Sürdürülebilir Balıkçılık Konusundaki Hassasiyet

Konu, 'Fotoğraflar' kısmında Zıpkıncı İbo tarafından paylaşıldı.

1. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Tum amator balikci dostlara selamlar, saygilar...

Surdurulebilir balikcilik, malesef ulkemizde cok bilinen, hassasiyet gosterilen bir konu degil. Onemi ve gerekliligi yavas yavas anlasilmaya baslaniyor. Insallah baliklarimiz tamamen tukenmeden bu anlayis yerlesir, tuketim aliskanliklarimiz degisir de cocuklarimiza da balik kalir.

Cogu bati ulkesinde son yillarda bu konuda onemli asama kaydedildigini biliyoruz. Ozellikle buyuk supermarketler, artik kendi reklamlarini dahi bu konuya dayandirarak yapiyorlar. Yani bir anlamda, "ben sadece surdurulebilir kaynaklardan gelen mali aliyorum, musterime de bunun garantisini veriyorum" diyerek, surdurulebilir olmayan kaynaklardan alim yapan rakip firmalari piyasanin disina itiyorlar. Tabi burada en onemli nokta, tuketicinin bilinclenmesi. Vatandas satin almadan once mali goruyor, uzerini okuyor, mal aciktaysa soruyor, surdurulebilir kaynaktan gelmiyorsa almiyor. Tek tuk alan da vardir mutlaka ama genel olarak bir surdurulebilirlik bilinci yerlesmis. Dahasi, firmalar surdurulebilir kaynaktan geliyor bahanesiyle mali fahis fiyattan satmiyorlar.

Buyuk bir marketler zincirinin (ismi lazim degil) benim bulundugum yerin yakinindaki bir subesinde, duvarda kocaman bir yazi dikkatimi cekti. Hemen resmini cektim. Ilginize sunmak isterim.

Firma, bu sekilde toptan satin aldigi ve perakende satisini yaptigi deniz urunlerinin surdurulebilir kaynaklardan temin edildigini belgeleyerek reklam yapiyor. Diyor ki; "SURDURULEBILIR BALIKCILIGA INANIYORUZ. IGNE, MISINA & KURSUN. GREENPEACE VE DENIZ KORUMA CEMIYETI, 2006 YILINDA BIZI SORUMLU BALIKCILIK KONUSUNDA INGILTERE`NIN BIR NUMARALI PERAKENDE FIRMASI SECTI"...

Umidimiz o ki bizde de yakin gelecekte boyle bir zihniyet yerlesir, buyuk marketlerden baslamak uzere, bu konuya duyarli bir yaklasim gosterilir, en azindan bu sekilde reklam yapmanin piyasada degeri oldugu fark edilir. Boylece malesef bircok yerde raastladigimiz "CINEKOP INDIRIMDE" :mad: gibi reklamlar yerine, asagidaki gibilerini gormeye baslariz...