Deniz ve göllerimizde yaşayan su altı canlılarının yer aldığı geniş kapsamlı bir tablo eklemek istedim umarım forum üyesi arkadaslarımıza yardımı dokunur resimi büyütmek için üzerine tıklamanız yeterli resimi orjinal boyutunda yükledim sevgi ve saygılarımla [/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]
resimleri görünce aklıma 17 yaşımda zıpkınla avım geldi tekne ile çapa atıp, zıpkınla dalıyorduk arkadaşım ile birlikte. Genelde oltayla istavrit, izmarit falan tuttuğumuz için fazla balık çeşidi de bilmiyorduk. Biz genelde sülünez çıkartırdık, zıpkında yanımızda olurdu balık görürsek vururuz diye. Kum birden kalkınca korktum ben önce, çünkü 2 gün önce camgöz tutmuşlardı oltayla (saldılar sonra), sonra dikkatli bakınca vatoz gibi bir şey ama kuyruğu yok (insan gençken meraklı oluyor) kuma tekrar saklandı, bende iki gözünün arkasından vurdum. Su yüzeyine çıktım, arkadaş yardım etti tekneye çekmemize balığı. İkimizde tanımıyoruz balığı ama. Kıyıya geldik, arkadaşımın dedesi (emekli denizci albay) o balıktan bir şey olmaz dedi ama şaka mı gerçek mi anlamadık önce, o şekilde söyledi yani Biz de verdik arkadaşın dedesine balığı yıllar geçti tabi balıkları öğrendik artık. afiyet olsun dedemize ama keşke o kalkan ile bir resim çekilseydim
Şöyle bir gözattım, ilginç bulduğum: Yeşil Su Kurbağası köşede vıraklıyor. Tamam O’da Su Ürünü ancak birçok tatlısu ve deniz balığı listede yok. Lüfer balığı “Çinokop” olmuş. +150 cm. boya erişebilen Iskarmoz'un (Deniz turnası) boy aralığı 40-60 cm. olarak ifade edilmiş.
yahu denizin padisahi anli sanli LUFER nerde 5 sene sonrasini dusunerek hazirlamislar tabloyu heralde
LÜFER BALIĞI LÜFER (Pomatomus saltator) Gezici balıklardan oları lüfer, Karadeniz'le Ege Denizi arasında dolaşır. Büyümesinin aşamaları içinde değişik isimler alır. Buna göre: boyları, 10 santimetreye kadar olarılar defheyaprağı, 15-18 santimetreye kadar olanlar çinakop, 18-25 santimetreye kadar olanlar sarıkanat, 28-35 santimetreye kadar olanlar lüfer, 35 santimetreden fazla olanları da kofana diye adlandırılır. Seyrek olarak kofanaların 60 santimetreyi aştığı, hatta 1 metreye ulaştığı görülmüştür. Lüfer, sonbahar-kış aylarında en lezzetli ve olgun devrini yaşar. Yaz ortalarından sonbahara kadar da kışlamaya geçerler. Ilık suların 10-200 metre derinliklerinde yaşar. Üremeleri, bahar sonu ile yaz başıdır. Kademeli olarak 60-80,000 yumurta verir. Bol verimliliği ve etinin lezzetiyle ekonomik değeri çok yüksektir. Umarım yardımcı olmuştur.. saygılarımla
Evet orada bir yanlıslık var şimdi benimde dikkatimi çekti barracudalar okyanuslarda 3 mt büyüklüge kadar cıkabiliyorlar bizim denizlerimizde 1 mt boya kadar ulaşanları var bu tabloda ortalama alınmış sanırım..
Saygılar bizden Hakan abim. "Çinakop" bol verimli bir balık değildir zira O henüz yavrudur. Yani lüfer, lüferdir. Balığın ismi budur. Çinekop yavru balıktır, lüferin yavrusu diye isimlendirmek daha doğrudur. İspendek, kıraça, vonoz, lidaki, ilerya.. bunlar türünün yavrusu olan balıklardır. Listede yavru ismi yerine ergin/anaç balıkların ismi yeralmalıdır diye düşünüyorum.
15-18 santimetreye kadar olanlar çinakop, 18-25 santimetreye kadar olanlar sarıkanat, 28-35 santimetreye kadar olanlar lüfer, 35 santimetreden fazla olanları da kofana diye adlandırılır 5 sene sonrası düşünülerek hazırlanmamış Kırmızı renkle belirttigim balık türleri çinekop familyasından geldikleri icin tabloda belirtilmemişler olay bundan ibaret :thumb:
hocam iyide çinekop bir tur degilki luferin yavrusu. bu arada verdigin cm ler yeni teblige gore yanlis
Bu adresi incele istersen http://www.bsgm.gov.tr/su_urn/Deniz1/lufer.html bu arada konuya katıldıgınız icin teşekkür ederim
Adamlar tabloyu hazırlarken sanırım benim baktığım pencereden bakmışlar ama sanada katılmıyorum diyemem