Spine yeni başlayan için Makine ve Kamış konusuda yardım

Konu, 'Makineler' kısmında alpersinder tarafından paylaşıldı.

1. alpersinder

alpersinder Alper Sinder

Herkese merhaba,

Spin balıkçılığına yeni başlayacağım.

Kamış olarak shimano vengeance spin shad serisinden 2.10 parçalı kamış
    (14 - 40 gr ile 22 - 30 gr arasında kararsızım)

makine olarak ;
    - shimano catana 3000 SFC (yaklaşık 100 TL)
    - abu garcia cardinal 104 iFD (yaklaşık 130 TL)
    arasında kararsızım.

Tecrübeli arkadaşlar ne tavsiye eder acaba ?

Selamlar.

2. yhy

yhy Yahya

Öncelikle aramıza hoşgeldiniz.Makina olarak shimano catana 3000 işinizi görür.Kamış için boyunuza göre 2,40 veya 2,70 uzunluğunda 10-40 gr daha uygun olur diye düşünüyorum, tabii ki karar sizin.Marka ve model hususunda tecrübeli arkadaşlarımızın önerilerinide değerlendirmenizde fayda var.Şimdiden rastgelsin.

3. pirana19

pirana19 Serhat ÖZER

Favori Kamış:
    OKUMA SALİNA 240 10-40
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000CFB
    Su üstü sahtelerle avlanıp Wtd aksiyon yapmayacaksanız 2,40 üstü kamışlar kullanmanızı tavsiye ederim. 2.70 ideal olur. Ben 2,40 kamışla başladım 2,70 - 3,00 derken şimdi 3,30 kamış arıyorum. Uzun kamış gerek balığı yormak, yönlendirmek gerekse atış yönünden çok avantajlıdır.

4. alpersinder

alpersinder Alper Sinder

Değerli yanıtlarınız için teşekkürler.
    Eski bir teleskopik kamışım var (3.10), fakat daha önce hiç parçalı kamış kullanmadığımdan ve teleskopik kamışa göre daha güzel bir hissiyat verdiğini okuduğumdan bir de onu denemek istedim. Hal böyle olunca da taşıma bakımından zorluk yaşamamak için 2,10'u uygun gördüm. Demonte hali 110 cm falan olacak. Ama yorumlarınızdan sonra 2,40'ı da şimdi düşünmeye başladım..

5. fztyasin

fztyasin yasin özkan

Alper bey bence 2.10 kamıştan vazgeçin, bir çok spin tutkunu arkadaşım ya 2.40 ya da 2.70 kullanıyor. Hatta 3 metre kullanan da var.
    2.10 kullanıp beğenmeyen tanıdıklarım da var.
    Bende 2.40 okuma alumina 10-40 kamış var avdaşımda 2.70 okuma v sistem var ikisi de gayet güzel kamışlar.
    Makina için de 3000 ya da 4000 kafa almanızı önerebilirim.

Kamış konusunda 22-30 gr atar demişsiniz ama bence 10-30 ya da 10-40 kamış almanız daha iyi olacaktır, sonuçta kullandığımız sahteler genelde 10 ile 25 gram arasında. Tabi siz daha ağır sahte kullanacaksanız sözüm yok.

6. alpersinder

alpersinder Alper Sinder

Teşekkürler Yasin Bey,

Evet sanırım 2,40'ta karar kılacağım.
    10-30 öneriniz de mantıklı geldi, zira hafif sahteler kullanacağım. Düşük ağırlık / geniş aralık daha kullanışlı olur sanıyorum..

7. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Kısa kamış, yakın ama nokta atışı yapmak ve daha aktif aksiyon kotnrolü sağlar. Genellikle kısa kamışla avlanmak usta işidir, balığın yerini bilir, önüne yemi indirir ve gereğini yapar.

Uzun kamışlarla uzak atışlar yapılsa da, aksiyon yapmaya pek imkan vermezler. Ancak düz sararsınız. Kamışı sallamakla vs. aksiyon elde etmiş olmazsınız.

Bu hususun istisnası, kurt avcılığıdır. Texas rig veya carolina rig gibi takımlarla, sert sahte veya hakiki kurtla (silikon, raglou dahil) yapılan avlarda, uzun kamışlar bariz şekilde daha iyi aksiyon sağlar.

Fakat kamışı ve aksiyonunu belirleyen tek etmen uzunluğu değildir. hızlı aksiyon, yavaş aksiyon gibi olaylarda vardır. Kısaca, her uzun kamış uzak atarda kısalar yakına düşer gibi bir kural yok. Hızlı aksiyon ama kısa bir kamış, yavaş aksiyonlu ama uzun bir kamıştan daha uzak erim sağlayabilir.

8. alpersinder

alpersinder Alper Sinder

Her konuda oldugu gibi, isin icine girdikce ciddi bir muhendislik oldugu gorunuyor..

Yavas aksiyon dediginiz kamisin esnekliginin fazla olmasi mi ?
    Yani hizli aksiyon = sert kamis diyebilir miyiz ?
    Yoksa tam tersi midir ?

9. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..

En üstteki yavaş. En alttaki hızlı. Sert aksiyon diye bir şeyde yok aslen, hiç bir üretici, ciddi, dünya çapında satıcı (Cabelas, Bass Pro vs.) sert, yumuşak aksiyon gibi bir tabir kullanmıyor.

Basitçe, misinayı bir şeye bağlayıp kaldırınca, kamış ne kadar sapa yakından eğiliyorsa, o kadar yavaştır.

Kamış yavaşladıkça, sağlamlık, balığı çekme gücü, atış isabeti artar. Bazı aksiyonlar daha iyileşir, çapari veya çek-dur-çek gibi. Ama uzak atış, tasmalama başarısı, jigging veya WTD gibi aksiyonlarda başarım düşer. Buna karşılık, hızlı aksiyon kamış daha hassas olur, vuruşları vs. iyi hissettirir. Ama hafif yem atmaya gelmez, kurt, yengeç içi vs. gibi yemleri atarken dağıtabilir. Yem uzağa ama kendi bildiği yere gider, istediğiniz yere düşürmek zorlaşır.

10. alpersinder

alpersinder Alper Sinder

Çok teşekkür ederim Serdar Bey,

Çok güzel anlattınız. Forumu okuyan herkes için faydalı olmuştur.

Bu durumda sanırım orta veya yavaş aksiyon şu anki hedefim için daha uygun olacak.

Seçenekleri tekrar gözden geçirme zamanı..