Sürdürülebilir Balıkçılık İçin Ne Yapmak Gerekir.

Konu, 'Genel Konular' kısmında bnymnblr tarafından paylaşıldı.

?

Sürdürülebilir Balıkçılık İçin Ne Yapılmalı

1. Bütün Kanalizasyon Derelerimizin Suyunu Arıtmak

oy sayısı 2
    4,5%
  2. Denizlerimizi Kirleten Yabancı Kaynaklı Atıksular Konusunda Dış Siyaset Gündemi Oluşturmak

oy sayısı 2
    4,5%
  3. Tırıvırı İle Mücadele Etmek

oy sayısı 1
    2,3%
  4. Deniz Rezerv Bölgeleri Oluşturmak

oy sayısı 12
    27,3%
  5. Her Balıkçı Teknesinin Boyuna Göre Yıllık Avlanma Kapasitesi Belirlenmeli

oy sayısı 2
    4,5%
  6. Trolle Avlanmanın Yasaklanması

oy sayısı 3
    6,8%
  7. Denizcilik Bakanlığının Kurulması

oy sayısı 14
    31,8%
  8. Balıkçılık Üzerine Bir Televizyon Kanalının Kurulması

oy sayısı 1
    2,3%
  9. 2-3 Yıl Balık Avlamak Yasaklansın

oy sayısı 7
    15,9%
  1. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

Evet Arkadaşlar sizce denizlerimizde ileriki nesillerinde en az bizim kadar balık görmesini istiyorsak ne yapmalıyız?
    İçlerinden en önemli olanını mümkün olursa sebebini açıklayarak belirtiniz. Ancak mutlaka oy kullanın.

Son düzenleme: 23 Haziran 2009
  2. simendifer

simendifer Sennur

Çok güzel bir konuya değinmişsiniz, öncelikle bunun için teşekkürler. Benim için bütün şıklar olmalı ama ilk etapta "denetim olması gerekir" derdim. Şıklar arasında bunu göremedim. Bu konuyla ilgili olarak, diğer arkadaşlar da mesajları ile katılım sağladığında, konunun gelişimine göre daha kapsamlı mesajlar yazmak isterim.

3. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bu biraz, karanlık odadaki adamlar ve fil mevzusu olmuş..

Bu gibi ekolojik sorunları, böyle basit ve nokta hedefli girişimlerle çözemezsiniz. Bu iş, o kadar basit değil..

Yapacağınız her hareketin, bir etkis, bir de tepkisi olacaktır. Bunları vs. hesaba katmanız lazım..

Hepsi gibi bir seçenek, uygun seçenek olurdu. Ama kafi gelmez, daha fazlası lazım..

Hem, neden bizim kadar görmesi torunlarımızın balığı? Neden dedelerimiz kadar değil de, bizim kadar? Nerde balık, yokki görelim, kuruttuk kökünü..

Bak bir örnek vereyim.. Açık denizde, okyanus ortasında mesela, balık çiftliği kurmak için bir şeyler yapılmalı.. Ama, aynı zamanda o çiftlikte yem olarak kullanılacak balıkları yetiştirecek bir şeylerde yapılmalı.

Hamsiyi, mezgiti vs. toplayıp, yem yapıp, sonra da balık çiftliği ile balık katlimaına dur denemez mesela..

Bakılacak yer ve şey bellidir.. Biz eskiden avcı - toplayıcıydık.. Ne yaptık, kültürle birlikte üretici olduk ve... Pek bilinmez bundan sonrası..

O ilk tarım ile uğraşanların elinde, portakal yoktu. Elma yoktu, buğday yoktu, inek yoktu, köpek yoktu, koyun yoktu..

Bugünkü yediğimiz hemen her şey, elması, protakalı vs. nimet dediğimiz her şey, insnaların onbinlerce yıllık seleksiyonuyla ortaya çıkmış olan, yani doğanın bize bahşettiği değil, biizm doğayı zorlayıp kendimizin var ettiği şeylerdir.

