Evet konuyu kısa tutacağım çünkü okurken sıkılmanızı istemiyorum. 1 : ( Tuzlu sularımızın kirliliği ) 2 : ( Tatlı sularımızın kirliliği ) 3 : ( Tuzlu ve tatlı sularımızın alt orta ve üst tabaka kirliliği )[/COLOR] Sayın balıkçı avcı ve sadece bu hobiyi vakit gecirmek için değerlendiren arkadaşlar. Denizlerimiz ve tatlı sularımızın durumunu hepimiz gayet iyi biliyoruz ben bununla ilgili değil artık bunun nasıl duzeleceğini konuşmak ve sizinde yüreğinizdeki fikirlerinizi almak istiyorum. Bakın sayın arkadaşlar türkiyemizin heryerinde aşırı hızda deniz ve doğa kirliliği var ve maalesef ki biz buna şuanda bir çözüm bulamadık. Gün geçtikçe yapılan testlerde ve değerlendirmelerde yaklaşık tahmini 15 20 yıl içinde denizlerimizde şu anda kolaylık yuzmek için girdiğimiz noktalardan giremeyecek ayrıca şuanda kolaylıkla yakaladığımız istavrit mezgit çinekop izmarit vs. hatta kefalleri bile artık bulamayacak bir duruma düşecegiz.Bunun en büyük kanıtı bu mevsimde şuanda cok yoğun şekilde çinekop ve istavrit olması gerekirken hiçbirini bulmak mümkün değil Ben nacizane olarak bir fikir sunmak istiyorum. İstanbul boğaz şeridini çöp kutuları ile donatmak istiyorum.Bununla ilgili temel başvuruları bu hafta istanbul büyükşehir belediyesine ileteceğim.Bütün istanbul sahilleri köprüler yol kenarları çöp kutuları ile dolmalı ki bizim insanımız cok üzülerek söylüyorum elindeki çöpü belki deniz yerine çöp kutusuna atar diyerek umut ediyorum. Sizden rica ediyorum bu işleri turmepa veya tema gibi yerlerden beklemek yerine bizde bir sivil toplum kuruluşu olalım balık tutmayamı gidiyoruz eğer hayalim gerceklesirse butün balıkçılara bir tane çöp poseti verilip dolu gördükleri kutuların içindeki posetlerin agzını sıkıca bağlayıp yeni poseti yerıne takarak (bu çöp dolmuş) deyip gene denize atmalarını önlemek istiyorum. BAĞIRIYORUM DENİZLERİMİZ ÖLÜYOR. EĞER ENGEL OLMAZSAK HİÇBİRŞEY KURTARAMAZ BU GÜZELİM DOĞAYI NE OLUR SİZDE YARDIM EDİN: ( UNUTMAYIN BU TOPRAKLAR BİZİM VE EVLATLARIMIZA KALACAK YAZIK OLMASIN ) ÖNERİLERİNİZİ İÇTENLİKLE BEKLİYORUM FİKİRLERİNİZLE BİLE OLSA YARDIM EDİN BU HASTAYI KURTARALIM:
Bizim şu an çeşmeden suyumuz bile akmıyor pis ya da temiz o yüzden sizin konuyu sular geldiğinde cevaplamayı düşünüyorum çünkü konsantre olamıyorum.
