Herkese merhabalar. Geçirdiğimiz yaz turna ve sudak avında kullanmak için idareten bir makine almıştım. Fakat makinede tuhaf bir sorun çıktı. Sahteyi attığım an misina boşalırken birden dolaşıveriyordu. Çektiğimde düğüm şeklini alıyordu. Bu durum bazen 5-10 dakikada bir bazen saatte bir oluyordu. Düğümleri çözemeyince kesmek zorunda kalıyordum. Hal böyle olunca avdan zevk alamıyordum. Sonuçta 4 defa misinayı değiştirdim hepsinde de farklı misinalar kullandım lakin netice hep hüsran oldu... Maddi durumlardan dolayı makineyi değiştiremedim. Bu yıl sezon başlamadan, yeni 2 farklı makine almayı düşünüyorum. Fakat makineler konusunda bilgim sıfır denecek kadar az. Bilye ne işe yarar, sarım boyu nedir, nasıl etkiler vs. vs. hiç birini bilmiyorum. Hem biraz bilgilenmek hem de tavsiyelerinizi almak için bu konuyu açtım. Makinelerin birinde 0.30mm misina diğerinde 0.35mm misina kullanacağım. Doğal olarak misina da lazım olacak. Tatlu suda, spin için kullanmak üzere misina ve makine tavsiyelerinizi bekliyorum.Saygılar...
Nihat kardeşim, shimano catana 2500fb tavsiye ederim. yedek kafasıyla misina seçiminde kolaylığı olur hazır indirimdeyken (76tl) kaçmaz bir makine. syg..
yalnız anlattıklarınıza bakılırsa sorun makınede degıl buyuk ıhtımalle mısınayı fazla sardıgınızdan atarken dolasma yapıyor acemı ıken herkesın basına gelmıstır bıde spın avı ıcın 0,30 0,35 mısına cok kalın mumkun mertebe 0,25 kalınlıgı gecmemek lazım.
Umut a katılıyorum , makinaya fazla sardığın için misinayı dolaşıyor olabilir.Bir buna dikkat etsen belki yeni makina almana gerek kalmaz.Misinayıda 0,28-0,25 aralığına çekmekte fayda var. Makiana uygun fiyatlı iki farklı öneri, http://www.avdeposu.com.tr/?urun-10579-SHIMANO-CATANA-2500-FB-MAKINA.html http://www.avdeposu.com.tr/?urun-8875-Daiwa-Sweepfire-X-Makina.html Misina çok sağlam rahatlıkla 0,28 ini kullanabilirisn, http://www.avdeposu.com.tr/?urun-12634-NIPPON-SUPER-THOUGH-MAKARA-MiSiNA-Gri-.html
Fazla sardığımdan olabileceğini söylemişsiniz lakin şöyle bir durum var; misinanın düğümünü çözemediğim zaman kesmek zorunda kalıyordum. maksimum sardıktan sonra düğümleri kese kese 25 metreye kadar düştüğünü hatırlıyorum. 35 metre kadarken bile dolaştı. O gün 25 metrelik misina ile at çek yapmak zorunda kalmıştım. O boyda hiç dolaşma yapmadı ama 25 metrede aşırı kısa oluyor. Neredeyse kullanışsız... Tayfun abi ve Cemil abi tavsiyeleriniz için teşekkür ediyorum. İki makineyi de sizin ortak fikriniz olan 'shimano catana 2500fb' almayı düşünüyorum şu an. Söylediğiniz misinayı da araştıracağım. Tekrar teşekkür ederim. Saygılar...
Nihat yeğenim, zamanla işin pratiğini kavrayacaksın; buna emin ol. 25 lik ( 2500 ) ve 40 lık ( 4000 ) makinalarda kafa yapısı biraz daha dar ve sığ olduğundan kalın misinalarda nisbeten gevşeme yapar. Siz 0.25 in üzerine çıkmayın, biraz sıkı sarın ve makaranın dolmasına 1 mm. kalınca da sarma işini tamamlayın. Tabii misina tercihinizi yumuşak ve esnek misinalardan yana kullanın. Makina tercihinize gelince de, Sadece at çek amaçlı düşünüyorsanız 2500 lük, zaman zaman at çek ve zaman zaman da beklemeli düşünürüm dersen 4000 lik makina tercih edin. Tabii bütçe olayı bu, Shimano Catana olur, Nexave olur, Exage olur. Hangisi olursa olsun, sizi mutlu edecektir. Yedek makaraları ve kolay değişimleriyle de, iki ayrı kalınlıkta ki misinayı, alternatif olarak kullanabilme şansınız olacaktır. Rulman ( Bilye ) denen materyallerde, elimizde ki makinaların dişlilerinin, kolunun, makarasının daha rahat ve kolay dönmelerini sağlar.