aramızda muhakkak bankacı abilerim vardır. bir iki sorum olacak sizlere... danışmak istediğim konu şu. ziraat bankasının yatırım ve işletme kredileri var. onaylanmış projelere veriliyor sanırım. yalnız benim herhangi bir teminatım yok sermayemde öyle. bu krediler için teminat isteniyor mu? ve ikinci olarakta krediyi alıp tesisi kurdum çipura için ortalama 16 ay ve tesisinde kurulumu derken 20 aylık bi süre söz konusu yuvarlarsak. bu kredilerin geri ödemeleri ne zaman başlıyor? şimdi çoğunuzun aklından şu geçecek. daha okula bile başlamadın ne bu acele. 20 yıllık hayatımda şunu öğrendim ben son dakikada plan program yapınca hiç bir anlamı kalmıyor. amacım idealim çiftlik kurup yetiştiricilik yapmak. eğer kredi almam mümkünse iş projeye fizibiliteye bakıyorsa kendimi ona göre çok iyi yetiştireceğim tabi yetiştiricilik konusunda. yok eğer kredi almam mümkün değil ama yinede çiftliklerde emeğime değecek bir para alacaksam yine aynı bölüm üzerine gideceğim. yok değmezse (çoğu yerde 1000 - 1500 tl arası maaş verildiğini okudum) kendimi bu fakültenin başka bölümlerine adayıp o konuda kendimi geliştirmek istiyorum. belki bunu düşünmek için bile erken ama şimdiden araştırma yapıp kaba da olsa bilgi topluyorum. sorularım konunun başında zaten bilgisi olan bankacı veya su ürünleri mühendisi abilerimden yardımlarını bekliyorum. not : bilgisi olan bankacı ve mühendislerden yardım istemiş diye esirgemesin bildiklerini aman diyeyim
Furkan 35 yilda banka ile ilgili ögrendigim en önemli husus senin paranla para kazanirlar, günesli havada semsiye verip yagmurlu havada geri isterler. Teminat, mal, mülk, yoksa is gücüne, projene kredi alabilmek çok güç. Projeye kredi bellirli garantiler kapsaminda verilir. Ne bankaciyim ne su ürünleri mühendisiyim fakat senelerdir tekstil imalatinda ticari geçmisim var. Büyük krediler de kullandim fakat hep yüksek teminatlar karsiligi alabildim
tarım ve hayvancılık konusunda bu kadar hibe destekleme ve kredi olanakları var ama belli bir mal varlığı lazım.. ilginç idk anlaşılan hayalden öteye geçemeyecek.. cyr
Furkan senin konumunda birine bankadan kredi vereceklerini sanmıyorum.. Fakat alternatif olarak başvurulacak yerlerden biri de Sanayi ve Ticaret Bakanalığı'na bağlı KOSGEB.. KOSGEB, girişimci destek projeleri kapsamında belli tutara kadar karşılıksız belli bir meblağdan sonrası da uygun geri ödeme seçenekleri ile kredi veriyor.. Kredi şartlarını bende bilmiyorum ancak; www.kosgeb.gov.tr Adresine girip araştırdın mı en azından takip etmen gereken yolu görmene yardımcı olabilir..
deniz abi çok uzun zamandır araştırmalar yapıyorum ama hiç gözüme çarpmamıştı. bir de buraya bakayım. teşekkür ettim
Üzgünüm Eğer bir ticari geçmişiniz yoksa kosgeb de teminat yada ipotek istiyor arkadaşlar, sonuç itibariyle kosgeb kredisinide bana aracılığı ile kullanıyorsunuz tek avantajı vade ve faiz oranı oluyor.
Furkan'ın önünde en az 3 4 sene zaman var.. Takip edeceği yolu belirlerse ticari koşullar için gerekli hamleleri yapabilir..
o zaman okul bitene kadar her hafta sayısal oynuyorum şaka bir yanada gerçekten bende üzüldüm. keşke bir yolu olsa... gerçi 4 5 yıl içinde bir şeyler değişir belki...
Yeni girişimci için de kredi olması lazım, araştırmadan pes etme.. Hatta gidip üye olup ücretsiz eğitimlerden de faydalanabilirsin..
Bu düşünceye bütün kalbimle katılıyorum geçliğin verdiği heves ve güç, azim ve birazcık kısmet ile birleşirse başarılamayacak hiç bir iş yoktur ama bunca yılda şunu öğrendim eğer yaptığın işe tamamen hakim değilsen yada maddi olarak çok güçlü değilsen işi tamamen öğrenmeden o işe başlamamalısın diye düşünüyorum.
