Standart turna için misina çekeri?

Konu, 'Misinalar' kısmında stanlyy tarafından paylaşıldı.

1. stanlyy

stanlyy Fatih BAŞAR

Favori Kamış:
    Shakespeare ® Ugly Stik Lite 180, SHIMANO Nexave CX 210 M, D.A.M REVOLUTION TELE-X 270
    Favori Makine:
    SHIMANO RARENİUM CI4 3000 SFA, SHIMANO TECHNİUM 1000 FD
    En İyi Avı:
    Hamsi... :)
    Herkese selamlar.
    Turna ve Alabalık,levrek için takımları ayırmaya karar verdim. Eskiden ortak olarak kullandığım takımımda turna için 0.24 misinada bu zamana kadar hiç sıkıntı yaşamamıştım (İstediğim trofe gelmediği için kopma şansıda olmadı :D ). Yalnız levrek için kullandığım küçük mepps ve sahteleri gerek kamış atarı, gerekse misina kalınlığından dolayı istediğim uzaklığa atış için sıkıntı yaratıyordu. Bugün atışta daha rahat edebileceğim bu misinayı aldım.

Perch ve alabalıkta mükemmel sonuç vereceğine eminim ama kafama şu takıldı. Bazen amaçladığımız bir türün dışında başka balıklarda sahtele atlayabiliyor.
    Gittiğim bazı yerlerde turnada yaşıyor. Ola ki bir turna atlarsa misinanın üzerinde 3.200 gr çekeri olduğu yazıyor.
    Standart diyebileceğimiz 60-65 cm bir turnanın ağırlığı da ortalama 2.5- 3 kilo arası çekiyor.
    Misina gözüme pek bir ince geldi Çelik telsiz turnaya çıkmam ama bahsettiğim türde bir turna ağırlığı ve direnci ile bu misinayı koparabilir mi? :)
    Herkese şimdiden teşekkürler...

2. zucchero

zucchero Bora

Favori Kamış:
    Cormoran Bull Fighter 2,10mt 10-40gr, Shimano Alivio CX 2,10 7-21gr
    Favori Makine:
    Shimano Exage 3000SFC, Daiwa Sweepfire 2500
    Fatih aynı ayrıma ben de gittim. Hem turna hem de perch için şimdiye kadar kullandığım 0,24 owner misinadan turna için 0,20 bojin ip misinaya geçtim. Ama perch için senin aldığından da ince misina düşünüyordum. Şahsi kanaatime göre seçtiğin misinayla iyi bir kalama ayarı, iyi bir kepçe ve turnanın dişlerinin misinaya denk gelmemesi koşuluyla 4-5 kg turnayı alabilir.

3. sazancıı

sazancıı gökhan batu

Favori Kamış:
    Daiwa mini spin 180
    Favori Makine:
    Shimano catana 2500 FB (Fener Bahçe:)))
    En İyi Avı:
    55 CM. TURNA, 52 CM. SUDAK, 6,5 KG. AYNALI,5 KG YAYIN
    Fatih eğer üzerinde 3 kilo çekeri yazıyorsa 1.5-2 kg. balıkta o misina sıkıntı yaşatır ama kalamayı kullanmak ve tecrübe bu sorunu aşabilir fakat risk alma.Es kaza baba bir turna gelir alır sahteyi gider,ama llede kullanacaksın çelik tel şart yoksa keser.
    Benim sana önerim seninde bildiğin gibi çoğu avlak karışık tür var bu yüzden, 0.20 lik ip misina al oda bojin olmasın ben hiç memnun kalmadım kafan rahat olur ne gelirse birde suda sahte bırakmazsın.

4. stanlyy

stanlyy Fatih BAŞAR

Favori Kamış:
    Shakespeare ® Ugly Stik Lite 180, SHIMANO Nexave CX 210 M, D.A.M REVOLUTION TELE-X 270
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Abi yeniliğe alışık biriyimdir ama bir şu ip misinaya alışamadım. :) Alıp alışamayan atan çok arkadaşım oldu. Çabuk karışıyo falan diyorlar, sen memnun musun? Diş olayında sıkıntı olacağını zannetmiyorum. Yıllar önce tel yüzünden canım bir kere yandı. :) O günden beri çantada her boy teli taşıyorum.

5. yalcinsuvak

yalcinsuvak Yalçın Şuvak

Favori Kamış:
    Shimano Catana BX 270
    Favori Makine:
    Remixon Teben SR 400
    En İyi Avı:
    Sazan 17.5 Kg
    merhaba.

Fatih merhaba,
    Ben yaklaşık olarak 2 yıldır spin avlarımda ip misina kullanıyorum sanada tavsiyem gerek alabalık gerekse turna,kefal,levrek olsun ip misina kullanman.levrek alabalık ve kefal için 0.12 ip misina kullanman uygun olur.Turna için 0.18 yada 0.20 yeterli olacaktır.Marka olarak ben 1 yıldır Bojin marka ip misina kullanıyorum ve inanılmaz memnunum.Bojini keşfedene kadar birçok kaliteli olduğu iddia edilen markaların ip misinalarına 500TL den fazla para harcadım ama maalesef randıman alamadım.

Rastgele...

6. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Makinanı değiştir, shimanolarla ip misinadan hiç bir şey anlamazsın. Adam gibi bir daiwa al.

