Su Üstü Sahteler (mi Batarlı (Gagalı) Sahteler mi?): SuÜstü Sahtelere Dair Birkaç Not

Konu, 'Sahte Yemler' kısmında koxford tarafından paylaşıldı.

1. koxford

koxford nada

En İyi Avı:
    nada
    Herkese merhaba. Birkaç saat sonra ALES sınavına gireceğim için erken yatıp kalkmış durumdayım ve stres atmak bakımından güzel güzel forumlamaktayım :) Bir vesileyle az evvel bir yerde paylaştığım bazı düşünce ve tecrübeleri burada da paylaşayım dedim (hoş, bilinmeyen şeyler değilller, fakat bu kardeşinizi böyle abuk sabuk bir sınav arefesinde mazur görürsünüz diye umuyorum:)) Mevzu, kabaca, başlıktaki gibi:

<< Su üstü sahteler gagalılardan [gagası sayesinde dalanlardan], veya gagalı sahteler su üstü sahtelerden daha başarılı gibi bir yaklaşım kesinlikle yanlış. Batarlı sahtelerle sayısız başarılı av gerçekleştirmiş olmanın yanında [...] su üstü sahtelerle türlü deneyim yaşamış [ve başarılı avlar gerçekleştirmiş] biri olarak bunu söylemiş olayım.

Balıkların mevsim, hava, günün saati gibi sayabildiğimiz sayamadığımız pek çok faktöre göre farklı davranışlar sergilediğini, balıkların farklı hallerine göre bazen bir yöntemin bazen bir diğerinin daha etkili olduğunu unutmamak gerek. Levrek özelinde konuşmak gerekirse, geceleri batarlı (gagalı) sahtelerin, özellikle uygun koşulların vuku bulduğu sabahları ise günün doğmasından az önceki bir zaman diliminden başlayarak gün doğumundan belli bir süre sonrasına kadar su üstü sahtelerin çok iyi netice verdiğini söyleyebiliriz. Gene levrek özelinde, su üstü sahteler için uygun koşullar, havanın görece yatık olduğu ve levreklerin su üstü combaklarının açıkça gözlenebildiği zamanlardır (levrek combağı varsa, levrekler yüzeyde ve yüzeye çok yakın beslenmektedir; bu esnada batarlı sahte ile balık alınmaz değildir, fakat o an için levreklerin beslenme zonu hemen yüzey ve yüzey altı olduğu için su üstü sahteler [ve yüzeye çok yakın bir derinlikten gelen sahteler] çok daha avantajlıdır). Ayrıca su üstü sahteler, gün içinde (gündüzleri) çok sığ ve/veya ilişken (taşlık, kırmalık) meraların taranmasına el vererek size aklınıza gelmedik sürprizler yaşatabilirler (dikkat ediniz, bu tür meralar bir yandan levrek yapması kuvvetle muhtemel olan, ama diğer yandan tam bir batarlı sahte mezarlığı olan yerlerdir; bu ikilemi aşmanın en bilinen ve kolay yolu su üstü sahtelerdir). [Dahası, su üstü sahtelerin gündüz veya gece herhangi bir saatte ve derinlikte başarılı olmasını engelleyecek genel ve mutlak bir kural falan da yoktur.]

[...] Turgay Karaaslan (modena) da, Muğla Akyaka’da (oralarda şu an itibariyle geçerli olan her türlü su ürünleri avcılığı yasağı henüz yok iken), geceleri su üstü sahtelerle ciddi kofana avları yapmıştır. Benzer olarak, Aliağa’daki çeşitli meralarda da yine geceleri ve su üstü sahtelerle lüfer avı yapıldığını bilmekteyiz.

Görüldüğü gibi, levrek geceleri su üstü sahtelere pek rağbet etmezken (hiç olmaz da değil elbette, zira kim ne derse desin balıkçılıkta yüzde yüz bir kesinlik yok) lüfer/kofana geceleri de su üstü sahte ile rahatlıkla yakalanabilmektedir. Yani demek istediğim, su üstü sahtenin de batarlı sahtenin de silikonların da ve diğer türlü kandırıcının da meraya, o anki koşullara ve hedeflenen balığa göre bir yeri vardır, bu kandırıcılardan hiç biri diğerinden mutlak olarak üstün değildir. Mesele, en çok zevk aldığınız ve o anki koşullar açısından uygun bir kandırıcı ile keyifli bir av yapabilmek meselesidir.