Eğer, bu işler yapılmamış olsaydı, mevcut bitki (elma öncülü, buğday öncülü vs. vs.) ve hayvan stokları, bugünkü nüfusun binde birine bile zor yeterdi.

Ne olduk, avcı toplayıcı olmaktan, üretici olduk.. Öyle aha tohum, aha damızlık değil, o tohumuda biz geliştirdik, o damızlığıda.. Sonuç: Dişini kıran ve bir ağaçtan 3 kg zor çıkan elmalardan, bugünün süper elmalarına geldik..

Balıkçılıkta da yapılması gereken temel girişim bu. Artık, nasıl portakal, muz, inek, koyun vs. gibi türler geliştirdiysek, benzer şekilde türler geliştirmeli, tüketim için bunları kullanmalıyız.

Bu bir ciheti.. Diğer ciheti ise, denizin çöplük olarak kullanmaktan vazgeçmek..

Bunun başka çıkar yolu yok.. Farketmediğimiz şey, burada nesli tüeknecek bir kaç (veya bin, milyon vs.) türün varlığı değil, bizi biz yapan doğanın yok oluyor olduğu, kendi ayağımıza sıkıyoruz, bindiğimiz dalı kesiyoruz, farkında değiliz.. Gaflet uykusundayız..

Kene.. Kuş gribi.. Bunların tamamı ekosistemin bozulması ile patlayan yeni türler.. Ama sıra diğer şeylere de gelecek, geliyor.. Yapabileceğimiz, mevcut ekosistemi korumaya çalışmak.. Bunu yapamazasak yok olacak olan, bir kaç milyon balık ve/veya böcek değil, bir kaç milyarcık insan nesli, soyu... Görmediğimiz şey bu.. Biz onları tüketirken, kendimiz kalacağız sanıyoruz, ama tükenen biz olacağız..

Doğa tarihte çok canlıyı, milyar, trilyon filan demeden yok etti. Onun karşısında insna olarak o kadar acizsiniz ki, sinek kadar hükmünüz olmaz.. Bunu dikkate almaz ve doğayı küçümser, böyle karıştırırsanız... Dengesini bozarsanız... Hiç gelemez, hemen yeni bir denge kuruverir ve dengeyi bozan, onun sahadan ilk sileceği canlılar olur..

Bu, balıkları korumak, pandalara şefkat, ayılara merhamet vs. değil, bizzat insan neslinin kavgasıdır. Bunu böyle görmek, silkinip kendimize gelmek lazımdır. Biz doğanın parçasıyız, varsak onla beraber varız.. Onu bozunca, biz sağ kalmaya devam edeceğiz sanıyorsak, sadece yanılıyoruz, hepsi bu..

4. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

moderatör arkadaşlar isteğe göre şık ekleyebilirler.

5. cemal doğan

cemal doğan cemal doğan

Sennura katılıyorum bütün şıklar.
    Ancak birde başka bir şey varki, buda önemli bence.
    Geçtiğimiz aylarda; yaban tv'de sarıyerdeki balıkçı tezgahlarında yapılan röportaj yayınlandı.
    Bütün tezgah sahipleri,işte şöyle kuruttular denizi, böyle bitirdiler diye ağlıyorlardı.
    Ama tezgahlarında sattıkları balıkları bir görmeliydiniz.
    Yaprak bile olmamış çinekoplar,kıraça bile olmayan istavritler,küçücük kalkan,levrek,ve daha niceleri.
    Tamam tutanlar suçlu ya satanlar.
    sen tezgahında satma, protesto et bakalım tutuyorlarmı o balıkları.
    Şu foruma girmeden önce (bende dahil)ne katliamlar yapılmıştır avcılıkta.
    Tezgah sahipleri örgütlense,almasalar ve satmasalar öyle balıkları bence sorunun %50'si çözülür.
    Ama Türkiyedeki bütün meseleler gibi, suçu kimse üstüne almaz suçlu hep başkalarıdır.

6. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

Evet Serdar Bey,
    Soruların ardındaki endişelerden birisi de insan neslinin büyük bir yıkıma uğrayacağı

Biraz Türkiye şartlarına göre düşünsek
    Bu seçeneklerden Türkiye şartlarında uygulanabililirliği açısından hiç şık yok mu?

7. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

Bu seçenekler içerisinde sizce kolay uygulanabilir ve diğerlerinden daha önemlisi hangisi sizce?

8. cemal doğan

cemal doğan cemal doğan

Denizcilik bakanlığının kurulması diyeceğim, ama hangi bakanlık işini doğru yapıyorki.
    Yinede bir bakanlığa bağlı olması ,yasama ve yürütme açısından başıboşluğu azaltır diye düşünüyorum.

9. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bu seçeneklerin hepsini yapıp, üzerine daha bir bunun gibi 5 misli atıyorum şey daha yapmanız lazım..

Ama, unutluyor ki, bunlar zaten birbirin bağlı şeyler.. Hespini yapmamnın maliyeti vs. Bir ikisini yapmaktan daha farklı değil..

10. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

Serdar Abi
    Zaten anket maksimum 10 seçenekli oluyor ben yaptım. 9 seçenek
    Bu saatte 35 seçenekli bir anket yapılsa bile anketin sonunu okuyana kadar milletin uykusu gelir.
    Ben burada mesele çözmüyorum
    amacımız katılım ve bilinçlenme
    Bir nevi ekomagazin
    Artık Türkiyede televole kültürü yerine ekomagazin yerleşse insanların beyinlerine

11. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Sevgili Bünymain, bunu bu şekilde yapamazsın..

Bu, sorunun ufacık kısmını, herkesin bir takım tutar gibi tutup, yok benim dediğim, yok senin dediğin diye tartışırken, hiç birinin olmaması, işin sürüncemde kalmasına yol açar sadece..

İndirgeme ve genelleme lise derslerinde faydalıdır, ama gerçek hayatta, çözümün yolunu tıkayan en büyük açmazdır..

12. aslanhan

aslanhan Oğuzhan Özdemir

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    SazaN 5,650 kg
    Balıkçılık Üzerine Bir Televizyon Kanalının Kurulması ...Bence bu şık çünkü insanları bilinçlendirmek lazım limitlerin anlatilmasi vb vb vb vb say say bitmez bu .....:rolleyes:

13. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

Sorunumuz bilinçlenme eksikliği
    Sadece bu şıkları okuyan daha önce bu tanımları hiç bilmeyen insanı bile acaba trol nedir deniz rezervleri nedir diye kendi kendine düşündürebiliyorsak,
    Ne mutlu
    Varlığımızı faydasız hevesler uğruna değil de bilinçli paylaşım uğruna harcamak
    meseleyi uçurmak istemiyorum Konunun dışına fazla çıkmak istemiyorum. Ancak burada yazılanlar bile bir insana belli bir fikir verebilir.
    Ben bir insana çevre bilinci konusunda ufacık bir etki verdiysem ya da bir etki aldıysam
    önemli olan da bu

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    O zaman bir yerden başlamak lazım, hemde çabucak, süratle..

15. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

Türkiye şartlarında bu işi düşünürsek Maddi açmazları hesaba katarsak öncelikle deniz rezervleri oluşturmak Türkiyenin denizlerine yapılacak en önemli iyiliktir
    Ancak asıl sorun çevre kirliliğidir. Ancak Türkiyenin sadece kendi atıksularını arıtan bir sistem kurabilmesinin maliyeti 30 milyar Euro dur. http://www.arkitera.com/h1608-cevre-...yeti-agir.html
    Bu yüzden yapılabilecek en basit yol Deniz rezervlerinin oluşturulmasıdır. (Çok Sert Uygulamalarla)

16. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Bu anket, sırf bir anket olarak kalacaksa (ekomagazin) konu başlığı iddialı bir başlık olmaktan öteye gitmez. “Katılım ve bilinçlenme” belki atılacak ilk adımdır ancak atıldığı yerde kalır.

