Spin kamış sorunsalı...

Konu, 'Kamışlar' kısmında stratejist tarafından paylaşıldı.

1. stratejist

stratejist A.ÖZDEMİR

Favori Kamış:
    Shimano Nexave CX 2.40 MH, Tolee Kawahagi 2.10 MH, Mitchell Elite 602L 2/8 (1.83 UL)
    Favori Makine:
    Shimano Symmetre 500FD, Solstace 1000FI, Solstace 2500FI, Solstace 4000FI
    En İyi Avı:
    Olta ile 2700g.lık bir levrek
    Arkadaşlar hepinize merhabalar..
    Bu aralar kendime kıyıdan deniz avı (hedefim mevsimleri geldiğinde çinekop-sarıkanat ve levrek gibi balıklar) ve aynı şekilde tatlı su turna avı için orta seviye bir spin kamış almayı düşünüyorum ve forumda yaptığım bazı araştırmalar sonucu Pelican'ın Pelistick London 2.70cm olanını alma konusunda ciddi fikirler edinmiş durumdayım. Ayrıca bu kamış yanında Remixon'un Synergy ve Prestige modelleri de fazlasıyla dikkatimi çekmiş durumda ve karar verme konusunda biraz sorun yaşıyorum. Biliyorum benzer konular hakkında bazı şeyler yazıldı ama son kararımı vermeden önce tüm dostların affına sığınarak konunun ustalarının da bu kamışlar hakkında son fikirlerini almak istiyorum. Siz olsanız fiyat/performans oranını göz önüne alarak tercihinizi hangi kamıştan yana kullanırdınız?

2. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    2.70 İstanbulda kısa kalacaktır onu baştan söyleyeyim kardeşim. 3 metre ile 3.30 arasında bulacağın kamışlar seni daha mutlu edecektir. çinekop ve sarıkanat kamışı ayrı, levrek kamışı ayrıdır, en azından bu şehirde. Çinekop ve lüfer familyası balıklar çok nadir olarak ve çok nadir avlaklarda 2.70 kamışların menziline girerler boğazda. 20 sene önce olsa amenna. Ama levrek için 2.70-3 m kamışlar hala bazı avlaklarda sonuç verse de sarıkanat vs için pek sonuç vermeyecektir. Tabi ki bazı istisnalar var, ama ben geçen sene balığın en kıyıladığı dönemde bile 2.70 shimano hyperloop 15-40 gr yerine 4.00 shimano catana 100 gr ı tercih ettim, çünkü hassas bir kamış 100 gr max atarı varken 30 u da mükemmel atabilmektedir. Lüfer denen cenap, her zaman anlık kıyılama, anlık açılma yapabilmektedir, bu yüzden nispeten kuvvetli ama hala uzun ve esnek , hassas kamışlar kullanmak lüfer familyasında %99 avantaj sağlayabilmektedir.

Bu yüzden 2.70 civarı 10-30 gr bir levrek kamışın ve 3.30-4.00 m civarı 40-80 gr atarlı bir lüfer kamışın olması seni daha başarılı bir avcı kılar bu sularda...

Sevgiler.

3. alikemal

alikemal Ali Kemal GÖKTÜRK

Kaan abi nerelerdeydin :D özlettin kendini çoktandır forumda görüşemedik hoş geldin

A. Özdemir Bey selamlar Kaan ustanın dediklerine bende katılıyorum aynı zaman da bahsettiğiniz kamışın kullanıcısıyım hemde aynı boy kışın o kmaışla çok güzel levrek avlarım oldu balıkla mücadeleye dayanıklı esnek yapısı sayesinde uygun ağırlıkları gayet güzel mesafelere atış erimi sağlıya biliyorum çok memnunum levrek için öneririm özellikle ağırlıksız direk sahteyi bağalayıp çok güzel kullanabilirsiniz fakat kaan abinin de dediği gibi lüfer için istanbulda o mesafefeler yetersiz kalıyor balığın en kıyıladığı yerlerde burunlarda sitede paylaşılan uzun oltanın surf kamışlara uyarlanan bir yöntemi kullanarak avlanılıyor bu yüzden lüfer için biçilmiş kaftan olmaya bilir ama levrek için çok iyi işler yapacaktır

4. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Özdemir
    Son İstanbul seyehatimde,hevesle beklediğim Okuma Spin kamışlar Cengiz balıkcılığa geldi ve görüp inceleme imkanım oldu.Onu geckin spin kamışlarım olsada bir tanede bunlardan edinmeden edemedim.
    Görmeni şiddetle tavsiye ederim.Sanırım spin kamışlar hakkındaki en müspet kanaatlerini dahi etkileyecek yapıda ve fiayattalar.
    Sevgiler

5. stratejist

stratejist A.ÖZDEMİR

Favori Kamış:
    Shimano Nexave CX 2.40 MH, Tolee Kawahagi 2.10 MH, Mitchell Elite 602L 2/8 (1.83 UL)
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Değerli yorumlarını benimle paylaşan tüm üstatlara çok teşekkür ederim. Açıkçası spin avcılık konusunda çok sayıda deneyimli usta olduğunu düşündüğümden (genelde bu konu hakkında forumda çok fazla yorum yapılıyor) bu konu hakkında daha fazla kişi yorum yapar diye bekliyordum ama üstatların yorumları da yeterli geldi doğrusu.
    Kaan ustanın yorumlarından ve Ali Kemal dostumuzun da açıklamalarından istediğim avlar için en az iki adet spin kamışım olması gerektiğini öğrendim mesela ve sanırım şimdilik sadece levrek ve turna için 2.70lik pelicanı alacağım.

Büyük üstad Vedat Abiden de okumanın spin kamışlarının fiyatları konusunda bir fikir vermesini istesem ayıp olmaz değil mi? Zira pelicanı 35-40TL civarına alabiliyorum, okumanın fiyatları da bu aralıklara yakınsa kendisinin tavsiye ettiği üzere onlardan birini de düşünebilirim...

6. stratejist

stratejist A.ÖZDEMİR

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Ustalara son bir sorum olacak;
    Vedat abinin dediği okuma serisi kamışlar ağırlık olarak gerçekten etkileyici avmarketi sitesine göre okuma salina seaspin 15-45 atarlı 2.90'ın ağırlığı 190 gr olarak verilmiş.
    Aynı sitede pelistick 2.70'in ağırlığı ise 365 gr,
    Remixon synergy 3.0'ın ağırlığı ise 216 gr olarak verilmiş.
    Spin takımın mümkün olduğu kadar hafif olması gerektiği düşünüldüğünde pelistick'in yapacağım seçim dışında kalması gerektiğini söyleyebilir miyiz?
    Eğer pelistick seçim dışı kalırsa kalan iki kamıştan (ki fiyatları da birbirine gayet yakın)hangisini önerirsiniz?

Son düzenleme: 2 Nisan 2010
  7. eskina_man

eskina_man Murat

En İyi Avı:
    canlı bırakma yaptım, hala bekliyorum.
    At-çek avcılığında kullanılacak malzemenin hafif olması gerektiğini şiddetle savunanlardanım, yeri geldiğinde 100-200 hatta 300 atış yapıp çekebilmek, ve bunu yaparkende eziyet çekmemek gerekmektedir.

Kısada olsa edindiğim tecrübelerden çıkan sonuç, özellikle sahte ile at-çek avında, sahteyi atıp çekerken, çekildiği esnada verilmesi gereken kamış hareketleri ile sahte yeme aksiyon vererek daha cazip hale getirilmesi gerektiğidir ki;

bu konuda sahip olduğum 160 gramlık 270 shimano catana kamış beni hayli zorlamaktadır. Net üzerinde spin avcılık ile ilgili seyrettiğim yüzlerce videoda dikkatimi yurt dışında bu işi yapan adamların 180 190 veya 200 lük kısa kamışları tek elleriyle, kollarının uzantısı sanki vücutlarının bir parçası, kendi uzuvları gibi kullandıkları dikkatimi çekmiştir.