Merhaba Eyüp, Konu ile ilgili ufak bir açıklama yaptıktan sonra bazı şeyleri de belirteceğim. Aslında konu, çok kapsamlı bir konu. Basit müdahalelerle çözülecek bir hadise değil. Aslında sorunun özünü teşkil eden hadise de, sadece elindekini denize çöp olarak atan da değil. Sorun çok büyük. Sorun bir dünya sorunu aslında. Denizi kirleten kaynaklar Evsel ve endüstriyel atıksular Bu durumu ülkemiz denizleri açısından düşünecek olursak, Avrupa'nın ve Rusya'nın atıksularının Karadenize verilmesiyle, bu atıksular Karadenizi kirlettiği gibi Marmarayı da kirletiyor. Asıl sorun, denizlere verilen kirlilikle denizsuyunun kimyasının değişmesi Denizsuyunda olması gereken bazı mineraller, normalden 5-7 kat fazla çıkıyorsa, bu denizsuyunda yaşayan özellikle dip balıkları vücutlarında bu mineralleri aşırı miktarda bulundurarak bu balıklarla beslenen insanlar için risk oluştururlar. Denizde bu atıksuları absorblayan(bünyesine alan) canlılar da vardır(fitoplankton). Ancak denize verilen kirlilik miktarı, bu canlıların absorblama miktarını aşarsa bu durumda deniz kirliliği dediğimiz hadise ortaya çıkmaktadır. Bu atıksular konusunda maalesef hiçbir belediye gereğini yerine getirememekte. Bu konu için gerekli olacak masrafların yüksek oluşu gibi nedenleri öne sürüyorlar. Bu konuda ciddi bir gayret içine girmek istiyorsan, sana bir isim önerebilirim. Büyük bir proje hedefleyen bir isim var. TUNCAY ŞEKER TÜRKİYE DENİZ TİCARET ODALARI BALIKÇILIK MESLEK KOMİTE BŞK. İMEAK DTO MECLİS ÜYESİ DENİZ TİCARET ODASI FINDIKLI / KARAKÖY
karadeniz illerinde yüzlerce yem fabrikası var bunlar binlerce ton hamsiyi tavuk yemi yaparlar küçücük yavru hamsiler kasalarla fabrikalara gider yem olurlar buna hamsi mi dayanır onca balığın yemi olan hamsilerin tükenmesi ile lüferin palamutun soyu da kesiliyor
ya aslında işin ilginç tarafı geçmişte - doğal yaşam alanında tavuk hamsiyi nerde buluyoduda onunla besleniyodu eğer bulamıyosa şimdi neden bu tavuklara hamsi veriyolar :d komik ama düşündürücü dediğiniz doğru aslında bu hamsileri, sardalyaları, istavritleri,çaçaları ,papalina uskumru ve kolyoz, kolorit gibi denizlerimizdeki alt tabaka besin öğesi olan balıkların avlanmasına ksıtlama getirilmesi ve en azından saydığım bazı türlerin periyodik olarak avlanmasının yasklanaması konumuna gelinmeli nadasa bırakılma gibi ayrıca bu belirttiğim balıklar plakton la beslenen yem diye tabir edilen balıklardır, ilk başta bu balıkların koruma altına alınması gerekli neden diye sorarasanız kay kay diye tabir edilen ölü plankton ların tabanda jel gibi kalıntı bırakması ve su üstündeki köpüksü kalıntı ve kirliliklerin kaynağıdır planktonların besin kaynağı ise denizlerimizdeki nirit venitrat fazlalığır bu nitrit ve nitrat denizlerimize sanayi ve ev atıkları ve insanların eline geçeni denize atmasından kaynaklanıyo buna bağlı olrak kitlenmenin artmasıyla bu nitrit ve nitratlar çoğalır ve bunlarla beslenen planktonlarsa elverişli şartlardan dolayı hızla çoğalır ve ölür ölüleride deniz tabanında yeşil jel kıvamında yosunumsu bi şey suyun üstünde ise köpük olarak belirir bu planktonları yok edecek planktonlarla beslenen canlıları yoğun arz talep içerisinde yok edersek ve