Arkadaşlar merhaba; Ustalarımızın çok iyi bildiği fakat yeni başlayan arkadaşlarımız için ufak bir bilgilendirme olması amacı ile spin makinalarımızda yapabileceğimiz bazı rulman ilavelerine ait birkaç video paylaşmak istiyorum. İnşallah kendi makinamda yapacağım upgrade ler için video çekme şansım olur ve sizlerle paylaşırım. Keyifli seyirler. Kol topuzu rulman upgrade [YOUTUBE]cGZLpFf05-Q[/YOUTUBE] Roller bearing upgrade [YOUTUBE]MDqoayRfvEc[/YOUTUBE] Tam ismini bilemediğim makinanın arka kısmındaki plastik busher ın rulman ile değiştirilmesi. Ki kendi makinam için sırada bu güncelleme var [YOUTUBE]RbA8hD1908k[/YOUTUBE] Spool bearind upgrade [YOUTUBE]LKnb1fCp504[/YOUTUBE] Unuttuğum konular için ustalarımızn bilgilerini bekliyoruz.
bahsettiğin Worm shaft'ın yani solucan dişlinin kıç tarafındaki plastik desteğin rulmanla değiştirilmesi.
evinde dremel olan varsa, pinyon dişlisinin oturduğu yuvayı genişletip, oraya rulman koyabilirler. aynı shimano x ship ile yaptığı gibi. ayrıca klasik osilasyon dişlisine sahip modellerde, dişlinin oturduğu yuvaya küçük bir plastik kolon eklenerek, dişliye ve kolona uygun ölçülerde rulman bulunup, buraya yerleştirilebilir. makine yağ gibi akar. tüm bunların arasında en popüler olan topuzlara rulman eklenmesi. bazı modellerde bildiğiniz gibi topuz vidası yok ama bunlar delinerek, vidalı hale getirilebiliyor. aynen böyle: Ondan sonra istediğin topuzu kola monte edebilirsin hatta kendi yapımın topuz bile olabilir (ağaç, deri, plastik vs.) böylece topuz hem rulmanlı hem de istediğin zaman değişim yapabileceğin hale geliyor: Şöyle hazır setlerde mevcut:
İşte bu. Wormshaft taki plastiği rulman ile değiştirme. Burda kendi makinada yaptığım kol topuzu güncellemesi mevcut. Kol topuzunu komple değiştirmemle birlikte içinde iki adet rulman mevcut. Eskisine göre çok daha güzel hale geldi. Çok zor olmayan bu uygulamayı tüm hobidaşlarıma tavsiye ederim. Erdal Bey peki bu tip rulmanları yurt içinden temin edebilir miyiz? Sanırım siz bu konuda oldukça tecrübelisiniz. Bizimle paylaşırsanız seviniriz.
ben yurtiçinden tedariki hiç denemedim Murat bey. genelde yurtdışından uygun ölçülerle sipariş ediyorum. bunun için rulmanın iç-dış-yükseklik gibi çaplarını dijital kumpasla ölçüyorum, ondan sonra netten sipariş ediyorum. bocabearings şirketi bu konuda profesyonel ve olta makinelerinde seramik rulmana kadar çeşit sunuyorlar. tabi fiyatı da ona göre. sadece ölçüleri vermek yeterli oluyor. abd'den yolladıkları için kargo ücreti yüksek ama birden fazla adetli alım yaparsanız bu da pek dokunmaz zaten. heleki seramik rulman alınıyorsa. şu adresten makine/modele göre rulmanlara bakılabilir: http://www.bocabearings.com/bearing-applications/fishing-reel/bearings-by-model diğer bir ucuz alternatifte alibaba. çok hesaplı seramik ve paslanmaz rulman bulabiliyorsunuz ama çok kaliteli değil tabiki.
