Sudak Kızılkanat CANLI YEMLE AVI ve SAZAN YAYIN Kamışı kırma SORUNU TAVSİYE

Konu, 'Kamışlar' kısmında byblack tarafından paylaşıldı.

1. byblack

byblack Mustafa Burak ARIK

Favori Kamış:
    TrioRex 430-3P Lineaeffe Extreme VIP-430-180 FladenMax Total Flexx 40-80 Helios270-20-50/240-15-45
    Favori Makine:
    Helios 35 HGX OkumaV80Sa, Raw II 65, Raw II 55 Shimano New Elf 3000SDH
    En İyi Avı:
    4.870 Kg Sudak / 8.220 Kg Sazan / 13.400 Kg Yayın
    Arkadaşlar öncelikle merhabalar 3 yıldır iyi bir forum okuyucusuydum epey bir tecrübem var ancak yine de insan kararsız kalabiliyor ve artık forumda sizlerle bazı konularda fikir alış verişi yapma isteğim var.

Öncelikle uzun pala iğnelerle ve yemlik balıkla avlanıyorum uzun levrek (sudak) kısa levrek ve kızılkanat avlıyoruz ancak canlı yemle avlandığımdan mutlaka 7-8 kg luk sazanlarda oltama vuruyor. Hatta Nadiren de olsa 3-4 kg ila 8-9 kiloya ulaşan yayın balıkları da vuruyor.

Dolayısıyla Elimdeki makineler ne yapıp edip bu büyüklüklerdeki balıkları kıyaya çekebiliyorum ancak son iki senede oltama vuran bu byük sazanlar yüzünden dört (4) Adet kamış kırdım. Yolculuk Sıkıntılı oldğu için 1 adet parçalı kamışım var diğerleri çantalarda taşımak zorunda olduğumdan TELESKOPİK Kamış tercih ediyorum.

Elimde
    2 Adet 14-40 Gr Atarlı 2.40 m pelican Milky Vay var
    2 Adet 50-100 gram atarlı 2.70 pelican Dead Sea var

Elimde ki makinalar
    2 Adet Okuma Avenger 45
    2 adet Shimano Nexage 4000 FC VAR
    2 Adet Shimano Nexage 3000 SFC VAR
    2 Adet Exage 4000 FC

1 Adet Exage 3000 FC var bu makinemi Okuma V-System 2.40 parçalı Kamışla at çek olarak kullanıyorum diğerlerine yemlik balık kulanıyorum. Kısacası bir tafatan at çekle meşgul olurken diğer oltalarımda yemlik balıklarla su da bekliyor.

Makinelerimde Özellikle Sert yapılı kopmaya karşı dirençli Trabbuco Sazan Misinaları ve Spin Spike modelleri kullanıyorum.

Olta Bedenleri için ise Flurakarbon 1 metrelik bölümler gezer kurşunlu veya direk köstekli takımlar kullanıyorum avlağın duruma göre değişiyorlar.

Problemin bu Avı yaparken oltama takılan Büyük Sazanlar ve Yayınlar için daha dayanıklı ve elimdeki diğer kamışlara göre daha uzağa atış yapabilme imkanı sağlayan aynı zamanda da Sudak ve kızılkanat için balık vuruşlarını hissettirebilecek kamışlar almak. Aynı zamanda boili ile de duruma göre sadece sazan avına çıkabiliyoruz. Her iki Amaca da hizmet edecek kamışlar arıyorum.

Araştırmalarım Sonucu Elimdeki makineler için 4 adet daha kamış almak istiyorum.

Shimano Alivio Tele Boat 270 H 30-150
    Gram atarlı kamışı buldum Sizce bu kamış bu ihtiyacımı karşılayabilir mi

Ya da Shimano Alivio Slim TE GT 270 H 30-60 Gram atarlı olta kamışı

V.b benzeri olta kamışları sizinde tavsiyelerinizle yorumlarızı, yardımlarınız bekliyorum.
    Saygılarımla teşekkürler.

Aşırı uç noktalara çıkmamak kaydıyla 150 TL ye kadar bir kamış için bütün tavsiyeleriniz bana uygun olabilir 600 liralık bir bütçe düşünüyorum 4 adet kamış birden alacağımdan hem makinelere uygun olmasını hemde nasıl bir kombinasyon hangi makine hangi kamış gibi bir yardım bekliyorum.

Şimdiden ilginiz için teşekkürler.

2. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Tatlı su avı yapanlar yardım edecektir muhtemelen ama bana elinizdeki makinalar bu balıkların klasmanı değil gibi geldi.

Genelde kullandığınız kamışlar da 2,70 metre sanırım. Neden 2,70 merak ettim?
    Taşıma kolaylığı için olabileceğini düşünsem de bence o denli iri balıklar için uygun kamışlar kullanmıyorsunuz.

Genelde burada ve bazı yayın organlarında gördüğüm kadarıyla bu tür iri balıklarda daha uzun ve daha sağlam kamışlar kullanıyorlar.

Kamış kırmanızın muhtemel sebebi de makinalarınız bu tip avlara göre çok küçük kaldığından kamışa çok yüklenmeniz sanırım. Zaten uygun olmayan kamışlarınızı kırmanızın sebebi bu olsa gerek.

Ben olsam 4 kamış değil de 2 iri makina, 2 de uygun kamış edinirdim.

