Surf Casting'de Guvenlik

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında Bora1986 tarafından paylaşıldı.

1. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Century Tip Tornado Match ve Super Match
    Favori Makine:
    Abu Garcia Ambassadeur 6500 CT Mag Premium Elite ve PENN 525 MAG 2
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    Merhaba arkadaslar,

Bazi arkadaslarin uzun atislarda sok lider kullanmadigini farkettim. bu kisilerin buyuk bir cogunlugu sok liderin ne oldugundan habersiz.

Hatta Sok liderin dugum oldugunu sananlar var.

Asagidakileri uygulayip uygulamamak tamamen sizin insiyatifinizdedir. meydana gelecek kaza ve ziyandan sahsim sorumlu tutulamaz.

Sok lider makinenize sarili ana misinanin son uzantisi olup kurusun agirligi bagladiginiz iptir diyebiliriz. misinadan farki cok fazla esneme ozelligine sahip olup atislarda stresi emerek kopma ve yemin patlama riskini azaltiyor.

gelelim secimine. secim tamen kullandiginiz kursuna bagli olarak degismektedir.

ornek: atilacak kursun 130 gr.

130 gr =4.6 oz (kursun agirligi oz ile ifade ediliyor burada)

unite cevrimleri icin

http://www.metric-conversions.org/we...-to-ounces.htm

4.6 x 10=46 alacagimiz sok liderin cekeri 46 lb den az olmamasi gerek. 46 lb lik cekeri olan sok lider pek bulunmuyor cunku urunler genel olarak 40lb, 50lb, 60 lb gibi 10 lb lik artislar seklinde pazara suruluyor.
    yani alinacak sok lider 40lb olamaz. 46 librelik ise piyasada olmaya bilir yani sok lider minumum 50 den asagiya olamaz. cekeri 60 libre ideal olup biraz daha agir kursunlar atmana musade ederler.

Takim bedenine gelince... Ucuna kursun baglayip attigin takimda atacagin sok liderin bir parcasi haline gelmekte. ayni sok liderden kullanarak yapilmasinda guvenlik bakindan fayda var diye dusunuyorum.

Sok lider ana govdeye baglandiktan sonra kamis boyunun 3 kati kadar makineye son asama olarak saril . dugumlere de ayrica dikkat.

Ana misina ile sok liderin baglanmasinda, ben sahsen albright dugumunu kulanmaktayim.

alternatif dugumler icin: http://hagstone.net/shock.html

bu site diger alternatif ana govde-sok lider dugumleri soyle siralamakta:

Double Uni Knot (75% aka Grinner Knot)
    Water Knot
    Beach Caster Knot (Leader Knot)
    Albright Knot (80%)
    Double Centauri Knot
    Bimini Twist (100%)
    Spider Hitch (75%)
    Yucatan Knot (85% aka Tony Jones Leader)
    Shocker Knot

yapilacak olta takimida sok liderin bir parcasi haline geleceginden anad bedenin de ayni sok liderden yapilmasi gerektigine inanmaktayim.

2. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Shimano Ultegra, Major Craft Solpara 275 50gr, Italcanna Jigging
    Favori Makine:
    Penn Affinity, Daiwa Emblem Pro 6000A, FinNor Marquesa 40II,Daiwa Exceler 4000HA,Daiwa Saltist 4500
    En İyi Avı:
    43cm palamut , 50cm Lüfer , 7,5kg Sarıkuyruk
    Başka konuda da yorum yazmışsınız :) Uzun zamandır 40lb kaliteli örgü ile şoklama yapıyoruz. Hesaplarınız da bir sorun var galiba çünkü biz 40lb örgü kullanıyoruz ve devamlı 220gr atıyor arkadaşlar. (0,10mm Stren Sonic 10lb örgüye 0,25mm Stren Sonic 40lb)

Sizin önerdiğiniz esneyen shock leader'lar atış uzaklığını etkiliyor. Gücün büyük bölümü bu esnemede kayboluyor zaten. Boğaz'da uzak atamayan balık alamaz, 10m bile fark eder!

İstanbul'a ziyaretiniz olursa her zaman bekleriz.