birde belediyelerin yetersiz ve çalıştırmadıkları katı ve sıvı atık biyolojik ve kimyasal arıtma tesisleri artık varmı ondan bile şüpheliyim arıtma işlemide yapılmazsa bu durum manzara şuan önümüzde artarak ilerlemetedir tablo ortada şimdi birisi tutup karadenizi temizlemezsek marmara ytemizlenmez der evet haklı ama emin olun bugünkü halinden çok daha iyi olur marmaranın dip akıntısı akdeniz ve egeden gelir üst akıntısıda karadenizden gider alt akıntı ile üst akıntı birbirinin tersi yönünde seyir ederken alttan geln su akdenizden geldiği için dipdeki canlılık arıtma tesislerinin çalışması ve bahsettiğim balıkların avlanmasınında önüne geçilmesi durumunda bence hızlı bi toparlanma sürrecine girecek ama sanmayınki marketteki satılan su kadar berrak ve içilebilir kadar temiz olacak ama unutmayınki karadenizdeki bu durumdan rahatsız oluyorsak önce hiç birülkeyle paylaşmadığımız marmara denizine sahip çıkalımki daha sonra karadenize çıkalım bak komşular böyle böyle oluyor bu kurallara uylaım şu yaptırımlara uyalım diye bilme hakkına sahip olsun bu açıdan gelecek hiçbir ters cevapta beklemiyorum çünkü bu yapılan dünya çapında bir iş olucağından politik ve siyasi kuvetlerin yanında büyük lobi çalışları götürür tabi bu lobi çalışmalarında devlet büyüklerinin ekonomisi güçlü avrupa birliği ülkelri için nekadar yaptırıcı olucak oda ayrı bi kuşku çünkü hala türkiye olarak AB nin kapısından girme peşinde olan bir ülkeyiz ben insanın özlük haklarını ve insan haklarının dünyada değişilmeycek en önemli ve yüce bir hak olduğunu düşünerek bu yolda bazı düşüncelerim var varsın ABnin bize dayattığı ve dayatacağı istekleri beklemede kalsın önemli olan benim memleketimde yaşan insanın rafhı ve huzuru desin devlet açılımla uğraşıcağına memelekte sanayileşme ve teknolojiye yatarım yapsın bunlarda iş sektorü yaratsın bak ozamn işsizlik taban yaptımı kimin bu memlekette gözü kalır kim etnik gurupları birbirine çarpıştırır herkezin eşit şartlarda yaşadığı insani haklara geldiğimizde kimse bize şunu yap bunu yap diye kimse dayatamıyacak çünkü artık güç içteki dinamizim ile cari açığıda dış borcuda kapatırız şimdi nerdeyiz bu borçları kapıtacaz diye AB nin kapısında bekci köpeği olduk oradan gelicek paraya bakıyo oysa geçmişte bresilya ve hindistan bu borçlarını sıkı yönetimle aşmıştı ben darbe yapılsın sıkı yönetim yapılsın demiyorum iş ocakları sanayileşme teknolojiyi takip edelim teknolojiyle çalışanların ihityaçlarını karşılayalım öncü olalım diyorum devlet politikasınında bu olması gerekiyo en büyük tehlike gerlik unutkanlık cahillik ve teknolojinin gerisinde kalmaktır osmanlının yıkılışıda bu yüzden oldu allah kısmet ederse türkiyede bu yolda emin adımlarla ilerliyor bizi örnek alan iranı şimdi bizim örnek almamız gerekiyor neden çünki adamlar ABD lerine kafa tutup nükleğer projeler yürütüyor ABD diyor uranyum zenginleştirmesini fransızlar yapsın iran ben yaparım diyor çünkü adamlar bu teknolojiye sahip ve teknoljinin yanında olmazsa olmaz tecrübeyide kazanmanın peşinde bu yüzden önce kendi potansiyelimizi revizyon edelim her konuda altyapı olsun denizlerimiz olsun iş sahası olsun yani silkelenim güç sahibi olalım daha sonra