Sürdürülebilir Balıkçılığa Tüketici Ekseninin Katkısı için Yasal Zemin Oluşturulması

Konu, 'Makaleler' kısmında bnymnblr tarafından paylaşıldı.

  1. bnymnblr

    bnymnblr Bünyamin

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    510
    Şehir:
    istanbul
    Bilindiği gibi Sürdürülebilir balıkçılığı sağlamanın en temel prensibi; balığa en az bir kere üreme şansını tanımaktır.

    Bunun sağlanabilmesi için;

    -Balık türleri ve bunların üreme boylarına göre ticari satış boyları neticelendirilmeli.
    Bunlar bir kitapçık ya da çizelge haline getirilmeli.

    Örnek
    [​IMG]


    -Tarım ve Köyişleri bakanı’na bu proje sunulmalı

    [​IMG]



    -Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bir genelge yayınlamalı.

    Bu genelgede
    -Tezgahlarda balık boylarını denetleyecek zabıta timleri su ürünleri mühendislerince eğitilmeli..

    -Zabıta ve Balık satıcılarının bu çizelgeyi bulundurmaları zorunlu hale getirilmeli.

    -Genelgede; şehir zabıtaları, hazırlanan çizelgeye göre tezgahtaki balıkların boylarını inceleyerek gerekli cezaları kesebilmelidir.

    [​IMG]




    -Alo XXX Yavru Balık Koruma Hattı kurulmalı: Bu hattın amacı; zabıtaların yetersiz kaldığı durumlarda, tüketici insiyatifini harekete geçirerek, üreme boyunun altındaki balığı satan esnafı şikayet edebilecek bir hareket olmasının sağlanmasıdır.


    [​IMG]

    Ayrıca
    -Alo xxx Yavru Balık Koruma Hattı yazısı her balıkçıda müşterinin görebileceği bir konumda ve çerçeve içinde yazılı olması yasal ve zorunlu hale getirilmelidir.

    Balıkların üreme-satma-satınalma boyutu ile ilgili tüm kriterler, varlığın devamı esasına göre diyalektik bir zemin kazanacaktır.

    Balıkların üreme-satma-satınalma (eşdeğer) boyutu ile ilgili çizelge Tarım ve Köyişleri Bakanlığı websitesinden yayınlanıp aynı zamanda ilgili su ürünleri örgütlenmeleri, STK ve halk bu konudaki niitelikli bilgi ve etkiye kolayca ulaşabilmelidir.

    Sağlıcakla Kalın.
     
    Son düzenleme: 26 Şubat 2011
  2. denizci_kaptan

    denizci_kaptan Sami

    Mesajlar:
    1.398
    Şehir:
    İstanbul
    Paylaşım için teşekkürler.

    Haklısınız, ticari tebliğin iyileştirilmesi, satıcıların denetlenmesi, kolluk kuvvetlerine seminerler verilerek bilgilendirilmesi nihayetinde vatandaşın bilgilendirilmesi zaten ivedilikle yapılmalı.

    Ancak benim anlamadığım daha doğrusu içinden çıkamadığım bir konu var.

    Gırgır teknelerinin ağ aralıkları konusunda nasıl bir çözüm getirilmeli. Balık türleri için ayrı ağ aralıkları nasıl ayarlanıyor?

    Diyelim ki ticari balıkçı kurallara uygun hareket ediyor. Radarda balık sürüsü gördüğü zaman bu balığın türünü cinsini bilebiliyorlar mı? Yoksa ağı attıp çıkan balığı görünce mi anlayabiliyorlar? Öyleyse hamsi sardalya sürüleri için atılan ince gözlü ağlarda limit altı başka bir balık sürüsü çıktığında ne yapılacak yada yapılıyor? Ağlar toplanmaya başladığında balıklar büyük oranda ölmüş yada zarar görüyor olması kuvvetle muhtemel. Bu konuda nasıl bir çözüm yolu geliştirilebilir?
     
  3. bnymnblr

    bnymnblr Bünyamin

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    510
    Şehir:
    istanbul
    Gırgır tekneleri radarlarından ağ atacakları bölgede bulunan balık içeriğini, görebiliyorlar.

    Hamsi gırgır ağları, kendinden büyük olduğu halde yavru halde olan çinekop palamut gibi balıkların da ağ içerisinde yakalanmasına neden olabilir.
    Ancak bunlar için kabul edilebilir oranlar var. Eğer balık çok karışık ise orada ağ çevirmeyebilirler.
    Kabul edilebilir oranda bir balık kaybı varsa orada ağ çevirirler.
    Bu da sorunu önemli ölçüde çözebilir.
    Ama burada avcılıkla uğraşan kişinin insiyatifi çok önemlidir.
     