Bütün bunları, hem tecrübelerimi paylaşmak, ama özellikle de su üstü sahte kullanmaya heves etmiş amatör/sportif balıkçıların hevesini tazelemek için yazdığımı belirterek unutmadan önemli bir hususu da ekleyeyim: Su üstü sahtelerde takip aldığınızda ASLA AKSİYONU BOZMAYINIZ ve, batarlı sahtelerin aksine, ASLA TASMALAMA YAPMAYINIZ. Gündüz kullanılan su üstü bir sahtenin en keyifli yanı, balığın takibini ve şanslıysanız bütün haşmetiyle sahteye atladığını görmektir. Fakat bu muhteşem zevk bir yandan da bir dezavantaja dönüşme riski taşır: Avcı, sahtesinin takip aldığını görünce heyecanlanıp aksiyonunu bozabilir ki bu da çoğu zaman takibin sona ermesine sebep olur. Yine, avcı, hedeflediği balığın su üstü sahteye atladığını görünce heyecanla ve bir refleksle tasmalama yapabilir ki bu da balığın sahteye binmesine çoğu kez mani olacaktır. Su üstü sahteniz takip almışsa paniklemeyiniz ve soğuk kanlılıkla aksiyonunuza devam ediniz. Şanslıysanız, balık sahtenize atlayacaktır. Balık ilk atlayışta sahtenizi alabilir ve misinanız gerilebilir. Balığın sahteyi aldığından emin olduktan sonra (BALIK SAHTEYE İLK ATLADIĞINDA DEĞİL) uygun bir tasmalama yapıp mücadeleye başlayınız. Balık ilk atlayışta sahteyi alamaya da bilir. Bu durumda hiç tasmalama yapmadan ve paniklemeden aksiyona devam ediniz; büyük olasılıkla sahteyi alamayan balık tüm agresifliği ile bir ikinci kez, olmadı bir üçüncü kez hatta belki bir dördüncü kez sahtenize atlayacak ve onu alacaktır. Yine balığın sahteyi aldığından emin olduktan sonra uygun bir tasmalama yapıp mücadeleye başlayınız. Elbette balık ilk veya ikinci veya üçüncü atlayıştan sonra sahtenizden vazgeçebilir. Böyle durumlarda moralinizi bozmayınız ve takip ve atlama aldığınız noktalara yeni atışlar yapınız (elbette nihai amaç balığı ellerimize almaktır, fakat az önce anlatılan senaryolardan herhangi birini yaşadığınızda balık sahtenize binmese ve onu ellerinize alamasanız bile büyük bir keyif yaşadığınızdan ve avınızı kandırabilmiş olduğunuzdan emin olarak bunun heyecan, kıvanç ve tadını doya doya çıkarınız).

[...]

Hepinize en güzel av tecrübelerini dilerim.
    >>

Son düzenleme: 19 Aralık 2010
  2. Kadir Levrek Peşinde

Kadir Levrek Peşinde SİDEPRENSİ eski nick im

Favori Kamış:
    OKUMA ALUMİNA SPİN KAMIŞ 240cm
    Favori Makine:
    süper passion 740m ve küçük kardeşleri
    En İyi Avı:
    süper maxim misina :9
    Aykut kardeşim sana sınavında başarılar dilerim:) ,bende mesajımı yazıp side limanına geçeceğim,pek umudum yok ama,zira dün çok karışık idi mera ve dalgalı:) en azın dan ıslanıp geldim eve kıyıya vuran sert dalgaların yüzün den:D

su üstü sahteler ile balık yakalamanın verdiği zevki, hiç bir olta düzeneği vermez bana göre,( gagalı sahteler,silikonlar,kaşıklar dahil) su üstü sahteler ile balık yakalıyanı ayakda alkışlarım,
    bende ufacık ekleme yapayım kardeşim müsadenle,
    su üstü sahteniz ile merada levrek varmı yokmu hemencecik öğrenebilirsiniz, sahtenize atlamasa bile takip eder bırakır,eğerki gerekli aksiyonu verdirebiliyorsanız,river98 deyim yerinde ise tam bir levrek çağırıcıdır,aynı yerde takip filan görmüyorsanız,ısrar etmeyin,farklı bir yeri deneyin 20dk sonra gelin yine aynı yerde denemelerinizi yapın,

dip oltacılarının moralinizi bozmasına asla izin vermeyin,burdan, bu mesafeden levrek çıkarmı falan filan...en önemlisi su üstü sahteyi çekerken,kıyıya 1 2metre kala aksiyonu kesmeyin!!!
    su ile karanın buluştuğu yere kadar aksiyon verdirmeye devam edin,
    son olarak şunu belirteyim,her sahtenin gagası kesilip su üstü sahtesi yapılamaz,su üstü sahtelerin karın yapısı ile,gagalı sahtelerin karın yapıları farklıdır!!!