2 gün önce abu garcia' nın 210 santimlik 156 gram gelen yeni bir kamışını edindim, daha deneme şansım olmadı ama, tek elle hakimiyetin hat safhada olduğunu söyleyebilirim,

Anlatmak istediğim kamış boyu uzadıkça, kamışı koltuk altına kıstırma ve o şekilde kullanma ihtiyacı doğmakta, fakat kısa kamışlarda el içinde kavranıp kol ile birlikte, koltuk altına kıstırmadan kullanma kaabiliyeti kazanılmaktadır.

İri vücudu, kalın ve kuvvetli kolları olan birisi olmama rağmen, at-çek takımlarının (makine+kamış+misina) 400 gram ağırlığı geçmemesini ve kamış boyunun kısa olması gerektiğini şiddetle iddia ediyorum

8. furunotr

furunotr Haluk

Fiyatı en fazla 2 katıdır; ancak kalite olarak en azından 5 kat daha iyidir diyebilirim... Yine de satıcısından fiyat alabilirsiniz; sitelerinde telefon numaraları mevcut...

9. mka.mka

mka.mka Mesut

Favori Kamış:
    Shakespear Ugly Stick
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FB
    En İyi Avı:
    107 cm 9 kg Turna
    Bana kalırsa ucuz fiber veya camyünü kamışlar, carbon kamışlardan daha sağlam. Kamışı hafiletmek için kullanılan carbonun fiyatının ve işleme maliyetinin fazla olması kamışın fiyatınada yansıyor ;) Ama uzun süreli at-çek avcılığında kamışın ve tabiki de makinanın hafif olması büyük avantaj. Ben botla avlandığım için tercihim 1.80. En fazla 2.10 kamış kullanıyorum ve genelde 30 luk makina.

Son düzenleme: 2 Nisan 2010
  10. Feridun

Feridun feridun

Favori Kamış:
    El oltası
    En İyi Avı:
    Kaya balığı
    Sevgili Özdemir merhaba...
    Geçen sezon Pelikan Pelistick 210 ile haftada 3 gün avlandım çok randımanlı olduğunu söyliyebilirim.Yine geçen sezon Alba stardan edindiğim GEOLOGIC 240 kamışı kullanmış olmama rağmen tavsiye etmiyorum...
    Okuma Salına modelini iki gün önce edindim fakat daha kullanma şansım olmadı.
    Bence Pelikan Pelistick gayet iyi bir seçim olur...

11. stratejist

stratejist A.ÖZDEMİR

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Yorum yapan tüm dostlara çok teşekkür ederim. Ancak seçimimi netleştirmek adına bazı üstatlara birkaç sorum daha olacak:
    Murat abi (eşkina man) ilk sorum size olacak; eğer yanlış anlamadıysam Kaan arkadaşımız yaptığı yorumda spin için kullanacağım (hedef levrek için) kamışın çok kısa olmaması gerektiğini söylemişti, siz ise aksiyonu verebilmek için kamışın fazla uzun olmaması gerektiğini söylüyorsunuz ki anladığım kadarıyla Feridun Bey de aynı şeyi söylüyor (2.10 pelistick). Açıkçası kafam karıştı. Sizi 2.70 catanada zorlayan ne olmuştu? Bir de abu garcia'yı ne kadara aldınız acaba?

Feridun Bey kusura bakmazsanız size de birkaç soru sormak istiyorum; Anladığım kadarıyla Pelistick 2.10'dan gayet memnun kalmışsınız ki tavsiye ediyorsunuz, peki bana da kıyıdan av için 2.10'u mu tavsiye edersiniz? Merak ettiğim diğer konu da pelistickten memnun kalmışken neden okuma salina aldınız? Bu iki kamış arasından okuma salinayı mı tercih etmem gerekir sizce? Siz salinanın 2.90 olanını mı aldınız? Alacağım kamışı tatlı su turna avımda da kullanmak istiyorum bu bağlamda kıyıdan at çek için salinanın hangi boyunu tavsiye edersiniz?