    Son düzenleme: 27 Şubat 2011
  4. Kırıkolta

    Kırıkolta Murat

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    460
    Şehir:
    Manisa
    Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    Bünyamin bey sunum iiçn çok teşekkür ederim. Çok hoşuma gitti. Eğer küçük balığın alıcısı olmazsa avcılar küçük balık tutmamak için yöntemler geliştireceklerdir. (tutmak için nasıl geliştiriyorsak...) ;)
     
  5. bahti88

    bahti88 Bahtiyar Çelik

    Mesajlar:
    1.113
    Şehir:
    Balıkesir - İzmir
    En İyi Avı:
    1531 gr. Pullu Sazan, 1150 gr. & 58 cm. Turna
    Çözüm önerilerini de içeren güzel bir siyasa planlaması olmuş. İnşallah dikkate alınır...
     
  6. denizci_kaptan

    denizci_kaptan Sami

    Mesajlar:
    1.398
    Şehir:
    İstanbul
    Açıklama için teşekkürler.
     
  7. alpargun35

    alpargun35 c.alp argun

    Mesajlar:
    388
    Şehir:
    İZMİR
    Paylaşımınız için teşekkürler , ''Devletin malı deniz , yemiyen keriz'' mantığı her alanda yok edilmeli !!!
    Balığı yiyen bilmeyebilir ! , Fakat tutanla , satanın mesleği bu, onların ''Bilmesi gerekir !!! , Çok sıkı eğitim ve denetim şart , STK diye bir şeyi daha yeni öğrenmeye başladı bu halk !!!
     
  8. bnymnblr

    bnymnblr Bünyamin

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    510
    Şehir:
    istanbul
    [​IMG]

    Uploaded with ImageShack.us

    İşte buna benzer bir çizelge olmalı herkez en azından bilgi sahibi olur. Çizelge sadece bir örnektir.
     
    Son düzenleme: 4 Mart 2011
  9. wildyaban

    wildyaban Erdem Karaca

    Mesajlar:
    170
    Şehir:
    Amasya
    Favori Kamış:
    Dam Sumo Royal 240 Tele 10-30
    Favori Makine:
    Shimano Seido 3000 SRA
    En İyi Avı:
    63.700 gr Yayın - Hasanuğurlu
    Sahi "sürdürülebilir balıkçılığı sağlamanın en temel prensibinin balıklara en az bir kere üreme şansı tanımak" olduğunu hangi bilimsel kaynakta, yada ölçüp, biçip hesaplayıp yazılmış hangi kaynaktan öğrendiniz.
    Biliyorum amatör ortamda bunu ilk kullanan bir akademisyen... Fakat; ona bunu sorduğumuzda verecek bir cevabı vardır ve sanırım da verir, sizin bir cevabınız var mı?

    İyi niyet bu işlerde uzman olamak için yeterli değildir. Çok gereksiz saptamalar yapıyorsunuz ve pek çok kişi bunu esas almaya kalkıyor.

    Bakın ben size söyliyeyim sürdürülebilir balıkçılığın esasını...

    İşletme oranı 0.5 yada daha düşük olacak... En karlı (ticari açıdan) seviye tam 0.5 dir.

    Bir Kaç Kaynak
    1 http://www.fao.org/DOCREP/005/Y4593E/y4593e03.htm
    2 Fish population dynamics in tropical waters: a manual for use with programmable calculators...Daniel Pauly
    3 http://innri.unuftp.is/pauly/On the interrelationships betwe.pdf
    4 http://www.fao.org/fishery/topic/14836/en
     
  10. bnymnblr

    bnymnblr Bünyamin

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    510
    Şehir:
    istanbul
    Erdem Bey,
    Balıklara en az bir kere üreme şansı vermek pratikte birebir mümkün değildir. Ancak üreme boyutundaki bireylerin fazla oluşu o bireylerin varolma şansını artıracaktır.
    Ancak gelin görün ki, piyasada satılan balıklar genelde üreme boyutunun altında.
    Pazarda satılan lüfer üzerinden örnek vereyim.
    Bu balığın kaçta kaçı üreme boyutunda.
    Sadece lüfer mi?

    Çok gereksiz saptamalar yaptığımı ve pek çok kişinin de bunun örnek aldığını söylüyorsunuz. Kim neyi örnek almış da ne yapmış merak ediyorum.

    Burada amaçlanan bir fikir ve burada amaçlanan tezgahtaki balıkların denetlenmesi ve bu konuda ihbar hattının kurulması talebiyken konuyu geliştirmek yerine sizin bu ifadeleri kullanmanıza hiç bir anlam veremiyorum.
     
    Son düzenleme: 5 Mart 2011