selam arkadaşlar. Elimdeki makinamı 2 yıldır kullanıyordum.Çin'den idareten aldığım bir makinaydı.Şimdi 60-70 Tl arası bir makina almak istiyorum.Gölde alabalıkta kullanacağım.misina salımı iyi olan bu fiyat aralığında tavsiyenizi bekliyorum.cormoran bull fighter 2.10 5-25 gr atarlı kamışım var memnunum.3 numara meppslerimi daha uzağa atmak istiyorum.misina olarak elimde daha hiç kullanmadığım ef-fe Latex 0.16 misinam var.bu misina hakkında bilginiz varmıdır? tutulan balıklar 350-500 gr ağırlığında.Bu misina koparmı? üzerinde çekeri 8.60 kg yazıyor ama güvenmelimiyim? ve meppslerimi daha uzağa atmak için neler yapabilirim? tavsiyeniz lütfen misina bu http://www.avpazarim.net/_A3-450-effe-latex-150-mt-misina.htm
Sadece alabalıkta kullanacaksanız shimano catana 1000 fb diğer avlarda da kullanacaksanız shimano catana 2500 fb yi alabilirsiniz
60 - 70 TL'ye alacağın makina tahminen elindeki makinadan daha iyi olmayacak. Misinaya gelince. O yazan değerlere hiç güvenme. MEPS'i uzak atmak için hafif misina kullanman gerekiyor. Bunun da en makulü ip misina denen dyneema misinalar. %100 PE denen birşeyler çıkmış. Ne olduğunu bilmiyorum, bildiğin PE ise, bu eski dacron, yeni polyester ip zaten, manifaturacıda satılandan. Ben aldım, biraz test etmek niyetiyle. Ama şu anda o %100 PE denenler için bir yorum yapamıyorum.
ilginiz için teşekkür ederim.İp misina benimde aklıma geliyor ama dikkatli kullanmak gerekiyor diyenleri görmüştüm.Hiç kullanmadım ip misina.Dolaşma ihtimali çok fazla diyorlar.Nedir ne değildir tam bilemediğim için bu tür yorumlar kafamı karıştırıyor.misina inceliği çok önemli biliyorum.0.20 normal misina yerine 0.08 ip misina daha ince ve daha sağlam olduğunuda biliyorum.dolaşma söylentileri kafamı karıştırıyor.
Dolaşma,püsküllenme vs. Hepsi makinaya bağlı. Bakma sen, millet döküntü makineyi alır, misinanın canına okur. Sonrada çok memnunum diye gezer ortada. Ha, elbette ip misina olması şart değil, Normal misinayı da perişan eder o aletler. Velakin, 60-70 tl bandında uygun bir kaç makina var ama, ağırlık vs. Olarak sönük biraz.
hocam bu makina nasıl? markaya güveniyorum.3 bilyeli ve 275 gram.3 bilyeli olması sıkıntı olurmu? http://www.tekneyatmalzemeleri.net/?urun-67835-cormoran-corcast-4pif-super-jet-2500-olta-makinesi
Az ufkunu genişlet Serdar; PE denen nesneyi Japon'lar yıllardanberi kullanıyor; hatta Japon Domestik makinalarda alabileceği misina miktarı PE cinsinden verilir; Japonya'yı biraz araştır PE'nin ne olduğunu doğru dürüst öğren... PE diye tanımlanan bu malzeme ile dünyanın en iyi olta iplerinden bazıları üretiliyor... Örneğin: http://www.yoz-ami.jp/ http://www.erginbalikcilik.com/ygk-japan-pmk101?marka=YGK&syf=2
Haluk abi, ufkumu genişelteceğim derken, benim ufkumun başladığı yere gelmiş toslamışsın. Neyse, bu da bir başarıdır senin için? PE? Nedir bu PE? Bak, alıntıladığın mesajda yazdım. bildiğin PE, yani Poly Ester mi? Bu devri zamanında Honeywell'in icat edip, Dacron adında piyasaya sürdüğü şey. Burada %100 PE derken kastedilen acaba bu mu? İşte bu belli değil. Japonlar vs. ms. kullanıyormuşta.. Dünya çapında ünlü hiç bir japon misina üreticisi (Yozuri, DUEL, Shimano, Daiwa vs.) %100 PE namında misina üretmiyor. Marka olduğun verdiğin markalar, kalbur üstü markalar bile değil. Elbette bu ürünleri