Bu tip işlere eliniz yatkın değil ise... Gerekli alet edavatınız tam değil ise... Kesme, delme, tesviye işlerine yatkın değilseniz... Sinirleriniz sağlam değil ise bu işlere hiç bulaşmayın... Ayrıca gerekli parçaların güzide ülkemizde maalesef yurtdışındaki kadar kolaylıkla bulunmadığını da gözardı etmemek gerek... Bilhassa "worm-shaft" a ilave edilecek bilyaların ne kadar getirisi olduğu da tartışılabilir ve bilya (rulman) ilavesi ile makina ağırlığının küçük de olsa bir miktar artacağını hesaba katmak gerek... (Ben 6+1 olan Biomaster'ımı 9+1 yaptım ve hissedilir bir fark yok diyebilirim; belki çok iri balıklarda yararı olur bunun... 1 adet topuza; 2 adet worm-shafta...)
Paylaşım için teşekkürler. Benim en sıkıntı yaşadığım misina klavuzundaki minik rulmanların kısa sürede paslanıp iş yapamaz hale gelmesi. Bu rulmanların piyasada paslanmayanı mevcutmudur acaba ? Bazen tuzlusuda öyle paslanıp kilitlenip kalıyorki pas sökücü ve matkapta hızlı devire almadan çözülmüyor. Haliyle avlakta bu aksaklığı gidermek imkansız.
Paslanmaya engel olmak istiyorsanız bu bölümü her avdan sonra temizleyip ince bir yağ ile yağlayın; matkapla veya başka bir aletle döndürerek; ya da wd-40 tarzı çözücüler ile rulman açmak bir işe yaramaz; bir kere karıncalandı ise yenisi ile değiştirmek gerekir; açılmış gibi görünse de kısa sürede sorun yapacaktır; (gam v.s.. veya av esnasında dağılma gibi...)... Tabi daha kaliteli rulmanlar mevcut; hatta seramik rulmanlar bile var; ancak bunların fiyatı da kalitesi ile aynı oranda yükseliyor ama ne kadar kaliteli olursa olsun tuzlu su; ya da sadece tuz kalsa bile bunlar da bakım yapılmadığından arıza verecektir; tabii diğerlerine göre daha uzun süre dayanırlar...
esasen kılavuz rulmanı en çok suya maruz kalan bölgelerden biri. ne kadar iyi bakım yapılırsa yapılsın, zamanla performans kaybına uğruyor. belirli aralıkla değiştirmek ve her avdan sonra yağlamak, seramik rulman almaktan daha hesaplı olur. hatta surf makinelerin kılavuz rulmanlarını su geçirmez gres ile yağlayabilirsiniz. tuzlu suya daha dirençli olurlar. ben surf makinelerimde bu şekilde kullanıyorum. tabiki baitcasting gibi freespool çalışan makinelerde bu yöntem sıkıntı yaratır. her makinenin rulman ölçüsü farklı olduğu için bir kez alayım, daha sonra yeni alacağım makinelerde de kullanırım gibi bir şey söz konusu değil. o yüzden seramik rulman alırken iyi düşünmek lazım. bir certate veya stellaya sahip olanlar için sorun olmaz tabiki. bu yüzden kılavuz için en hesaplı çözüm, aynı ölçülerde 2-3 dolara satılan çin malı rulmanlardan adetli olarak bulundurarak, her av öncesi ve sonrası yağlamak ve yılda bir değiştirmek.
Worm Shaft, Oscillating Shaft için 2 adet CRBB rulman ve karbon draglar an itibarı ile sipariş edildi. Bir haftaya elimde olurlar muhtemelen. Değiştirme olayında ise sanırım bir ustanın yardımına ihtiyacım olacak
karbon diskler için dikkatli ol kumpas ile keçe diskleri ölçerken yanılgıya düşebilirsin, çünkü esniyorlar. ölçü de .05mm veya .10mm şaşma olabilir ama .10mm üzeri olursa kalama çok sıkı olur ve yazık olur. gerçi dremel ile falan inceltebilirsin ama bu aletler yoksa canın sıkılabilir. karbon diskler için bir de p.t.f.e özellikli gres al. cal's drag grease bu konuda en iyisi. (hardal renkli olan) :thumb:
Doğru parçaları aldığımdan emin olmak için satıcıyla defalarca yazıştık. Evet en azından doğru parçaları aldığımı biliyorum ama değiştirme işini nasıl yapacağız? Ya makina birşeye benzeyecek ya da çöpe gidecek Belkide birsüre bu haliyle kullanır biraz yıpranınca değiştiririm carbon drag ları.