saygılarımla

3. koxford

koxford nada

En İyi Avı:
    nada
    Kadir Bey hem başarı dileğiniz hem de çok değerli katkınız için çok teşekkür ederim. Ben de size bereketli bir av diliyorum:)

Son düzenleme: 19 Aralık 2010
  4. Muharrem_Gunes

Muharrem_Gunes Muharrem Güneş

Favori Kamış:
    Shekspeare Ugly Stik Lite 1.98 M,Shimano Vengeance Sea Bass 2.40 10-50 Gr
    Favori Makine:
    Okuma Flame 20,Shimano Stradic 3000SFD,Shimano Exsence CI4 3000M
    En İyi Avı:
    Levrek 1000gr - 1200gr arası.Diğerlerini yazmıyorum.Levrekte hırs yaptım.
    Sınavında basarılar dilerim aykut:)Hedefin neresi:)İnşallah başarırsın...Bu bilgiyi dediğin gibi belki coğumuz biliyoruz yada kulaktan dolma duyduk.Ama senin düzenleyip bize aktarman daha akılda kalıcı yaptı.....

5. modena

modena

kardeşim başarılar dilerim...sınav öncesi bu güzel makale içinde çok teşekkürler...bir çok kişinin çok işine yarayacak bir bilgi dağarcığı bu...

6. murat kayadelen

murat kayadelen Murat Kayadelen

Aykut ben de başarılar dilemek istiyorum, ama muhtemelen sınavdan çıkmışsındır bu saate kadar, umarım iyi geçmiştir.
    Çok güzel bilgiler paylaşmışsın, bilenlerin de zaman zaman unutup hatırlatılmaya ihtiyaç duyacağı türden, ellerine sağlık, güzel izmire selamlar..

7. Mehmet Solgun

Mehmet Solgun Mehmet

Aykut sınavda başarılar dilerim. Su üstü sahtelerle ilgili bilgi tazelenmesine verdiğin katkılar içinde teşekkürler.

8. Eran

Eran Erhan Arı

Favori Kamış:
    Shimano nexave 5-20 gr 210-240 cm
    En İyi Avı:
    47 cm levrek
    Öncelikle sınavında başarılar Aykut abi umarım herşey yolunda gider , benim gibi at-çek avına yeni yeni merak salanlar için altın değerinde bilgiler, çok teşekkürler paylaşımın için. :)

9. İzmirli51

İzmirli51 Fikret ALAYLIOĞLU

Favori Kamış:
    2,59 cm Shakespeare UglyStik Lite, 2,40cm Dam EMotion 25 IM6X ,
    Favori Makine:
    Sahara 3000FD ve Sonora 2500FB - 4000FB
    En İyi Avı:
    Levrek 1,950 kg
    Merhaba Sevgili Aykut kardeşim. Öncelikle sınavının güzel geçtiğini ümit ederek, başarılı sonuçların açıklanmasını dilerim. Akıcı satırlarını okumayı özlemişim. Paylaşımın için teşekkür ederim. Şartlarımın gereği ancak pazar günleri balığa gidebildiğim için ve yöremizdeki olumsuz deniz durumundan ( Yumurtalık'ta barınakta 6 sandal battı) uzun zamandır balığa gidemedim ve de daha sahtelerimi denemek fırsatım olmadı. İlk denemelerimde değerli bilgilendirmene dikkat etmeye çalışacağım. Herşeyin gönlünce olmasını dilerim.