okul biter bitmez böyle bir işe kalkışmak gibi bir niyetim zaten yok. teoride öğrendiklerimi pratikte nasıl uygularım veya mühendisliğin incelikleri nelerdir, bütün bunlara yeterince hakim olmadan kendi sermayem olsada girmem böyle bir riske. çünkü sonuçta üretimi yapılan şey fabrikasyon ürünü değil canlıyla uğraşıp yaklaşık 2-5gr ağırlıktan 300-350gr ağırlığa kadar büyütüp hasatı yapılıyor. en uygun tuzluluk oranı su sıcaklıkları vs bir sürü inceliği teferruatı var. benim en büyük ve belkide tek avantajım şu, bu mesleği gerçekten yapmak istiyorum. üniversiteye kapak atayım devamı gelir mantığını taşımıyorum. gerçi şu da var. şu an tamamen sektörün dışındayım. ne eğitimini alıyorum nede bu sektörde çalışıyorum. okulda bilgi toplayıp daha kesin kararlar verebilirim. ab fonu varmış birde ama ne olduğunu tam olarak anlamış değilim...
mühendislikten bahsedince aklıma şunlar geldi; 1- Arthur Mellen Wellington (demiryolları inşaat mühendisi)'a göre mühendislik, "Beceriksiz birinin iki dolara kötü yaptığı bir şeyi bir dolara iyi yapma sanatıdır." 2- Ya ilk yap, yada daha ucuza. onun haricinde bu devirde innovatif fikirler iş yapıyor, sıradan olursan beklentilerini ne derece karşılar bilemiyorum. sürekli araştır, piyasayı takip et, öğrenci olmanda büyük bir avantaj, hem önünde uzun bir yol var hemde istediğine istediğin soruyu sormakta serbestsin, merak ettiğin şeyleri sektörün içindeki insanlardan öğrenebilirsin, yakınlarında balık çiftliği varsa git görüş, ama patron koltuğuna yapışmış kodamanlarla değilde mümkünse işin teknik kısmıyla uğraşan insanlarla. sonra yaratıcı düşün, belki ekonomik değeri olabilecek ama şuanda yetiştiriciliği yaygınlaşmamış, keşfedilmemiş, uygulanmamış türler olabilir, sonra iyi derecede ingilizce öğren yabancı kaynaklardan araştırma yap, sadece türkçe kaynaklara takılı kalırsan ufkun türkiye sınırları kadar olur. ingilizce çok farklı araştırma kaynakları sağlayabilir sana. senin alanınla ilgili bir bilgim yok fakat yukarıdaki şeylere dikkat edersen her alanda bir adım önde olursun. not:derslerini ihmal etmemek kaydıyla, üniversite hayatını okul-ev arası kapanarak veya birşeylere bağlı/takılı kalarak harcama. kararında olmak kaydıyla herşeyin tadına bak :thumb: sonra pişman olursun
KOSGEB'le bir süredir ilgileniyorum. Yine sermayeniz sıfır ise şansınız hiç yok. Öncelikle girişimcilik içerikli İş ve İşçi bulma kurumunun verdiği kursa katılıp sertifika alıyorsunuz. Yapılan mülakatta ilk sorulan soru ne kadar sermayeniz var. "Hiç Yok" derseniz mülakat daha fazla ilerlemiyor. Mülakatı geçerseniz Kosgeb'in girişimcilik kapsamında 2 farklı bölge tipinde 2 farklı destek olanağı var. Bizim Bölgeye göre olanı söyleyeyim. Erkek girişimci için %70 Kadın girişimci için %80 katkı. Bu işletme kuruluş giderleri, makina techizat, personel yardımı gibi başlıklar halinde 27.000 Tl'yi geçmeyecek şekilde. Projeniz ikna edici olmalıdır. İyi bir fizibilite raporu hazırlamak şart. Bu raporda pazar bilgilerinden proforma faturalara, hedef kitleden, tedarikçi kanalına kadar herşeyi belirtmelisiniz. Ayrıca geri ödemesi olan 70.000 TL'lik bir destek daha var. 70.000 TL'yi faizsiz olarak 2 yıl sonra ödemeye başlıyorsunuz. aylık veyahut 3 aylık taksitler halinde 24 ayda bitecek şekilde.
sizi yan masaya alalim ilk etapta mahalle balikcisi çirak ariyor traji komik malesef bir reklam vardi tam hatirlayamiyorum. bu ise basladigim zaman bir masam bir de parlak fikrim vardi diye, her gordugumde hadi bee demisimdir
peki şunu sorayım sizlere. bankalardan kredi alırken ortalama ne kadar bir meblağa kadar teminatsız alınır? böyle bir sınır var mıdır?
konu güzelmiş arkadaşlar ben firmamı kurdum dükkanıda kurdum kendi adıma daha yeni gelin 2/3 gün oldu kosgeb sitesine girdiğimde kafa karışıyor çok sayıdaki açıklamadan olsa gerek şimdi benim şansım nedir şahıs açılışı yaptım tavsiyeler bu yönde idi dükkanda tutuldu, ferforje metal dış cephe giydirme,faliyet alanım öncelikli bu ama ,yanınbda mobilya dekorasyonda yapacagım ,gitsem başvursam ? ders kurs sıkıntı değil iyide olur ne diyorsunuz ? varsa bir başvuru tarihi kaçırmayalım bir iki gün geç kaldık diye ? acil