Selamlar.Televizyonda izlediğime göre Su Bakanlığı diye yeni bir bakanlık kurulma yolundaymış.Bu bakanlığın işlevi kuraklığı önlemek ve susuzluk derdini azaltmaya çalışmak olacağı kesin ama belki iç sularımızı daha da zenginleştirilmesi ve korunması yolunda da bazı adımlar atılır ne dersiniz?
istediği kadar bakanlık kurulsun ,susuzluk sorunu belki düzelebilir fakat iç sularda bi işe yaramaz ,bunun için insanların vicdanen düzelmesi gerekir
bana göre iç sulardan çok yeraltı sularının doğru kullanılması lazım çünkü toprak altındaki su hergeçen gün daha çok yok oluyor derinkuyular artezyenler bunlar tamamıyla sularımızı tüketiyor mesela benim arazilerimin hepsinde sondaj çakılı ama doğru olduğu kanaatinde değilim çünkü bilinçsizce sulamalar yapıyoruz herkesin damlama sulama sistemine geçmesini öneririrm herşeyden daha çok kar edersiniz.
Damla sulama damla sulama tekniği geçenlerde televizyonda çıktı.Gerçekten de %95 su tasarrufu sağlıyor.1 dönümlük tarla normalde 100 ton su çekerken.BU beş tona düşüyor.Gerçekten de muazzam rakam.Düşünsenize 1 dönm için 100 ton ne demek hektarlarca tarla için giden suyu bi hayal edin bakalım.
Fatih abi dediğinde doğru ama bizim insanımızda dışardan etki olmadan vicdanen düzelecek bi durum yok yav mesela yarışmada bir abiyle konuştuk adam yakında bir internet sitesi açıp İzmit'te ki tüm göl ve barajların konumunu ,balıklarını hatta nasıl tutulduğunu anlatıcakmış.Dedim ağcılar ne olucak ,cvp şuydu :"burada ağcı,paraketeci barınamaz".Orada kontroller o kadar iyi ki yarışma kuralları olmasına rağmen jandarma geziyordu göl kıyısında.Anlatılanlara göre normal zamanda sık sık gezip oltaları çektirip takımlara bakmalar, 4 taneden fazla oltayı toplatmalar, livarlara bakıp ufakları saldırmalar..Jandarma jandarmalığını yapıyor yani.En azından bu tüm bölgelerimizde bu şekilde olmazsa bizim insanımızın hiçbişeyi düşünceği yok
Bu çok büyük bir oran ülkemiz ekonomisinde de tarımın yeri çok büyük yani ülke çapında böyle bir ıslahat yapılırsa kazanıcağımız su çok çok fazla demek bu.Değil bu yaz yetmesi bir daha hiçbir yaz bu kadar sıkıntı çekmeyebiliriz kışlar normal geçerse tabii..
Ormanları korumazsak bu iş zor. İsrafı bırakmazsak bu iş zor. Sadece suya dönük yaptırımlarla suyu belirli ölçüde kurtarabiliriz.Bu sorun daha sonra gene önümüze gelir. O yüzden mümkün olduğunca ağaç mümkün olduğunca israftan kaçınma inanın yeterli olacaktır.Ne demiştik daha önce pazardan 10 kuruş diye fazla aldığınız ve bozulup attığınız yeşillikte su kaybıdır , musluktan fazla akan suda unutmayın.
erdem kardeş hangi bakanlık düzgün çalışıyorki su bakanlığı göreve başlayınca düzgün çalışsın orman bakanlığı ormanımı koruyor tarım bakanlığı tarımımı destekliyor sulama projelerinimi hayata geçiriyor merak etme su bakanlığıda suyla uğraşmaz havadan sudan şeylerle ilgilenir
Aytekin abi Devletimiz bildiğim kadarı ile Damlama Sistemini Destekliyor. Bununla ilgili kredi veriyor. Ege bölgesinde bir çok çiftçinin bu krediden yararlanarak bu sisteme geçtiğini duydum geçenlerde. Doğru olup olmadığını bilmiyorum ama devletin bu şekilde bir destek vermesi güzel...
Su bakanlığına gerek yokki gereksiz yere bir sürü adama oradan maaş verilecek. DSİ ne işe yarıyor şimdi onu ele alsınlar asıl bence.