üstatlarım barajı sık sık gezmeye gidiyorum sezonun açılmasına çok az kaldı. bir kaç yer var aşırı derecede iri balıklar suyun üzerinde atlıyor geçen gün sanki suya araba tekerleği atmışçasına bir balık sıçradı ben korktum yani.(aynı şey 3 kere oldu yayın veya levrekti bayağı güzel bir balıktı ) Fakat bu tür balık atlamalarıyla geçen senede hep karşılaşıyorduk ama hiç balık tutamadan dönüyorduk balık oltalara vurmuyordu bile. Babam felan da hep der balık atlayan yerde balık tutulmaz diye. Hatta o dediğim yerde adam rapala atıyorlardı sezon felan dinleyen pek yok ama kıyıdan balık tutan hiç yoktu. Kıyı balıkçıları daha bilinçli burada. Neyse o rapala atanlarda balık felan tutamadılar o atlayan balığı onlarda gördü ve balığın atladığı yer çok derin 9-10 metre vardır yani kıyıdan uzaklığı ise 8 metre kadar. Sorum şu böyle durumlarda gerçekten balık tutulmaz mı? Tututlursa nasıl tutulur? Ne şekilde davranmak ne yöntem uygulamak gerekir diye soru sormak istiyorum şimdiden teşekkürler
Balığın neden atladığını bilmek gerekir.. Eğer arkasından bir kovalayan olduğu için atlıyorsa, o balık tutulmaz, kaçarken haliyle boğaz derdi olmayacaktır. Ve o kovalayan her ne ise, oradaki başka balıkları da kaçıracağı için, gene iş zor. Kovalayan ise, avına odaklanmış olacağından, onuda tutamazsınız.. Yani iş yaş.. Eğer balık, su üstündeki bir şeyleri yakalamak vs. için atlıyorsa, o zaman kolay.. İyi bir fly kamışı, takım taklavatı.. İyi bir gözlem, biraz tüy, iplik vs.. Yakalarsınız balığı.. Bunun istisnası, denizde olur. Palamut, kılıç vs. hamsiler, kefalleri filan çevirir. Onlar su üzerinde oynar.. Sizde uygun müştemilatla, onları sıkıştıran alttaki büyük balıkları avlarsınız..
cevabınız için teşekkürler. neden atladığı hakkında şunları söyleyebilirim balık yeterince iri onu avlamak için kovalayacak bir şey olduğunu sanmıyorum. Su üzerinde bir şey yakalamasına imkan yok su üzerinde hiç bir şey yok yer derin acaba dipteki bir balığa mı saldırıyor ne yapıyor anlamıyorum. ama atladığı bölgeler aşağı yukarı aynı yerler ve kayalık dibi.
Bazen sicak geceler de atlar genelde keyfi bir sey da diger balıkları sasırtıp avlamak için yapıyorda olabilir
Balıklar bir sürü sebepten sudan dışarı atlayabilir.. Ve dahası, bu sebepler sadece bir teoridir genelde.. Çoğu dorğu mu değil mi, kesin değildir. Ben o taraflara girmek istemiyorum pek.. En azından hepsine.. Mesela, bazen yumurtlamayı tamamlayan balığın, karnında kalan yumurtalardan kurtulmak için sudan sıçradığı olur. Bazen yumurtlayacak balık bunu yapar. Bazen, balık parazitlerden, kenelerden vs. kurtulmak için bunu yapar. Bazı balıklar üreme döneminde bunu yapar. Yani yumurtlarlarken tam olarak.. Suda metal tuzu, bakır vs. fazladır, su kirlidir, ondan yapar. Bazılarının hayat stili budur: Alabalık, uçan balık vs.. Görüleceği gibi ,balıkların yoğun olarak su üstünde sıçrayıp durması, genelde üreme dönemlerine işaret ediyor. Genel olarak, üreyen balıklarda, havyar kasması denen şey olur, yiyecek işlerine bakmazlar.. Bu her balık için kaide değildir, ama böyle olan pek çok balık, bilhassa çok çok daha fazla türün dişisi vardır.. O yüzden, bu durumun olduğu dönemlerde, balıklar oltaya gelmeyebilir. Zaten böyle ise, onları rahatsız etmeyip, işlerini bitirmelerini beklemek, çok daha akıllıca olacaktır.. Aslında olay şu: Balık sudan sıçrar, çünkü sıçrayabiliyor.. Bu şu veya bu sebepten olabilir. İşte o sebebe bağlı olarak tutulup tutulmayacağına dair bir şey söylemek mümkündür sadece..