12. Feridun

Feridun feridun

Favori Kamış:
    El oltası
    En İyi Avı:
    Kaya balığı
    Merhaba Özdemir...
    Bir sezonda 3-4 değişik marka ve model kamış kullanıyorum sezonu fire vermeden bitiren takım benim için iyiler arasında yerini alır.pelistick bence güzel bir kamış bir sezonu sorunsuz bitirdi. Sadece kıyıdan avlancak olsam düşünmeden 2.40 alırdım..
    Bu sezon ilk tercihimi Salina 240 ve makina olarak FLAME F-30 dan yana kullandım.Kısmet olursa bu takım hakkında ilk izlenimleri hafta arası yapacağım avlar sonrasında verebilirim...

13. eskina_man

eskina_man Murat

En İyi Avı:
    Sevgili kardeşim,

Kısaca sorularını cevaplamaya çalışayım,

Benim boyum kısa, ve 2,70 kamış ile at çek yaparken, kullandığım rapala türevi sahtelere istediğim aksiyonu veremiyorum, bu kamışı kontrol etmekteki zorluktan kaynaklanıyor, fakat bu kamış ve 0,12 örgü misina dolu makine ile normalden uzak atışlar yapabiliyorum, sadece çekerken kamışın uzun olması ve sapının koltuk altında olması nedeni ile sahte yeme hakettiği aksiyonu veremiyorum,

gelelim 2,10 kamışa. 2,10 abu garcia 10-30 gram atarlı kamışı (158 gram ağırlık) bugün saroz'da denedim, kesinlikle harika, oyuncak gibi dursada tam anlamıyla hakimiyet söz konusu, kolumun uzantısı gibi, Bu arada kamış baitcasting kamış ve üzerinde çok ufak bir baitcasting makine var, bu tarz makineyi ilk kez kullanmaktan kaynaklanan birkaç ufak problemi aştıktan sonra uzak atışlar kaydettim, ve kesinlikle sahte yeme aksiyon vermek tahmin ettiğim derecede çok kolay oldu,

Kamış için 128 TL ödedim .

Son düzenleme: 5 Nisan 2010
  14. stratejist

stratejist A.ÖZDEMİR

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Feridun Bey ve Murat Abi yorumlarınız için teşekkür ediyorum.
    Sanırım 2.10 ya da 2.40'lık bir spin kamış alacağım. Bugün hem 2.10 hem de 2.40 olarak kullanılabilen shimano nexave AX spin kamışı inceledim ve gerek esnekliği gerekse de hafifliği çok dikkatimi çekti. Bu kamışın atarı 5-20gr olarak verilmiş. Okuma salinaları da inceledim ama bu kamışlar bana pek esnek görünmedi ve kamışları pek bir sağır gibi bulduğumdan açıkçası spin için pek kullanışlıymış gibime de gelmedi. Belki de yanılıyorumdur ama shimano nexave bundan kat kat iyi göründü gözüme, hatta esneklik açısından pelistick bile bu kamıştan çok daha iyi iş yapar bence.
    Şimdi ben 5-20gr atarlı shimanoyu alsam atamayacağım sahte olur mu? Spin için genel kullanımda 15-40gr atarlı bir kamış mı almak gerekir? Ne dersiniz? Eğer 5-20gr yeterli olur derseniz büyük ihtimalle shimanoyu alacağım. İlla 15-40gr atarlı bir kamış al derseniz okuma salinadan ziyade 2.40 pelistick'i almayı düşünüyorum. Hangisini almam daha uygun olur sizce?

