Merhaba ustadlarım ben balık avına yenı heves edenlerdenim. Fakat at bekle tarzı benı tatmin etmediginden azcık arastırma yaptım ve spin tarzı 2.70 catana kamıs ve 2500 luk catana makinesini aldım. Fakat siz ustalarıma birkaç soru sormak istiyorum. Ben bu oltanın kullanım alanları nerelerdir? Sadece rapala ile lüfer levrek falan mı tutmak için mi var bu olta? Birde bu olta düzenegini nasıl ayarlıcaz? Kimi misina ucuna fırdondu sonra gene misina ve rapala dugumu ile rapalaya bagla diyor? Kimi fırdondu kullanma direk misina ucunu rapala dugumu ile rapalaya bagla diyor? Birde rapalaya klips tak misinanın ucunu klipse bagla diyorlar? Bu düzenegin hangısı dogru işin acıkcası kafam karıstı oltayı aldım 1 hafta oldu gidip atmak daha nasip olmadı azcık gidip tutanlarada bakıyorum herkes yemli atıyor spin atana bile rastlamadım bende gidip atmaya cekindim millet bu ne yapıyor burda demesin diye Şimdiden yardımlarını esirgemeden benı aydınlatıcak tüm ustadlarıma *** ederim.
Merhaba, Öncelikle üstad filan değilim. O saydığın düzeneklerin hepsi kullanılıyor doğrusu yanlışı yok bence. Hepsini deneyerek sana hangisi kolay ve kullanışlı gelirse onu kullan. Ben kullandığım ipin yada misinanın ucuna klipsli fırdöndü bağlayarak avlanıyorum böylece sahte değiştirmek daha pratik oluyor. At-çeke ilk başladığımda bana da garip garip bakardı arkadaşlarım gelip denerlerdi. 8-10 kişi ava giderdik sadece ben at-çek yapardım. Sonraları sadece ben balık alıp çoğu seyredince alayı at çek takımı alıp at-çekçi oldu etraftaki "tecrübeli" balıkçılar sahtelerimi görünce bu sahteyle balık alamazsın şöyle yap şunu kullan derlerdi (çantamda az önce yakaladığım levreği bilmeden) ben hep iyice araştırıp bana mantıklı geleni uygulardım. Spin avcılığı ile ilgili birçok bilgi bulabilirsin bu sitede. Özet olarak araştırıp oku sonrada çekinmeden dene.
Eyw cok saol fakat firdondulu kilipsli yemlerde aksiyonda sikinti oldugu soyleniyor okumasina baya okuyorum hatta 1 haftadir kafami kaldirmadim okudum izledim gezdim gordum diye bilirim fakat at cek yapanada hic rast gelmedim
savager marka klips var elimde zaten fakat internetteki degişik yorumlardan dolayı kafam karıstı klips ile kullananızın varmı ? normal dugum ile arasında ne gibi fark oluyor acaba?
Elinizdeki klipsi kullanınız. Fırdöndü olsun olmasın çok bir şey fark etmez. Fırdöndü olduğunda gam yapması azalır, daha bile iyidir. Hiç klipsiz kullanmaya kalkarsanız her seferinde yeni düğüm atmak gerekir ki bu oldukça zahmetli bir uğraş.
Elinizdeki Savagear klipsler uygundur,fırdöndü kullanmanızı tavsiye etmem,zira sahtenin dönerek gelip aksiyonunun bozulmasına sebep olabilir
Rastgele. Spin avcılığını tatlısuda baya yaptım ama denizde hiç yapmadım. Klips çok aşırı önemli değil diye biliyorum. Gam yapmaması için fırdöndülü bir klips takın yeter. Asıl önemli olan aksiyon. Ama aksiyon meselesinde en önemlisi kamışın kendisidir. Sonra el becerisine kalıyor mevzu. Ben tatlısuda avlandığım ve özellikle kasna avını tercih ettiğim için 2500lük makine kullandım. Eğer avlak büyükse ve uzak atışlar yapılacaksa ayrıca büyük ağır sahteler kullanılacaksa büyük makine lazım. Benim bilgim bu kadar. Üstadların yazdıklarının takipçisi olacağım.
