merhabalar, geçtiğimiz haftalarda aldığım vede ilk kullanımda içine su alan stinger 54lbs motorumun tamir edilip tarafıma ulaştırılmasının ardından dün yine bir test sürüşü yaptık.....2 yetişkin vede 3 çocukla fiber tabanlı 310 botumla tam yolda yaklaşık bir saat civarı celaliye - kumburgaz kıyı şeridinde gezdik.....rüzgarla beraber gerçekten kayda değer (benim için doyurucu) bir performansı varken rüzgara karşı oldukça yavaş kaldı. kimi zaman durduğumuzu sansakta kıyıdaki evlere bakınca azda olsa yol aldığımızı anladık. sonuçta bir saat civarı sessiz bir yolculuk yaptık..... daha 2 kademe enerji var görünmesine rağmen güç baya düştü. ayrıca gaz verince gösterge sıfırı gösterdi. gazı kesince gene 2 kademe gösterdi....aküm 60 amper otomobilde kullandığım akü.....bir yıl kadar yatmıştı, sonradan şarjle kendine getirdim.....sanırım daha kuvvetli bir jel akü ile çok daha uzun vede keyifli geziler yapılabilir..... sonuç olarak tabikide benim emektar 15 bg 4 zamanlı ile gücü kıyaslanmaz ama botu suya atarkenki vede iskeleye alırkenki rahatlığım, gezinti esnasında sıfır motor gürültüsü aklımda kalan keyifli detaylar.....asla ama asla yapabileceğinden fazlasını beklemezseniz, her zaman kıyıya güvenle çıkabileceğiniz yerler etrafında yavaş vede huzurlu gezintiler yapmak niyetindeyseniz elektrikli motorları gözardı etmeyin derim.....benzin konusuda tabii ayrı bir avantaj akşamdan şarja koydunuzmu akünüz tamamdır son olarak genede biraz güçlü olanlarını tercih etmekte fayda var, benim aldığım 54lbs ucu ucuna yetti, hatta biraz daha kuvvetli olsa fena olmazdı.....33lbs civarı bir motorla hiç sonuç alamayadabilirdim (tabii denizde) yaz bitmeden bu motora uygun hafif, seyyar braketli hesaplı birde bot almak niyetindeyim, sanırım gerçek performansını o zaman görebileceğim bu konudada tavsiyeleriniz oldukça makbule geçeçek..... denizcekalın
akü selam... kullanacağın akü golf arabalarına takılan tipde olmalı bu tip motorlarda traksiyoner tip akü kullanmak gerekiyor... otomobil aküleri starter olup amaçları bir anda yüksek güç üretmek... yani uzun enerji çekimine uygun değil... ben de şu an oto aküsü kullanıyorum... ilk denemem fiyasko... akülerin dolu olduğunu sanmıştım... rüzgara karşı ters gittim... bende stinger marka motor var.. ama dün 3 kilowatlık elektrik motorunu kafasını uçurduğum benzinli kıçtan takmaya taktım... aküye direk bağladım...fiyasko motorda tık yok... neyse işin uzmanına gittim... meğersem bu motor uygun kablo olmadan asla çalışmazmış... marin tip parmağım kalınlığında bir kablo taktı... 90 amper oto aküsü ile karada denedim... motor uçuyooo! benim turgutreisten cos adasına gidebilmem için gereken toplam güç en az 400 amper... şimdilik denememi 2 adet 55 toplam 110 amper ile yapacağım... iki motoru da deneyeceğim... bu arada yelken de takacağım için güvencem bu! şööle bir sorunum var... motoru ileri geri yönlendirebilmem için bir zımbırtı gerekiyor... 200 amperi kaldırabilecek swich için 300 euro fiyat çektiler... yaa ben 500 euroya kayığımı mal ettim! ucuz çözüm önerisi olan??? normal aç kapa düğmeleri ile de bu işi halledebilirim... gerçi benim geri gitmek gibi bir zorunluluğum yok...kürek de var teknede... ama hazır kompakt bir çözüm olsa hiç fena olmaz... bu gücü kaldıracak kontrol kartları çok pahalı.. bir de 200 amper için ucuz yollu reosta gerekiyor hız ayarı için...
