Sualtı Fotograf Avcılığına Dönüş: Datça (2. Kısım)

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında John Dory tarafından paylaşıldı.

1. John Dory

John Dory Emre

En İyi Avı:
    Büyük beyaz 70 cl, İstanbul Boğazı
    (http://balikgunlukleri.blogspot.com adresindeki yazımdan alıntıdır.)

Tatilimin ikinci durağı Datça'nın Palamutbükü koyuydu. Buraya gelmeye balık tutma veya dalış yapma kaygısı olmadan, sadece çevremden duyduğum tavsiyelerden yola çıkarak karar vermiştim. Gerçekten de koy görmeye alışık olmadığımız, insana kendisini tropik bir adada hissettiren maviliğiyle karşıladı bizi. Odaya yerleşir yerleşmez ilk iş kendimi denize attım. Göz alabildiğine bir berraklıkla kucakladı beni deniz. Dipteki çakıl taşları, üzerlerinde tek yosun kalıntısı dahi olmaksızın mermer gibi parıl parıldı. Bu emarelerin ne anlama geldiğini biliyordum. Bir deniz çölüydü burası. Sudaki organik madde miktarı çok az olduğu için deniz böylesine berrak, taşlar bu denli yosunsuzdu. Bunun yanında burada yaşayan canlıların sığınabileceği ne doğru dürüst bir kayalık, ne de eriştelik vardı. Çakılla başlayan ve kumluk devam eden dip yapısı açığa doğru göz alabildiğince uzanıyordu. Anca kıyıdan 100 metre kadar açılınca parça parça eriştelikler başlıyordu. Deniz ilk bakışta adeta bir çöl gibi tamamen cansız gibi görünüyordu. Ama nasıl çöl içinde kendine özgü onlarca türü saklıyorsa, buranın da birçok farklı türe ev sahipliği yaptığından emindim. Aynı çöldeki gibi burada da yaşam kumların içinde gizliydi. Burada yaşayan tüm canlılar var olma savaşında kuma bağımlıydılar. Avlanan da, avlayan da kendini kumda saklıyordu. Ancak bunun bilincindeki gözlerle bakıldığında buradaki hayatı görmek mümkündü. Ben de bu gözle çıktım yola.

Buradaki yaşamı, karadaki çöllerle benzer kılan diğer bir unsur da barındırdığı canlıların çoğunun zehir taşımasıydı. Nitekim ülkemiz sularının en zehirli ailesi trakonyalar bölgede en çok karşılaştığım türlerin başında geliyordu. Yaptığım dalışlarda iki farklı trakonya türüne rastladım.

Trachinus draco (Trakonya)

Trachinus radiatus (Yaldızlı trakonya)

Trachinus radiatus (Yaldızlı Trakonya)

Trakonyalara dalış esnasında dahi çok dikkatli yaklaşmak gerekiyor. Pek çok canlı gibi trakonyalar da kendilerini tehdit altında hissetmedikleri müddetçe tehlikeli olmaz. Yine de bu türe mensup bireyler sırt yüzgeçlerindeki zehrin gücünün farkındadır, ve bu silahlarına haklı bir güven duyarlar. Kendini huzursuz hisseden trakonya ilk aşamada ya kendini kuma gömme, ya da bulunduğu yerden uzaklaşma gibi barışçıl yollara başvurur. Eğer taciz sürerse, kendine tehdit oluşturan canlının yakın çevresinde dolanarak dikenlerini temas ettirmeye çalışır. Bu nedenle trakonyaya olabildiğince sakin bir şekilde ani hareketlerden kaçınarak yaklaşmak ve ısrarcı davranmamak gereklidir.

Trakonyaları neredeyse yaptığım tüm dalışlarda kafamı her çevirdiğim yerde gördüm. Neyse ki bu bölgede denizin hızlı derinleşmesi ve trakonyaların hepsinin insan boyunu geçen yerlerde bulunması denize girenler için olası kazaları önlüyordu.

Kumluk alanda denize girenler için diğer bir tehdit ise vatozlardır. Sanılanın aksine her vatoz türü zehirli değildir. Sadece bazı vatoz türleri kuyruk kısmında bulundurduğu zehirli dikeni bir savunma silahı olarak kullanır. Dalış yaptığım bölgede de rina adıyla da bilinen dikenli vatozlara çokça rastladım. Boyca büyük olmasalar bile sualtında uçan halıyı anımsatan yüzüşleri ile bana muhteşem bir seyir zevki sundular. Vatozlara tepe bölgesinden çok yaklaşılmadığı müddetçe tehlike arz etmezler. İnsanlara karşı fazla çekingen olmamakla beraber, çok rahatsız edilirse genelde ortamdan hızlı bir şekilde uzaklaşırlar.