Herkeze iyi aksamlar, Sahte baglama ve takiminizin kullanim alanlari ile ilgili bilgileri paylasmak gerekirse, asagidaki sekillerde özetleyebiliriz . Birincisi, sordugunuz "Ben bu oltanın kullanım alanları nerelerdir? Sadece rapala ile lüfer levrek falan mı tutmak için mi var bu olta? sorunuza cevap verebilmek icin kamisinizin atar araligi hakkinda bilgi vermeniz gerekir. Malum ,, kamisiniz 2.70 ama, 10-30 mu 14-40mi yaksa 50-100 mü bilmiyoruz ! Sonra 1 kamisi bir kac teknikte kullanmayi düsünebiliriz ama, herseyden önce kamis ve makinanin bu olabilirlige YAKIN bir cevap vermesi gerekir ! Sayet bu bilgiyi yazarsaniz , dipten yumusak sahtelerle neler yapilabilecegi (texas carolina- Street fishing RockFishing - Jika Rig ) konularina aciklik getirecek yazilarin gelecegini zannediyorum. .. Gelelim diyer bilgilere,,,, 1 10 Cm ve üzeri sert sahtelerde klipsli firdöndü kullanarak baglanti yapabilmemiz mümkün. Zira klipsli firdöndü, sahtenin büyüklügü ve agirligi sayesinde YÜZÜSÜNDE negatif bir rôl oynayamiyor ! Fakat, sahte kücüldükce klipsli firdöndü öne dogru yarattigi agirligi sayesinde sahtenin yüzüsünü bozuyor ve dahada önemlisi 700 - 800 gr. üzeri baliklarin cogunda klips acilmasi sonucu SÜRPRIZ yasanmasi bile mümkün ! Ama, sirasi gelmisken belirtilmesinde fayda oldugunu düsündügüm KASIKTA isler farkli ! Zira kasiktaki her nekadar linear (düz) cekis ve gelis prensibine sadik kalinsa bile, dönüs rotasyonu ve cabuklugu misina veya örgününde ayni sekilde dönmesini sagliyor ! Yani klipsli veya farkli firdöndüler kullanmak sart oglu sart ! Ama, spinnerbaits (*) veya buzzbaitslerle (*) calisiyoruz ve direk ana bedene / fluorokarbona bagliyoruz dersek, yüzüs sekli yatay oldugu icin orada klipsli veya klipsiz bir firdöndü ihtiyaci duymamamiz gayet dogal karsilaniyor ! Bir baska husussa, gemiden , bottan avlanan bilhassa , casting metoduyla yani cikrik makinalarla avlananlar , sahteyi direk ana bedene baglayipta calisirlar ! Ayrica gemide , mümkün oldugu kadar fazla su tarama prensibiyle sahte yerine pozisyon degistirmek daha mantiklidir. Yani sahtenin degismesine pek gerek duyulmaz ! Bu yüzden cözme baglama mantigi aranmadan rapala dügümüyle ya fluocarbonlu yahutta direk ana bedene baglama tercih edilir. Ama sahil avciligindaki farkliliklar ,, denememiz gereken tüm bilgi birikimine, SAHTE BIRIKIMINIDE eklememizi gerektiriyor ! O zamanda cöz bagla fazla gelebiliyor,, cabuk degistirme tercihi agir basabiliyor ! Bir baska husussa, su üstüne yakin calisan jerkbaitsler , genelde kamisa fazla asilmazlar ! Yüzmeleri cizgi seklinde veya saga sola sallanmalidir. Bu yüzden firdöndüden etkilenebilirler ! Bu sebeple direk olarak ana bedene baglayabiliriz . Ama,, orta ve dip sularda kullanilan ve kamis ucunda hissedilen bir crank,, firdöndüden, klipsten zerre kadar etkilenmeden calisir ! (*) Spinner ve buzz baitslerin bazilari kapali (GÖZ) baglama bazilariysa acik sekil baglama formunda yapiliyorlar ! Kapali icin klips , agraf kullanmak düsünülürse problem teskil etmezde,, acik olana takmaya kalkarsaniz , tel üzerinde kayaraktan igne istikametine dogru gidecektir ! Yani direk baglanti yapmak , klips vs. kullanmamak en dogrusudur ! 