hayati bir bilgi elde ettik hiç hesapta yokken paylaşımınız için teşekkürler.....projeniz içinde başarı dileklerimi sunarım.....evet karada olsun denizde olsun benzinli adrenalin makinalarıyla yıllar yılı aşk yaşamış biri olarak geleceğin elektrikli teknolojide olduğunu kabullendim benzinli motorumla denize adeta meydan okurdum, ama şu minicik akülü motorum sayesinde denizle bütünleştiğimi hissettim.....evet.....limitlerinde kullanılması, ama mutlaka limitlerinde kullanılması kaydı ile trolling motorlar denizdede gölde olduğu gibi huzur makinaları.....bendenizin nacizane yorumu bu
işte limit! işte limit ya da limitsizlik! http://www.youtube.com/watch?v=384lASDt6tc http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=41862
bot ve elektrikli motor kullanıcısı olarak denizde elektrikli motur kesinlikle önermiyorum.Bende 55 Haibo motor ve 3 mt Kolibri ahşap taban bot var.Yok motoru taşı yok akü.Aküyü şarj et bir süre sonra resmen işkence halini alıyor.Zaten elektrikli motorlarda güç yani tork benzinli motora göre çok düşük olduğundan denizde yeterli hıza ulaşamıyorlar.Bende bunu üzerine çok eski kısa şaft bir motor buldum 3.6 HP.Şimdi onu toplatıyorum Edirne'de.Edirne'de sanayii sitesinde bu işi yapan Ahmet usta varmış.Edirne'de su motoru husussunda tek usta.Bende yeni öğrendim.Bir elektrikli motor kullanıcısı olarak kesinlikle tavsiyem ikinci el bir benzinli motor bulun bakın rahatınıza.Bir hesap yaparsanız benzinli motor daha ucuza geliyor.
mozambik cumhuriyeti bile elektrikli motora geçti! dalyanda koç ve mutlu akü ortaklığı ile balıkçıların ve gezi teknelerinin mazotlu motorlarını uçurup yerine elektrik motoru taktıldı yıllar önce! almanyada misafir öğrenci olarak 13 yaşımda bulundum... hiç güneş yüzü görmedim 1 sene boyunca! alamanya şu an güneş enerjisinde birinci! yurdum güzel ülkeme avrupanın en önemli bilim dergilerinden biri şööle manşet attı... güneş ülkesi karanlıkta! hayatımda bir tek sünnet olurken bu kadar utanmıştım! şu an bi kayık yapıyorum... yelkenli... ama rüzgar benim umrumda değil... bu tekne güneşle gidecek... akü makü beni ilgilendirmiyor... eski bi teknoloji! 150 yıl öncesine ait... hatta araştırırsanız arkeolijik arkadaşlar bu enerjinin tam 2 bin yıl önce keşfedildiğini söylerler! evet... gün doğudan doğar!
Utku Bey siz düşüncelerinizi yazmışsınız ben de düşüncelerimi.Dalga geçmenin yeri değil burası.Siz forumu yanlış anlıyorsunuz galiba.Neyi ispat etmeye çalışıyorsunuz benim fotoğrafları alarak.Medem Mozambik çok önde bizden-Hatırladığım kadarı ile Cumhurbaşkanımız Abdullah GÜL'ün ziyaretinde bir balıkçı Cumhurbaşkanımız'dan deniz motoru istemişti.-dalga geçeceğinize gidin fikirlerinizi orda yayın.
bu kadar alıngan olmayalım ne olur (tabikide herkesin alınganlık eşiği farklı, saygı duyarım) ama ben kötü niyet olmadığına eminim.....herkesin farklı bir tarzı var vede kimi zaman birimizin tarzı diğerine uymamakta.....yıllardır bu sitede yazan bir arkadaşınız olarak bu sitede yermelere ve dalga geçmelerede rastladım kimi zaman; ve bunuda genelde özelden olmak üzere eleştirdim.....ama içtenlikle söyleyebilirimki burada kırılmaya darılmaya gerek yok, olay ekstrem bir teknolojiyi ekstrem bir dille tartışmaktan ibaret arz ettiğim gibi tarzlar çakışmış, ama kalpler-niyetler tertemiz