ben önümüzdeki sene sınava giricem ve su ürünleri mühendisliği yazmak istiyorum boşta kalmamak için diğil istediğim için yazıcam. ama iş yok boşuna okursun gibi şeyleri çok fazla duydum bu mesleği yapan bu mesleği yapan birini tanıyan yada bu meslekle ilgili gerçekten bi bilgi sahibi olan birileri varsa yardımını istiyorum nedir ne diğildir neler yapılabilir bu meslekte gerçekten işsiz kalma yada çok düşük ücretle çalışma ihtimalim yüksekmi vs. vs.
Ben bu bölümü okuyan 1-2 kişi ile görüştüm ve memnun değillerdi. 1 tanesi okumasını yarıda bırakıp yeniden sınava hazırlandı. Staja Türkiye'nin ve avrupanın en büyük çipura (yanlış hatırlamıyorsam) çiftliğine gidiyordu. ''Bütün gün kafeslerin üzerindeyim, ellerim yara içinde'' diyordu. Zaten bu konuşmadan 1 ay geçmeden bırakmış okulu. Ayrıca ''eğer devlette iş bulabilirsen iyi, barajlarda filan çalışabilirsin ama özel sektörde iş değil. Buradaki mühendislerin bile tek yaptığı balıklara yem atmak.'' demişti. Diğer konuştuğum kişi ise ''ben de senin gibi balık avını ve akvaryum hobisini sevdiğim için bu bölümü seçtim ama bu hobilerle filan alakası yok, iyi düşün ona göre kararını ver'' demişti. İş bulma imkanı zor.. Ben de bu bölümü istiyordum ama konuştuğum herkes olumsuz cevaplar verdi, ben de soğudum açıkcası. Bu sene bakalım nereyi kazanacağım, hayırlısı.
anlamıyorum ya japonyada norveçte kanadada el üstünde tutuyolar su ürünleri mühendisini türkiyenin üç tarafı deniz onca gölü var he birde iç denizimiz var ama bu mesleğin ne olduğunu bilen bile yok denicek kadar az.. gerçekten anlayamıyorum..
Evet, yurtdışında çok önemli bir meslek, maaşı da dolgun. Ülkemizde daha insana önem verilmiyor balığa veya diğer canlılara değer verilmemesini yadırgamamak gerek!
benim arkadaşım mersinde polat balıkçılıkta çalışıyor. şu an doktorasını yapıyor. zaten onun sayesinde mersinde en iyi balıkları polat balıkçılık yakalıyor ve satıyor. yerinden memnun şu an. başka bir arkadaşım yakınyol kaptanlığı yapıyor. yalnız her su ürünleri fakültesinde mümkün olmuyor bu araştırıp sorman lazım. nice makine mühendisleri nice odtülü boğaziçili boşta geziyor, tanıyorum. herşey azim ve niyet ve kısmet meselesi, sen yapmak istersen yaparsın, olmadı yurtdışında yaparsın, severek ve isteyerek gitmek istediğin bölüme git, gülü seven dikenine katlanır misali her mesleğin insana olumlu ve olumsuz gelen yanları vardır. sen yeterki kararını ver. allah muvaffak etsin.
sen bence bu sevdadan vazgeç kardeş.balık tumayı falan seviyorsan öğretmen ol yaz tatil güz tatil kar yağdı tatil tatil allah tatil.bak bu sözümü tut çok dua edersin sonra.
kürşat abi sevmediğim bi mesleği öldürseler yapmam. çünkü biliyorum mutsuz olucam çalışmak için çalışıcam benim zaten hayattan öyle büyük beklentilerim yok büyük hayallerimde yok sadece mutlu huzurlu olmak istiyorum ve sevdiğim bi meslekte...
