Surf Casting Konusunda

Konu, 'Kamışlar' kısmında DÜSSELDORFLU tarafından paylaşıldı.

  1. DÜSSELDORFLU

    DÜSSELDORFLU Boran RESNE

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    238
    Şehir:
    Düsseldorf
    Önce belirtelim,,,

    Surf casting kendine has teknigi olan ve bircok olmazsa olmazida beraberinde barindiran , avlanma seklidir . Avlanma seklinde deniz kenari dendigi zaman akla , bogaz sulari gelmez ! Akla ilk gelecekler , plajlar , yahut genis hafif kayalik kumsallar , derinligi fazla olmayan kiyi seridi , uzaklarda dalga ve dalga hareketleriyle önem kazanan deniz icindeki cukurlar , kayaliklardir.
    Zira derin su avciligi ve stratejisi daha baskadir ! Netice olarak her sürfcasting , plajdan hatta deniz icinde belli bir mesafe yürüyerek yapilan ve farkli bir malzeme ile gerceklestirilen atis teknigiyle avlanma seklidir . fakat ,, SURF KAMISIYLADA OLSA her deniz kenarindan yapilan avlanma , bir sürfcasting avlanma sekli degildir! Bu stille avlanacak kisiler , avlayacaklari baliklari iyi tanimak , ciddi meteoroloji bilgilerine her an ulasmak ve en mühimi bu is icin en iyi sekilde etüd edilmis malzemelere sahip olmak zorundadirlar ! Zira malzemenin iyi secilememesi , atis tekniginin zor kavranilmasinda , psikolojik zayifligin olusmasinda ve neticeli bir atis yapilamamasinda en büyük etkendir . Isi hemen kabiliyete dökmeyelim ! Bir diger deyisle UD veya KANUN alinacaksa , belirli isimlerin kullandiklari malzemeler ve kendilerine has yapim teknigiyle olusturduklari kaliteyi ve sesi (TINI) beraber aramak gerekir ! Tabii bu sartlara haiz enstrumanlarin fiatlari digerlerinden farklidir amma,, tercihte ,, alinana göre verilen fena degil , hatta iyi gibi bir his var icimde benzeri tereddüt iceren görüslerede kesinlikle yer verilmez !

    Ayrica, Taze veya sahte yemle bile bu metodla avlanma , ayni cesit yemle gerek gemiden veya bot' tan avlanma tekniginden farklidir ! Surfcasting Kursun agirliklari , en az iki köstekli Beden takimlarinin uzunluk ve kisaliklari AVLANACAK OLAN BALIGA GÖRE DEGIL ! O ANKI HAVA VE DENIZ SARTLARINA GÖRE BELIRLENIR ! Normal 4,20 Metre FEEDER yahut SURF kamisiyla elde veya birakmali sekilde yapilan derin su avciligi ile Karistirilmasi COK YALNISTIR !

    Surf kamisi ve ilgili malzemelerin alinisinda her türlü sartta her türlü ava kullanma özelligi aramak rüyasiyla düsünmekte YANLISTIR! Basarisi ,,Kendimize en uygun gelen stille cok calismaya dayanan bir av seklidirki , kamis ve makine secimlerimizdeki kararlarimiz bu sayilanlara uygun düsmek mecburiyetindedir . Yani isin basinda Surf casting kamisi alirken , Parabolik - Yarim Parabolik veya Süratli uzun mesafe kamislarindan hangisini tercih EDECEGIMIZEDE karar vermemiz gerekir .

    Unutmayalim , yukaridada belirttigimiz CESITLERDEN Parabolik olarak siniflanan kamislar cok esnerler ve UZUN MESAFE IDDIALARI YOKTUR ! Bu nedenle kamisla ilgili yatirimin bu 3 tip kamisa göre 100 ila 200 YTL arasinda bir fedakârliga ihtiyac duymasi gerekirki bu yelpazede gerek Daiwa' nin , gerek Garbolino' nun , gerekse SERT (Marka) ve Quantum' un cok güzel mamülleri vardir . Daha ilersini düsünen arkadaslarimiz icinde yine ayni markalarin ve Vercelli' nin cok üst düzey musabaka kamislarini bulmakta mümkündür . Bu arada önemli gördügüm baska bir konuyada deginmek istiyorum .