Şıkların tamamı önemli ve daha da eklenebilir ancak bunun bir devlet politikası olması gerektiği de aşikardır. Hep Yunanistan, Yunanistan deyip duruyoruz. Neler yapmış bu komşumuz? Devletiyle, balıkçısıyla, halkıyla sürdürülebilir avcılığı nasıl başarmış? Bu duyarlılığın ülkemiz yönetim politikalarıyla kesişmesi için yollar nelerdir? Bireysel olarak yahut forum olarak böylesi bir imkanımız var mıdır?

17. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

İlk olarak yapılması gereken deniz rezervlerinin oluşturulması gereklidir.
    Benim daha önce de BİMER e gönderdiğim yazı ve Tarım ve köyişleri Bakanlığından gelen cevap var. Tıklayın
    öneriye karşılık Tarım ve Köyişleri bakanlığından geldi.
    Ancak bunların daha ciddi bir mecraya taşınmasını istiyorsanız.
    Bu konuda Bimer'i mesaj yağmuruna tutun. Hiç olmazsa deniz rezervinin tanımını belirtin. Bütün bu etkiler birikir birikir en sonunda gündem haline gelir. Zaten balık miktarları her sene azalıyor. Bunu düşünmemeleri için sebep yok. Ekolojik sorunlar artık Dünyanın gündemi........

internet adresi
    http://195.140.196.201/bimerwebform/default.aspx

Mesajınıza şunu yazabilirsiniz

Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz'in bazı bölümlerinin belirlenerek sonsuza kadar balık avcılığına yasaklanmasını (Deniz Rezervleri) istiyoruz. Bu yasaklanan bölge, balıkların üreme alanı olup; balıklar rezerv bölgelerinden çıktıklarında av verecek potansiyeli ortaya çıkaracaktır. Yerel balıklar için hurdaların denize atılması da ayrıca önemli bir etki yapacaktır. Böylece hem hurdalıklar boşalacak hemde denizin kendini koruma alanları oluşacaktır

gönderin
    Ayrıca ankete oy da kullanın

18. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bünyamin, doğru bir işi, yanlış şekilde yapıyorsun..

Deniz rezervleri elbette mantıklı olacaktır, iyi olacaktır..

Ama bu öncelikle tek başına kafi gelmez, sonrasında, bu başka sorunlara yol açar..

Böyle diyorsun ya.. Bir hesabını yaptın mı? Acaba, bu yolla hnagi balıklar çoğalacaktır? Bunun ekonomik olarak getirisi ne olacaktır?

Basitçe, deniz rezervleri konseptinin hamsi ve istavride bir etkisi, faydası olacak mı?

Deniz rezervleri akıllıcadır, iyidir, hoştur ama yeterli değildir.. İşin kötüsü, yaptık, hiç bir işe yaramadı sorunsalına gebedir.

Neden, nasıl? Ülkemizde, pek çok husus nedeniyle deniz rezervi gibi olan pek çok bölge mevcut. Bizim burada, denizin kıyı şeridinin yarısı nerdeyse, avcılığa kapalı. Ama biz balık için neler çekiyoruz...

Deniz rezervi, neyin çözümüdür? Hangi sorunda, hangi faydayı getirecektir? Acaba bunu düşündün mü, elinde bir takım doneler var mı?

Yoksa, deniz rezervlerini erteleyip, enerjiyi başka şeylere yönlendirmek daha mı akıllıca olacak?

Buyur gel, tartışalım, bir görelim..

19. fixahmet

fixahmet AHMET

Favori Kamış:
    Daiwa msp 270
    Favori Makine:
    Ryobi ecusima 4000vi
    En İyi Avı:
    sazan 5150 gr
    bence ilk seçenek deniz rezerv bölgeleri oluşturmak olabilir. bir diğer seçenekde, trolle avlanmayı yasaklamak, daha geniş anlamıyla ticari balıkçılara çok sıkı denetim uygulamak.
    denizcilik bakanlığının pek faydalı olacağını düşünmüyorum.

20. uccrow

uccrow Ugur Can

Favori Kamış:
    daiwa sam fisher procaster 2.70 m
    En İyi Avı:
    turna 95 cm
    Cok güzel bir konuya deginmissiniz bir de sanirim secenek olarak ciddi anlamda egitim 'i eklemeliyiz..