Sevgili Furkan; Bir su ürünleri mühendisi olarak sana uzun uzun anlatmayı isterim ama son söyleyeceğimi ilk söylemeyi severim. Paran varsa ve gelecek kaygısı taşımıyosan bu bölümü seç. Ama meslek olarak seçip de hayatını idame ettirmeyi düşünüyorsan asla seçme. İstediğin konuyu bana mail atabilirsin, cevaplamaktan memnun olurum. m.yildiz1975@yahoo.com
Sevgili Furkan, Ege Üniv.Su.Ürn.Fak. de muhatap oldugum birden fazla hoca var ve her hafta muntazam görüşürüm.. sana biraz fikir vereyim bu.fak 3 bölümdür . Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Balıkçılık Temel Bilimler Anabilim Dalı Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı İçsular Biyolojisi Anabilim Dalı Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Avlama Teknolojisi Anabilim Dalı İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Yetiştiricilik Anabilim Dalı Balık Hastalıkları Anabilim Dalı içinde bulundugumuz zamanda sadece bu değil bir çok fakulteden mezun oldugunda iş hazır diye bir garanti yoktur ,,, ancak devletin eksik politikalarından dolayı 3 tarafı denizlerle çevrili ülkede maalesef besin açısından son derece degerli olan su ürünlerine gereken önem verilmemiştir. bu yüzdende mezunlar iş bulma zorlugu çekmektedir.. bu okulda okumak istiyorsan tavsiyem, yapacagın şey akademisyen olacak şekilde ve o derecede ideailist bir çizgi çizmen..işin gerçegi şu ki. bu okullarda okuyupta evde balık temizlememiş - eline olta alıp balık tutmamış gençler var..konu biraz karışık , 4-5 yıl okuyup biran önce ekmek parası kazanmam lazım dersen başka türlü hareket edeceksin , yok eger 4 yıl okurum olmadı 4 yıl daha başka okulda okurum severim okumayı dersen farklı davranacaksın..iyi düşünmen lazım.. her meslekte oldugu gibi burda da idealist olmak lazım...gerçekten sevmek lazım ve okudugun , eğitimini aldıgın konunun içinde yaşaman lazım.. bu anlamda yakın oldugum hocalardan çok ilginç şeyler duyuyor ve üzülüyorum.. şansın açık olsun
ben bu bölümü sevdiğim için düşünüyorum. meslek olarak bu işi yapıp hayatımı böyle devam ettirmek istiyorum. tabiki hiç bi meslek dalında mezun olunca iş garanti değil kendini geliştirmeli insan. üç bölümü var diyosun muvaffak abi ne okursam ne olur nerelerde çalışabilirim? mesela bazı bölümler arasında 2 3 ders farkı oluyo o dersleri dışardan verdiğinde iki farklı bölümün diploması oluyo elinde diye biliyorum aynı şey su ürünlerindede geçerlimi? yani neler yapabilirim kısacası?
Merhaba Furkan, Ben de senin gibi dusunup Ankara ziraat su urunleri fakultesine girmistim. Bir sene okuduktan sonra bolumu birakip baska universiteye gecip tasarimci oldum. Bolumde kalip mezun olan hicbir arkadasim o isle ugrasmadi Gercekten hayal ettigin gibi olmayabilir. Bence onceden gidip bir ortami gorup, arastirmanda fayda var..
Furkan kardesim, daha onunde 1 senen var. Arastırmak icin uzun bir zaman surecidir bu. Su an yasının verdigi genclik duygularıyla, Dunya'yı toz pembe gorebilirsin. Bu evrelerden hepimiz gectik. Hayatta hic bir zaman, hic bir seyi yapmıs olmak icin degil, yapmak icin yap. Cevrende ki buyuklerinin goruslerini mutlaka al. Artı ve eksileri degerlendirerek guzel bir secim yapacagını umuyorum. Basarı dileklerimle. Tevfik.
benim babam su ürünleri mühendisi ama işini hiç yapmadı , babamın üni den ev arkadası 4 tane çok sevdiğim abilerim var hepsi japonyada orkinoz avcılığı yapıyorlar büyük gemilerde ve bunları büyük markalara satıyorlar maaşları çok iyi ama memnun değiller bir müddet sonra zor oluyo diyorlar , bende su ürünleri istiyorum ama babam olmaz diyo türkiyede balık çiftliklerinde balıklara yem atarsın dio saygılar
Eşim ve 2 arkadaşım Su Ürünleri Mühendisi. Bir tanesi Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Su Ürünleri Daire Başkanlığında. Maalesef tebliği oluşturan komisyonun da içinde. Bir tanesi yine bir kamu kuruluşunda ama tam olarak görevi nedir bilemiyorum. Eşim de Samsun Büyükşehir Belediyesinde Su ölçümleme ve arıtma biriminde çalışıyor. Tam bir branş olmasa da okulda verilen bilgilerini tabiiki burda kullanıyor. Aslında ben günümüzde çok da fazla ilgi görememesine üzülüyorum. Hep söylediğimiz üç tarafı da denizle çevrilmiş bir ülkede henüz Su Bakanlığı'nın olmaması garipsenecek bir durum. İlerleyen yıllarda bu tür bir bakanlığın zorunluluk olacağı kanaatindeyim ve bölümün o günlerde hakettiği ilgiyi -kısa bir süre de olsa- görebileceği kanaatindeyim. Eğer bölümü yazar ve giriş yaparsan başarılı olarak ve iyi bir kpss hazırlığı ile işe girebileceğini düşünüyorum. Kontenjanı çok kısıtlı olduğundan rakiplerinden daha fazla çalışman şart yani.