    Bu ,, bulundugunuz mekanda saticiyla muhatap olurken ona verdiginiz sinyallerle ilgilidir . Siz siz olun kesinlikle kac liraya kadar kamis düsündügünüz konusunda fikir vermeyin ! Kafanizda belirlediginiz bir acikliktaki iki rakam arasinda kalan yelpazede neler olup olmadigini sorun , Inisiyatif kesinlikle onda olmasin ! Siz , size sunulanlar arasinda mukayese yapma imkâni yakalamaya calisin . Gördükleriniz arasindan ihtiyac duyup , almak istediginizi kendinize saklayin ! Olasi bir fiat farkinda ,,yani düsünülenden fazla olmasi durumunda , ekonomi yapipta o mali almanin ,,, HERZAMAN olmayacak bir mali daha ucuza almaktan evla oldugunu unutmayin ! Zira havalarin kötülestigi sezonlarda yahut ani degikliklere ugradigi rüzgârli günlerde HATAYA BIZZAT SAHIT OLMAK , herkez icin kabullenilmesi en zor olan konudur .

    Tekrar malzemeye dönecek olursak , tercihte hem teleskopik hemde parcali olarak satilan surf kamislari var.Uzunluklar 4,20 M ile 6 M ye kadar degisiyorlar . AYRICA yukaridada saydigimiz gibi 3 gruba ayriliyorlar . Hepsinin kendilerine göre iyi ve kötü taraflari var . Mesela burada GECEN HAFTA sorulupta ögrenilmek istenen markanin FOTOGRAFINDA görüldügü gibi atis yapilan bir malzeme ise bu tiplere parabolik kamislar denir . Zira kavranan yerler disinda bükülmeyen yeri yok ! Neredeyse 3 te 2 si kivrilmis . Bu demektir ki uzak mesafe kamisi degil . Daha dogrusu alan kisi icin hedef,, uzun atis degil ! Hedef , esneme fazlaligiyla yaratilan yumusak atis gücüyle yemin seklini semailini bozmadan takildigi gibi hedefe varmasini saglamak !
    80 - 100 metre civarina böyle atis yapan bir kamisin tercih nedeni budur VE COK ÖNEMLIDIR . Dikkat ederseniz burada yine hem kaliteden hemde , faydalanma sekline göre tercih yapiyoruz . Surasi muhakkak ki , ayni marka kamisin , yarim parabolik veya sür‘at tipi olanini alirsak, gelistirdigimiz atis tekniklerimizle 135 veya 150 gr lik kursunlarla 160 veya 180 metre mesafelere kadar cikabiliriz ! Fakat yemimizin igneye koyuldugu gibi suya girecegini garanti edemeyiz ! Yani Uzaga atabiliriz amma , igneye takili yemi , yemlik vasfini kaybetmeden atmamiz cok zordur ! Neticede,, UZAK ATAR KAMISLAR ICIN yemi ,, cok ince elâstiki iple baglamak yahut ignenin tutturuldugu özel parcadan kullanmak yahut beden köstegi ile makinemizdeki ANA misina arasinda esneme kalitesi cok farkli 10-12 metre boyunda özel misina koymak sarttir !

    Görüldügü gibi ,, Kamis karari en önemli parca hakkindaki karardir . Ister cam elyafi ister karbon , ister kevlar ister titanyum isterse compozit denilen karisik malzemeyle yapilmis olsun .. Yapmak istedigimize göre ,, elimizde en iyi sekilde hissedebilecegimiz , engelli veya engelsiz kiyilarda , en ciddi hava sartlarinda bile bizi mahcup etmeyecek markalardan secilmelidir . Baska arkadaslarin atis tekniklerine , bütcelerine ve yapmak istediklerine uygun olanin , bizler icinde uygun olacagi kanaatiyle hareket etmek cok YANLISTIR ! Sonra bu tavsiye edilen kamislar ,, söyle rüzgârli ve denizi iyi calkalayan bir havada ,60 – 80 – ve 100 gramlik ,, Sonrada normal bir havada 130 , 150 gr. lik kursunlarla , toprak veya camur kurdu , Sülünez veya Midyeyle denenmislermidir ? Yani kamislarin , aksiyon aninda ortaya cikardiklari en son Enerjileriyle atabildikleri uzakliklar , atilan yöne ve kursunlarin düstügü yerlere göre isabet oranlari , yemlerin durumu test edilmismidir ? Eger bu sayilanlar yapilmislarsa , hangi makinalarla calistiklarinida söylemek kaydiyla bizzat kendilerinden dinlersek yerinde olur . Yani en yetkili agizlardan !

