Su Altı Fizyolojisi

Konu, 'Zıpkınla Balık Avcılığı' kısmında denizcem tarafından paylaşıldı.

  1. denizcem

    denizcem

    Mesajlar:
    103
    Şehir:
    adana
    Favori Kamış:
    zıpkın,olta
    En İyi Avı:
    2 kg levrek
    Vücut organlarının çalışma sistemi ve dalışlarda bu organlara, sualtındaki etkilerin neler olacağı hakkında bilgiler verir. Bu bilgileri sualtı sporu yapacak olanların, mutlaka öğrenmesi gerekir.

    Vücut Boşlukları :
    İnsan vücudunda bilindiği gibi hava boşlukları vardır. Bunlar Sin uslar, akciğerler, orta kulak, mide,bağırsak, göğüs ve karın boşluklarıdır. Bunun yanı sıra basıncın değişmesi ile havanın hacminde de değişiklikler olur. Su altında basıncın artması vücut boşluklarında bulunan havanında değişmesine ve bu boşlukların etkilenmesine sebep olur.
    Örneğin; Burun kanaması, baş ağrısı, kulak sancıları, denge bozulması, bayılma vb. tehlikelerle karşılaşılabilir. Soğuk algınlıkları, öksürük , bademciklerin şişmesi, dolu sinuslar vb. olduğunda suya girmemelidir.

    Beyin ve Sinirler ;
    Soğuk ve derin sulara başlıksız,elbisesiz ve terli olarak girmekle beyin ve sinirlerde şok ve kramplara sebebiyet verilebilir. Ayrıca dalışlarda yorgun uykusuz ve alkollü olmamalıyız.

    Kalp ve Kan Dolaşımı ;
    Su altında artan basınç, vücudun uzun zaman su altında kalmasıyla vücut ısısının düşmesi kanın dolaşımını güçleştirir. Gövdeye kıyasla baş, kol ve bacaklar da ısı daha çabuk düşer. Derin nefes alıp uzun zaman tutmak, tok karnına dalış yapmak, aşırı su altında kalmak, ani ve hızlı hareketlerden kaçınmakla kalbinizi koruyabilirsiniz.

    Akciğerler ;
    Solunum akciğerlerde meydana gelir. Havanın içinde bulunan gazların kana geçmesi sonucunda oksijen, karbondioksit gazı haline dönüşür. Azot, karbondioksit ve diğer havada bulunan gazların dışarı atılması akciğerle nefes alıp verilmesi sonucunda meydana gelir. Dalışlarda derin nefes alarak, uzun zaman bu havayı kullanmaya çalışmak, vücudu alıştırmadan aletli veya aletsiz derin dalışlar yapmak, aletli dalışlarda su yüzüne çıkarken nefes tutmak, su altında sık sık nefes alıp vermek akciğerlerin yorulmasına sebep olur.

    Akciğerleri yoran sebepler.
    Aletli dalışlarda;
    Kötü bir regülatörün su altında direnç göstererek çalışması.
    Regülatör diyaframının merkezi ile akciğer merkez inin bir birlerin den uzak olması ve regülatörün iyi ayarlanamaması.
    Regülatörde fazla ölü hava boşluğunun bulunması.
    Havayı idare etmek için tüplerin iktisatlı kullanılmak istenmesi.
    Temiz olmayan koku yapan tüplerle dalışlar.
    Şnorkelli ve serbest dalışlarda;
    Sezon başı nefes açma çalışmalarındaki zorlamalar.
    Şnorkelin 35 - 40 cm. den fazla uzun olması.
    Sık sık nefes alıp vermek.

    Mide ve Bağırsaklar ;
    Dalışlarda mide ve bağırsakların dolu olması, basınç altında çalışmalarını daha da güçleştirecek, kalbin daha fazla çalışmasına ve yorulmasına, mide ve bağırsaklarda meydana gelen birikimlerin vücut fonksiyonlarının bozulmasına da sebep olacaktır.
    Su altı dalışı yapan bir kişinin daha fazla beslenmeğe ve kalori almaya gereksinimi vardır.
    Yenen besin maddeleri hazmedilmeden tok karnına yapılan dalışlar doğru değildir. Gerekli kaloriyi dalışlardan birkaç saat önce almak lazımdır. Karbonhidrat zenginliği sebebi ile şeker, çikolata, bal, pekmez vb. besinleri profesyonel dalgıçlar, balık adamlar ve yüzücüler yaptıkları faaliyetler sırasında enerji kaybını ve üşümeyi önlemesi açısından almaktadırlar.

    Böbrekler ; Böbreklerin korunması gereklidir. Böbreklerin üşütülmesi sonucu iltihaplara ve hastalıklarına sebep olursanız bu dalıcılığınızın sonu olabilir.

    KAYNAK http://hekartes.sitemynet.com/hekartes/id17.htm
     
  2. trefli

    trefli semih sözer

    Mesajlar:
    272
    Şehir:
    bandırma
    Favori Kamış:
    seac-sub xfire 85 zıpkın posedion ultımade olta
    En İyi Avı:
    hala denizde duruyor
    paylasımın ıcın tesekkurler...
     
  3. murat41

    murat41

    Mesajlar:
    1.231
    Şehir:
    kocaeli-izmit
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    vatoz 46,7 kg
    paylaşımın için teşekürler:)
     
  4. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Cok degerli paylasim Ayhan kardesim. Devamiyla bulusmayi umit ederim. Dalan arkadaslara bundan daha saglam bilgiler olmaz. Modlarimizin sabitleyip sabitlemedigini bilmiyorum ama sabitlenmesi site icin yararli olur dusuncesindeyim.
    Insaallah onlarda katilirlar bu dusunceye.
     
  5. denizcem

    denizcem

    Mesajlar:
    103
    Şehir:
    adana
    Favori Kamış:
    zıpkın,olta
    En İyi Avı:
    2 kg levrek
    Teşekkür ederim Hüseyin Abi,sürekli yeni bir şeyler öğrenmeye çalışıyoruz ,su altında misafiriz o dünyanın kurallarını bilmek ve o kurallara uymak zorundayız ,tecrübeli arkadaşların bilgilerinden yararlandığımız gibi yeni öğrendiğimiz bilgileride arkadaşlarla paylaşmak görevimiz...