Spin Kamış ile Sahteyi Uzağa Atma Problemi

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında silent01 tarafından paylaşıldı.

1. silent01

silent01 Erhan Açar

Favori Kamış:
    Shimano Alivio CX 270 Spinning, Okuma V System 2.40 10-40gr, Shımano Alivio TeGt 30-60 Tele Spin
    Favori Makine:
    Shimano Sonora 2500 FC, Shimano Hyperloob 4000FB
    Merhabalar profil resmimin altındaki kamış ve makine ile atçek yaparken bir problemim var burdaki ustalara sorayım dedim bende :)

Kamışımın atar değeri kendi üzerinde 10-40 yazıyor, fakat birçok internet sitesinde 10-30 yazıyor.

Ben normalde kaşık kullanıyorum, 20-22 gr kaşıkları 50 metre üzeri uzaklığa kadar atabiliyorum, fakat benzer ağırlıktaki örneğin protackle 13 cm 26 gr olan sahtemi bir türlü uzağa atamıyorum.

Ayrıca 11-12 gr ağırlığında olan sahtelerim de pek uzağa gitmiyor.

Kaşıkta bir sıkıntı yokken, sahte de bu problemin olması neden olabilir.

Atış tekniğimle alakalı mıdır diye bir dünya video izledim ben de birebir aynı şekilde atmaya çalışıyorum.

2. vetserhat

vetserhat Serhat TORUN

Favori Kamış:
    mitchell tele spin; mistrall carp feeder,jaxon xt pro
    Favori Makine:
    shimano alivio,spro passion 730,banax,mistrall carpmax,okuma trinity,albastar,
    En İyi Avı:
    Aynali sazan 4.5kg,Baltik Morinasi 4 kg
    Erhan oncelikle kasigin aerodinamik yapisi ile sahtelerin ki bir degil o yuzden kasigi daha ileri atip sahtelerde kisa kalmasi normal. bu durumu iki sekilde duzeltebilirsin. birincisi sahteyi attigin mesafelerde baligi tutarsan daha da ileri atma hevesin kalmaz. :))
    ikincisi de ya ince misina kullanacaksin ya da ip-braided misinalardan edineceksin. ben gecenlerde berkley nanofil aldim. normalde makineye 0,25 lik misina sarili iken atabildigim mesafenin hemen hemen 1/3 daha uzagina 0,17 lik nanofil ile ulastim. 0,12 lik vs ile daha da uzaga ulasabilirsin...
    ama tabii ilk maddede dedigim gibi balik her zaman en uzak noktada degildir. yani en uzaga atan en cok baligi tutar diye bir kural yok :)

3. silent01

silent01 Erhan Açar

Favori Kamış:
    Shimano Alivio CX 270 Spinning, Okuma V System 2.40 10-40gr, Shımano Alivio TeGt 30-60 Tele Spin
    Favori Makine:
    Missia çok arkder mi gerçekten şu an benim makinede 0,28lik misina var. Spin kamışda yeni olduğum için satın aldığım yerdeki arkadaş 0,28lik misina önermişti bende tamam demiştim.

Balığın uzakta olmadığını biliyorum fakat oldukça yakına düşüyor yai o uzaklığa bn tulumu giyip yürüsem elimle de tutarım bağı :laughing: :laughing: :laughing:

Sanırım sorun misinadan kaynaklanıyor o zaman.

4. katsumoto

katsumoto Hasan

Favori Kamış:
    Shimano STELLA-----Lesath Spinning Shore Game
    En İyi Avı:
    1.150 gr Lüfer 2.5 kg Turna
    Ne kadar uzağa atsam dahi yüzde 90 hep yakında gelmiştir balık :)

5. vetserhat

vetserhat Serhat TORUN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    elbette misina kalinligi atis mesafesini direkt etkiler.nanofili gordukten sonra zaten eski monofilament misinalarla yaptigimiz is hamallikmis dedim kendi kendime.
    o yuzden ya kaliteli ince bir monofilament edin bence. 0,18-,22 kaliteli misinalarin cekeri 4-5 kg civari ki zaten tutacagin baliklar o kadar olmaz. ya da biraz paraya kiyip 0,12 nanofil al. atislarini o zaman farkedeceksin....

