Spiderwire Ultracast - InvisiBraid - FluoroBraid

Konu, 'Misinalar' kısmında nicholai hel tarafından paylaşıldı.

1. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Selam değerli üyeler.

Ebay'den siparişlerim olacak. Atçek avlarında kullanmak üzere Spiderwire ip misina da almaya karar verdim. Çok araştırdım, eleştirildiği bir yazı bulamadım, öncelikle bu aşamada itirazı olan varsa hemen uyarılmak isterim. :)

Spiderwire modellerine baktığımızda EZ Braid, Stealth, Ultracast, Invisi-Braid ve FluoroBraid modelleri yeralıyor. Son ikisi Ultracast'in biraz modifiyeli alt modelleri, benim de daha çok ilgimi çeken bu üç model. Şu anda itirazı olan yine uyarsın lütfen. :)

Bu üçü içerisinde de Ultracast, daha eski, en çok kullanılan ve sağlamlığına güvenilen model, Invisi-Braid söylediklerine göre kendilerinin bulduğu yarı saydamlık teknolojisi eklenmiş görünürlüğü düşürülmüş alt model, FluoroBraid ise Dyneema örgünün arasına Gore Fluoropolymer eklenmiş, böylece fc misinalar gibi batarlık özelliği eklenmiş alt model.

Bazı yorumlarda Invisibraid'in klasik Ultracast'e göre biraz daha düşük çeker gücü olduğunu, ama görünmezlik özelliğinin doğru olduğu bilgisi bulunuyor. Ben de avcılığını mümkün mertebe artırmak adına bu model üzerine yoğunlaşmış durumdayım. Yanlış yapıyorsun diyen varsa buyursunlar lütfen. :)

Tabii en incesini, en görünmezini isteriz, ama yine de çeker değerleri hep önem arzeder bizler için. :eek: İkinci sorunum da tam burada başladı. Sitelerinde bu yönde bir bilgi bulmak malesef çok zor. Daha doğrusu çeker değeri belirtiliyor, fakat kalınlık belirtilmiyor. Sadece FluoroBraid için bu değerler tablo halinde verilmiş. Fakat benim için kafa bulandırmaktan öteye geçmedi malesef. :(

http://www.spiderwire.com/prod.php?k=394030&u=ultra_fluoro_300

Ben mi yanlış hesaplıyorum yoksa bir hata mı var çözemedim. Bakıyoruz mesela 10 lb testli ipe, 0.008 inch (in) bilgisi var. 10 lb test demek 4.536 kg çeker gücü demek. 0.008 inch ise 0.20 mm kalınlık demek. Yani 0.20 ip 4.5 kg çekerli mi demek oluyor? :eek: :confused:

Öyle olmadığını basitçe şuradan görüyoruz aslında, bilgiye göre 0.20 ip aslında 20.7 kg çeker gücünde. Fakat ben bunların kendi sitesini okurken nasıl anlamalıyım? Birimlerde bir hata yapıyor olmalıyım ama kafa gitti bir kere, bulamıyorum.. :loco:

Mesela 0.12 İnvisibraid almak istesem, bu 0.005 inch gibi bir kalınlık yapıyor. Böyle bir ürün de sitede yok. :twitch:

2. Kadir Levrek Peşinde

Kadir Levrek Peşinde SİDEPRENSİ eski nick im

Favori Kamış:
    OKUMA ALUMİNA SPİN KAMIŞ 240cm
    Favori Makine:
    süper passion 740m ve küçük kardeşleri
    En İyi Avı:
    süper maxim misina :9
    EZ Braid ın 17 liği remixon silk örgüye göre birazcık daha ince idi,kaplama örgü olduğundan çabuk soyuldu kaplaması,ama sağlam misina idi..

17 lik olan EZ Braid de takribi 23 lük mono misinaya tekabül ediyor diyebilirim..:)

örgü misina benim takımdan uzak dursun:D
    kamış halkalarına zarar,aksiyon verdiriyorsun kütük gibi geriliyor.görünürlüğü hat safhada..makinanın rulmanına zarar..

fırlatırken rüzgarda varsa mesafeyi kısaltıyor.dolaşınca açması bir dert..daha başka varmıydı aklıma gelince yazarım:D
    ben biraz atçek takılayım imdi:cool:

3. muratbodrum

muratbodrum MURAT

kadir kardeş kamışın porselenlerine verdiği zarar dışında söylediklerine katılmıyorum.power pro 0.15 i dene görecksin gerçi biraz

4. muratbodrum

muratbodrum MURAT

pahalı ama yurtdışı temininde 15 dolar gibi uygun oluyo
    buarada side limanına bayıldım
    hatta bayıldım ötesi
    selamlar

5. nicholai hel

nicholai hel Aykut

:eek: O kadar mı kalın yav! Ciddi fark varmış. Sağol uyarı için.

Abi ben senin gibi her gün 5 saat atçek yapamıcam. :D Kullanacağım ekipman ipten zarar görmeden uzun müddet gider diye tahmin ediyorum (salina sea spin 10-40 - trio 40s).
    Bir de ben ipin aksiyon sertliğini sevdim be yav. :) Her hareketini hissettiriyor, wtd yaparken de faydası var gibi hissettim. Diğer denediğim seabass'e göre daha net aksiyon verdirebildim, tabii tecrübesizlik de olabilir naylon misinayla istediğim hareketi yakalayamamam, esneme payı bozuyordu hareketimi.
    Ayrıca zaman zaman bunu tekneden yemli avlarda da kullanma niyetindeyim. O zaman da ipin faydası çok olacaktır.
    Görünürlük konusunda haklısın, kullandığım ip sıradan bir marka ve biraz kalıncaydı, bembeyaz görünüyordu. Bu nedenle kaliteli, ince, düşük görünürlüklü ip istiyorum.

Rastgele bakalım, havalar uzak bıraktı seni bayadır, özlemiştir sevgililerin ;)

6. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    aykut şimdiden alışverişinin hayırlı olmasını dilerim...

görünürlük meselesini örgülerde balık açısından dikkate almaya pek gerek yok... avcılığı etkilediğinide zerre düşünmüyorum...

yeşil-sarı-kırmızı vs... bunlardan hayli var elimde ve bir çok makineme sarılılar...

bunlarda tek dikkat ettiğim, mesela gece avı olacaksa mutlaka sarıyı tercih ederim.. görünmesi benim takımı daha iyi kontrol edebilmemi sağlıyor...

baktığın ultracast 020mm olan çekeri 20kg.... 45lb değere tekabül ediyor...

012mm olan çekeri 9kg 20lb... 030mm olan ise 80lb, 36kg denk geliyor..

markalara göre kesinlikle örgü kalınlıkları birbirinden farklıdır... bu yüzden kullanmadan bilebilmek çok zor...

7. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    marka ve modellere göre kalınlık ve çeker değerlerinin farklı olduğunu yazmıştık... invisi-braid ile devam edelim..

28lb - 014mm - 12kg

67lb - 030mm - 30kg

80lb - 035mm - 36kg

gördüğün gibi bazı modellerde ara kalınlıklar var ve yine bazı lb değerleri, bir diğeri ile eşleşmeyebiliyor..

80lb, invisi-braid modelinde 035mm denk gelirken, ultracast modelinde 030mm oluyor.. sadece kalınlıklar farklı ama çeker ölçüleri aynı..

8. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    taksit taksit oluyor biraz ama invisi-braid in 012mm olanı var.. 9kg, 20lb..

ultra cast'in de var... ve iki model arasında aynı kalınlıkta bir çeker farkı yok.. ikiside aynı..

ama fluorobraid modelinin bu iki modelden farklı olarak çekeri 1kg daha düşük... yani 012mmm fluorobraid, 8kg iken diğer iki model 9kg

bu yüzden alınması düşünülen ürüne yoğunlaşalım derim...

9. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Caner çok teşekkürler açıklamalar için, yardımı oldu.
    Peki yukarıda verdiğim kendi sitelerinde "in" olarak verilen değer ne? Kafamı en çok karıştıran orası oldu. Benim bildiğim "diameter" = "çap" "in" de inch, yani bizim ölçüyle 25mm.
    Yani orada farklı çeker değerlerindeki iplerin inch cinsinden çap ölçüleri veriliyor.

Eğer bu kısmı doğru anladıysam o zaman o değerler mantıksız oluyor. Mesela "20lb test" yani "9 kg çekerli" dedikleri ipin kalınlığına 0.01 inch demişler, e bu da 0.25mm demek olmuyor mu? idk Başka kaynaklarda senin de dediğin gibi aslında bu çekerdeki iplerinin kalınlığı 0.12mm olarak geçiyor. Mantıklı olan da bu.

10. Kadir Levrek Peşinde

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    yazdıklarımın hepsi kişisel kendi gözlemlerimdir abi:) ben bileğimi, omuzumu,makinamı, kamışımı seviyorum ve koruyorum:D
    balıklarıda örgüsüz tutuyorum:hungry: yaşasın naylon misinalar;)

11. Kadir Levrek Peşinde

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    şahsi görüşüm mono misila ile çok daha net kıvrak hareketler yaptırırsın,,örgü mono gibi esnek deyil..aksiyon yaptırırken misinanın ağırlığını hissedersin örgü kullanırken..gergin durur esnemez..bu sebebden yemlide ufak bir hareketi daha net algılarsın örgüde..