7. stanlyy

stanlyy Fatih BAŞAR

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Sıkıntı orada zaten Gökhan abi. Bende üzerinde yazan rakama pek güvenemedim. Çelik telsiz çıkmıyorum ama yukarıya da yazdım. İp misina olayına bir ısınamadım gitti ama bunda sıkıntı yaşarsak en azından makinelerin birine ip sarıp kendim denemek en iyisi. :) Bir senedir dev turna peşindeyiz gelmedi, şimdi ben bu misinayı bağlarım ya kesin gelir bulur beni. :) Teşekkürler...

8. stanlyy

stanlyy Fatih BAŞAR

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Tavsiyeleriniz için teşekkürler. :) Dün aldığımla beraber bütün misinaları son 2 ay içerisinde sıfırladım. Bir sene götürürse, artık önümüzde ki sene tavsiyeler üzerine bahsettiğiniz ölçülerde sırayla ip misinaya geçme zamanı gelmiş. :) Bojin'i araştırmam lazım. Bora abi ve siz met etmişsiniz. Gökhan abi memnun değil. :) :)

9. stanlyy

stanlyy Fatih BAŞAR

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    :) Günaydın serdar abi.
    Abi makineler alındı zamanında ip misinayı bilmem ama normalde memnunum bir de çöpe atamam sonuçta :) ama Yurt dışı fırsatı yakaladığım taktirde Daiwa'nın küçük çıkrıklarından bir tane edineceğim.

10. zucchero

zucchero Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Fatih bojin ip misina ile açıkçası sadece bir kez avlanma şansım oldu onda da süre maksimum 1 saat falandı dolayısıyla kişisel kullanımım bakımından birşey diyemem. Bu markayı hatrısayılır trofe almış 2-3 balıkçı arkadaş ile balığa çıktığımda gördüm ve daha önce çok pahalı örgü kullandıklarını ancak verim alamadıklarından bahsettiler. Av sırasında ben sahteleri birer birer kaybederken onlar neredeyse tamamını kurtardılar. Ayrıca 2 gün boyunca ne bir dolaşma ne de bir gam sorunu oldu.... Bence 45-50TL'lik 832 braid'e ya da pahalı serilere geçmeden önce en azından örgüye uyum sağlanıp sağlanamayacağını anlamak için ucuz bir seri denemekte fayda var. Bojin 17-18 TL civarında...

Bir de makinanın kafasının üstteki gibi değil de aşağıdaki gibi yumuşak hatlı olması gerektiğini söylemişlerdi ama sebebini hatırlamıyorum.

11. stanlyy

stanlyy Fatih BAŞAR

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Sürekli alıyoruz zaten bora abi alıştık. :) 4000'lik makinenin yedek kafası boş duruyordu. Onu değerlendiriyim üzerine 0.35'lik takmıştım yemli büyük avlarda çok iyi de spinde randıman vermiyordu. 0.25'lik bojin işimi görür herhalde. Çizimde gösterdiğin sistem Shimano'larda Propulsion Line Management System diye geçiyor alırken incelemiştim. Sanırım ipin esneme payı daha düşük olduğu için atış esnasında sürtünmeyi azaltıyor, uzağa atış için avantaj sağlıyor. Benim bütün makinelerde o sistem mevcut. :) Yedek kafadan başlayalım alışırsam, sırayla ebat ebat hepsini değiştiririz. :)

12. zucchero

zucchero Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Fatih 0,25 ip için biraz kalın kaçabilir... Gördüğüm kadarıyla genelde 0,20 ve altı tercih ediliyor.

13. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Makaranın böyle olması çok önemli değil. Gereksiz göz boyama, hatta abes bir tasarım. Kesin shimanodur bu. Daiwa ise, ona da yuh...

Makaranın ön kısmı, arka tarafından geniş olacak. İp misina için bu olmazsa olmazdır.

14. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Bazı noktalara dikkat ettiğinde sorun yaşamazsın ipte sevgili Fatih

1)İpi makaraya çok sarma

2)Özellikle rüzgarlı havalarda yemin suya inmesinden sonra sağılan fazla misinanı sıkı sarmalısın.

3)Yoksa,altta kalacak gevşek kısmı,yüke binerek sıkı sarılan üst kısım müteakip atışlarda kapar ufak bir kuşgözü düğümü yapar.Böyle devam edersende düğüğm büyür ve içinden çıkılmaz hale geliverir.

4)Herşeye rağmen hemen farkedersen çözebilirsin,devam edersen ipi kesmek zorunda kalırsın.

Sevgiler

15. stanlyy

stanlyy Fatih BAŞAR

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Abi 4000'lik kafaya 0.25 altı takmam için 300 metreden fazla sarmam lazım herhalde. :D 0.25 bile 280 metre alıyor. Parçalı sarmayı da tavsiye ediyorlar da ben sevmiyorum. Küçük makinelerin hepsinin misinaları bu ay sıfır sardım. Daha kullanılmadı onlar eskiyince geçerim diyorum. :)

16. stanlyy

stanlyy Fatih BAŞAR

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Serdar abi kafadaki ağzın keskin değilde, eğimli olması atış esnasında misinanın rahat salınması için mantıklı değil mi? Adamlar yazıp anlatmışlar. :) :)

http://lafish.shimano.com/publish/c...index/products/reels/spinning/propulsion.html

17. stanlyy

stanlyy Fatih BAŞAR

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Tavsiyeleriniz için teşekkürler Vedat amca. Hepsini aklıma yazdım, pratik yaparken dikkat edeceğim... :)