Ceyhun
    0538 889 81 79

3. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    kibar davetiniz icin cok tesekur ederim kismet oldugunda kesinlikle!

atis sirasinda hic koparttiginiz oldu mu?

esnek sok liderlerin mesafeyi kisalttigini biliyorum. amac guvenlik uzaga atma degil su anda yazdigim. tabii her sey sizin insayatifinizde,

http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=55469

Bazi ustatlar da bu konuya deginmisler. ve beni haksiz cikarmiyorlar.

4. oniks16

oniks16 ismail doganay

shock leader ana bedene bağlanacaksa kaç metre bağlanacak?takım da shock ladere bağlanacak değil mi?

5. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    Evet shock lidere baglacak eger kursun takimin ucunda veya uzerinde ise takimin ana govdesininde shok liderden yapilmasinda fayda var diye dusunuyorum. kosteklere karismiyorum.

dugumlere dikkat.

sok lider atis mesafesini kisaltacak. amac guvenlik

olta boyunun 2-3 kati kadar ok.

6. oniks16

oniks16 ismail doganay

teşekkür ederim..

7. elixer

elixer Ahmet

Favori Kamış:
    Vega Potenza Supercore
    Favori Makine:
    SA Fliegen
    Ceyhun Hocam sizin tavsiyeniz ile şok için ip misina kullanmaya başladım. İlk başlarda çok tereddüt ettim ama 1 gün boyunca hiç bir sıkıntı yaşamadım. hatta bir kaç kez olta dibe yakılmasına rağmen çekince takımı kurtarabildim. eskiden olsa ya monodan yada şok düğümünden kopacaktı. Bu vesile ile teşekkürler.

8. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    Bu arada Bir sey soyluyorum bu hesaplard hic bir sorun yok tum Ingiltere de kursun agirligi- sok lider arasindaki iliski soyle hesaplanmakta Atislar pendulum teknigi ile yapilmaktadir. atistan sonra burada surutme yapilmayip bek avina avina gecilmektedir.
    pendulum atistlarda Sok lider kesinlikle guvenlik acisindan gereklidir.
    Pendulum atis ve diger tur asiri guc gerektirecek atislar yapmadiginizda orta derece guc gerektirecek atislarda soklamanin daha kalin ormelerle yapilmasi tartisilmali bir husustur. bunu yapan oneren kisiler olmakla ben sahsen tavsiye etmemekteyim.

oteki husus ise sok lider bilinen misina olmayip ondan kat be kat daha fazla esneyebilen bir materyalden imal edilmektedir.

Kopma hususuna gelince. almis oldugunuz urunun kopma noktasi belli olup agirlik bazinda etiket uzerinde bulunmaktadir cekeri 10 kg, 14 kg vs gibi. bu rakamlarin uzerinde bir guc uygulandiginda misina, sok lider, orme vs kopacaktir.

ormeler esnemeyen malzemelerden yapildigindan dolayi butun darbeleri iletmektedirler. silkeleme harketi ile uygulanan guc ve direkt takilan yere aktarilacakti rbundan dolayidir takilma olaylarinda oltanizla yapilacak silkileme hareketiyle takilan takim Sok lidere gore daha kolayl kurtarilmaktadir. fakat takilan sok lider esnek bir suspansiyon gibi davrandigindan guc ve titresimler so lider govdesinde depolanmaktadir ve tamayiyle takilan igneye aktarilmamaktadir. kurtarma daha zor olacaktir sizde takimi kurtamak icin kamisa asildikca asilacak en sonunda 'tensile strength' (kirilma noktasina) ulasacak ve sok lideri koparacaksiniz.

Fakat sok liderin bu esnekligi balik agzina takilan ignenin baligin agzindan cikmasinida onleyecektir.

Su sorum Orme ile soklama yapan arkadaslara. kac kez oltaniza takilan baligi almaya calisirken baligi kacirdiniz?

9. korayandroid

korayandroid Koray

şokta ip kullanmak kamışı kırma riskini arttırır. olabilecek kazalara davetiye çıkartır ve kamışın erken esnemesine neden olur. güvenliği arttırırsanız performanstan kaybedeceksiniz bu her alanda böyledir.arabada fazla gaza basarsan motoru yakarsın, arabayı erken eskitirsin, kaza yaparsın.
    ayrıca makinen yanlışlıkla kapandı diyelim ve çok kuvvetli attığını varsay, ip varsa ne olur bi hayal edin. misina en azından kopup gidiyor kamış elinde sağlam kalıyor.makinede kalamayı gevşek bırakın her atıştan sonra kapatın, atıştan evvel açın. bu size hem misina hem ip şok kullanıyorsanız ekstra güvenlik sağlar kapanmalarda. kalama burada o şoku emer.

10. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    Ahh bir şokçu geldi nihayet hihi bu baslikla bir yerlere ulasacagiz gibi. evey millet yok mu baska el atan?

11. makca

makca Mehmet AKÇA

En İyi Avı:
    ALABALIK 50cm(HAVUZDA)
    Bana yanlış bir terim kullanmışınız gibi geldi.Biraz alıngan olsam yukarıdaki cümlenizi ip şok kullananlar medeniyetsiz gibi anlayabilirdim.
    Boğaz balıkçılığı garip bir disiplindir.Bu disiplinde balık avlayan ve ip şok yapan arkadaşlar adım adım deneye yanıla bu sistemde karar kılmışlardır.Bütün bu arkadaşlar sizin bahsettiğiniz riskleri bilmekte fakat tercihlerini bu yönde kullanmaktadır.Aldıkları bu risk karşılığında daha az takım kaybetmekte ve takımı daha uzağa atmaktadır.Ben acemi bir balıkçıyım bendede ipten ipe şok var.Daha ne takım kaybettim nede bir tarafa zarar verdim.Biraz dikkatli olmak çoğu problemi çözüyor.
    Bir yere ulaşabilmek için söz konusu her iki disiplini iyi bilerek fikir yürütmek gerekir.Yolunuz istanbula düştüğü zaman iyice gözlemleyin.Boğazda yapılan bu balıkçılık ekstrem bir balıkçılıktır.Boğazın her semtinde değişiktir ve her yerde kendine ait özellikleri vardır.(bütün bunları zaten biliyorsunuzdur ben medeniyet kelimenize takıldığım için bunları yazdım)
    İyi günler dilerim.

12. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    Lutfen bu gonderimi bir ozur olarak kabul edin, şimdi tekrardan baktımda gercekten de biraz öyle kaçmış.
    Örme ile şoklama fikrine hiç bir zaman ısınamayacağım gibi. Eğer örme ile şoklanmış bir kamışa binen enerjıye şoka bakılırsa fikir çılgınca denilebilir. Tabii extrem bır coğrafya boyle bir ihtiyacı gerektirmiş, Sadece medeniyet kelimesinini kullanırken birbirine sureklı takılan iki yakın arkadaş samimiyetine güvenerek "espirili" bir şekilde şok misina(şokçular) kullananlar ve kulanmayanlar(ipçiler) diye ayırma amacıyla kullandım. Amacım birilerini incitmek, siz çağ dışısınız, medeniyetsizsiniz demek kesinlikle değildi.

Burada bilgi öğrenmekten ziyade insanlar la tanışma ve arkadaş olma amacındayım ve bunun kişilere hakaretle yapılamayacağını farkındayım.
    Kibar ve erken uyarınız için teşekkür eder tüm arkadaşlardan tüm samimiyetimle özür dilerim.

13. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    Lutfen bu gonderimi bir ozur olarak kabul edin, şimdi tekrardan baktımda gercekten de biraz öyle kaçmış.

Örme ile şoklama fikrine hiç bir zaman ısınamayacağım gibi. Eğer örme ile şoklanmış bir kamışa binen enerjıye şoka bakılırsa fikir çılgınca denilebilir. Tabii extrem bır coğrafya boyle bir ihtiyacı gerektirmiş, Sadece medeniyet kelimesinini kullanırken birbirine sureklı takılan iki yakın arkadaş samimiyetine güvenerek "espirili" bir şekilde şok misina kullananlar(şokçular) ve kulanmayanlar(ipçiler) diye ayırma amacıyla kullandım. Amacım birilerini incitmek, onlara siz medeniyetsizsiniz ve çağ dışısınız demek kesinlikle değildi. Oldukça talihsiz bir seçim oldu.

Burada bilgi öğrenmekten ziyade insanlar la tanışma ve arkadaş olma amacındayım ve bunun kişilere hakaretle yapılamayacağını farkındayım.
    Kibar ve erken uyarınız için teşekkür eder tüm arkadaşlardan da tüm samimiyetimle özür dilerim.

14. makca

makca Mehmet AKÇA

En İyi Avı:
    ALABALIK 50cm(HAVUZDA)
    Bende senin gibi düşünmüştüm zaten.
    Aman Bora kardeşim ipçilerle monocular diye ayırım yapma,
    Daiwacılarla shimanocuları daha çözemedik.

15. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Bütün mesele gerekli mesafeye ulasmaktir. Kamisin, teknigin iyidir güvenli sekilde olmasi gereken kalinlikta mono ile soklar baligin suyuna atarsin. Kamis yetersizdir, mecbur kalirsin, sok yapmadan kamis kirma pahasina savurursun.

16. wolk23

wolk23 Volkan GÖKHAN

Favori Kamış:
    MAVER ELİTE TİTANİUM 430
    Favori Makine:
    DAİWA SALTIGA SURF 5500 - SHIMANO ULTEGRA 10000 XSB
    En İyi Avı:
    EN BÜYÜĞÜNÜ HENÜZ YAKALAMADIM. ŞİMDİLİK LÜFERLER, PALAMUTLAR
  17. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    Yeniden Merhaba,

O urunun kendinden soklanmis bir orme oldugunu zannetmiyorum. linkte gostermis oldugunuz urun maalesef avrupada mevcut degildir. o urunun tanitan satis sitelerinin hicbirinde urun icin braid (orme) ifadesi kullanilmasdi. Fakat taper kelimesi burada dikatimi cekmistir. Taper kelimesi ilgili urunun bilinen sok misina olma olasiligini guclendiriyor. Taper burada ilgili urunun "bir uctan bir uca duzenli bir sekilde kalinliginin azaldigini ifade etmek icin kullanilmistir. yani bu urunun Fluoro carbondan yapilmis avrupada yaygin bir sekilde kullanilan iki turlu sok lider turunden biri oldugunu saniyorum. Ki ben iki turunu de kulaniyorum.

Sok liderler iki turludur "Tapered Shock Leader" (bir uctan diger uca kalinligi azalan) diger i ise "non-Tapered Shock leader" (silindirik sok lider iki uc arasinda her yerde kalinlik aynidir).

ikiside her halukarda orme degildir. burada ilgili urunle ilgili dusuncelerimi yazdim fakat urun hakkindaki detaylar Japonca oldugundan fazla bir sey soyleyemiyorum.

18. wolk23

wolk23 Volkan GÖKHAN

Favori Kamış:
    MAVER ELİTE TİTANİUM 430
    Favori Makine:
    DAİWA SALTIGA SURF 5500 - SHIMANO ULTEGRA 10000 XSB
    En İyi Avı:
    EN BÜYÜĞÜNÜ HENÜZ YAKALAMADIM. ŞİMDİLİK LÜFERLER, PALAMUTLAR
    bende japonca bilmiyorum ancak ortada net birşey var. bu ürün şok misina falan değil. ürün örme (pe-line) bir ürün. resimlere bile baksanız orada gayet net bir biçimde ürünün 200 m. uzunluğunda olduğu ve uc kısmında 15 m. şok misinası olduğu görülüyor. no knot denmiş yani iki bu misina birbirlerine entegre düğümsüz olarak birleştirilmiş.

19. elixer

elixer Ahmet

Favori Kamış:
    Vega Potenza Supercore
    Favori Makine:
    SA Fliegen
    Hocam önerileriniz için teşekkürler. Makine SA Fliegen ve kapanma olacağını sanmıyorum. Önceki kullandığın Ryobi'de de kapanma problemi ile hiç karşılaşmadım. (Bu tabiki benim veya başka birisinin başına gelmeyeceği anlamına gelmez). Bu riski alarak kullanıyorum.

Bir de araştırmalarımda pendilum casting ve OTG atışlarında shock leader'ın esnek olması gerektiğini öğrendim. Ancak bizim yaptığımız easy casting ve bu yüzden Shock leader'ın çok da esnek olmasına gerek yok. Hatta esnek olmamasının atış mesafesine menfi katkısı var. :thumb:

Şşimdilik örgü-örgü'ye devam :)

20. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    Sahsen ben hala emin degilim bu urun bildigimiz shock lider (15 Taper) ile bildigimiz ormenin dugumsuz birlesi mi olabilir ilk firsatta getirtecegim. Kisuru type R kamislarda:D yakiyor!!! birde o listedeki 0.6, 0.8 mevzu ne oluyor urunun cekerleri agirlik bazinda verilmemis aman neyse yaza elimdedirler kacmazlar hooked