10. İzmirli51

İzmirli51 Fikret ALAYLIOĞLU

Favori Kamış:
    2,59 cm Shakespeare UglyStik Lite, 2,40cm Dam EMotion 25 IM6X ,
    Favori Makine:
    Sahara 3000FD ve Sonora 2500FB - 4000FB
    En İyi Avı:
    Levrek 1,950 kg
    Kadir arkadaşım, Aykut kardeşimin paylaşımına eklemelerin için sana da teşekkür ederim. Bol avlı at çeklerin olsun. Senin de güzel raporlarını okumak hoş oluyor.

11. Eran

Eran Erhan Arı

Favori Kamış:
    Shimano nexave 5-20 gr 210-240 cm
    En İyi Avı:
    47 cm levrek
    Kadir abi kusura bakma, paylaştığın bilgin ve tecrüben adına gereken teşekkürü unutmuşum, sana da çok teşekkürler abi. :) Umarım avın bereketli geçmiştir bu arada :)

12. Attila59

Attila59 Atilla Akgun

Verdiğin bilgiler için teşekkürler. Site sizinle daha bi güzel oluyor :) Sınavında başarılar diliyorum. Sınava girmek çok büyük bir heyecan, At çek ile Levrek tutmak da Çok büyük heyecan o zaman Levrek tutmak Sınava girmek gibi bişey oluyor herhalde:) Sınava çok girdik ama trofe bi levrek tutamadık tuttuğumuz zaman anlarız herhalde :) Rastgele Başarılar

13. AKİF ÖZKAN

AKİF ÖZKAN AKİF ÖZKAN

Favori Kamış:
    Okuma salina spin2.40 ve bilumum kamış
    Favori Makine:
    yeteri kadarı
    En İyi Avı:
    Yeşil ırmak nehrinden bir torba dolusu tırıvırı
    Aykut'um başarılar dilerim. Bu sınavın Mordoğan yarışmasına gelmemize engel olduğundan umarım iyi çalışıp geçmişsindir, yoksa 2 kere üzülürüm:)
    Turgay'la ikinizi yakalayıp yılbaşından sonra Hakan ve Özgür'le yanınızda olmayı umuyoruz. Şimdiden hazırlanın derim çünkü sıkı bir haftasonu olacak :)
    Sana ve Turgay'abir soru (danışma); sihirli kaşık denen şu metallerden kullanıyorum bir süredir. 20-40-50 gr larını. Atılım mesafelerine ve suda yüzüş hareketlerine hayran kaldım. Bu tip sahte( metal kaşık aslında) lerin şansı sizce nedir? Denediniz mi hiç?

14. melanqoliq

melanqoliq FATİH KOÇ

Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin, Lineaeffe master jig
    Favori Makine:
    Shimano Hyperlop, Ryobi Ecusima 3000vi, Okuma Salina SA 2 16000
    En İyi Avı:
    Sülemem nazar değer :D
    Aykut kardesim sınavında başarılar..
    çok güzel paylaşımın içinse çoook tesekkürler..

15. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Aykutcan sınav dahil tüm yaşamın boyunca başarılar dilerim kardeşim. Güzel gönlünce güzel günlere inşallah.;)

16. modena

modena

ben güvercinlikte kullandım...oldukça verimli oldu...

17. koxford

koxford nada

En İyi Avı:
    nada
    Daha sizlere teşekkür edemeden ve cevap veremeden tutup bir de yeni konu açtım; lütfen beni affediniz. Sizlerden birazcık zaman rica ediyorum:eek:

18. 35fish

35fish ibrahim

Favori Kamış:
    Shimano aerocast 2.70 15-40 gr,shakespeare 2,10 10-25 gr-shakespeare2,70 ugly stick,1,98 cm
    Favori Makine:
    tica spin 3500,shimano exage 2500
    En İyi Avı:
    levrek 4,9 kg
    Eline sağlık kardeşim,sınavında da başarılar dilerim.

19. drasty41

drasty41 Recep

Favori Kamış:
    lineaeffe unicast, spro spin2,70 ve 2,40
    Favori Makine:
    shimano exage ryobi ekusima4000
    aykut sınavında başarılar dilerim. raporun ve emeğin içinde teşekkürler.

20. koxford

koxford nada

En İyi Avı:
    nada
    Muharrem teşekkür ederim. Tercih yaptığımız bir sınav değil bu; dolayısıyla şu an itibariyle kesin bir hedef yok, fakat bir akademik kadro başvurusunda bu sınavın neticesi çok belirleyici oluyor.

En iyi dileklerle ve rast gele..