Spin olta ile Rapala nın Maksimum Savurma Mesafesi

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında dragonX tarafından paylaşıldı.

1. dragonX

dragonX selcuk

Herkes çok iyi bilir , rapalaların çoğu 5-10 gr arasında değişir ve bunları uzağa atabilmek için genelde surf olta ve rapalanın gerisine kurşun kullanırız.

Bunu dünyada spin olta ile ağırlık kullanmadan 80-100 metre atabilen varmıdır ?

Bu bilgilere nerden ulaşabiliriz? Bunun şampiyonası felan var diye duyuyorum.

2. Egeli34

Egeli34 Murat

Favori Kamış:
    Vengeance 420 ,Kombat 420,potenzaSupercore420,UglyStick,Scimatar 270
    Favori Makine:
    Exage 10000fb,Affinity 7000,Salina 2,stradic 4000,pa fliegen
    En İyi Avı:
    ...
    spin olta ile 12 cm lik Max Rap crystal minnow u 40 metre atıyorum.

3. okanerdal33

okanerdal33 oKan

Favori Kamış:
    Daiwa Crossfire 2.70m 30-60 gr
    En İyi Avı:
    Levrek 2.5 Kg.
    bende strike pro 9cm rapalayı 40 45 metre atabiliyorum

4. Arutha

Arutha İbrahim

Favori Kamış:
    İlk Kamışım
    Favori Makine:
    İlk Makinem
    En İyi Avı:
    İlk Avım
    25 gr rapalayı 15 45 atarlı 280 cm spin kamışla, surf kamışı nasıl savuruyorsam öyle savuruyorum.0.18 ip misina ile Max 30m 35 m civarı gidiyor. ÇOK ATAN arkadaşlardan tavsiye bekliyorum... Teşekkürler...

5. katilhamsi

katilhamsi Kadir

Favori Kamış:
    LINEAEFFE IM CASTING SURF 390cm 100-250gr
    Favori Makine:
    Okuma Compressa CP 65
    En İyi Avı:
    Gomit
    peki arkadaşlar bu attığınız mesafeyi nasıl hesaplıyorsunuz...
    bende daha yeni surf kamış aldım lakin henüz denemek nasip olmadı

6. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    10-40 atarli, 2.40 kamis, 0.16 örgü, 10.5cm maxrap 20-25 metre atabiliyorum göz karari. ara sira rüyamda 40 metre attigim oluyor :D

7. Tuggin

Tuggin Tuğgin USTA

10-40 gr atarlı ,2,10 cm spin kamış( DAM ),0,15 örgü misina ,18 gr yo-zuri tobimaru sahte max 20-25 metre atıyorum bana yetiyor.

8. adminselo

adminselo selçuk

Favori Kamış:
    Lineaeffe s-flex 4206 4.20--SHIMANO YASEI SEA BASS 2,70 -MH- 10-50 GR, Shimano Scimitar 300 cm
    Favori Makine:
    Penn Affinity 8000, Ryobi NAXO 8000
    En İyi Avı:
    4 kg Levrek ---1.800 gr Kofana
    İbrahim hocam al bendende okadar yazmıyım dedim ama hihi

9. Arutha

Arutha İbrahim

Favori Kamış:
    İlk Kamışım
    Favori Makine:
    İlk Makinem
    En İyi Avı:
    İlk Avım
    Öyle deme Selçuk Hocam belki vardır bi sırrı falan :)

10. eternal35

eternal35 ferit cem

Favori Makine:
    Mitchell armada 6500 pro
    Balık tutamadığımız bir gün surf makina kamışla atış yapalım dedik kac metre atabildiğimizi merak ettik.
    Atış yaptıktan sonra altakı misina sayacını makinaya takıp sardık böylece 100 gr lık kursunla 85 m atış yaptığımı öğrendim

11. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Ultra fast action, yani yüksek hızlı aksiyonlu bir kamış alın. Elbette bir tanede kalitesinden çıkrık makine.

Ha, gene 40m atabilir misiniz, ona gene bir şey diyemem ama mümkün olur, rüzgar vs. uygunsa.

Eğer ciddi ciddi 40m atmak isteniyorsa, bu ancak fly düzeneği ile mümkün olur. O zaman mesafe 70 - 75 m ye bile çıkabilir, ciddi ciddi. Rekor 74 metre filan şu anda. Velakin, atabilirsiniz demekle atıveremezsiniz, 2-3 sene kafadan çalışmanız lazım en az.

12. adminselo

adminselo selçuk

Favori Kamış:
    Lineaeffe s-flex 4206 4.20--SHIMANO YASEI SEA BASS 2,70 -MH- 10-50 GR, Shimano Scimitar 300 cm
    Favori Makine:
    Penn Affinity 8000, Ryobi NAXO 8000
    En İyi Avı:
    4 kg Levrek ---1.800 gr Kofana
    Siz atıyorsunuz galiba ?

13. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Abi fly takimini 70metreye uzatabilmek çok ciddi bir olay. Kafadan arkanda önünde o kadar açik alan olmasi lazim. O mereti 30metre uzatmak bile ciddi basari

14. Arutha

Arutha İbrahim

Favori Kamış:
    İlk Kamışım
    Favori Makine:
    İlk Makinem
    En İyi Avı:
    İlk Avım
    Çıkrık makineyi spin kamışa takmaktansa alırım 4.20 bi surf kamış takarım çıkrık motoru çalışır atarım 100 120m üstü. Takarım fosforuda ucuna. Açarım biramı da hiç uğraşmam at çek ile :p Spin kamışına çıkrık takmak biraz garip geldi bana. Denemediğim için yorumda bulunamıcam :)

15. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    fly sisteminde,kalın ipi suya(yada temiz yüzeyli bir alana) boşaltıp,takımı savuruyoruz.İpin ağırlığından faydalanarak,uzak atış gerçekleştiriyoruz.Makine ,bu sistemde takımın karışmamasına ve sarımına yardımcı olur.(balığı el yardımıyla çekeriz).

Uzak atışlar için benim tavsiyem,(rapala,meps,silikon vs.için) ince esnek ve en az 2.70 kamış boyudur.(7-21 atarlı 2.70 lik spin kamış,10 gr lık sahteyi 40 metreye kadar atar,ancak beli,kolu kollamak lazım.Mazallah çıkabilir:) ) Ağaçlık dere içi avlanmada,170 cm lik kamış boyunun üstü sıkıntı yaratır.Misina olabildiğince ince ve yumuşak olmalı(max 0.18),ip misineden ziyade,nylon tercih edilmeli.

16. dragonX

dragonX selcuk

Alın benden de o kadar.... 10-20 gr sahteler rüzgarsız bir havada en fazla 30 -40 metre atılabiliyor. :)

17. dragonX

dragonX selcuk

Sahte yemlerinizin ağırlığını kamışınızın Atar aralığının orta değerlerinde secerseniz verimli atma uzaklığını yakalarsınız..

Mesela kamışınız 10-40 gr atarlı ve sahtenizde 10-12 gr ise kamışınızın verimsiz aralığını kullanıyorsunuz denebilir.

Kamış- sahte uyumluluğunu anlayabilmek için kamışınızın ucuna sahteyi taktığınız zaman ortalardan uca doğru hafif bir esneme görebilmeniz gerekir. Boylece bir yaylanma (ön kuvvet) etkisi kazanılır.

Bu, kamışa o sahte için spin olma özelliği veren andır.

Benim spin kamışım Okuma 2.4 m 10-40 gr atarlı ve 25-30 gr'lık Jig Kaşıklarla 50 metre çok rahat atış yapabiliyorum.

Malesef piyasadaki sahte balıkların (rapala) bir çoğu %80'i 5-10 gr, bundan daha büyük olanların ise gramajla birlikte boylarıda yükseliyor, bu sefer o kamışla o boydaki sahte balığa gelecek büyüklükte ki balığın çekilebilme problemi ortaya çıkıyor.

Youtube'da izlediğim videolarda da hafif sahteleri atarken kamışların nasıl yaylandığını gördüm. 5-10 gr 'lık sahteleri verimli savurabilmek için 5-20 gr atarlı spin kamış seçmek gerekir diye düşünüyorum.

18. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Fast action, low action, ultra fast action muhabbetine girmeden, önce kamisi dogru seçmek lazim.
    Tamam bu ultra fast action bir kamis daha uzaga atar da nasil çeker? Bir bütün olarak irdelemek gerek.
    Ultra fast action kamisin egimi uç bölgede yogunlasir. Hadi bindi balik, kiyiladin, bu kamislarda darbe emisi zayiftir, darbe misinaya biner, hele de örgü kullaniyorsak direk dügüme biner. Takim patlatma riski daha fazladir.
    Parabolik bir kamisda balikla istedigimiz gibi oynayabiliriz. Örgü kullanmaya çok müsait tiptir. Lakin bunun da dezavantaji low action olurlar, atis mesafesi kisalir.
    Midle action kamislar yari parabolik olur, atista orta mesafe, çekiste örgü ile dikkatli kullanim ve iyi kaloma ayari, monoda rahat kullanim saglar.
    Yani kisaca ultra fast action kamis atarken iyi de, çekerken tecrübe gerektirir.
    Ben midle action kamis ve örgü kullanmayi yegliyorum.

19. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Zargana topu denen bir icat var, 40 - 50m'de balık arıyorsanız, dahasına ne hacet? Heleki, içine su doldurulan şeffaf olanları tadından yenmez.

Makul spin mesafesi 20-25m civarıdır. Daha uzakta balık olması bile pek olası değil. Olmaz demiyorum, ama, çok daha az olur. Bir hatırlayın, aldığınız levreklerin %75'i 25m'den daha yakında vurmuştur.

20. Akarcı

Akarcı Şükrü

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.70
    En İyi Avı:
    Daha kiloyu göremedi
    Bende ilk spin atışımda baya şaşırmıştım.Bi savurdum Allaaaah gittikçe gidiyor.Tam "ulan ne attım bee" derken misinanın ucunu oltanın ucunda gördüm.Eh, iyi düğüm atmayı bilmiyordum o vakit.

40-50 metre ileriye nasıl savrulur yahu, ben 25 mtreye düşürürsem "iyi" diyorum :S