Spin Av Takımı

Konu, 'Takım Çantası' kısmında Çinekop_çu tarafından paylaşıldı.

  1. Çinekop_çu

    Çinekop_çu İstanbul

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    19
    Şehir:
    İstanbul
    Arkadaşlar merhaba,

    Forumda yeniyim.Yardımınıza ihtiyacım var.Şİmdiden teşekkür eder, herkeze
    iyi avlar dilerim.

    *** Kıyıdan at-çek yapmak için (tuzlu su ve tatlı suda ) kaç gr atarlı bir spin kamışa ihtiyaç var?
    *** 30'luk spin makinaya 0,25 mm fc misina mı sarmalı yoksa örgü yada ip misina mı sarmalı?
    *** Örgü,ip misina yada fc misina sarılacaksa kalınlığı ne olmalı?
     
  2. seawolf41

    seawolf41 murat denizeri

    Mesajlar:
    113
    Şehir:
    KOCAELİ
    Favori Kamış:
    Shimano Vengeance AX 4.20 170 GR. Surf Kamış
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 5500 XSB
    En İyi Avı:
    Karamürsel, 1982 yılında tekne ile kaşık yaparak 51 cm kofana. Tekneye yardımsız alamamıştım.
    Merhaba,

    Öncelikle çok önemli bir tavsiyem olacak. Lütfen sadece ihtiyacınız olan malzemeleri temin ediniz.

    -Özellikle suni balık konusunda temkinli davranınız. elinizde her koşulda kullanabileceğiniz en fazla 10 adet kandırıcı olması yeterli olacaktır. Bunların neler olacağı konusunda ise forumları incelemeniz ve en çok sözü edilen kandırıcıları edinmenizi öneririm. Bunu yaparkende avlanacağınız yörenin koşullarına dikkat ediniz. Rüzgar, su derinliği, o bölgede yer alan yemlik balıkların neler olduğu gibi.

    - Spin kamış konusunda ise tamamen sizin ihtiyaçlarınız ön plandadır. Kullanacağınız kandırıcıların ağırlıkları, sahilden ne kadar uzağa atacağınız, rüzgar durumu, hedef balığınızın büyüklüğü, nasıl bir yerde avlanacağınız (Rıhtım, kayaların üstü yada kumsal gibi), su üstü kandırıcıları WTD aksiyonu ile kullanıp kullanmayacağınız, boyunuz, parçalı mı yoksa telespin tarzı kamış mı kullanacağınız, kamışı av bölgesine taşırken kapalı yada parçalı uzunluğu, Kamış + makinanınızın toplam ağırlığı vs. Her koşulda avlanacağım diyorsanız 3 adet spin kamışınız olması gerektiğini düşünüyorum.

    1-) genel kullanım için M yada MH aksiyonuna (sertliğine) sahip, boyunuza göre 2.10, 2.40, 2.70 yada 3.00 metrelik 10-50 gram atarlı bir kamış.

    2-) WTD aksiyonu ile avlanmak için, maksimum 2.40 boyunda M yada MH 10-30gr yada 10-40 gramlık sert aksiyonlu bir kamış

    3-) Ağırlığı 10 gramın altında olan kandırıcıları kullanmanız için ise boyunuza bağlı olarak boyu 2.40 - 3.00 metre arası 5-25, 7-21 yada 7-28 gram atarlı bir kamış.

    Biliyorum yazdıklarım aklınızı karıştıracak. Bu öneriler benim tercihlerimi yansıtıyor neticede.

    Eğer İstanbul'da boğazda kandırıcılar ile avlanacaksanız ve hedef balığınız Lüfer Familyası yada Palamut olacak ise ulaşmanız gereken uzaklık, rüzgar ve akıntı nedeniyle, kurşundan ayak yaparak kullanacağınız bir surf kamış en doğru tercih olacaktır.

    Örgü misina konusunda ise nacizane tavsiyem öncelikle mono misinalar ile iyice tecrübe edinip, ardından örgü misinalara geçmenizdir.

    Kullanacağınız mono misina hafızasız, çeker değeri yüksek, tuzlu su ve ultraviyole karşısında dayanıklı, bana göre 0.22 - 0.26 mm. arası olamalıdır.

    Örgü misina konusunda kaliteden fedakarlık etmeyiniz. Bence 0.10 - 0.15mm arası bir misina tercih etmeniz yerinde olacaktır.

    Ben FC leader kullanmıyorum. Tercih sizindir.

    İyi günler ve bol avlar dilerim.
     
  3. Çinekop_çu

    Çinekop_çu İstanbul

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    19
    Şehir:
    İstanbul
    Murat abi,

    Yazmış olduğun engin bilgi ve tecrübeler için çok teşekkür ederim.Oldukça aydınlatıcı olmuş verdiğin bilgiler.

    Gerekli malzemeleri tekrar inceleyip takımı oluşturduğumda mutlaka bilgi vericem sana da.

    Bol bereketli avlar dilerim.
     
  4. Rapalerus Maximus

    Rapalerus Maximus Eren

    Mesajlar:
    7
    Şehir:
    Mersin
    kamışın atar aralığı kullanacağınız sahtelerin gramajıyla doğru orantıda olmalı. bununla beraber; aksiyon, uzunluk değerleri, kamışın sap uzunluğu, misina klavuzlarının şekli ve materyali gibi detaylara da dikkat etmeniz gerekir. bu gibi türevleri amacınıza uygun şekilde belirleyip en verimli kullanabileceğiniz kamışa karar verirken avlak bölgelerinizin denizden ve karadan yapısı, avlanılacak hedef balıkların özellikleri, bütçenizin ne olacağı gibi detayları gözetmelisiniz.

    hem tatlı su, hem tuzlu su için kullanılabilecek pek çok kamış seçeneği olsa da dikkat etmeniz gereken bir husus; tatlı su kamışlarının parabolik sertliklerinin, uç aksiyon derecesinden bazen farklı oluşudur. bu farklılık tuzlu suda avlanırken balık vuruşlarındaki hissedilirliğe etki edecektir ama ilk aşamada bu detayı görmezden gelebilirsiniz..

    kullanacığınız misinanın örgü olması elbette iyidir. özellikle turna gibi avlarda leader'sız direkt örgü misina kullanmanızı tavsiye ederim. örgü misina için belilenecek çap değeri; karşılaşmanız muhtemel olan en iri balığa göre seçilmelidir. deniz avları için 0,10 ila 0,19mm arası yeterlidir. unutmayın ki; çap değeri arttıkça sürtünme de artar. bu da atış menzilinize etki edecektir.

    makina seçiminiz 30-40-50'lik olabilir. hafif ve tek turda ortalama 80 cm sarım kapasitesi olması iyidir.