Spin kamışları ve atarları

Konu, 'Kamışlar' kısmında Balikci34 tarafından paylaşıldı.

1. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Spin kamışların hangi atarla,nerelerde kulanılacağını kısa olarak bu altta olan tabelaya göre anlatmaya çalışacağım,ideal bir spin kamışı nasıl olmalıdır,bence 5-100gr atarlı kamış her yerde bize yetecektir,ne varki bu atarlı kamışlar bayağı bir pahalıdır,1000 euro ve üstü bir miktar tutar bu kılasmandaki bir kamış.

UL - Spin kamisi. WG 05-10g
    L - Spin kamisi. WG 10-20g
    M Spin kamisi. WG 20-40g
    H - Spin kamisi. WG 40-80g
    XH - Spin kamisi.WG 80-160g

UL - Spin kamisi. WG 05-10g

Çok hafif sahtelerde güzel ve düzgün çalışan bu değerde atarlı kamışlar.küçük silikon balıklar,küçük rapalalar ve gene küçük meppsler için idealdir,en verimli atarı 8 gıramdır sahtedir.
    ...............................................................................................

L - Spin kamisi. WG 10-20g

Bu kamışlarda gene ul kılasmanında olduğu gibi küçük sahteler verimli olur,böyle bir kamışla ul kılasmanından biraz daha ağır sahteleri kulanabiliriz,en verimli atarı 18 gıramlık sahtedir.

..................................................................................................

M Spin kamisi. WG 20-40g

İşte spin kamışlarda en çok bu atarlı olan kılasmanı bulabiliriz,baktığımızda karşımıza çıkan en çok spin kamışı kılasmanından olan bu kamışların,en verimli atarı 30 civarı gıramlık sahtedir.

.....................................................................................................

H - Spin kamisi. WG 40-80g

Bu kılasmandaki kamışlar,genelde ağır sahteler için kulanılır yada sahteye eklenecek ağırlıklarla,en verimli atarı 65 gıramlık sahtedir.

............................................................................................................

XH - Spin kamisi.WG 80-160g

Bu kılasmandaki spin kamışlar,genelde çok ağır sahtelerde kulanılır,ağır popperler ve kurşun sahteler için idealdir,en verimli atarı 130 civarı gıramlık sahtedir.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 30 Ocak 2020
  2. wildyaban

wildyaban Erdem Karaca

Favori Kamış:
    Dam Sumo Royal 240 Tele 10-30
    Favori Makine:
    Shimano Seido 3000 SRA
    En İyi Avı:
    63.700 gr Yayın - Hasanuğurlu
    Bu tabloyu hem aklıma hem de takım çantamdaki kara kaplı deftere yazıyorum.

Tam makinelerin simgelerini toplamaya uğraşırken alıyoruz da ne alıyoruz harfler ne anlama geliyor bakımından benim için iyi bir kaynak oldu
    Teşekkür ederim

3. eozsoyeri

eozsoyeri Erdem Özsoyeri

Bu faydalı paylaşım için teşekkürler Selim abi.

4. LapinCash

LapinCash

Süper oldu bu tabloya ihtiyacım vardı teşekkürler.

5. nejat vardar

nejat vardar nejat vardar

Basit gibi görünen çok değerli ''Başucu'' bilgisi.Çok teşekkür:) ler

6. erdinc

erdinc erdinç allı

Favori Makine:
    shakespeare
    Ben yastık altı yapacağım. Paylaşımlar için teşekkürler.