6. silent01

silent01 Erhan Açar

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    tavsiye edebilleeğiniz bir link vs var mı?

7. vetserhat

vetserhat Serhat TORUN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
  8. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Misina kalınlığı filan tamam, ama, bence daha köklü bir çözüm gerekiyor. Uzak atışa elverişli bir sahte alın.

9. silent01

silent01 Erhan Açar

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Serdar abi şimdi elimde 11 gr olan sahteler var çin malı.

Bir de protackle var 13cm 26 gr diyor.. http://www.balikmarketim.com/?urun-61938-Protackle-AM21-Wand==-13cm-26gr-Suni-Yem.html

Bir de 22 gr kaşıklarım var çeşitli.

Kaşıklar 50 metre üüzerindde gidiyor.

Pro tackle max. 10-15 metre gidiyordur.

11 gr olanlar 5-7 metre civarıı.

Atış tekniğimde de sorn olabilir belki ama o zaman da kaşıklar gitmez diyorum o kadar

10. vetserhat

vetserhat Serhat TORUN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    aynen serdar abi o da buyuk etken.
    mesela maxrap aldim kesinlikle erimi bendeki diger sahteler gibi degil. yeni nesil uzak atim sahteleri sanirim verimli.

11. vetserhat

vetserhat Serhat TORUN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    5-7 metre de cok azmis ***. ben 5 grlik jigheadleri 20-30 metre civari atiyorum....

12. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Uzağa gidecek bir şeyin, ağırlık merkezi önünde, gideceği yönde önünde olmalıdır. Ve bu ağırlık merkezi baya baya önünde olmalıdır. Mesela bazı sahtelerde, atışta kuyruğa giden, çekerken öne gelip orada kilitlenip dengeyi koruyan tripler vardır:

(Üstteki şekil atış anında durum, alttaki ise çekerkenki durum. O top gibi şeyler demir vs. ağırlıklar.)

Sahte kendisi ağırlık merkezi baya yoğun olarak kuyruk tarafında üretilmemiş, böylede bir denge olayı yoksa, o sahte ne yapsanız uzağa gitmez.

O tür sahteler, atış değilde, trolling, yani sürütme için uygun sahtelerdir.

13. silent01

silent01 Erhan Açar

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Ne tavsiye edersin peki abi ?

14. zucchero

zucchero Bora

Favori Kamış:
    Cormoran Bull Fighter 2,10mt 10-40gr, Shimano Alivio CX 2,10 7-21gr
    Favori Makine:
    Shimano Exage 3000SFC, Daiwa Sweepfire 2500
    Erhan bir gariplik var ama çözemedim. Shimano catana cx 2,70 kamış, daiwa 2500 x sweepfire ve bojin 0,20 örgü misina ile protackle m21'i (12gr, 11cm) 20-25 mt'lere çok rahat atabiliyorum. Rüzgar arkadan geliyor ya da çok az rüzgar varsa bu daha da artıyor. Senin bahsettiğin 5-7 mt gibi değerlere kamışı ve makinayı yere bırakıp elinle bile atsan ulaşırsın zaten. Bütün teçhizatı bir gözden geçirmende fayda var bence...

15. silent01

silent01 Erhan Açar

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Aynen abi bana da çok garip geliyor. Yani atışımla alakalı olsa her ne kadar salınımı farklı da olsa kaşıklar o kadar gider mi yine.