karadenizdeki ekonomik güçlere aynen bize yapıldığı gibi şunu yap bunu yap diye direte bilelim bence bu konuların en temlide buralarda başlıyor eğer bunları yşimdi yapamıyorsak ilk baştda da yazdığım gibi kapsamlı bir marmra temizlik projesi yapılmalı ve evsel ve sanyi atıkların arıtılması konusunda türkiyenin kıyı şeridi boyunca bütün ilerin ve bunlara bağlı belediyelerin hepsinde atık arıtma sitemlerinin tam kapasitede ve ihtiyaca fazlası şeklinde çalıştırılmalı ve işletilmeli bu işletmelerininde işletilmeside ayrıyetten türkiyenin işszliğine iş sahası açıcaktır herşey basitte bize sanki uzay geometrisi çözüyomuşuz gibi geliyo önemli olan baştaki sorumlu kişilerin bu işleri laikiyle görevlerini yerine getirmesi çalışması ve bu işlerin takipcisi olamsı ile başarılır . özveri ister yürek ister küçük şeylere tenezzül etmiyecek insalar ister
Bakın sayın abiler sorun hamsi çinekop degil sorun denizler biyolojık olarak tukenıyor kısa zaman sonra yuzmek ıcın gırecek yer bulamayacagız bunuda gecelım balıkları mumla arayacagız buna dur demek ıcın bır yol bulmalıyız bunyamın abı bır ornek verdı benım ısyerım karakoyde gıdıp gorusecegım. En azından denıze atılan coplerın durdurulmasını saglarsak en azından bu bır onculuk olur ve ınsanlarımız belkı duyarlı davranır. FIKIR VE YORUMLARINIZI BEKLIYORUM. mumkunse sadece kırlılıkle ılgılı konusalım balıklar sonrakı etap
Merhaba, işin zor arkadaşım, ben yoruldum bu konudan, inan hiçbirşey yapamazsın, sende, ben de, burda ki kimse. konunun temeli kültür ve mentalite, bizim milletimiz pissss, bukadar net pissss. hani derler ya, temizlik imandandır diye, işte bizim milletimiz temizliği sadece evinde olması gerektiğini düşünüyor. en basiti, yaz geldimi insanımızın piknik dönemi başladı mı, çevreyi bir sehir et bakalım. özenle piknik yapacak yer arar, sonra oranın içine eder, o şekilde de kalkar gider. sonra da belediye çalışmıyor, düşünmez, hangi belediye milyonların arkasında pislik temzileye bilir. birdaha geleceği, ya da başkalarının geleceği aklına gelmez. evi kirlenmiyordur mantığınca, onun için önemi yoktur pisliğini orda bırakmakta. ben pikniğe gittiğimde, bırak pislik, çekirdek kabuklarını dahi aileme attırmıyorum yere, koca koca çöp torbaları götürüyorum, herkes pisliğini oraya atıyor, akşama da kalkarken etrafı temizletip öyle ayrılıyorum ama maalesef bir - 2 kişi ile olmuyor bu işler. eğitim, okuldaa başlamalı bu konular, bu hassasiyet çocukken aşılanmalı, yoksa sen konuyu açtığında dahi gırgır konusu olur. çünkü işin acı yönü kimsenin aklına gelmez. kişiler şuan balıklarını halen tutabilmektedir, ilerde aynı keyfi çocukları yaşayabilecek mi diye düşünme kapasitesi yoktur. neyse, yazmicam, yoksa devam edersem duramicam, çünkü bu konuda benim canım çok sıkılıyor. Selamlar / Fatih
Evet fatıh usta benımde amacım bu zaten toplanıp sıvıl toplum orgutu olmamız lazım bu sayede devlet makamlarına ulasabılırız ancak bunun ıcınde kalabalık olmamız lazım bunun ıcın orgutlenmeye calısıyorum. YARDIMLARINIZI BEKLIYORUM.
Tuncay Şeker Belki de firmasında olabilir. Tuncay Şeker'in firmasının ismi özşeker balıkçılık. Kumkapıda Tel: 0(212) 630 33 50 http://ozsekerbalikcilik.com/index-5.html