Arkadaşlar merhaba, Av yerini terkedip eve geldiğimizde ilk yapıcağımız hiç kuşkusuz kamış ve misinayı tatlı sudan geçirmektir. Sorum şu ; Kamışı sudan geçirmek kolayda, misina için oltanın misina sarılı kafasını çıkarıp içinde su olan bir kaba koymanın zararı varmıdır ? Yani bu kafada ilerde suya bağlı sıkıntı çıkarabilecek malzemeler mevcutmu ? Herkeşe teşekkür eder, bereketli ve güneşli avlar dilerim. Turkey Fishing Club http://turkeyfishingclub.blogspot.com.tr/ Meriç Yalçın
Emin olmamakla beraber,bence;Drag pulları şişebilir"yine drag pullarının bazıları kuru bazıları yaglı oluyor yagın eksilmesine neden olabilir",bazı kalamalarda rulman oluyor bunlar belki sorun yaratabilir"içindeki yağ,suyla etkisini kaybedebilir"yine bazı Spoollarda içinde yay mevcut,suyla bir problem olurmu onu bilemem.Konu için *** ederim.benimde merak ettiğim bir konuydu,yukarda da düşündüğüm gibi bir problem olur diye suya koymamıştım ama sorun olmayacaksa bende bu yöntemi kullanırım
Kafayı kaba yatırıp bekletme işini de hiç denemedim ama ortalama 2-3 avda bir makineyi tepeden tırnağa çeşme suyuyla yıkarım. Bu güne kadar herhangi bir sıkıntılı durum yaşamadım. Bence spin makine kullandığınız için kaba yatırıp bekletmenize de pek gerek yok çeşme suyu altında, yüzeysel yıkamayla bile misinayı tuzdan arındırabilirsiz. Kolay gelsin
Ben de balık avından geldikten sonra (pek gidemesemde ) makina ve kamışa banyoda duş başlığı ile şöyle bi tepeden aşağı su fışkırtıp bi kenara bırakıyorum.Yalnız makinayı yıkadıktan sonra sert bi şekilde silkeleyerek varsa içinde kalan suyu atmaya çalışıyorum.Rastgelsin...
Zararı var.Birincisi drag pullarına su gelmemesi gerekir.Kalama görevini yapacağı zaman görevini bu yüzden istenildiği gibi yapmayabilir.İkincisi kafa içinde bazı modellerde rulman var.Kalama pullarını kaldırınca görürsünüz onların içine su girmesine neden olursunuz, hele yağlanmasında da problem varsa, paslanmasına sebep olursunuz. O yüzdendir misinayı boşaltıp yıkamak,en azından nemli bir bezle silmek, benim gibi üşengeçsenizde en azından makarayı yukarıdan ve aşağıdan avucunuzla sıkı sıkıya kapatıp içine su girmesini engelleyerek ve çeşmeyi az açarak sarılı misinanın içerisine su gitmesini sağlayın, sonra da sallayarak kurutun.
Makarayı yıkamanın, teknik olarak hiç bir faydası yoktur. Ha, kirlenmiştir, balık pulu, çamur vs. gelmiştir. Islak bir bezle güzelce silinebilir elbette. Yıkmanın zararı olur mu, içine vs. su kaçırmazsanız olmaz, ama faydası ne olur?
bazı il ve ilçelerin suları kireçli. makineye faydadan çok zararı dokunur. özellikle kalama diskleri ve metal pullarına bu kireç sindiği zaman çıkarması çok zordur. ayrıca kalama işlevini kısmen kaybeder. bu sebeple su geçirmez kalamalı makineler üretiliyor son yıllarda. makineyi baştan aşağı yıkamakta kireçli suyu olan bir bölgede oldukça zararlı. ayrıca su kireçli olmasa bile göbek somununa veya makinenin metal olan herhangi bir bölgesinde su kalıntısı kalır ise, buralar paslanır. bunu gözünüzle hemen farketmezsiniz ama son kaçınılmazdır. siz farkettiğinizde ise şaft mili, rulmanlar vs. çoktan paslanmış olur. bu yüzden en iyisi avdan sonra makineyi nemli bir bezle silmektir.
abim merhaba egerki gittigin mera çok kumluk bir yerse makinanın içine kum çakıl girme olasılıgı varsa sana önerim makinanın içine gres türünde yag ile kaplama yap o şekilde kullan daha sonrasında eve vardıgında sıcak su ile makinanın üzerindeki yagları yıka makinan her daim temiz olur başka bir öneride dersen bildigin mumu al iç alaşımlarına damlat oda su geçirmemesini saglıyor ben ip misinama bile sürmüştüm detaylarını anlatırım istersen
Genelde ıslak mendillerle, kamış ve makineyi ulaşabildiğim her yeri av sonrası siliyorum.Ne kadar dayanacak göreceğim. Misinayı hiç yıkamadım toplamda 2 aydır hemen hemen hergün kullandığım okuma bluefish misinam ilk günkü gibi :thumb: