arkadaşlar herkese merhaba ben de aranızda yeniyim forumda konuları okurken aklıma surf kamılarıyla ilgili bir soru geldi şimdi ben surf kamışını boğazda kullanacağım yeri geldiğinde istavrit izmarit yeri geldiğinde palamut çinekop eşkine tutmak istiyorum ama forumda yazdığına göre surf kamışları daha çok at çek yapmak içinmiş ama ben yerine göre yemli yerine çapari atmak istiyorum her iki işi de yapabilir miyim aynı oltayla bir de son olarak toplam 200 lira bütçemle alabileceğim surf kamış+makina önerebilir misiniz şimdiden teşekkürler
Bu onu yazanların görüşü. Temel olarak surf kamışları, uzak atıp beklemek içindir, boyuna atıp çekmek için değil. Ama siz böyle yaparsanız, kamış ayaklanıp kafanız indirecek değil elbette. Gene iş yapar, velakin, isabetli atış yapamazsınız, daha çok güç harcar ve yorulursunuz. Hafif yemler atamazsınız.
Burada şöyle bir sorun var. Balıklar, derinleri pek sevmez aslında. Suyun üst kısmı oksijenlidir, besin boldur vs. bu yüzden derinde balık pek olmaz. Derin yerde yaşayan balıklar vs. de vardır da, bizim konumuz bu değil. Sığ yerde balıkların davranışları bir hayli farklıdır. Yem ile buralarda balık tutmak güçtür. Genelde bir sürü hazır kanlı canlı yem vardır, emre amade. Bu yüzden böyle yerlerde en iyi neticeyi sahte yemler verir. Sahte yem, canlı yem gibi davranır ve avcıyı cezbeder. Sığ yerler genelde sahile yakındır, pek uzaklar olmaz. O yüzden uzun atışlar gerekmez. Gereken, sahteyi makul mesafeye (25-30m hadi en fazla) atıp düzgünce çekecek bir kamıştır. Ama mesela bir plajda vs. balıklar kumsalda, o çok sığlıkta vs. pek beslenemez. Fakat dalgaların kırıldığı yerde bir topuk olur. Dalga buraya çarpar, dibi karıştırır, besinleri açığa çıkarır. Balık tutmak isteyen o noktaya yemini indirebilmelidir. O nokta ise bakarsınzı 150m mesafede olur. İşte bu iki farklı ihtiyaca binaen, iki ana kamış serisi üretilir. Surf casting ve Spin kamışlar. Birisi ağır şeyleri, ki hafif şey zaten oraya gidemez, uzaklara atmak için, diğeri hafif şeyleri yakına atıp, yormadan, düzügnce çekebilmek için. Bu nedenle her iki görevi birden yapabilecek bir kamış bulmanız mümkün değil. Avınızın stiline bakacaksınız. Olmazsa olmaz olan özellikleri düşünüp buna göre seçiminizi yapacak, kamışı ona göre kullanacaksınız. Örneğin, Üsküdar'da rapala atacaksanız, 30m atarak hiç bir şey bulamazsınız. Mutlaka, 70-80m en azından atış yapmanız lazım. O halde surf kamış alacaksınız. Bu kamış bolca belağrısı verecek, sahteyi düzgünce çekemeyeceksiniz vs. ama spin alsanız, hiç atmayacağınız için katlanacaksınız. İşte durum bu. Bakın şöyle, nasıl avlar yapıyorsunuz, buna göre bir kamış tercihi yapın. Ötesi kolay. Ama hem at-çek için, hem uzak atış için iyi olan bir kamış maalesef bulamazsınız.
Aslında değil. En azından her yerde ve her zaman değil. İstavrit çoğu zaman ayağınızın dibinde olur. İzmarit iskele diplerini vs. pek sever. Mesele, ne tutacağınzı değil. Eğer uzak mesafe atışa ihtiyacınız varsa, bu balıklar sizin oralarda uzaklarda geziyorsa, surf kamış iyi olacaktır. Ama Sarayburnu'nda örneğin, bu balıkları 20-30m mesafede bulursun kolayca, surf kamış gerekmez, kaliteli bir spin kamış daha iyi netice verir. Fakat, son dönemde bir furya oldu, surf modeli pek çok karbon kamış piyasaya doldu. Bu yüzden nispeten ucuz fiyata, hafif, sağlam surf kamışlar alınabiliyor. Spin yada atçek kamışları ise bulunsada hantal, pahalı vs. olabiliyor.
Ben Surf Kamış Önereyim http://www.avmarketi.com/asp/show_stock.asp?product=7-C-2282450 daha yeni aldım deneme fırsatım olmadı deniyecem aslında bunlada at çek yapılır bu arada kasta yapmış olursun
surf kamışı illaki surf makinayla mı kullanmak lazım surf makinalar genelde ağır oluyor ve at çek yapmak için uygun değil pek surf kamışı genel bir makineyle kullanarak istavrit çinekop vb tutmak uygun mudur
Surf asıl amacı kumsalda derinlik olmadığından sebeple daha çok ileri atmak ve beklemek amaçlı üretilmiş olan bir kamış çeşididir ve ani tasmalama gereken durumlarda randımanlı değildir. Bizde ise 450cm. surf kamışlar bile GALATA KÖPRÜSÜNDE kullanılır ve sorarsanda "çok memnun olduğunu" söyler. Surf istanbul balıkçılığında en randımanlı Kış balıkçılığında Boğazda kullanmak içindir, Balık kıyıladığında ve su üstü olduğunda 300cm kamışta iş görür. Benim tavsiyem Karbon alaşımlı 350,360 150gr atarlı bir kamış senin işini çok görecektir. Rastgelsin.
Vala yerinde olsam iyi bir şiey alırım yoksa daha sonra tekrar yeni bir makine ve kamış ihtiyacı duyarsın.