Merhabalar öncelikle 17 yaşında amatör bir balık avcısıyım. Şu ana kadar tatlı su levreği ve kefal ile bu işin fazlaca tadını aldım. Sudakta ise dip oltası ile avlanmayı tercih ediyorum ve balığın sudan çekiliş zevkini de yaşadığımı belirtmek isterim. İşte heves de buradan geliyor bu balığın olta elimdeyken vurduğunu hissetmenin büyük bir bağımlılık yaratacağı kanısındayım. Bu yüzden jigging ile bu balığı avlamaya karar verdim. Üstadlarımdan yardım bekliyorum. Öncelikle halk dilinde akyel olan güneydoğudan esen keşişlemede hiç verim alamadım ne dip oltası ile ne jigging ile. Bu nedenle de rüzgarın kuzey doğu yönünde estiği günleri tercih ediyorum. Genelde çok rüzgarlı günler en iyi avlarımı yaptım(At-çek Yöntemiyle). Yani seçeğim sahteden bu unsurlar benim için önemli. Avlağım taşlık ve dibinde kısmi çalılıklar var. Yaklaşık 2-3 kiloluk levrekler çoğunlukta. Nerden biliyorum derseniz. Bir gün ağa çeken bir tekne gördüm. Kıyıya çıktığında çıkan balıkları incelemiştim. Bunun dışında avlağım bir gölet. Yani durgun su. Tatlı su levrekleri, Sazan ve kefalin yanında kızıl kanat diye adlandırılan türde var ama benim avlamak istediğim tür sudak. Sezonun açılış zamanların yani yazın gideceğim. Yağışlı havalarda da verim alındığını duymuştum. Bu durumları göz önünde bulundurarak bir kaç sahte seçimiyle başlamak istiyorum. Ve misinalarımı 0,18 lik örgülerle değiştirmeyi düşünüyorum. Benim bütün bahsettiğim tecrübelerim Mepps'ler ile tatlı su levreği üzerindedir. At çek yöntemiyle Sudak hiç avlamadım. Bir kaç gözüme ilişen model var: Rapala Rattlin Rapala ShadRap River2Sea Rover98 River2Sea BubblePop 88 Strike Pro Eg033F Bu arada Damaklı ve Damaksız avlağa göre mi havaya göre mi yoksa balığa göre mi seçilir hiç bir fikrim yok. Tecrübelerinizi benimle paylaşırsanız sevirim. Şimdiden Teşekkürler...
Su üstü sahte bildiğim kadarıyla balıklara göre seçiliyor fakat levrek avcısı olarak bilinen rover98 bazı avlaklarda çok iyi performans verirken bazılarında vuruş bile alamayabilir öğrendiğim kadarıyla.Avlağa göre değişiyo yani.Tatlı su sahtelerine hiç göz atmadım ama seçtiğin sahteler güzel.Rapalalar biraz pahalıdır ama en alttaki strike-prolar nette 11-12 lira civarı ve gayet güzel sahteleri var.Onları tercih edebilirsin
Sudak için hiç kaşık yada rapalayla avlanmadım. Gerek duymadım. Çünkü silikon yemler yeterli geliyor. Yeşil ağırlıklı kurt şeklindeki silikon yemlerle avlanabilirsiniz. Yine de ustaları daha iyi bilirler.
Öncelikle cevaplar için teşekkürler. Silikon yemler ben de var fakat tatlı su levreğinde işe yaramışlardı ki mepps gibi her saldıran balık kapamıyordu tek iğneli olduğu için. O yüzden pek önem vermemiştim. Bu arada bahsettiğim avlakta kıyıdan sahteyle sudak tutulduğunu 1 kişiden duymuştum. Başka kimseden işitmedim.
Duyduklarım ve av yapanlardan şahit olduğum kadarı ile özellikle beyaz renk ve fosforlu yeşil çok kullanılıyor. Yukarıda verilen sahteleri göz önüne alırsak bence Strike pro eg033f grubunda 097d ve 081 renk kodlular denenmesi gereken sahtelerdir derim. Suyun içindeki ilişkenlerin çokluğuna göre de batan tip olması her ne kadar sudağın bulunduğu alt su seviyelerine inmeyi kolaylaştıracaksa da takılmaların da artması demektir, siz bu konuda örgü ip çözümünü sağlıyorsunuz. Yüzen tiplerde takılmalar daha az olsa da bence bunlarda derin noktalara erişmenizde zayıf kalabilir. Eğer asılı kalan (suspending) modelleri seçerseniz bence ara ve kısa hareketlerle sudak için saldırıyı beklemeli hale getirerek şansınızı artırmış olursunuz..
Silikonda tatlısu levreği için yaptığımız zorunlu yöntem şöyle. Zokalı iğneyi, silikonun ağız tarafından normal olarak sokmaya başlıyorsun. İğnenin ucu ortalara gelince durup küçük bir üçlü iğneyi silikonun arka kısmından palası yönünde içeri batırıyorsun. (Silikon balık şeklindeyse bu yön gerçek balığa göre anüs noktası olarak tarif edilebilir) Şimdi üçlü iğnenin palası tersten biraz girdi. Diğer zokalı ana iğneyi bu üçlü iğnenin normalde misina bağlanan deliğinden geçirip yukarıdan çıkarıyorsun. Yani kurşunlu zokanın iğnesi normal olarak yukarıda duruyorken ona takılı duran üçlü iğne alt tarafta kalıyor. Umarım anlatabilmişimdir Tatlısu levreğinde silikonda olmazsa olmaz bir yöntemdir. Ancak sudakta kullanmayız. Çünkü sudak için silikonu dipten getirmek şarttır. Zeminin az üstünden çekeriz. Üçlü iğne takarsak mutlaka dibe takılır. Sudak için olmazsa olmaz birşey av saatidir. Hava çok fazla soğuk değilse örneğin kışın göl buz tutmaya başlamadıysa ikindiden sonra başlar yatsıya hatta yazın gece boyu sürer. Geceliyin ışık tutunca yanan fosforlularla yada beyaz renkli twister silikon kurt ile avlanıyoruz. Kışın çok soğuklarda öğlen de avlandığını söylerler, ben öğlen hiç gitmedim. Sudak etinin lezzetiyle tatlı suda bir numara olmakla beraber (istanbulda balıkçılarda iri mezgit yada tavuk balığı olarak satılıyor) avı zevkiz bir balıktır. Yosuna mı takıldı balıkmı geliyor pek anlayamazsın.
ANladım. Ben bu yöntemle hiç tutmamıştım fakat dip oltasında kıyıya yaklaştımı hareketlenmeler suyun dışına sıçramalar avın heyecanını artırıyordu. 3 lü iğne yöntemini yeni duydum ve çok mantıklı geldi. Anlatabilmişsiniz bu arada deneyeceğim en kısa zamanda. Bilgilendirmeniz için teşekkür ediyorum.
Rıfat abi beyaz ve fosforlu renge dikkat edeceğim ben ya kefal sahtesi yada tatlı su levreği sahtesi alırım diye düşünüyordum. Bilgilendirmeniz iyi oldu teşekkürler.
Hocam sipariş vereceğim bana önerilerinizi bekliyorum acilen. Rapala markasında önerdiğiniz ürünleri bekliyorum