Dikenli vatoz (Dasyatis pastinca)

Dikenli vatoz (Dasyatis pastinaca)

Dikenli vatoz (Dasyatis pastinaca)

İlk birkaç dalıştan sonra gözüm kuma alıştı. Artık kuma saklandığını zanneden birçok balığı rahatlıkla seçer duruma gelmiştim. Ama bir balık vardı ki, kendim bile nasıl gördüğüme şaşırdım. Gözleri hariç kendisini tamamen kuma gömen bu balığı 5-6 metre yukarıdan seçebilmiştim.

Balon Balığı (Torquigener flavimaculosus)

Sularımıza Kızıldeniz üzerinden gelen balon balığı ailesinin nispeten daha ender görülen cüce bir türüydü bu balık. Diğer yandan, ilk kez sualtında bir balon balığıyla karşılaşıyordum. Bu yüzden kendisini art arda dalışlarla ve flaşlarla uzunca bir müddet taciz ettim. Benden kurtulmak adına çareyi gözden uzaklaştığı her fırsatta kendini kuma gömüp saklanmakta buldu. Yine de istediğim fotografları alana kadar uzunca bir süre benden kurtulamadı.

Balon balığı da herhangi bir dikeni olmasa dahi iç organlarında yer alan toksik madde nedeniyle bu çölün zehirli güzellikleri arasında sayılabilir.

Balon balığını geride bırakıp kumlukta yol almaya devam ettim. Dipte yatan pisi balıklarını mükemmel kamuflajlarına karşın rahatlıkla fark edebiliyordum. Bölgede tek tür pisi balığı ile karşılaştım.

Pisi Balığı (Bothus podas)

Kamufle olan diğer balıklar gibi pisi balıkları da, hemen hemen temas mesafesine gelene kadar kamuflajını bozmuyor. Hatta bazı sualtı avcıları kalkan ve dil balığını bu özelliklerinden yararlanarak elle yakalayabilmekte. Benim amacım avlanmak olmadığı için pisi balığının huzurunu çok kaçırmadan uzaklaştım.

Dalışlarımda en çok rastladığım türlerden bir diğeri ise lapin ailesinin sularımızdaki en ilginç görünümlü türü olan ustura balığıydı. Sevimli görünümlerine karşın özellikle sahasını korumakta oldukça agresif olan bu balık, herhangi bir tehlike anında ise kendini inanılmaz bir hızla kuma gömüyor. Ustura balığı trakonya veya balon balığı gibi vücudunu kısmen kuma gömen balıklardan farklı olarak tamamen kumun içinde kayboluyor; istediğiniz kadar kumu eşeleyin izine rastlayamıyorsunuz.

Ustura balığı (Xyrichthys novacula)

Ustura balığı beyazdan, pembe ve yeşile kadar çok farklı renklerde görülebiliyor. Herhangi bir kaynaktan doğrulamasam da parlak renklerin birçok balık türünde olduğu gibi erkeklerde üreme zamanında dişilere gösteriş yapma amacıyla belirginleştiğini düşünüyorum.

Kumluktan bir süre sonra sıkılıp açıktaki erişteliklere palet vurdum. Kumluk alanlarda erişte tarlaları ve kayalıklar, çöldeki vahalar gibi birçok canlıyı etrafına toplar. Buradaki eriştelikte de çeşitlilik kumluğa göre nispeten artıyordu ancak balıkların çoğu kupes, ispari, papaz balığı gibi fotografçılık açısından pek fazla şey vaadetmeyen türlerdi. Eriştelikler arasındaki gezintime devam ederken karşıma fosforlu mavilikleriyle izmaritler çıktı. Onlar erişteler arasındaki yavru balıkların peşinden koşarken ben de onların peşinden koştum. Ortaya da birkaç güzel kare çıktı.

İzmarit (Spicara maena)

İzmarit (Spicara maena)

Tatilin son günü denizden çıkma vakti geldiğinde bir süre denizle kıyının birleştiği yerde durup küçük dalgaların kıyıya vuruşunu izledim denizin altından. İki farklı dünyanın keşiştiği çizgideydim. Bir tarafta kendimi ait hissettiğim, diğer tarafta ise ait olduğum dünya vardı. İçimde hep o çizgide kalma isteği vardı. Ben de hiç değilse denizden uzak kaldığım günler için bu anı ölümsüzleştirmeye karar verdim. Birkaç ay sonra tekrar buluşma sözüyle denize veda ettim.