3. byblack

Favori Kamış:
    TrioRex 430-3P Lineaeffe Extreme VIP-430-180 FladenMax Total Flexx 40-80 Helios270-20-50/240-15-45
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Teşekkür ediyorum yorumunuz için ancak sudak avi on planda dolayısıyla bu iri balıklar nadiren vuruyor avlakta yakanabilen en iri sudak ise 5.5 kg faLan ortalama 1 ola 3 kg arası değişiyor yani sudakları çekerken hiç bir problem yaşamıyorum makinaları draglari zaten 5 ila 7 kg arasında değişiyor ancak artık Kalama ayarını mi iyi yapamıyorum bir seferinde balik vuruş anında kamisi yere düşürüp kırdı diğerlerinde ben kamis a yüklemeyecek halde kenara çektiğim halde balıkların son darbeleri sonucu kamis lari kırdım.

2.7 lik kamis lari tercih sebebim ise genelde taşlık kayalık dağlık alanlarda avlanıdğim için hem taşıma kolaylığı hem de
    atış kolaylığı sağlıyor 3 m ve üzeri kamis larda problem yaşıyorum.

bir yerde okudum canlı yem le avlanyorsaniz sazan kamışı na yakın ya da surf kamis lar kullanın diyor peki bu tip kamis larla fazla tecrübem yok sudak çok ürkek bir balık vuruşları çok iyi hissetmek gerekli bu tip kamis larla hassas vuruşları hissedebilir miyiz?

ayrıca sazan avi için kullandığım
    2 adet Safina pro spa 65 ve long.bow lb65
    Safina teleCarp 3.60 ve 3.90 lik 4 lu bir Setim var ancak bunlara sarılı Misina lar 35 ve 40 mm sudak icin kalın geliyor diye düşünüyorum ki bu takımlarla sudak avında pek başarılı olamadım.

Ayrıca sizinde favori kamis iniz olarak gördüğüm lineaeffe split surf kamis üzerinde de çok düşündüm acaba o kamışlar bu 4000 binlik makinelerle uyum sağlayabilir mi düşük gramlık 30 grama kadar olan atışları nasıl olur paylaşırız sevinirim

4. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Dediğim gibi ben tatlı su avlarında ve o saydığınız balıklarda tecrübeli değilim.
    Yalnızca çeşitli videolarda gördüğümü yorumluyorum.
    Safina pro'nun 25'liği bende var. 65'liği bile çok zayıf kalacaktır yazdığınız balık ağırlıklarına göre. Güçlü sazan veya iri balık makinası olarak yurt dışından Daiwa emcast plus 5000 işinizi görür bence. Yahut yurt içinden, forumdan Roy'un yayın avında da kullandığı Daiwa procaster uygun olabilir.
    Ben makinalarınızın uygun olmadığını düşünüyorum.

Kamış önerisi olarak ta İstanbullu avcıların başlangıç seviyesinde hem istavritte hem lüferde kullandıkları Lineaeffe Surfmill veya Spider Surf yine sizin hem hassas hem daha sağlam kamış arayışınıza uygun gibi. Fiyatları da düşündüğünüz tutarlarda.

Siz gene de bu tür avları yapan kişilerin önerilerini bekleyin.

5. byblack

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Teşekkürler tekrardan da sonuçta makinelerim elimde uygun Kamışla idare etmeyi düşünüyorum. Bekleyelim bakalım sabırla.

ihtimalleri arasına Lineaeffe power drive ya da dediğiniz gibi surf mill kamışları ni da ekledim ancak bunların kullanımı beni epey zorlayacak olsa gerek

6. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Avlağınız müsait değil ve avlağa ulaşım zorluysa, bu tip iri kamışlar kesinlikle sizi zorlayacaktır. İlk önce kendinizi ve avlağınızı düşünün tabi.
    Lakin iri balık, sert balık söz konusu olduğunda bu hantal takımlar balığın hakkını verecektir.

7. byblack

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Tabiki avlakta söz konusu ama hocam bu iş küçük Kamışla olmaz derseler Napacagimi hiç bir fikrim yok :)
    bu arada suân kamis olta kombinasyonlarım şu şekilde

Okuma Av 45 lerle Dead Sea Spin 50-100 gram kamışlar
    (bu takımları hem sudak hem de 6 numara iğne ve 8 mm küçük boili lerle de çok amaçlı küçük sazanlar için de kullanıbiliyorum 3-4 kg luk sazanlarda bile sıkınt çıkarmıyor)
    Nexage 3000 lerle Milky way 5-40 gram kamışlar
    (Bunları sadece sudak avında ve yemlik balik alirken kullanabiliyorum )

kisacasi Exage 4000 Nexage 4000 makinelerime uygun çok amaçlı kamislar gerekli ben kamis balığı taşısın demiyorum fikeyke kiyiya geldikten sonra aliyoruz amac kıyıya getirirken balığın ani darbelerinde kırılıp gitmesin :)

zaten bu dediğim iri balıklar amaç değil piyango oluyor Asil amac sudak kizilkanat yani çok fazla denk gelmiyor iri balık ama 3 av gününde mutlaka 3-4 kg lik bir sazan oltaya atlıyor

8. zaad

zaad ZAFER

Vay be ... Balığı çekerken kamışın kırılması, İnşallah benim kamışında kaderi öyle olur:)

9. byblack

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    hocam beklemeli yemlik av olduğundan taşlık bölgelerde ani vuruşlarda ve yere düşme sonucu v.s kırılması ince spin kamislardı o yüzden