herkeze selamlar son günlerde bir spin makinası edinmek istiyorum ama biraz ayrıntıya inince kafam çok karıştı spin makinalarda devir konusunda herkez başka birşe söylemekte kimine göre hızlı kimine göre yavaş nasıl birşey alsam kararsız kaldım aklıda iki makina var 1. si daiwa caldia=2508h 84 cm (5,6) 7 kg drag 220g 2. si daiwa luvıas=3012 81cm (4,8) 7 kg drag 250g bu makinalardan birine niyetlendim ama luvıas japon üretim oldugu için daha agır basıyo kafa kurcalayan 4,8 devir yetersizmi gelir 4,8 in yetersiz gelecegini soyleyenler var bu mevzuya anlam veremedim sonuçta makina 81 cm sarıyor sizlerinde görüşlerinizi almak istedim şimdiden teşekkurler NOT: MAKİNA SADECE İSTANBULDA LÜFER VE SÜLALESİNE KULLANILACAK.
Aradaki 3 cm farkı elinle biraz daha yavaş yada hızlı çevirerek verebilirsin ki çoğu zaman bunu ayarladığını bile anlayamazsın. 2 devirlide olsa 10 devirlide olsa neticede en sonunda belli bir miktar misina sarıyor.Neticede hızı belirleyen bu. Ortalama saniyede 5 kere döndüğünü varsayarsak, (84-81)/5=0,6 cm eder ki bunu elinle bile ayarlamaya kalksan zor ayarlarsın. Bence bunlara takılma bu kadar. İçine sineni al gitsin. Biraz hızlı sararsın olur biter. Kaşık çalışacaksan ki lüfer demişsin, kaşık kaçırmada hızlı makine sana daha konfor sağlar. Off neyse benimde kafam karışmaya başladı Zaten bir tanesini alınca devamı yine gelecek Mesela bendeki makinelerden biri 5 devirli ama 72 cm sarıyor. Sendeki 4.8 ama benden fazla sarıyor.Yani burda devire takılma boşver onları, çoğu deviri bilir ama cm olayından anlamaz
caldianın devrinden anlaşılacağı gibi hafif jiglerle çalışmak için uygun. luvias ise yüzen, çok dalarlı olmayan gagalı sahteler için uygun. Lüferi yeterince tanımadığım için yorum yapamıyorum. Levrek için bu iki makineden luvias'ı tercih ederdim.
Valla abicim zor isler bunlar anlayamadim isallah cozcez bakalim 8000 lik olsalar tarihini dokimde spin isi farkli bakalim hayirlisi bu arada luvias 3000 lik 5,6 var 95 sariyor bu varmis gelde cik isin icinden acep yararmi bu bize 95cm cok mu acaba bi yardim arkadaslar rica ediyorum.
Aslında ikiside lüfer için yavaş. Lüfer için ideal olan, tur başına 100 cm ve üzeri saran modeller olacaktır. Birde kafa surf kafa olmalı ki, uzağa atınca sarımın çapı azalıp hız düşmesin. Elbette bu ideal. İdeale ulaşmak mümkün olmuyorsa, ulaşılabilen en yakın olana bakmak lazım.
Devire fazla takılma levrek içinde , lüfer içinde boğazda avlanmadığın sürece spin takımlar ile 70-90 cm tur başına sarım gayet ideal.