2. 29519

29519

Süper olmuş Emre'ciğim süper kareler gerçekten. Eline emeğine sağlık.

3. Ersin1903

Ersin1903 Ersin

Favori Kamış:
    Okuma Salina Surf 4.20 / Okuma Salina Sea Spin 2.85mt
    Favori Makine:
    Ryobi TT Power 8000 / Tubertini Plus 6000 / Okuma Inspira 40
    Resimler çok güzel çıkmış ve özellikle vatos ile izmarit balığını fotoğrafladığınız karelerde suyun rengi çok hoş.. Tebrikler :clap2:

4. reef1905

reef1905 Akın

Favori Kamış:
    SHIMANO ALIVIO CX TELE SURF 4,20 MT 150 GR
    Favori Makine:
    SHIMANO EXAGE 6000 FA + E
    Anlatım ve sunumunuz için çok teşekkürler.Yazıyı okurken o atmosferi bizlere de yaşattınız :)

5. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Teşekkürler güzel paylaşım, zevkle izledim... :)

6. denizbilimci

denizbilimci Hasan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Extreme 4.40 ve Balzer Diabolo V, Cormoran Bullfighter 3.00 Spin
    Favori Makine:
    Shimano Titanos 5500 XSA ve Alivio 4000RB
    En İyi Avı:
    2,5 kg Torik
    Emre kardeşim seni can-ı gönülden tebrik ederim. Anlatımın da fotoğrafçılığın kadar güzel. Bu mükemmel çalışmanı bizlerle paylaştığın için çok teşekkür ederim.

7. gacal

gacal Deniz Uzun

Favori Kamış:
    Okuma Alumina 2.40 5/25
    Favori Makine:
    Shimano Exage 3000 SFD
    En İyi Avı:
    Levrek 4,5 kg
    eline, emeğine sağlık.
    tek kelimeyle harika

8. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Yine harika bir paylasim, tebrik ederim Emre. :thumb: Cok net, canli goruntuler. Ellerine saglik..

9. Kimbilirkim

Kimbilirkim İbrahim

Favori Kamış:
    Shimano Beastmaster CX Spinning 240 cm MH(14-40 gr)
    Favori Makine:
    Shimano Biomaster 4000 SW XG 5XS-ARB+1BB
    En İyi Avı:
    1,30 metre Mığrı :)
    Çok emek vermişsiniz elinize sağlık.Bayramda yaklaşık bir haftalık mavitur programı ayarladık.Marmaristen başlayan gezimizin uğrak noktalarından biride Datça olacak.Palamutbüküne kadar gidilecekmi bilemiyorum ama orayıda görmeyi çok isterdim.O bölgede yoğun şekilde dil balıgıda olsa gerek zira dil balığı da kumluk yerleri sever.Bu bölgelerde zıpkınla avcılık yapılabiliyormu acaba.Denizdeki canlılar bölümüne Akdeniz ve Balon Balıkları isimli bir başlık açmıştım.Orda henüz cevap veren çıkmamış ama siz bu bölgede de görüntülemişsiniz Balon Balıklarını .Ben daha çok Adrasan-Kumluca bölgesinde var diğe biliyordum.Bu da demek oluyorki bu musibet balık nerdeyse bütün akdenize yayılmış durumda.Yakın bi gelecekte de egeye yayılacak muhtemelen :( Anlatım ve sunumunuz için teşekkürler.

10. alikatirci

alikatirci ali katirci

Favori Kamış:
    Basspro Bionicblade
    Favori Makine:
    Mitchell Blade Alu
    En İyi Avı:
    Turna 1.7 Kg
    Keyifle okudum... Cok tesekkurler... reeling

11. can akgün

can akgün CAN

Favori Kamış:
    SHIMANO CATANA CX SPINNING 240 M 10-30gr SHIMANO BEASTMASTER CX SURF TE 4.30 200gr
    Favori Makine:
    SHIMANO ULTEGRA CI4 10000 XSA SHIMANO EXAGE 4000 FC
    En İyi Avı:
    1580 gr sazan
    Sevgili Emre kardeşim anlatımın ve birbirinden güzel resim karelerinle beni mest ettin.Seneler önce gidipte olta salladığımda bu kadar güzel denizden izmarit,istavrit ve trakonyadan başka balık yokmu diye düşünmüştüm.Kaldığım motelin sahibi Sevkan beye (ceylan motel)sorduğumda barbun ve tekirde çıktığını söylemişti.Her halde resimleme yada görme şansın olmadı.Zaten bende yakalama başarısı gösterememiştim:D :D

Koya sırtını verdiğinde sol taraftaki kayaların oradan avlanmıştım.Emel Sayın,Şener Şen ve birkaç ünlü sanatçının villalarıda mevcut aynı tarafta.O zaman içimden şöyle geçirmiştim.Ulan adamların zevke bak bakir bir koyda muhteşem deniz ve dünyanın sayılı zengin oksijenine sahip yerde keyif yapıyorlar.Daha çocuklarımız olmadan eşimle beraber üç sene üst üste gittik.En son gittiğimizde eşim 6-7 aylık hamileydi.Şimdi büyük kızım 7 yaşını dolduracak.