    Sonra , halkalari nasil ve hangi maddeden yapilmislardir ? Fuji' nin Silisyum Carbür (SIC) malzemeleri kullanilmismidir ? Sadece ilk halkami yoksa 2 ncisi demi yatarlidir ? Sayilari ve Aralarindaki mesafeler nekadardir ? Halkalarda Paslanmayla ilgili sorun yaratabilecek parcalari varmidir ? Ilk halkanin Makine kafasina olan uzakligi nekadardir ? Ilk halka normal düz olarak mi yoksa ters olarak mi konmustur ? Hic Güney Afrika atis stiliyle denenmislermidir? Fotografta görüldügü kadariyla düz sekilde kullanilmaktadir . Yani asilmis , sallanan kursun , cephe denize dogru olarak atilmaktadir . Kursunu yere koyupta , sol omuz ve sirtimizin büyük bir kismi denize dönük , Sag omuz,, ve gergin kollarla tutulan kamis, ve kamis ucu saat biri gösterir sekilde , sonrada pozisyonumuzu hic bozmadan kamis ucu saat 3 ü , 4ü , 5 i isaret ederken denenmismidir ? Burada bir tavsiye ile ricayi beraber yazmak zorundayim . Sayet bu tip atislari denenecekse SIZDEN BASKA kimsenin olmadigi yerlerde denenmelidir ! Zira 100 grama yakin kursun , saatte 200 km ye varan bir hizla firlar !

    TIPKI kamis fiatlari gibi !

    Evet arkadaslar , bazi markalarda Pahalilik kacinilmazdir .
    Ama bunun ilk nedeni , kamisi olusturan maddelerin secimleri ve bu maddelerin üst üste sarilislari ve yapistirilmalari esnasinda olusan ve gözle bile zor görülen hava kabarciklarindan arindirilma Operasyonlarina tabî tutulmus olmasindandir . Bu hava kabarciklari kamisin ömrünü (%15) oraniyla ciddi sekilde kisaltan ilk konudur . Bunu cok iyi bilen firmalardan bazilari , belli bir kalitenin farkini iddiali bir sekilde spat edebilmek ve O IDDIAYI DEVAM ETTIREBILMEK amaciyla , O hava kabarciklarini yoketmek icin cok büyük yatirimlar isteyen teknikleri uygularlar ve bu nedenle Mallarindaki kirilma oranida %1 i gecmez !

    Ama , HER KONUDA OLDUGU GIBI KAMISLAR ARASINDADA IYI UCUZ OLANLARI OLDUGU GIBI PAHALI OLUPTA O PARAYI YAPMAYACAK EVSAFTA HATTA KÖTÜ OLANLARIDA VARDIR !

    Kalin Saglicakla ,,
    Bol sanslar ,
     
  2. murat303

    murat303 Murat

    Mesajlar:
    349
    Şehir:
    İstanbul / Ataşehir
    Favori Kamış:
    4.20 Shimano Nexave BX TE Surf
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra CI4 5500 XSA
    En İyi Avı:
    52cm Kofana/ Dragos'tan
    Teşekkürler, çok güzel bilgiler vermişsiniz. Ellerinize emeğinize sağlık. Gerçekten de çok faydalı olacaktır bu bilgiler.
     