7. ETAYLAN

ETAYLAN Erhan TAYLAN

Favori Kamış:
    SHIMANO COMPRE SPINNING
    Favori Makine:
    Pflueger President Spinning
    En İyi Avı:
    turna
    Selim Bey bu tabloya ben katılmıyorum kamışın yapıldığı malzemeye göre atarı değişebilir.Örneğin Shakespeare Ugly Stik Graphite M bir kamışın atarı 3,5-17,5
    Emeğiniz için teşekkürler
    5-100 gram atalı kamış tavsiyemde Mitchell Privillege Extrem 2.70 cm 2 parça fiyatı 50 euro civarı.
    RASTGELE

8. alikemal

alikemal Ali Kemal GÖKTÜRK

selim abi güzel paylaşım yapmışsın elerine sağlık sakın yazımı yanlış anlama yazdıkların çok güzel benimki sadece ek yada düzeltme diye biliriz. birşey belirtmek istiyorum UL,L,ML,M,MH,H,XH olarak verilen kamışın aksiyonu diye biliyorum aksiyona bağlı olrak atarlar farklı oluyo ama asıl bu harflerin vurugulamak istediği kamışın aksiyonu yani sertmi? yumuşakmı? bir örnek shakespeare fishing girin rod lara girin orada aynı boyda aynı atarda iki parça, aynı sap özelliğine sahip iki kamış vardır ama birinde M yazar diğerinde ML yazar bu başka markalar içinde geçerlidir yani orada vurgulamak istediği aslında atarı değil kamışın aksiyonunu belirtir ama elbetteki kamışın türüne göre kullanılacağı av yöntemine göre biri tutup L kamış dese insanın aklına 3-5 ortalama bi atar gelir

birde 10-50 ve 15-40 ML kamışlar var

Benim birde merrak ettiğim bir soru var sahtemiz zaten hafif oluyo elimizdeki sahteyi en uzağa ulaştırmak için bize ençok yardımı dokunan kamışının aksiyonumu yoksa boyumu olur (her ikisde oldumu mükemmle olur)

9. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Dogru yapilan malzemeye göre degisken olur kamislar ama ne varki cogu kamis yapilislari itibari ile bu tabloyu isaret eder,sizin bahsetmis oldugunuz kamisin ucu cam elyafindan,yani kamis tamami ile karbondan yapilmamis.

Mitchellin bu kamisinin verilen degerleri kaldiracagini hic zanetmiyorum,sayet öyle olmus olsaydi inanin ilk önce ben alirdim,fabrika cikisli kamislarla,tek tek el emegi ile yapilan kamis ayni degildir,neyse siz istediginizi düsünmekte serbestsiniz...

10. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Dogru biliyorsun,bu harfler UL,L,ML,M,MH,H,XH aksionu gösteriyor,aslinda WG diye vermis oldugum harflerde atarini gösteriyor,almancada wurfgewicht yani kamisin atari kisa olarak WG diye belirtilir,bende atari yerine kisa olsun diye WG harflarini kulandim,hata bende aslinda WG yerine atarini yazmam gerekiyordu.

Birde söyle bir soru sormussun,,Benim birde merrak ettiğim bir soru var sahtemiz zaten hafif oluyo elimizdeki sahteyi en uzağa ulaştırmak için bize ençok yardımı dokunan kamışının aksiyonumu yoksa boyumu olur (her ikisde oldumu mükemmle olur,,cevabinida sona eklemissin,ama kulanilan yere görede degisebilir,bazen 1,80 cm lik kamis bazi yerlerde en ideal olani olur,bazende 2,70cm lik kamis bazi yerlerde kisa kalir,yer yani kulanilan alan ve amacta önemlidir,mesela ben olsam üsküdar sahilinde kursun ekleyerek 3 metre alti kamis kulanmam sahte ile avlarda,ama sadece sahte kulanacak olsam 3.3 veya üstü bir kamis kulanirim,bu benim hic denemeden edinmis oldugum düsüncem,genede bu böyledir demek icin kulanilan alandaki usta balikcilarin tecrübelerinden yararlanmakta fayda vardir,ayrica atis stili cok önemlidir.

