merhaba arkadaşlar, diğer üyeler gibi engin bilgilerimiz olmadığı için her türlü konuyu öğrenmeye çalışıyoruz..spin bir takım almayı düşünüyorum...aşağıda özelliklerini verdiğim kamış ve makina kombinasyonu için 140 lira istenmekte bi arkadaş tarafından..bu fiyat uygun mudur fazla mıdır? bu arada kamış ve makina sıfır... teşekkürler... Kamış: Daiwa(custom design) 2.10 cm, iki parçalı, 7-14 gr. atarlı, mantar sap, Wt:6-12lb, spinning.. Makina: Daiwa CROSSFİRE 3000-3İB (metal kafa)4 Bilyeli, Devir Sayısı 5,3,1, Yedek Kafası Plastik, önden kalama... fotolar: http://img830.imageshack.us/i/takmd.jpg/ http://img694.imageshack.us/i/takm2.jpg/
Evet kullanım denizde olacak ama zaten spin kamışlarda çok fazla uzun olması pek tercih edilmiyor gibime geliyor..ama tabi üstadlardan fikir almalı illaki..
Denizde kamısınızı iskele gibi yüksek yerlerden yada suya girip kullanacaksanız 2.40 sahil gibi bölgelerde kullanacaksanız 2.70 almalısınız.Yani yakın atıslar için 2.40 uzak atıslar için 2.70 diyebiliriz.Fakat 2.40 ın aksiyonu 2.70 e göre daha verimli olaacaktır daha hafif olacaktır.Fakat 2.10 gercektende cok kısa denizde kullanımı pek tavsiye edilmez.
2.10 m spin kamışın hangi amaçla kullanılacağı,hedef balığın ne olduğu önemli. Mesela tekneden istavrit avı için ideal boyu gerçi atarı düşük kalır. Sazan için mesela olmaz sadece oldurmaya çalışabilirsiniz. Ama atçek yapacaksanız, sahteyle atışlarda anormal dezavantaj olacağını sanmıyorum. Spin için ben olsam 2.40 alırdım ama 2.10 kullanılmaz diye birşey yok. Bunu spin konusunda ustalamış arkadaşlar daha iyi cevaplar.
bende bir spin takımı yapmayı düşünüyorum ve genelde tavsiye edilen boy 2.40 en fazla sebebi aksiyonu daha iyi olması..ama bence atarı 10-40 gr alırsanız daha iyi olacaktır sanırım bende böyle yapacağım bu konuda ustalaşmış abilerimizden tavsiye gelecektir fakat forumlarda aratırsan her soruna cevabı bulabilirsinde..
sizin gibi bende yeni başladığımda her türlü soruyu soruyordum..sağolsunlar cevap veriliyordu..verilen cevaplara rağmen bazen yine de kendi bildiğimizi yapıyoruz...bana kalırsa kıyıdan atçek için 2,10 kısa.hatta 2.40 bile kısa..bence 2.70 olsun..ayrıca takım güzel görünüyor..ancak 2.40 kamışla iyi bir makine de alabilrsin 140 tl ye...
2.10 kamışla ne kadar uzağa atabileceğiniz konusunda bir fikrinizin olmaması gibi bir durum görüyorum. Ben 2.70 i karadeniz harici hiçbir yere önermem şahsen. Kendim de 2.10 kullanıyorum, daiwa saltiga 12 cm sahteyi 40-70 metre arası atıyorum. Kısa kamış kullanırken atar düşük olursa mesafe kısalır bu normaldir. Ancak 10-40 atarlı kamışla çok iyi kırbaç hareketi yapılır. 10-30 2.70 kamışla, 10-40 2.10 kamışın ancak 3/2 si mesafeye ulaşılabilir. Yani formül şuna yakın birşeydir. 5-25 aksiyonlu kamışların en iyi atış yaptığı uzunluk 1.80-2.10 arasıdır bu mesafenin üstüne çıkıldıkça atış eğrisi artar, ancak kamışın sertliği atış için yeterli kinetik enerjiyi toplayamadığından atış mesafesi düşer. Peki neden bu boyda ve bu aksiyonda kamışlar üretiliyor? Tamamen ergonomi meselesi.
Herkesin ergonomisi farkılıdır tabikide fakat kamıslar 2.40 olanar dar atıs sahası için 2.70 olanlar uzun atıs sahası için üretilmiştir.
deniz derken hangi suda kullanacaksınız hanii ben boğazı bildiğim için örnek ist boğazı olsun burada iş yapmaz niye dersen doğa şartları malum 4.20/4.50 uzun mesafe kamışlar ile buna uygun makinalar ile çektiğimiz sıkıntıları biz biliyoruz bu neredeyse son teknoloji imkanlar ile sıkıntılar oluyor kaldıki boğz vb.hareketli sularda zor sanki
yok istanbul için değil zaten...izmir ve çevresi için..boğaz da bu kamışla dalgakıranlara yapışmış midye bile tutamayız sanırım..
Soru 140TL fiyat fazla mı ? ise bence fazla. Liste fiyatlarına denk geliyor. Daiwa'nın bu modeli çok iyi bir seri olmamasına rağmen fiyatı Türkiyede çok yüksek. ebay'da 25$'a satılıyor. Arkadaştan ise bu setin fiyatı 100TL civarında olmalı her ne kadar sıfır da olsa. yine de alan satan anlaşıyorsa bize söz düşmez. Bütçe 140TL ise aynı ihtiyaç için daha üstün makine ve kamışlar bulmak mümkün.
madem sordununuz bencede bu bütçeye shimano makina ve shimano,okuma,bilimum çeşit spin kamış alabilirsiniz
Bence en iyi tercih cormoran bullfighter 2.40(10-30gr) yanınada bir okuma trio (3x) iyi gider. http://www.avmarketi.com/asp/product/13520/OKUMA-TRIO-30-MAKINE
Ben 2.10 kullanıyorum ve hep sahilden avlanıyorum. Hiç bir dezavantajını görmedim. Ayrıca çok uzağa atmak niye? At çekte yakaladığım balıkları hep kıyıya yakın aldım. Bir de kamış boyu uzayınca atarken rüzgara karşı fazla direnç gösteriyor. Evet 2.40 lık okuma sea-spin almayı da düşünüyorum ama uzağa atmak için değil. 40 g.a kadar olan kaşıkları kullanmak için!
Trio makina da sonuna kadar hemfikirim bizzat kullanıyorum fakat kamışta Okuma Sea Spin 2.40 10-40 gr alternatifi de olabilir...
önerin için teşekkür ederim abi..aslında bu iş araba almaya benzedi.. motoru rengi yakıtı falan filan derken kafa allak bullak oluyor..bu takım kurma meselesi de böyle.. diğer bir öneriyi Aykut (koxford) üstad verdi... okuma diyor 2.40 salina sea spin shimano diyor en az 2500 max 4000 lik...ama tabi bunları benim bütçeye göre diyor.. zaten sürekli onun başının etini yiyorum..ben bi takım kurana kadar bu foruma rahat yok gibi
Selamlar, Aykut senin için en uygun kombinasyonu söylemiş.Bu konuda ne kadar çok öneri alırsan,kafan o kadar karışır.O yüzden bir an evvel al kurtul.