Daha önce buradaki konumdada görüldüğü gibi motor ve bot alımında, forum sakinlerini çok rahatsız etmiştim. Velhasılı kelam siparişi verdik ve botumuzu motorumuzu akülerimizi aldık. Aramadık gezmedik forum bırakmamıştım, elektrikli motorlar üzerine o kadar az bilgi varki, okuyarak fikir sahibi olmak çok zor. İşin bir başka boyutuda aktarılan bilgilerdeki çelişkiler ve uyumsuzluklar. Hal böyle olunca insan aldığı bilgilerede güvenemez oluyor. Deneyimlerim elektrikli motorların denizlerde kesinlikle ve kesinlikle kullanılamayacağı yönünde. Hafif bir rüzgar altında botumuzun durgun suda bile ilerleyemediğinden vardım bu karara. Sabah saat beş gibi eğil baraj gölüne indirdik botumuzu. Enerji olarak iki tane deka marine 90 amperlik akü almıştık. Biri gidiş biri dönüş içindi. Akü dayanmaz hemen biter gibi yorumları o kadar çok okudumki, gerçi sonra alakası olmadığını 90 amperlik bir akünün bile ihtiyaçları yeterince karşıladığını öğrendim ama iki akü aldık bir kere. Hava biraz rüzgarlıydı. Dört kişi bindik bota, öte yandan tam tecizat kamp malzememizide bindirdik botumuza. Yani bota bir araba yükü yükledik. Yüküde hesaplarsak toplam 5.5 kişi ederdi. İndirdik botumuzu suya ve başladık yol almaya. Elektrikli motorlardan hız kesinlikle beklememek lazım. Helede rüzgar ters esiyorsa hiç hız yapmaz. Hatta rüzgar biraz fazla eserken geri geri gittiğimizi bile farkettik. Kürekle destek verdik bota öyle ilerledik. Bir buçuk kilometreyi birbuçuk saatte katettik. Ağırlıkta 4 ve 5. kademelerde yol almamıza rağmen enerjimiz hala ful gibiydi. Akü boşalmamıştı. Arkadaşlar burayı vurguluyorum, Akü yarıya bile inmedi.Vurgulama yapmamın nedeni, birçok yerde akü dayanmaz gibisinden yüzlerce sayfa okumamdı. Kampımızı kurduk, yemeğimizi yedik, bir güzel yüzdükten sonra geri dönüşe hazırlandık. Rüzgar durmuş, su durulmuştu. Geri dönüş aynı yükle 40 dakikayı bulmadı. Geri geldikten sonra aküyü kontrol ettik ve aküye baktık hala enerji var, yedek aküye ihtiyaç bile duymadık. Tek bir akü ile ortalama 3.5 saat 4 ve 5. kademelerde 4 km yol katettik. Elektrikli motorun tek eksi tarafı çok yavaş hareket etmesi. Fakat aynı yolu kürek çekerek katetmiş olsaydım sabah işe gidemeyecek kadar yorulurdum. Öyle avantajlı bir tarafıda var. Gerekli ekipmanları almamda fikir veren arkadaşlara teşekkür eder, bu yazının elektrikli motor almayı düşünen arkadaşlara faydalı olmasını dilerim. Saygılar.
elektrikli motorlar bence nimet.....300 lira civari sifir motor alabiliyorsunuz, tüketim maliyeti nerdeyse sifir, bidonla benzin vermeyen benzinciye dert anlatmak yok, ses yok, duman yok, hafif.....hizda yok, tek handikap bu, ama buda asiliyor..... limitlerini bilerek, kurek niyetine kullanirsa sorunda cikmaz...
Bende ahşap taban Kolibri KM300 bot ve Haibo 54 motor var.Botun ağırlığı 55 kilo.Toplamda 300 kilo ağırlıkta motor zorlandı.Navigator III 2.65 lik şişme taban botta 5 viteste botun burnu kalkıyordu.Ahşap taban botta 5.viteste kürek hızının biraz üstüne çıktı.bizim akü sulu tipti.Ama en kısa zamanda kuru bakımsız akü alacağım.Elektri motor şimdilik yetiyor.Çünkü yılda en fazla toplamda 10 gün kullanabileceğim.Dalgasız havada ve sahil kesiminde avlanıyorum.Ama 5 bg kısa şaft bir motor olsa çok iyi olur.
İyi ki 3.00 mt bot almışım.Bundan büyük botları taşımak için arabanın mini van ve bagajının büyük olması gerekiyor eğer römork yoksa.Botun kurulması yorucu.Öyle sanıldığı gibi pratik değil.Kesinlikle iki kişi olmalı.
umut abi bende benzinli motor aldığımdan beri bidonla benzicilere gidiyorumda hiç benzin vermeyen olmadı acaba aldıgın yer sana kasıtlı mı yapıyo bunu istiyosan benzinciye bi çıkarma yapalım bi msj verelim
of ki ne off burada istanbulda yasadigim yer olan kadikoyde erenkoy - feneryolu arasindaki tum benzincilerde en az bir kez sorun yasadim.....denk gelinen kisinin isguzarligina gorede degisiyor tabii. karakoldan kagit aliyorum cogu zaman, gbt ye bakip hemen veriyolar vermesinede ya sabikali biri olsaydim.....cezami cekmisim, bitmis benzin alamayacakmiyim..... mevzuatlar sahiden komik