı.net ailesi, forumumuzda uzun zamandır limitler, yasaklar ve yasal olmayan av malzemeleri konusunda oldukça fazla sayıda şikayet ve tartışmalara şahit olmaktayız. Ne yazık ki hepimiz gittiğimiz avlaklarda bunlarla ilgili sayısız örnekler görmekte ve yaşamaktayız.Kimimiz bunlarla ilgili mercilere şikayette bulunmakta, kimimiz dilimizin döndüğünce yanlışları muhataplarına anlatmaya çalışmakta (ki bununla ilgili olarak sert tartışmalarda yaşanabilmekte), kimimizde Allahından bul demektedir. Tüm bunların sonucunda, yapılan şikayetlerin büyük çoğunluğundanda sonuç alınamadığından dem vurmaktayız.Zaten genel toplum yapısı olarakta, her türlü olumsuzluktan şikayet etmeyi, ancak buna rağmen hiç bir şey yapmadan, "ne olacak bu memleketin hali" demeyi çok iyi biliriz. Dünde şahit olduğum, yasak zamanda ve yasal olmayan şekilde (tırıvırı) avlanan sazanlarıda gördükten sonra, madem denetleyiciler, yasa koyucular üzerine düşeni yapmıyor, biz bu konuda neler yapabiliriz diye düşünüp, biraz kafa yordum. Bizim resmi bir kimliğimiz yok, herhangi bir yaptırım gücümüzde yok, o halde neler yapabiliriz ki... Dostlar, 2-3 sene öncesine kadar, ne kadar kendimce duyarlı bir insan olsamda, limitlerden, av zamanlarından ve yasaklı malzemeler konusunda hiçbir bilgi sahibi değildim.Bu konuda bilinçlenmemin en önemli katkısını bana üyesi olmaktan mutluluk duyduğum Balıkavı.net ailesi sağlamıştır, bu vesile ile şükran ve minnetlerimi tekrar bildirmek istiyorum. Velhasıl, acizane kafamda şöyle bir düşünce geliştirdim; Öncelikli olarak 1000 adet civarında insert şeklinde, üzerindeki yazıların okunaklı şekilde görülmesini sağlayacak bir afiş bastırsak ve bunları çevremizdeki tüm baraj ve göllerin girişlerine, ağaçların üzerlerine yapıştırsak, zamanınında benim gibi herşeyden bi haber olan amatör balıkçılar tarafından görülüp, okunmasını sağlasak, eminim ki bir çok insanın vicdanına ve kafasına az da olsa seslenebilmiş olmazmıyız? Tüm bunların maddi masraflarını şahsım adına ben karşılıyabilir, forum aracılığı ile de diğer illerimizdeki arkadaşlarla irtibata geçip onlarada ücretsiz olarak gönderebilirim. Farklı tüm bölgelerden bunların dağıtımını yapabilecek gönüllü ve duyarlı arkadaşlarda bulabilirsek, bu projeyide tabana yaymış, herkesi harekete geçirmiş oluruz. Yanlız bununla ilgili olarak, forumun duayenleri, müdavimleri ve yöneticilerinden, oluşturmayı düşündüğüm taslak çalışmasında bana yardımcı olmalarını rica ediyorum. Kafamdaki taslak ana hatları ile, başlık olarak "Tatlı su avcılığı kuralları"... Büyük harflerle tırıvırı, küspe vb. şekilde avın yasak olduğu, altında av zamanları ve yasakları, onun altında av türlerinin limitleri ve son olarakta bunlara uymamanın müeyyideleri, ihbarda bulunulabilecek telefonlar... Forumumuzun tüm ileri gelenlerinden, yöneticilrinden ve siz değerli üyelerden bununla ilgili taslak çalışmalarınızı ve desteklerinizi bekliyorum.Tüm fikirler toplandıktan sonra, hep birlikte taslağımıza gerekli şekli verip, basım ve dağıtım işine acil olarak geçmemiz gerekmektedir. Asacağımız afişlerin yağmurdan, rüzgar ve güneşten etkilenmemesi için, üzerlerine ince bir seflon veya pvc'de düşünülebilir, bu konuyla ilgili mesleğe sahip olan arkadaşlarda, muhtemel maliyetle ilgili bilgilerini bizimle paylaşırlarsa sevinirim. Eminim ki, şikayet ettiğimiz, bu kural tanımazlar ve hayasızlar bunları gördükleri yerde yırtacaklar ve kaldırmaya çalışacaklardır.Ancak bizde yılmadan her ava gittiğimiz bölgeye bunları asmaya devam edeceğiz.Bu yazıyı görenlerin %10'una bile etki etsek, inanınki bu çok büyük fark yaratacaktır. Eğer ki, bunu başarıyla neticelendirebilirsek, bir sonrası tüm boğaz şeridindeki avlakları, aynı şekilde uygun afişlerle donatmak olacaktır. Herşeye rağmen bu çağrım gerekli ilgi ve alakayı görmezse bile, şahsım adına daha küçük çaplı olarak, çevremdeki Ömerli barajı ve Elmalı barajında bu yazıları arkadaşlarımızın göreceğinin garantisini verebilirim. Son olarak, "Elimden geldiğince, bende doğaya bu kadarda olsun bir katkı yaptım ve bu vicdansızlara karşı mücadele ettim" diyebilecek dostların katkıları, inanın ki çok önemlidir. Selam ve sevgilerimle... işte tutulan balıklar
İsa ağabey, öncelikle gösterdiğin duyarlılık için teşekkürler. Bundan bir iki yıl önce yaptığımız bir çalışma var, belki de daha önce konuyu görmüşsündür bilmiyorum. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=18061 Bu konudan da faydalanarak, geçen seferkinden daha da iyi bir koordinasyonla böyle bir faaliyet yapılabilir diye düşünüyorum. Hala benden tırıvırı afişi isteyen arkadaşlarımız da var ama elimde afiş kalmadığı için yardımcı olamıyorum. Sadece numune olabilecek bir-iki afişim var ama senin belirttiğin tırıvırı dışındaki yasaklar için bu afişin üzerinde bilgilendirme bulunmuyor. Tamamen tırıvırıya odaklı afişlerdi bunlar. Görmek istersen bir örneğini sana ulaştırabilirim.