Sevgili Furkan bak mu mesajların arasında bir muhendis kardeşimiz varmış ne güzel o da yardımcı olur.. ama benim sana tavsiyem fakülteye git gitmeden önce herhangi bir hoca ile randevu al telefondan muhtemelen okul kapısından sorabilirler .. git onlarla bir konuş..sana 3-5 dk ayırırlar..1. agızdan dinlemen daha saglıklı olacaktır.. şansın açık olsun..
Sevgili Furkan Kardeşim, Ben Balıkçılık Teknolojisi Mühendisiyim. Herşeyden önce sen her söylenene inat ideallerinin peşinden koşmaya devam et. Emin ol başarıya ulaşacaksın. Su Ürünleri Mühendisliği bölümünü bilmem ama benim mezun olduğum bölüm iş imkanları açısından oldukça geniş. İstersen önce bi araştır. Sana bu konuda birkaç döküman gönderebilirim. Fikir verme açısından etkili olur. Son bir şey söylemek istiyorum, başkalarının fikirleri değil, senin ideallerin seni hayatta başarılı kılar. Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Meslek Tanımı
Mufi abinin dediği gibi hocalarla görüşebilirsin. ben de masterdoktora hazırlık döneminde bir çok hocayı rahatsız etmiştim. bazı hocalar biraz sert çıkışabilir, önceden söylim çekinecek birşey yok hiçbiri seni cevapsız bırakmaz. Hatta mersin üniversitesi su ürünleri bölüm başkanı benim bir derdime derman olmuştu, çok iyi bir hocadır. Aslında çok önemli bir konuya değindin. forumda bizlere yardımcı olacak bir su ürünleri uzmanına ihtiyacımız var. bu hepimiz ve sorunlarımız için bir danışman demektir. Cesaretinden dolayı seni gerçekten tebrik ediyorum. iyice araştırmadan karar verme, tevfik abinin dediği gibi daha önünde zaman var, şimdiye kadar zaten çok aydınlatıcı ve bilgilendirici mesajlarda geldi diğer arkadaşlardan. Bu arada öğrendiklerini ve bilfidklerini bizlerle paylaşmayı unutma, dört gözle bekliyoruz.
Furkan Kardeşim ben Ankara Üniversitesi'nde Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bölümünde okurken mezun olunca ne iş yapacağız korkusuyla okul bitirdik.O dönemde aynı korkuyu Özel Eğitim Öğretmenliği bölümünde okuyan arkadaşlarda yaşıyordu.Ama son dönemlerde en popüler bölüm oldular.İki bölümünde puanı Hukuk ve Siyasal kadar.Özellikle özel eğitim öğretmenleri kendilerini çok iyi yetiştirirlerse piyasada iyi para kazanıyorlar.Furkan kardeşim hangi bölümü ve hangi üniversiteyi bitirsen bu en iyi üniversiteler ve bölümler olabilir piyasada yükselmen tamamen sana kalmış birşeydir.Kendini yetiştirip bilgini iyi bir pazarlama stretejisiyle satarsan piyada tutunursun.Bugünkü piyasa şartları bunu gerektiriyor.Üçtarafı denizlerle çevreli ülkemizin maalesef bir denizcilik bakanlığı ve denizcilik politikası yok.Kendine şunu hedeflemelisin-Bu hangi alan olursa olsun-mesleğimle ilgili politikaları oluşturuken ben de söz sahibi olmalıyım.