Sana bir kac örnek vereyim,seksenli senelerinde üsküdardan capari atiyorum,kamis boyu 2,4 inan elinde 4 metre kamisi olanlarin en fazla 20 metre gerisine düsüyordu atislarim,peki bu neden böyleydi,benim kamisimin daha saglam,daha kaliteli oldugu icinmi,hayir o 4 metre kamisi olanlarin atis stilinden kaynaklaniyordu,dört sene evelinde terkozda bir yerde spin yapiyorum elimdeki kamisin boyu 2,1 metre ,yanimda üc tane yöresel balikcida benimle spin yapiyor,ben atiyorum 40-50 metre,yanimdakilerin atislari 30 metreyi gecmiyor,yanima geldiler ,,abi sen nasil bu mesafelere atiyorsun,,diye sordular,bende onlarin malzemelerine baktim,sorun kamislarinda degildi,makinede yariya kadar sarili olan ve cok kalin misinalari vardi sorun buydu iste,gördügün gibi sadece kamis yeterli degil atis icin,kamis,ona uyan makine ve gene makineye uyan misina vede en önemlisi senin atis stilin,bunlari yerine getiren inan sorunlarin cogunu cözecektir...

11. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Giderek derinleşen güzel bir paylaşım olmuş. Teşekkürler üstad.

12. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    SevgiliKardeşim Selim
    Buralardaki kısıtlı imkanlarıma rağmen,fırsat buldukca,ilgili sitelere girerek,bu arada yabancı olanlarıda inceleyerek,belkide Türkiyede ayakta kalan ilk kamış makara kullananlardan birisi olmama karşın ,senin birebir imkanlarına sahip olabilip herşeyi yakından inceleyebilip,belkide deneme imkanlarına sahip olabilmeyi çok isterdim.
    Bu bakımdan verdiğin yada vereceğin bilgilerin nezdimde değeri büyüktür.
    Özellikle PE misinalar,bunların kullanımındaki avantajlar,yeni nesil kandırıcılar hakkındaki görüşlerini beklemekte olacağım.
    Sevgiyle kal

13. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Selim abi müsadenle bir soru sorup, başta siz olamk üzere buradaki arkadaşlarında tavsiyesini alayım.

Atarı 5-25 gr olan 3 metre uzunlukta kamışıma 0,24lük misina sarıyorum. Makinem 1:6,0 devirli. Benim atışlarım tatminkar ölçüde ve kendimce kaliteli sayılabilecek bir takım kullanıyorum. Ama su kenarında elinde 2,40lık ya da 2,70 lik oltalarla (kimseyi ya da imkanlarını,tercihlerini küçük görmeden) piyasadaki makinelerle ve sanmıyorumki benden daha ince misinalarla o arkadaşların havada ıslık çalarak sertçe yaptıkları atışlarda en az benimki kadar uzağa düşüyor. Siz atış stilinden de bahsetmişsiniz, onu da gözlemledim, atış tarzlarımızda genele uyduğuna göre sorum şu.. Onlar mı çok kuvvetle (kas gücü fark mı yaratıyor?)ve iyi atışla bu kadar uzağa atış yapabiliyorlar yoksa ben mi elimdeki malzemeye rağmen daha uzağa atmam gerekirken zayıf kalıyorum. Farksızlık ne olabilir ?

Not: Konuştuğum arkadaşların çoğunun kamışların atarı 50-100 gr ve bazen daha üstünü de gördüğüm tabiri caizse spin için "sağır" sayılabilecek kamışlar olması beni hayrete düşürüyor

Son düzenleme: 6 Ocak 2010
  14. experienced

experienced Mert

Bu konuyu bende çok merak ediyorum açıkçası,

2,40 spin olmayan 40-80 gram atarlı shimano kamış 1:6,2 devir 2000 lik ufak kafa seri bir makineden oluşan takımla , üst seviye 0,25 mono misina, diğer yedek makarasına sufix 0,18 örgü misina sararak 12,17,19 ve 21 gramlık sahteleri yeteri kadar uzağa atabiliyorum, ama bahsettiğiniz ıslık sesini kesinlikle çıkaramıyorum, ve emin olun sarfettiğim güç bir hayli fazla, hemen yanımda bir spin kamış ve 0,22 misina ile atış yapan bir arkadaşım benden çok daha az bir güç uygulayarak daha ileri atabiliyor, ve ıslık sesi çıkıyor :D , ama arada mesafe açısından çok bir fark olmuyor,

15. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    En kisa zamanda isteklerinizi yerine getirmeye calisacagim Vedat Abi...

16. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Rifat ben bir cevap yazayim,sende o arkadaslarinla bir dene..Atmis oldugunuz sahte,mesela 15 gr olsa senin daha ileri atman gereklidir,bunun nedenide arkadaslarinin kamislari 50-100 gr atarli olmasi,bu degerlerdeki kamisin en verimli oldugu sahte 80gr lik sahtedir,senin kamisin 15 gr lik bir sahtede daha verimli olur,genede arkadaslarin daha uzaga atiyorlarsa inan senin atis stilinde bir sorun vardir,yada makinede sarili misinan azdir,yada kamisin son halkasinda bir sorun,atis stilini görmeden bir sey demek dogru degil aslinda,kamisi atarken sahtenin yukarida bir daire olusmasini engelle,sahtenin düz bir sekilde ileri dogru gitmesini sagla ve en önemlisi,spin kamislarda atarken kamisin uc kismini kulanmaya bak,tabiki ben senin kamisina uyan bir sahteden söz ediyorum,sayet sen 30 gr lik veya üstü bir sahte kulaniyorsan,o zaman kamisin limitini asmissin demektir,hic deneme fazla uzaga gitmez ve kamisa zarar verirsin...

Son düzenleme: 6 Ocak 2010
  17. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    40-80 gram atarli kamis ve 12,17,19,21 gr lik sahte,sorun bu zaten,atar degerinle sahtenin agirligi,bir kamistan en iyi verimi kamisin atarindan %20 asagi olan sahteyle alirsiniz...

18. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Selim abi tavsiyen için teşekkürler, sahtelerim aynen dediğin aralıkta aşım yapıpta riske girmem. Gerçi bu anlattığımı gözünle görmelisin, çünkü iş ağırlıklı olarak 15-20 gr lık sahte de değil mepps atımında(demin bahsetmemişim).

Sahtenin yukarda daire çizmesi derken 1 numaralı (amatör :)) çizimde olduğu gibi bir misina parabolünden mi bahsediyoruz abi? Yani olması gereken misinanın gidiş şeklinin 2 numaradakine benzer bir şekilde boşalması mı gerekiyor?

Bir de kamışın ucunu kullanmak derken bunu biraz daha anlatırmısın,daha verimli nasıl kullanılabilir?

19. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Aynen cizimde anlatmis oldugun gibi atis yapmalisin,yani ikinci cizimde olanindan bahsediyorum,kamisin uc kismini kulanmaya gelince,sen hic kirbac kulandinmi,hani sopaya bagli olan ipin ses cikara bilmesi icin bir yerde sopanin stop edilmesi gerekirki ip ses cikarsin,iste aynen kirbac kulanimina benzer bu atis stili,yani kamis arkadan alinip öne paralel bir sekilde gelmez,bir yerde stop edilerek kamisin uc kismi kulanilmaya calisilir,biliyorum bu sekilde yazarak anlamasi biraz zor,bunu görsel olarak bir yerlerden bulursam buraya eklemeye calisacagim...

20. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Selim abi merhaba
    Ek bilgi olarak yazayım :
    Bahsettiğiniz Kırbacı sallarken oluşan gevşek ilmek,
    uca doğru gitgide hızlanır ve nihayet en uçta bosa çıkarken ses hizını aşar.
    Duyulan kesgin şaklama sesi, kırbaçın ses duvarını delerken yol açtığı tipik sonik patlama olarak biliyorum.