Selamlar, soğuk havada sazan avıyla ilgili konular var ama şu aralar gidip de skor yapan var mı? Isı düşünce bu foruma da yansımış gibi.. Genel olarak entrylerde, mesajlarda, konularda azalma var gibi..Bu benim naçizane ciddi sazan avcılığı kariyerimin ilk kışı, biz kışları hep böyle mi geçireceğiz? Hadi dayandık, ardına da İstanbul' da sazan avı yasağı, kış ile beraber 6-7 ay eder, sazancılar bu dönem ne yapıyor? Bu arada 1-2 takıldım ben soğuk demeden ama maalesef hüsran..
Kışın sazan avında birinci ve altın kural: Rüzgar güneyden esecek, dolayısıyla akıntı da aynı yönde seyredecek. Size düşen tam cephede konuşlanmak. Diğer herşey teferruat.
bugün 2 tane aldık yaklaşık 1,5 - 2 kilo ağırlıgında herbiri, ama bizim avlakta durum farklı, diğer göller gibi değil...
Abi bu soğuk da böbreklerinize yazık ,benden örnek alın öyle iltihap kapmışki vucudum balık avından 15 gündür yogun karın mide ağrısıyla yaşıyorum evde.Dikkat edin yani 2 zevk ugruna hastaneye bayılmayın 300 500 sonra
erdemevren banada soğuktan dolayı bir durgunluk var gibi geldi. daha önceden balıksız dönmediğim avlaklarımdan balıksız hatta vuruşsuz dönmeye başladım. belki sıcaklığı sıfırın altına pek düşmeyen akdeniz ege illerinde hala sazan avlanıyordur ama bizim buralarda bir azalma var. (demirci/manisa)
Elbette ki avlağınızın yerini sormuyorum ama bu avlağı farklı kılan şey nedir sizce? Balıkları hareketlendiren unsur ne olabilir diye merak ettim..
Tuttuğum ve gördüğüm için söylüyorum bu soğuk havalarda ,Hamsi yada gümüş balığıyla trofe işine giriş derim.Gümüş olmasada mutlaka hamsiyi dene
Soğuk kış aylarında sazan avı yapabilmek için öncelikli olarak sizi soğuktan koruyacak giysilere ve kamp ekipmanlarına sahip olmalısınız.Sazan avı hiçbir zaman 3-5 saatlik bir av değildir.İlk inceleme sonrasında gerekli stratejiyi uygulayıp sabırla beklemek gerekir. Kışın sazan avı için avlağınızı çok iyi tanıyor olmanız lazım.Benim tecrübelerime göre sazan su ısı 9 C derecenin altına indiğinde yemlenmeyi oldukça azaltıyor ve göletin daha derin bölgelerinde kendini askıya alıyor.Genelde su içindeki ağaç veya buna benzer kendini güvende hissedeceği korunaklı yerleri seçiyor ve su ısısı tekrar yükselene kadar çok az ve bulunduğu bölgeden ayrılmadan yemleniyor. Sizin yapmanız gereken yazın oltalarınızı sazanın bulmasını beklerken,kışın siz sazanı bulmalısınız.Ben yem tercihimi tamamen boiliden yana kullanırım.Kışın 15 mm ebatında kuş ve balık unu tabanlı boilileri tercih ederim.Yemleme için ise pva file içerisine 6-7 adet ufalanmış ve atraktant ilave edilmiş boili kullanırım.Kış için tavsiye edebileceğim atraktantlar,hindistan cevizi,çukulata ve baharattır. Metabolizması iyice yavaşlamış sazanı yemesi için kandırabilmeniz için koku unsurunu mutlaka kullanmalısınız.Boili kullanmayanlar için solucan ve kurtcuklarda nisbeten etkilidir. Tüm bunları uygulayıp vuruş alamazsanız oltalarınızın yerini değiştirmenizi tavsiye ederim.Oltalarınızıda yazın olduğunun aksine birbirinden uzağa atıp avlanma bölgenizi genişletmeniz şansınızı arttıracaktır.