Şimdi de kendimden şüphe etmeye başladım acaba mesafe ölçme ayarlarım mı bozuk diye :eek: :eek: :eek:

16. adminselo

adminselo selçuk

Favori Kamış:
    Lineaeffe s-flex 4206 4.20--SHIMANO YASEI SEA BASS 2,70 -MH- 10-50 GR, Shimano Scimitar 300 cm
    Favori Makine:
    Penn Affinity 8000, Ryobi NAXO 8000
    En İyi Avı:
    4 kg Levrek ---1.800 gr Kofana
    shimano arc sistemi olan sahtelerden dene benzeri sistem daiwalarda da var işe yaradığını göreceksin.

17. gacal

gacal Deniz Uzun

Favori Kamış:
    Okuma Alumina 2.40 5/25
    Favori Makine:
    Shimano Exage 3000 SFD
    En İyi Avı:
    Levrek 4,5 kg
    bahsettiğin sahteler 26gr değil. yaklaşık 11-13 gr. bende katalogtan baktım ve almıştım. daha önceden aldığım eurofish 13cm 11gr sahteler ile aynı. aynı fabrikadan çıktıkları da çok belli (çin malı). serdar abinin de dediği gibi uzağa atış sistemi olan bir sahte alman ve misinanı 0.25 ten aşağı indirmen yararına olacaktır.

18. toruga

toruga tolga

Favori Kamış:
    Safina X Spin 2.70m 10-35gr
    Favori Makine:
    Spro Hardliner
    En İyi Avı:
    aral 2.550gr
    0,14 mono kullanma daha iki gün önce cam gibi rapalam gitti.

19. Kadir Levrek Peşinde

Kadir Levrek Peşinde SİDEPRENSİ eski nick im

Favori Kamış:
    OKUMA ALUMİNA SPİN KAMIŞ 240cm
    Favori Makine:
    süper passion 740m ve küçük kardeşleri
    En İyi Avı:
    süper maxim misina :9
    bence senin atış tekniğin yöntemin doğru deyil..
    şu sahte en kötü 30mt ye gider..dizayına bakılırsa uzak atım için bu sahte..benzer şekilde bir sürü sahtem var hepsininde atış erimi iyi..
    http://www.balikmarketim.com/?urun-61938-Protackle-AM21-Wand==-13cm-26gr-Suni-Yem.html

bende 28lik misina kullanıyorum 5gr lık sahteyi 15mt ye rahat atarım:)

kaşık ile sahte fırlatımı bir olmaz.. bence sen kendini videoya çek hata nerde görelim :)

20. dragonX

dragonX selcuk

Sahte yemlerinizin ağırlığını kamışınızın Atar aralığının orta değerlerinde secerseniz verimli atma uzaklığını yakalarsınız..

Mesela kamışınız 10-40 gr atarlı ve sahtenizde 10-12 gr ise kamışınızın verimsiz aralığını kullanıyorsunuz denebilir.

Kamış- sahte uyumluluğunu anlayabilmek için kamışınızın ucuna sahteyi taktığınız zaman ortalardan uca doğru hafif bir esneme görebilmeniz gerekir. Boylece bir yaylanma (ön kuvvet) etkisi kazanılır.

Bu, kamışa o sahte için spin olma özelliği veren andır.

Benim spin kamışım Okuma 2.4 m 10-40 gr atarlı ve 25-30 gr'lık Jig Kaşıklarla 50 metre çok rahat atış yapabiliyorum.

Malesef piyasadaki sahte balıkların (rapala) bir çoğu %80'i 5-10 gr, bundan daha büyük olanların ise gramajla birlikte boylarıda yükseliyor, bu sefer o kamışla o boydaki sahte balığa gelecek büyüklükte ki balığın çekilebilme problemi ortaya çıkıyor.

Youtube'da izlediğim videolarda da hafif sahteleri atarken kamışların nasıl yaylandığını gördüm. 5-10 gr 'lık sahteleri verimli savurabilmek için 5-20 gr atarlı spin kamış seçmek gerekir diye düşünüyorum.