kötüdür anlamına gelmiyor. Burada mesele şu. Nedir bu %100 PE ? Bunun bir açılımı yok ortada. Ve dediğimiz gibi, bu plastikler vs. standartlarındaki PE ise, bu bildiğimiz dacron. Dacron çok eskiden beri misina olarak kullanılıyor. Ama yapısı ip olarak değilde, kumaş olarak kullanmak üzere daha iyi. Bir takım özellikleri klasik naylondan filan daha iyi elbette. Alınabilir mi, olabilir tabi. Fakat PE, yani Dacron asla bir dyneema değil. Bu PE, dyneema, yani bizim ip misina derken kastettiğimiz şey ise, UHMWPE. Dacron, yani PE, dyneema'nın yarısı kadar etmez kalite olarak. Şimdi, burada ip misinalar hakkında bir sürü avantaj sayıyoruz. Kendi adıma, hemen her zaman ip misina yerine dyneema demeyi tercih etmişimdir. Ama bunları okuyan birisinin, PE, yani polyester, yani dacron bir misina alıp, dyneema performansı beklemesi olasılığı ortaya çıkar. Bu noktada, dacron, yani polyester size dyneema'nın bahsedilen avantajlarının çoğunu sağlayamaz. Bunu hatırlatmak lazım. Peki ne avantajı olur? Şimdi burada Dacron'un avantajlarını saymak iş değil. Zira bu %100 PE denen şey, bu dacron mu, bu belli değil. Evet, soru bu: Nedir %100 PE? Bildiğimiz PE ise, bildiğimiz bir şey. Ama şöyle bakınca bana hiç öyleymiş gibi gelmedi.
Teknik olarak, onun adı PET aslında. Olay biraz karışık bu noktada da, o yüzden zaten nedir bu "%100 PE" diyoruz. PET, aynı şekilde bir polyester. PE, yani polyester ve polietilen PET dahil geniş bir ürün gurubunu ifade ediyor. Polyester ve Polietilenler, tek bir ürün değil. Polyester, daha ziyade doğal olarakta bulunabilen şeylerken, polietilen daha ziyade suni olanlar için kullanılıyor. Bu durumda, PE dediğiniz zaman, nitelikleri çok farklı olan bir sürü polimeri kastediyor oluyorsunuz. Bir kaçını yazalım ki, kafaların karışıklığı belli olsun. UHMWPE - Dyneema, kurşun geçirmez yelek yapılıyor, tıbbi ipler filan, en sağlam polimerlerden biri. İp misina dediğimiz sağlam şey ki, yurtdışında bu tür misinalara süper misina deniyor. LDPE - Low density poly ethylene. Zayıf bir polyester, poşet yapılıyor. HDPE - Zor yırtılan polyester, poşet, ambalaj filan yapılıyor bazen, ama asıl iyi olduğu yer esnek yerlatı boruları filan. PET - Sağlam bir polyester, polietilen. En bilinen şeyi pet şişeler. Ama iplik haline getirilip bir hayli kaliteli ürünler elde edilebiliyor. Dacron denen ipler ve misinalar bu malzemeden üretiliyor. Tam adı polietilen tetraftalat. Ama basitçe polietilen deniyor ve günlük kullanımda polietilen denince kastedilen malzeme bu oluyor. Daha bir sürü var, MDPE, PEX vs. vs. gidiyor. Şimdi soru şu sevgili üstadım. Bunların hepsi PE. Yani hepsi polyester veya polietilen. Burada "%100 PE" yazdığınızda, bu malzemelerden herhangi birini kastetmiş olabilirsiniz. O zaman şimdi bu misina ne aslında? Poşet malzemesi LDPE olabilmesi dahi mümkün. Misina sahasında, polyester, polietilen neslinden mantıklı olan iki malzeme var. UHMWPE ve PET. Birine dyneema veya spectra diyoruz, diğerine ise dacron. Bunların dışında kalan bir PE ise bu, yaramaz. Eğer bunlardan biri ise, neden adam, adam gibi hakiki adını yazmaz? Ben işin doğrusu kıllanıyorum. 40 TL'ye aldığım 100m misinadan dyneema performansı beklemek isterim, vermiyorsa, almam, gider vereni 70 TL'ye alırım. yoksa bildiğimiz naylon misinanın suyu mu çıktı, 100m'si 5 TL olan?
