Arkadaşlar hepinize merhaba.Foruma yeni katıldım.Onur Karagöz Antalya'dayım ve uzun zamandır kayalık bölgelerde de kıyıda da at çek yapıyorum . 2.10 luk 10-20 gram atarlı bir kamışım ve 40'lık bir makinam var.Makinadan yana sıkıntım yok Allah'a şükür.Ancak atışlarda uzaklık sıkıntısı yaşıyorum ve max. 25-30 metreye atabiliyorum.(Rapala 13-15 gram ve ince örgü misina ile) 270 bir kamış almak istiyorum ve araştır araştır 2 kamış arasında kaldım. - Okuma V-System 270 cm 10-40gr Spin Olta Kamışı - ve Shimano Catana CX Spinning 270 cm ML (7-21 gr) Spin Olta Kamışı Atacağım sahteler 10-15-18 gram aralığında olduğuna göre hangi kamış bana mesafe ve sağlamlık konusunda randıman verir ? Bunun dışında tavsiye edebileceğiniz aynı fiyat aralığında kamışlar varsa tavsiyeleride bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Shimano Catana CX Spinning 2,70 M (10-30 gr) olanını birkaç gün önce ve çok beğenerek aldım. Yarın deneyebileceğim o yüzden kullanıma ilişkin izlenimlerimi ancak o zaman yazabilirim. ML olanının (7-21gr )uç kısmı bana çok yumuşak gelmişti. Ben tatlısuda avlanıyorum ve deniz hakkında hiç bilgim yok ama sanki bu kadar yumuşaklık aranmaz.... Balık ilk vurduğunda sert tipteki balıklar için kancayı ağızlarına geçirmek zorlaşabilir. Ama dediğim gibi deniz tecrübem "sıfır".
İkiside işinizi görecek güzel kamışlar. Daha ağır kaşık falan kullanmam derseniz catananın atarı işinizi daha çok görebilir diye düşünüyorum...
bana özelden boyunu, avlanılacak bölgenin balık çeşitlerini, hangi balığa hangi sahteleri kullandığını gramajlarını ve kullandığın makina ve modelini yazarsan yardımcı olurum
teoriler üzerine seçim yapmayın kamış diye geçiyoruz içerisinde binbir türlü türevleri barındırır.. pratikte birçok kamış kullanmış neyin ne olduğunu daha iyi bilen birinden destek alman daha mantıklı olur senin için.. seçim yaparken acele etme
Onur Bey merhaba, Sizin için en doğru olanı malzeme satın alacağınız mağazada kamışları tek tek inceleyip karar vermenizdir. Ben Okuma V System 2.40 mt. 10-40 gram atarlı kamışı su üstü sahtelerim ile kullanıyorum. WTD konusunda çok iyi diyebilirim. Shimano Catana CX 2.40 7-21 gr. atarlı kamışı ise 10 gramın altındaki sahteler ile kullanıyorum ve çok başarılı buluyorum. 10 gram üstü sahteler ile ilgili olarak uzun araştırmalardan sonra ilk ithal edilen partiden almış olduğum Shimano yasei red seabass 2.70 10-50 gr. atarlı kamışı kullanıyorum. Tabiki ödenecek bedel arttıkça çok daha mükemmel kamışlar var. Ancak, sizin aradığınız 10-50 gram aralığında fiyat kalite olarak ödediğiniz her kuruşu sonuna kadar hak edeceğine inandığım bir kamıştır Yasei Red Seabass. Ancak dediğim gibi, bu konuya yapılacak öneriler ve forumlarda yapacağınız araştırmalar ile belirleyeceğiniz bir liste ile satıcıya giderek ve görerek, inceleyerek alım yapmanızı hararetle tavsiye ederim.
Sayın Rapalerus Maximus ; Kıyıdan ( Bazen kayalık uzun kamış gerektiren , bazen sahilden ) 13-15 gram rapalalarlar Barracuda ya atıyorum. Makinem Albastar Millenium 40 ve oldukça işimi görüyor çok memnunum.Ama kamış kısa olduğu için çok uzak atamıyorum ve sahteyi hemencecik önümde bulmak beni yoruyor bezdiriyor ) 13-15 gram sahteler 10-40 gram atarlı v spin okuma kamışta nasıl iş yapar , yoksa 7-21/23 atarlı kamışta dahamı iyi iş yapar.2.10 luk kamış bile işimi görüyor balık alma konusunda sıkıntım yok at-çek konusuna alışkın ve deneyimliyim.10-40 gram olan okumanın yanında sert bozuka çantasıda veriyorlar o da biraz kafamı çeliyor )) Siz olsaydınız , 13-15 gram sahtelerle av yapacak olsaydınız ve bu iki kamışın fiyatları eşit olsaydı hangisini alırdınız ? Kafam devamlı şu okumaya gidiyor ))
öncelikle şunu belirteyim. surf kamış kullanmıyorsak, uzunluk faktörü atılan sahtenin menzilini çok da etkilemez. eğer sahtelerimiz iri fakat hafifse,sürtünme ve misina yükü artacağından menzil kısalır. öncelikle uzun mesafe atışlarına uygun sahteler seçmeliyiz. bir diğer faktör ise kamışın esnekliğidir. bizim atar diye tabir ettiğimiz değerler, esnekliğin kullanılacak sahtelerin gramajına uyarlanmasıdır. eğer kamışımız çok esnekse menzil kısalacak; balık vuruşlarındaki hissedilirlik ve sahtenin aksiyon ritmi artacaktır. çok sert ise menzil artacak ama istenilen noktaya atışlar zorlaşacaktır. bununla beraber aksiyon ve balık vuruşlarına negatif etkisi olacaktır. -amacınıza göre seçeceğiniz kamış mutlaka hafif olmalı. sap kısmının koltuk altınıza sığacak uzunlukta olması yararınıza... -eğer kullanacağınız sahteler belirttiğiniz değerlerde kalacaksa medium sertlik için 2.40; medium-heavy sertlik için 2.70lik kamış seçmelisiniz. daha uzun bir kamış da düşünebilirsiniz ama bu gramajdaki sahteler için sertlik derecesi maksimum medium heavy sertlikte olsun. -atar aralığını 8-35gr gibi bir değerde tutmakta yarar var. kamışların ideal sahte gramını, atar değerinin ilk ve ikinci sayısını toplayıp 2 ye bölerek bulabilirsiniz. başka bir değişle: eğer kamışınız 8-35gr atarlı ise 8+35/2 yani ideal sahte ağırlığı 5 aşağı 5 yukarı 21gr'dır. bu kamış da muhtemelen medium sertlikte olacaktır. -alacağınız kamışın parabolik sertliklerine dikkat edin. göl tipi spin kamışlar pek memnun etmeyebilir sizi.. -kamışın misina klavuzlarının K tipi olması, misinanızın takılmasını ve dolaşmasını engelleyecektir. bu değerlere sahip pek çok marka model seçeneği var. aralarından bütçenize uygun, içinize sinen bir kamış alabilirsiniz. şuanda shimano yasei red sea bass kamış kullanıyorum. her isteğime cevap veriyor tek dezavantajı misina klavuzlarının Y tipi olması.. 2.40lık medium sertlikte 7-35 atarlı bir modeli de var dilerseniz inceleyin. fiyatı 150 lira civarı.. ayrıca rüzgara karşı sahteyi 70cm kadar boşlayıp 45 derece çevirdikten sonra kovboy atışı yaparsanız menzili olumlu yönde etkiler rastgelsin..