Sennur hanım, öncelikle gönderdiğiniz link için teşekkür ederim.Forumun henüz (8 aylık) yeni üyesi olduğumdan bu konuyla ilgili yapılmış çalışmalardan, haberim yoktu. Ancak benim hedefim sadece tırıvırı değil, limit altı yapılan hatta japon balığı büyüklüğündeki sazanları ve diğer türlerinide kurtarmak, bu konuda bu avı yapan insanları bilinçlendirmektir.Tırıvırı bu işin mihenk taşı da olsa, inanın ki göl kenarında avlananların çok büyük çoğunluğu balıklarda limit olduğunun farkında bile değillerdir ve ne zamanda olsa avlanabileceklerini düşünmektedirler. En azından bunun yasak ve cezası olduğunu bilmeleri onları mutlaka frenleyecektir.Afiş boylarını gördüm, biraz daha küçük ve daha fazla olarak avlanan meralara direkt olarak asılabilirse, insanlar oralarının sahipsiz olmadığını görecek ve ceza yeriz korkusuyla bu kadar pervasız olmayacaklardır.
Ne yapabiliriz etraflıca bir düşünelim bakalım İsa ağabey. Bununla ilgili fikirler aklımıza gelecektir. Afiş taslağı için de bir bakınalım.
canı gönülden tebrik ediyorum seni abicim haklısın sonuna kadar ama türkiyede okadar yasak warki hangisi caydırıcı ve hangisine uyuluyor en basiti kameralar olmasına ragmen emliyet şeridinden gitmeye devam eden insanlar alkollü araç kullananlar vs vs vs tabikide duyarsız kalmayacagız ama bu ınsanlara etki edecegini hiç sanmıyorum saygılar sunarım
Aykut bey evet söylediklerinizde haklısınız ama yine de karamsar olmamak gerekli. Yukarıda bahsettiğimiz çalışmayı yapmadan önce, kendimiz konuşup, kendimiz dinliyorduk. Burada kimlere anlatabildiysek o kadarıyla yetiniyorduk ama elbirliği ile çalışma yapılınca, hem firmalar hem de güvenlik teşkilatı bu konuda daha duyarlı davranmaya başladı. Resmi statüsü olsun olmasın, uyarılar az ya da çok mutlaka işe yarıyor. Çalışmadan sonra gördük ki, pek çok kimse tırıvırı illetini tanıdı ve bilinçlendi. Güvenlik güçleri şikayetleri bir nebze de olsa daha dikkate alır oldu. Firmaların, derneklerin ve internetteki platformların ortak bir tırıvırı logosu oldu. İnsanlar logoyu ve sloganı tanıyıp benimsediler. Tırıvırı kullanımı hala devam etse de, neredeyse yarısına indirildi. Bu nedenle bu tip çalışmaların yararlığı göz ardı edilmemeli ve karamsarlığa düşülmemeli. Bir kişi bilinçlense, bir kişi bir kişidir. Kaldı ki o da mutlaka etrafındakilere bunu yansıtacaktır.
İsa Abi afiş işini iyi düşünmüşsün.. En azından 1 2 kişi okuyup bilgi sahibi olsa bile kardır.. Bunun yanı sıra afişin asılacağı bölgelerde de kuralları destekleyici en az 2 3 kişilik balık tutma gurupları olursa, sirkülere uygun avlanma kültürünün kıyılarda daha hızlı yayılacağını düşünüyorum..
Göze ve kulağa hoş gelen bu sözler uygulamaya geçilince nasıl sonuç verir, neticesi nasıl olur, pek umutlu olmasamda, hayırlı olur İnşallah diyorum.... Birde bu işi takip etmesi gereken mercilere şikayette bulunmakta, adeta onları rahatsız edecek..! sıkıntı verecek şekilde işi takip etmektede fayda olacağını, ama bu işi tek başına veya 3-5 kişi ile değilde bulunduğumuz bölgede balıkçılıkla ilgili derneklerle birlikte, berberce yasal olarak eylemlerde bulunmakta, olayı takip etmektede, bu gerekli mercileri adeta görevlerini yapmada onları zorlamanın çok faydası olacağını düşünüyorum..! :thumb:
Belediye ile irtibatı olan varsa, billboard yayını yaptırılabilir. 25 tane billboard'dan 1 tanesini bu işe ayırsalar zarar etmezler herhalde. Bu da halka hizmet etmektir neticede.