15. alikemal

alikemal Ali Kemal GÖKTÜRK

ana sorarasanız her ikisinide alın:D ama işin gerçeği şudr ikiside bir birinden ayrı kulvarların kamışı sayılır biri tüğ siklet diğeri orta siklet

levrek için ağır sahtelerde kullanılır yerine göre hafif sahtelerrde kullanılır ama genel bir kullanım istiyorsanız 15-40 idaal dir

ama profesyonellik kazanıldıkca kamış çeşidi artar, sahtelerre görede çeşitlenir. denizin nisbeten lodoslu havaya göre daha durgun olduğu yada göllerde meps için kaşık için kullanıldığında 5-20 daha kullanışlı olur

o yüzden her ikiside farklı şekilde verim alına bilir benim tavsiyem size ortalama bir kamış olan 2,70 15-40 atarlı pelistic

16. eskina_man

eskina_man Murat

En İyi Avı:
    Feridunum selam

Okuma kamışa baktım, inceledim yorumsuz kaldım, zaten benim istediğim boyutta kısa olanları bu partide gelmemiş,

Kullandığın zaman malzeme hakkındaki yorumunu bizlerle paylaşırsan faydalı olacaktır,

Gönlündeki avlara kardeşim :)

17. Feridun

Feridun feridun

Favori Kamış:
    El oltası
    En İyi Avı:
    Kaya balığı

Murat merhaba...
    Bende merak içindeyim SALİNA beklentilerimi karşılıyacakmı..
    Hava açar açmaz deneyeceğim ayrıca hangi boyutta kamış edinmek istediğini yazarsan belki yardımcı olabilirim...sağlıcakla...

18. eskina_man

eskina_man Murat

En İyi Avı:
    Feridun 2,40 ve 2,70 shimanodan sonra geçen hafta yeni bir 2,10 abu garcia aldım, ama hala daha at çek için daha kısa kamış kullanılması gerektiğini iddia etmekteyim, 1,80 veya 1,90 bir kamış istiyorum, birde aradığım kamış baitcasting tarzı olmalı , makine üste takılacak ve fujiler üste bakacak .

19. stratejist

stratejist A.ÖZDEMİR

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Evet dostlar bugün spin kamış aramalarımın ilk bölümünü sonlandırıp istediğim kamışlardan biri olan pelican london pelistick'i aldım. Aslında boy olarak 2.40'ını almayı düşünüyordum ancak dükkandaki incelemelerim sonucu 2.70 olanı salınımının 2.40'tan daha güzel olmasıyla tabiri caizse beni avladı ve 2.70 olanını aldım. Evet kamış biraz ağır ama nedense bu kamışa ısındım ve doğru bir tercih olduğunu düşünüp almak istedim işte.. Açtığım bu konuda yorumlarıyla bana fikir veren tüm dostlara teşekkür ederim.
    Bir sonraki spin kamış olarak da gözüme cormoran bull fighter'ın (5-25gr atarlı) 2.10 ya da 2.40 olanını kestirdim diyebilirim. Satıcının elinde olsaydı inanın bir adette ondan alacaktım ama ne yazık ki elinde sadece 1.95 ve 1.80 olanı vardı.
    Bu arada 1 adet 9.5cm 11gr owner cultiva tango dancer (gold shad) ve 1 adet 10cm/15gr DAM effzett jerk glider (lemon striper) olmak üzere 2 adet de sahte aldım. Özellikle bu sahteleri kullanan arkadaşlar varsa ya da olduysa sahteler hakkındaki yorumlarını duymak isterim..

20. sazancıı

sazancıı gökhan batu

Favori Kamış:
    Daiwa mini spin 180
    Favori Makine:
    Shimano catana 2500 FB (Fener Bahçe:)))
    En İyi Avı:
    55 CM. TURNA, 52 CM. SUDAK, 6,5 KG. AYNALI,5 KG YAYIN
    feridun aynı kamış bendede var ben menunum tatlısuda iyi geldi,ama denizde iş yapar mı bilmiyorum.tatlısu at çek için kıyıdan 240 CM 2 PARÇA SPİN tavsiye ederim 210 kısa. parçalı ve teleskopik arasında da fark var her ne kadar taşıması zor olsada parçalı olsun.