Herhalde oranın meşhur bademlerini ve kabak çiçeği dolmasını denemişsindir.Denize karşı güzel bir balık sofrası karşı adadan yayınlanan radyolardaki güzel yunan müzikleri eşliğinde aslan sütü:) Çok güzel günler geçirmiştik.Her şey için çok teşekkürler.Umarım sende buradan mutlu ayrılmışsındır.Süper bir paylaşım olmuş.Askerliğin olmasaydı yüzyüze tanışmak isterdim.İnşallah askerden sonra olur hayırlı teskereler...

12. balıkçı82

balıkçı82 Ahmet

Harikaydı. Büyük bir zevk gerçekten. Tebrikler.

13. Kadir Levrek Peşinde

Kadir Levrek Peşinde SİDEPRENSİ eski nick im

Favori Kamış:
    OKUMA ALUMİNA SPİN KAMIŞ 240cm
    Favori Makine:
    süper passion 740m ve küçük kardeşleri
    En İyi Avı:
    süper maxim misina :9
    belgesel gibi olmuş vallah tebrikler :)

14. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Tek kelimeyle muhtesemsin Emre..Herseyinle...Seni tanimaktan gurur duyuyorum.Cok ama cok guzel bir paylasim olmus...Fotograflarin essiz, kalbin de..
    Bana bu paylasim buyuk bir huzur verdi.

Cok cok tesekkur ederim...

Tezkereni dort gozle bekliyorum...

Facebookta gordum...Yilanlardan aman uzak dur...:) Sen lazimsin bize...:D

Sevgiyle saygiyla degerli kardesim...:)

15. mustafa_06

mustafa_06 mustafa

Favori Kamış:
    D.A.M phyton spin 50
    Favori Makine:
    shimano nexave 4000FC
    En İyi Avı:
    97 cm Baracuda
    Gerçekten bütün samimiyetimle elinize,nefesinize sağlık mükemmel ötesi bir su altı raporunuz daha... Bende marmarisTeyim Emre bey biraz daha yüzseymişsiniz burdan çıkardınız :)

16. metallurgist

metallurgist Gültekin Güler

Favori Kamış:
    Lineaeffe spirit 3,90
    En İyi Avı:
    Lüfer 2,1 kg
    yorum yapan arkadaşlarında belirttiği gibi gerçekten çok güzel bir paylaşım. eline sağlık. gel teskere gel teskere bitsin bu hasret deriz artık

17. mehmetar79

mehmetar79 Mehmet

Emeğinize sağlık.:)
    Hiç bitmesin istedim raporunuz. Harika olmuş gerçekten.

18. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Sevgili Emre kardeşim, senin gibi bir deniz sevdalsının vatani görev dolayısıyla birkaç ay daha denizden uzak kalacak olmasının ne denli zor olduğunun farkındayım. Aynı yollardan geçmiş biri olarak seni çok daha iyi anlıyorum. Bu dönemde bile, resimlerle yazılarla yine bir şekilde denizden kopmaman içindeki deniz sevgisinin ne kadar büyük olduğunun en güzel örneği...

Resimlerin ve yazıların hakkında yapacak pek fazla yorum yok. Gerçekten amatörlüğün çok üzerinde ve tek kelimeyle "kalite" fışkırıyor. Hem bilgi birikimin hem de kendini ifade edişin çok üst seviyede. Ben bile yaşım senden oldukça fazla olmasına rağmen, hergün senden yeni şeyler öğreniyorum. İyi ki seni tanıma şansı bulduk, denizden uzak olduğun şu sayılı günlerin de hemen geçmesini dilerim.

19. Levrekci33

Levrekci33 Deniz

emeginize saglık harika kareler :)

20. ersyn_k

ersyn_k Ersin

Favori Kamış:
    D.A.M Steelpower Telesurf 3,90
    Favori Makine:
    Okuma Avenger AV55b
    En İyi Avı:
    comming soon..
    resimler ve anlatım mükemmel, tebrik ederim..