  3. mallaca

    mallaca Halil Barış Şengül

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    4.027
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Boran abi soluksuz okudum.Bilgisayarıma kaydettiğim bir baş ucu yazısı oldu.Tam da kamış almak üzereydim.Şimdi bu kriterleri benim malzemecime söylesem yüzünün alacağı şekil nasıl olur çok merak ediyorum.
     
  4. yilmaztaha

    yilmaztaha

    Mesajlar:
    115
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta zıpkın
    En İyi Avı:
    Kofana
    Boran bey, paylaşımlarınız için çok teşekkürler. Bizim malzemecilerimizde bu bilgilere haiz satıcılar maalesef olmayabilir. Bize boğazdan çapari yapmak için sörf kamışlardan marka ve model tavsiyesinde bulunabilirmisiniz? Amaç çapariyi olabildiğince uzağa atmak.Parabolik veya yarı parabolik kamış şeklinde satıcıya sorarsak:confused: şeklinde bir yüz ifadesinden sonra kamışlar hakkında olmayan bütün bilgileri dinlemek zorunda kalabiliriz.
     
  5. Boran abi Surfcasting konusundaki yazınızı keyifle okudum.Gerçekten güzel ve faydalı bir paylaşım olmuş..ellerinize sağlık:)

    Bununla beraber Müsadenizle benim ilave etmek istediğim birkaç nokta var..Öncelikle kamışların tamamı parabolik bir yapıya sahiptirler.Bu yapı bazı markalarda tam parabolik,yarım parabolik ...vs olarak belirtilirken bazılarında fast,slow,medium action olarak belirtilmişlerdir..Örneklemek gerekirse tam parabolik kamışlar slow action sınıfı kamışlardır ve bu tür kamışlar genel olarak düşük gramajda kurşun atan kamışlardır..

    Surfcastingde amaç uzun mesafelere atış yapmak ve ilave olarak yemide uzun mesafelere atmaktır..Kullanılacak yemler yörelere göre ve balıklara göre çok değişken olduğundan ülkemiz şartlarında kullanılabilecek yemler maalesef geniş bir yelpazeye sahip değiller..Bu nedenle uzun atışlarda yemin iğneye takılması ve iğne seçimi büyük önem arzetmektedir ve yine örneklemek gerekirse kalamar ve yengeç uzun mesafe atışlarında kullanılabilecek sağlam ve iğneden kolay kolay düşmeyecek yemlerdir.Eğer yumuşak bir yem kullanmak hasıl olmuşsa yemi taşıyan ve suya giriş anında kalkan görevi yapan malzemelerin kullanılması uygun olur..
    Yine Ülkemiz şartlarında yaşayan balıklar göz önune alındığında surfcastinge uygun balık türü yok denecek kadar azdır..Uygun ortamlarda avlanan balıkların başında gelen levrek ise bildiğiniz üzere açıkta değil kıyıda kumun dalgayla gezdiği hatta yakın dolaşır..Bu nedenle surfcasting daha çok uzun mesafelerdeki taşlarda yada kıyıya biraz açıktaki avlaklara ulaşmak için kullanılmaktadır..
    Kamış konusunda genel olarak Shimano dünyada kabul gören bir markadır..Bunun yanında pek bilinmeyen Zziplex,century,loomis gibi markalar uzmanlarca tam not alan kamışlardır.Makineler konusunda ise abu ve shimano ipi göğüslemektedir.
    En önemli nokta ise surfcasting ile distancecastin'in karıştırılması
     
  6. onnik çavdar

    onnik çavdar onnik çavdar

    Yaş:
    67
    Mesajlar:
    1.308
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    Okuma Salina Surf Rods
    Favori Makine:
    okuma spector st-65sa
    En İyi Avı:
    2013 şu ana kadar yakalanamadı
    paylaşım için çok teşekürler
     
  7. T-una

    T-una TUNA

    Mesajlar:
    67
    Şehir:
    Antalya
    Favori Kamış:
    Shimano Hyperloop AX Surf TE 420.150
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 5500 XSB
    Çok faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler...

    İnanıyorum ki özellikle Antalya daki her amatör balıkçı okumalı yoksa ne diye bu kadar uğraşıldığını anlat anlat bir türlü anlamayacaklar...