2 Bir sahtenin iyi yüzebilmesi , BOYUNA VE AGIRLIGINA GÖRE KULLANILACAK MISINA/ÖRGÜ capiyla yakindan ilgilidir ! Sahte kücüldükce incelme, büyüdükce captaki kalinlasma önem kazanir ! Bu ayni zamanda ATIS MESAFESINIDE etkileyen bir husustur ! Yani ister tatli ister tuzlu suda SERT sahte kullanalim, BALIGA GÖRE CEKERDE MISINA yerine,, yüzdürdügümüz sahte boyu ve agirligina göre misina / örgü secilmesi prensibine sadik kalarak düsünmemiz gerekir ! Mesela, normal veya daha büyügü somonize olmus alabalik icin 5 veya 7cm boyunda 3-8gr bir sahte icin 0,08 0,10 - 12 örgü yahut 0,14 -0,16 misina kullanmak yerindedir ! Ama, tatli su levregi veya turna icin kullanacagimiz 10-12Cm ve 15 -25gr lik sahteler icin 0,140,17 örgü veya 0,24-0,28 misina düsünmemiz gerekir ! 3 Rapala dügümünü hicbir zaman paket dügümü , yahut halkayla fazla temas edecek sekillerde atmamak gerekir ! Linkteki görsellerdeki gibi SAHTE HALKASI dügüm boslugunda dönüp, rahat hareket edebilecek sekilde olmali ! https://www.google.de/search?q=noeu...oTCOmxgr_I9sgCFcOLLAod1uoDdw&biw=1920&bih=920 4 Sahsen,, Savage Gear tipi klipsleri dipten calistigim yumusak sahtelerin (daha ziyade karides, istakoz gibi cok bacaklilarla ,, virgül ve cift kuyruk) MONTAJLARINDA , JIG HEAD yahut JIKA Rig gibi agirlik tasiyan ignelerle kullanmayi daha uygun buluyorum. Zira, yuvarlak kafa jig head yahut ciplak Worm veya OffSet tipi ignelein baglanti gözlerinde daha rahat calisiyorlar ! 5 RENKLER KONUSUNA DEGINECEK OLURSAK,, genelde prensip olarak,, acik renklilerin meselâ, normal mavi beyazla, mavisi beyazi hatta sariya kacan renkleri gümüs gibi parlak olanlarin gündüz günesli havalarda kullanilmalari ,, gün batiminda ve günesin kaybolmaya basladigi anlardada karin tarafi bej ve altin sarisi, sirti koyu kahverengi olanlarin tercih edildiklerinin agir bastigini slöyleyebiliriz ! 4 Metreden sonrasi secilemeyen yerlerde tüm renklerin mavi olarak algilanmasi ,, maviye ve koyulasan yesillere hatta siyaha baze tonlarin tercihini ,, sularin kirli , bulanik oldugu yerlerde ise floresan yani parlak yanici "UV renkler iceren sahtelerin (Meselâ Usami combo pop 100 & 120) kullanimini ön plâna cikariyor. Diyer taraftan , gerek tatli gerekse tuzlu su et oburlarinin kendi kücüklerine bile saldirdiklari gercegi,, av sansimizi arttiracak bir baska husus olarak bu baliklarin copya sahtelerindende bulundurmamizi sart kiliyor ! 6 Bazen okudugumuz, Rapala önü kursun gibi aciklamalara ilgi duyuyorsak , koyacagimiz kursunun sahteden EN AZ 60 - 80 cm mesafede olmasina dikkat ediyoruz . Daha sihhatli olmasini istiyorsak, SIRTI cekerken kullanilan taktigi tercih ediyoruz. Yani sahteden 1metre ileriye bir üclü yerlestip,, olayi bir T seklinde düsünüyor,, T nin üst yatay uclarindan 1ine ana bedeni diyerinede sahteye giden ucu bagliyoruz,, dikey kalan ayagada kilipsli, yahut 10-15 cm uzantili misinaya baglamali veya kistirmali kursun(lari) takiyoruz ! Umarim faydali olabilmisimdir ..