Bırak ufku; ahkam kesmeyi de... Kısaca şunu söyleyeyim; aslında PE bir ölçü birimi olarak kullanılıyor; neye denk geliyor bilemiyorum; ancak verdiğim marka da dünyanın en iyi ip üreticilerinden birinin markası; dolayısıyla en iyi iplerinden birini de üretiyor; senin bahsettiğin Yozuri, Duel, Shimano, Daiwa hiçbiri ip üretmiyor; fason olarak başka üreticilere yaptırıp ya kendi markalarını basıyorlar; veya Shimano örneğindeki gibi Power-Pro gibi bir firmaya ortak olmuşlar; ama YGK üretici bir firma; spin, surf ve özellikle jig için ürettiği ipler dünya çapında tanınıyor ve kullanılıyor; fırsatın olursa bir incele ve kalitesi hakkında kendin karar ver... Ayrıca ip üretiminde kullanılan bu malzeme ne ise "Poly Ester" veya bizim bildiğimiz şekil polyester ile alakası yok; dediğim gibi ölçü birimi olarak kullanılıyor... Şu da Daiwa'nın PE'si...
Bir bak bakalım, hiç %100 PE filan diyor mu? Daiwa'nın bir sürü ipi var, ama yok böyle bir %100 PE lafı. Ve PE bir ölçü birimi filan gibide görünmüyor. Elbette hala bu PE'nin aslen ne olduğu, o gösterdiğin Daiwa misina dahil, belli değil. Ve batı cephesinde değişen bir şey yok, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaya devam ediyorsun.
Başa mı saracağız şimdi gene abi? Almanya'da ALDI var, ROSSMAN var, hangisi yakınsa, gidip oradan bir şeyler al, sana bir poşet verecekler, işte o da PE. Gidip gramı bilmem kaç euro'ya alacağın ip misina da PE. PE, Poly Ethylene, metal gibi bir terim. Nasıl aluminyum, demir, titanyum, çelik vs. farklı farklı şeylerde, Polyethylene'nin de bilmem kaç çeşidi var. Ve bu çeşitleri ayırmak içinde isimler var. Bu isimlerin bir iki standardı var. PET, PVC vs. işte şuradan gelir: http://www.plasticsindustry.org/AboutPlastics/content.cfm?ItemNumber=823 Plastik endüstri birliği kodları denir bunlara. PE, Polyethylene vs. gibi isimler ise, UIPAC denen, kimya adlandırma organizasyonu tarafından tarif edilmiştir. Burada da PE, Polyesterlerin kısaltmasıdır. Polyethylene'de sentetik bir polyesterdir. Tüm polyesterler, tüm poşetler, plastik şişeler vs. vs. hepsi PE, çoğu da polyethylene. Ve daha kötüsü, 100m'sine 30 Euro verip aldığın Dyneema örgü misina da PE, manifaturacıdan, tuhafiyeciden alacağın 1000m'si 2 Euro olan polyester iplikte PE ve gene aynen PolyEthylene. Peki PolyEthylene ne? Monomer halinde etilen (C2H4) içeren zincir moleküllerden oluşan plastiğe polietilen denir. Plastiğin ötesini, içinde etilenden başka neler olduğunu belirler, sağlamlık, ağırlık, hava/su geçirme vs. vs. Yani, bir misina (yada bişey) aldın, PE idi. Pek iyi çıktı diye, alacağın bir diğer PE misina (yada bişey) iyi olacak diye bir şey yok. Tersi de geçerli. Dikkat et, orjinal dyneema ip misina da PE, tam adı UHMWPE aslında, manifaturacıdan alacağın polyester iplikte PE. Ve ben tuhafiyeciden 1000m'si 5 TL'den PE (Polyester) ip alıp, makaraya sarıp üstüne %100 PE yazarak 100m'si 30 TL'ye satsam, hiç kimse diyemez ki sen kandırıyorsun, bu PE değil. Al bak sana %100 PE ip, renk renk, seç beğen al: http://www.igneiplikburada.com/kategori/dikis-ipligi.aspx Hemde oltalı marka. Bak özelliklerini de yazayım: * Super strong (Süper sağlam) * Near Zero stretch (Sıfıra yakın esneme/uzama) * No memory (Hafızasız, gam yapmaz) * Foo bar (Falan filan...) Şimdi sorun şu. Zylon diye bir şey var, dyneema dediğimiz şeyin sağlamlığı 3.5-4.0 arası iken bunun sağlamlığı 5.5 - 6.5 arası. Bu da PE. Ama polyester ip olarak satılan monoester ipliğin sağlamlığı 1.3 - 1.6 arası sadece. Şimdi bu %100 PE diye satılan şeyler kötü falan demek değil. Bu şeylerin polimeri tam olarak ne bu belirtilmiyor, bu yüzden durumları şüpheli demek sadece. Üzerinde her %100 dyneema yazan (yalan değilse) misina, belli bir sağlamlık, kalitede olacaktır. Ama her PE yazan aynı olmayabilir. Örneğin, YGK'nin %100 PE'si var, WX8 adıyla satılan, dyneema'dan daha sağlamdır. Yani, Sufix 851'den filan daha sağlam. Ama gene %100 PE var, WX8 olmayan, yarı sağlamlığına erişemiyor ötekinin. Bu karmaşa yüzünden %100 PE yazanları, marka model bazında inceleyip, ona göre değerlendirmek gerekiyor. Ben gözü kapalı, %100 dyneema yazan bir ürün için şu şu kadar sağlamdır, iyidir diyebilirim ama, %100 PE denenler için aynı şeyi yapabilmek olası değil.
Nereye sararsan sar,ona karışamam.. Soruyu soran sensin"bu pe nin ne olduğu belli değil diyen sen değilmisin Serdar. Bende cevabı yazdım,PE Polyethilenin kısaltılmışıdır... Senin almancanda vardı değilmi al bak ne diyor PE için... http://www.chemie.fu-berlin.de/chemistry/kunststoffe/polyethylen.htm
Ve hala PE'nin ne olduğu belli değil oluyor abi. Bizde bunu diyoruz, PE, PE'de, nasıl PE? Yani bu %100 PE denen misinanın aslı astarı nedir? Naylon değilmiş, pamuk değilmiş, at kılı değilmiş, bunlar kesin de, PE derken, neyi kastediyor şimdi bu adam?
Poly ile ethilenin karışımını kast ediyor.. Poly ile carbon karışımınada ploycarbonat yani kısaca PC deniyor Bu böyle uzayıp gider. http://de.wikipedia.org/wiki/Polycarbonate Geçen hafta işyeri beni bir haftalığına kursa gönderdi,konu tam bu konuydu,yani plastik yapımı. Önümüzdeki hafta gene bir haftalığına kursa gidiyorum,soruyu tam sorarasan hocaya soruyu sorarım ve merakını gideririm. Soru neydi...
PE nin durumu aslında belli senin düşündüğün PE dediğin olay sadece ve sadece plastik mamulden oluşan bir karışım olarak düşünme. bu konuda ithalatçı firmalarımız ile bu konuda bir sürü (Rulo halinde malı) kimyahaneye gönderdik sonucunda olay mensucat çıktı bunun üstüne gib. te malın milli sınırlar içerisinde Kdv oranında % 8 olarak belirlerdi.yani tamamı plastik evsaflı olsaydı Kdv oranı %18 den aşağıya asla inmezdi. Plastik kaplama mensucat. Brandada vs durumlarla kumaşın kaplanması demektir. içerisinde kumaş karışımı, iplik mensucat karışımı varsa Pe ürün olarak tabir ediliyor. Bizim konumuzda ise ipin kaplı olması durumudur. Sonuçta budur. Nasıl bilinmiyor PE nin karışımı tahlil sonuçlarını bulayımda atayım netleşsin konu. Genelde bu tür misinalar serttir. ve metre metreye oturur... benim bildiğimde nacizane budur.