örgü ile uzun mesafe yemli atıp,balık vurduğunda kısa kısa ard ard da tasma attığında..

o esnada senin takımın ilk kalktığı yerden ne kadar uzaklaştığının tecrubesini,kullandığında anlarsın:D

balık konusuna gelince bu gün dahil 3 seferdir milim paylarla kurtulmaya başladılar:rolleyes: bu gün 2li bir takip aldım 5dk sonra birini atlattırdım oda kıl payı kurtuldu:) hızımı alamadım sabah suyunada ineceğim,balık tutmam lazım benim:hungry:

12. atakule team

atakule team hüseyin

Favori Kamış:
    Bass Pro Shops® extrime xps Mitchell Elite Spin DAIWA EXCELER, EXSF662MHFS 1.98
    Favori Makine:
    shimano sustain 2500 fg shimano exsence 3000cı4
    En İyi Avı:
    hedefim 120 cm
    slm

aykut kardeş konuyu caner çok güzel detaylı izah etmiş:)
    bende yaklaşık üç yıldır spıderwıre ultracast ve stealth kullanıyorum
    çok memnunum daha önceleri berkley viplash kullandım üzerinde 0.10 yazıyordu ama spıderwıre ultracast ve stealth yaklaşık iki tatı kalınlıkta o yüzden her markanın kalınlıgı ayrı oluyor ama:confused:
    kesinlikle makarada yada kamışın yüzüklerinde bi problem olmadı hele atımı alıştıktan sonra başka birşey kullanamıyorsun viplash lar elde kaldı:confused: birde balık vurdugu zaman ilk tepkisi tınısı işte o güzden sonra ip misina yerine normal misina kullanamıyorsun başka söze gerek kalmadı zaten şimdiden hayırlı olsun :)

.jpg][​IMG]

13. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Abi teşekkürler yorumun için.
    Biliyosun ben spine yeni başladım ve daha sadece 5 gün tecrübem oldu. :rolleyes: Gerçi günde 5 ile 10 saat arasındaydı ama sonuçta 5 gün. :D
    Yalnız ilk atışımı ve müteakip 5 günü ip ile yaptım. Arada birkaç saat seabass kullandım sadece, hatta ipe göre çok esnek geldiği ve iyi kıvırtamadığımı hissettiğim için tekrar ip sarılı makaraya geçtim. Bilmiyorum bana iyi geldi sanki ipler. Çok rahat, problemsiz kullandım. Ama uyarıların not edildi elbet. ;)

Yemli derken, tekneden yemli kastettim. Kıyıdan yemli takımlarımız var, onlar için mono misina ve takımlarda fc kullanıyoruz. Eski konuları çok okudum ve iplerin tarama problemini yaşamış kadar oldum zaten. ;) Yalnız Spiderwire FluoroBraid modelini biraz bu problem için çıkarmış gibi görünüyor, biraz araştırdım da, özellikleri o yemli kıyı avcılarının hoşuna gidecek gibi. Ben o avlar için şimdilik bildiğimi okurum. Ama teknede ince ip ana misinanın avantajları tartışılmaz.

Senin sahteleri pek ıska geçmezdi bu levrolar, son zamanlarda üstünden atlayıp alamaz oldular bakıyorum. :) Sabah suyunda o kadar dalga olmazsa raporunu görücez diye tahmin ediyorum. ;) Rastgelsin inşallah. Özledik. ;)

14. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Hüseyin abim, eski ip misina konularını okurken bir linkle senin hobi odana da girdim çıktım. Habersiz oldu mazur gör. :eek: Hatta senin Spiderwire ultracast fotoğrafın şu an arşivimde duruyor :) 14mm 12.7 kg 270m ;)
    Peki abi düz ultracast mi dersin yoksa InvisiBraid mi? Çekerleri aynı olduğuna göre benim gönlüm invisi diyor gibi. :)

15. atakule team

atakule team hüseyin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    hedefim 120 cm
    aykut kardeş denemedigim için bişey diyemiyecegim kullanan arkadaşlar varsa sanıyorum yazacaklardır :)
    güzel trofeler çekmek nasip olur inşallah :)

16. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Peki abi ultracast ile stealth'den birini sececek olsan hangisi dersin?

Trofeler hepimize nasip olsun inşallah.

17. atakule team

atakule team hüseyin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    hedefim 120 cm
    slm

sanıyorum senin için ultracast daha uygun gibi kardeş
    görünmezlik daha çok işine yarayacaktır hayırlı olur inşallah:)