Herkese tavsiyeleri için çok teşekkür ederim.Çok açıklayıcı bilgiler geldi çok sağolun ama bir kişide çıkıp verdiğim 2 kamıştan biri hakkında bu diğerinden daha iyidir 15-18 gramlık rapalalarda bununla iyi verim alırsın fiyat performansı iyi ya da yanında şu da var bak ya da şu yok demedi.Bu konuya giren birçok kişi atar değerleri hakkında çokca bilgi sahibi oldu bu çok güzel.Ben Shimano catana 7-21 ML kamışla 13-15 gram sahtelerde çok ama çok iyi performans yakalayacağımı düşünüyorum.Ama diğer kamışın yanındaki bozuka çanta kafamı çelmeye çalışıyor bu yüzdende 10-40 gram atarlı Okuma kamışla 7-21 gramdaki kamışın verdiği performansı alabilirmiyim bunu merak ediyorum.Yani soru çok kısa cevapta kısa olmalı ; aynı performansı verirmi , vermezmi ? Hangisi ?
Şuna inan ki, hiçbir şey hediye değildir. Her şeyin bir maliyeti vardır. Bu maliyet, satılan ürünün bedeli içerisindedir. Güzel bir seçim yapmışsın. Ama bu, 7-21, 10-30 veya 14-40 olur. Buda kullanacağınız sahtelere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Sormuşsun ya, '' bazuka çanta aklımı karıştırdı '' diye. Ben size sorayım; kamış mı arıyorsun, yoksa bazuka mı ?
Hocam kesinlikle kamış arıyorum haklısınız... Shimanoya yönelicem Catana 270 7-21 atarlı alıcam 13-15 gramlık sahtelerimi takıp keyfini çıkarıcam.Herkese teşekkür ederim
Nezaket buyurmuş ve hocam hitabında bulunmuşsunuz. Teşekkür ederim ama, bizde sadece kullanıp da memnun olduğu ürünleri, siz genç arkadaşlarımıza önermeye çalışan, sıradan bilgi sahibi kişileriz. Hocalık ve üstadlık mertebeleri bizlere daha çoook uzak. Madem 13-15 diyorsunuz, bu çok yumuşak olmayacak mı ? Aklınızı karıştırmak gibi olmasın ama, özel bir kullanım amacınız yoksa, o ağırlıklarda ben, 10-30 veya 14-40 tercih ederek daha geniş kullanım alanı avantajı elde ederdim.
Tevfik amca diyorum o zaman.Hani nasıl genç bir çocuk bir amcasına birşey danışır , yardım ister aynen o şekilde Elimdeki sahteler 13-15-18 gram ağırlığında ama genelde 13-15 gr. olanları kullanıyorum çünkü onlarla çok güzel balıklar aldım.2.10 10-20 gram atarlı kamışım Albastar Millenium 40'lık makinem var , üstünde ince örgü misina sarılı.25-30 metrelere atış yapıyorum ama açıkcası artık yetmiyor.50-60 lara kadar atıp , hem sahtenin önüme hemen gelmesini önlemek ve dolayısıyla daha az yorulmamı sağlamak hemde daha geniş alanları taramak daha iyi sonuç almak niyetindeyim.Gidip bu kamışları inceleme imkanım yok çünkü gittiğim 5-6 av-balık markette de yok.eğer 10-30/40 gram atar 13-15 gr. sahtelerde mesafe ve aksiyon konusunda bana optimum olacaksa 10-30/40 grama yöneleceğim.7-21 gram gibi küçük atarlı kamış kullanmadığım ve bilmediğim için bu çelişki.Eğer bilsem 10-30 gram atarlı kamışın benim 15 gr. sahtemde çok iyi sonuç vereceğini ( mesafe ve aksiyon ) direk alırım.Kafamı karıştıran konu bu Tevfik amca.
Telefonla da arayıp özellikle bilgi aldım balikmarketim izmir ana şubeden ve 10-40 gram okumayı tavsiye ettiler.Bununla 13-15-18 gram sahtelerde çok daha iyi performans alırsınız dediler bu yüzden bende şimdilik kararımı bu yönde değiştirdim aksi görüş gelmezse 1-2 gün içide siparişide buna göre geçeceğim.Saygılar , sevgiler.