Surf kamış almayı düşünen (benim gibi) arkadaşların genelde 450 cm lik kamışlara odaklanmış olduklarını görüyorum. 400-420 cm olanları sadece daha az parası olanlara mı satılıyor, yoksa başka avantajları da var mı? Hani daha uzağa atacağız ya, insan bir kere alayım en iyisini alayım istiyor. Boy olarak optimum uzunluk nedir. Sayın ustalarımın yorumlarına ihtiyacım var. Bekliyorum.. Saygı ve sevgilerimle..
kamışın boyu sizin vücut yapınıza göre değişir. boyum 185, 420 kamış ile rahat atıyorum. 390 ile zor oluyor. 450 kullanmak alışmaya bağlı. 420 kullandıktan sonra 450 biraz uzun olsada atış yaptıkça uzağa daha rahat atarsınız.
450 den kasıt sanırım boğazda çapari yaparken daha fazla iğneli takım olması,, zaten surf kamışı boğazda asıl amacı dışında kullanılıyor o da ayrı konu
4.30-4.50 arası ideal bence. Uzun kamış, daha uzun rapala bedeni ve daha uzun çapari demektir. 4.50 nin dezavantajı ise dar alanlarda uzun çapari ile atış zorluğudur.
Kısaca uzun kamış, uzun sahte bedeni demektir. Kamış boyu 420-430 en ideal boydur. 450 ise biraz fantazi, birazda tecrübe ister.
Selamlar geçen yaz 4.20 surf aldım ama alışamadım .Çünkü uzun geldi zaptetmesi zor kuvvet ister.Sanırım 3.90 idealdir.
4.20 boyu ideal buluyorum. boyum 1.70 . 3.90 biraz kisa geliyor. 4.50 de kamisi istedigim esneklikte savuramiyorum gibi hissediyorum. pendulum falan atilsa belki 4.50 olabilir ama onun içinde rahat bos mekanlar gerekiyor.
Karadan,karaya ölçülmüş rekorum 165 metredir. Bu yaşta tekrar denemek azmindeyim. Bunu 420 kamışla gerçekleştirmiştim. Uzun boyluysan 4,50 ile daha uzağa atabilirsin. Sevgiler
vedat bey abi maşallah 165 m. bogazda bu mesafeyi atsan kesin bi tekne keser takımını.ben 60 metrede kaptırdım tekneye. özel bir tekniği mi var yoksa kamışın boyu ve kalitesi mi mesafeyi artırıyor? mümkünse kamış ve makina markası verebilir misiniz? 3.90 kullanıyorum sanırım 4.20 yada 4.50 ye geçmenin zamanı geldi. ne önerirsiniz? şu an mitchel yarı surf makina ve silstar 3.90 telesurf carbon kamış kullanıyorum. (boyum 1.85)
Sevgili Kenan Yazılarımdanda anlaşılacağı üzere iddialı bir avcıyım. Boğazın 1970 yılından beri surf kullanan tek avcısı sanırım banim. Bu kamışların Türkiyede tanınıp yayılmasınıda gayretle önerdim. Bu konuda makalelerim vardır.Şok düğümü kavramını ve düğümünün şeklini yüzlerce kişiye gösterdim.Hatta konularım arasında video çekimi olması lazım. Elbette kaliteli kamış,uygun misina,makara,teknik ve en önemlisi bedensel gücün takıma tam manasıyla yansıtılabilmesi gereği vardır. Elime ençok İtalcanna Combat oturmaktadır.(4 metre) Ancak rekorumu,Lineaffe firmasının hediyesi,ilk denenen Extreme Cast Kamış 60 kafa Shimano Stradic makara 125 gr uzağa atma kurşunu,makarada kullandığım 0,25 misina ucuna bağlı 035 şok misinası ile gerçekleştirmiştim.Hafif rüzgarda vardı arkamda ve bu uzaklığa erimemde yardımcı olmuştur. Kaç kere tekne vurdum bilmiyorum.Kafa kırdığımda bir gerçektir. Uzun boylusun ve gençsin.Ben olsam 390 nı anında bir tarafa bırakırdım. 4,20le geliştirip 4,50'ye geçmen en uygunu olacaktır. Sevgiler
Vedat Abi, kızma ama kısa olmuş. Benim yıllar önce, kursta iken ölçülen en uzak atış meafem 200 metreden baya bir fazlaydı. Ama az demişlerdi buna. Combat'ı bilmem. Ama Extreme Cast ile 200m üzeri atmak, hele klasik makine ile pek kolay değil. Bu kamışlar ciddi anlamda uzak atış kamışı değil. Daha uzak atabilen kamışlar sadece. Ciddi anlamda, tamamen uzak atış için olan kamışlardan Türkiye'de görebilmiş değilim. Ama yurtdışından bir şekilde edinilebilir. Genelde sorun onların tek parça olması. 3.80m boyunda, tek parça bir kamış, nereye girer, nasıl sığar, bambaşka sorunlar. İki parça olanlar var, fakat onlarda 180cm en azından ki, bu bile sığmıyor sağa sola. O yüzden en az 3 parça yapıyorlar kamışı, bu da hem atış ergonomisini, hemde sağlamlığı azaltıyor. Ama kullanılabilir bir kamış ortaya çıkıyor. Birde bu işi yapacaksan, açık yüzlü makine değil, çıkrık tercih etmelisin. O zaman senin 250+ m atacağından da pek şüphem yok. İyi bir parçalı kamış ve bu işe uygun bir çıkrıkla, 200m'i aşarsın, eminim.
Sana kızmam sözkonusu olamaz sevgili <serdar Ancak konu yarışma kamışları değil,yada tekniği değil.Boğazda sıkışık pozisyonlarda başkasının kafasını,gözünü dağıtmadan en uzağa nasıl erilir konusu.Kimi zaman makaramda 0,22 mm lere kadar indiğim oluyordu o günlerde.Rumlardan öğrendiğim iki misinayı nasıl pürüzsüz,takılma yapmayacak şekilde uyguladım ve netice aldım. Bugünlerde bu düğüme Şemşipaşa şok düğümü denilmektedir. Bende bir zamanların şampiyon atıcısı Paul Kerry'nin kullandığı kamışın aynısı var.Ama sağır ve balık tutmaya yönelik değil. Ben atıcı değilim,sadece bir zamanlar en uzağa atabilen birisiydim.İcabında bu konuda kim varsa şansımıda denerim. Sevgiyle kal
Vedat abi, bu konu o kadar sığ değil. Görüyoruz ki, adam gibi kamış veya uzak atış makinesi yok, varsada eh işte, idare edecek kadar. Eğer böyle araştırıp, geliştirip, buralarda gösterebilecek birileri olursa, bu tür kamışlara bir talepte olacaktır elbette. Ve talepte arzı doğurur. Şu anda bir talep oluştu ve kör topal hesabı önüne gelen, vasıflı vasıfsız kamışlar piyasada öne çıktı. Artık 5 yıl öncesi gibi değil, raflarda surf kamış modelleri ağırlıklı olmaya başladı. Ama maalesef, henüz üst seviye, gerçek anlamda iyi netice verecek kamışlar pek yok. Paul kerry'nin kullanıyor olması bir kamışı iyi yapmaya yetmez zaten. Nasıl yetmez? O kamış paul kerry'nin ellerine iyi oturdu diye, benim boyuma, posuma vs. oturacak değil ki? İşte bundan o anlama gelmez. Peki bu ne anlama gelir? Surf kamış piyasasında, sap boyu, kamış boyu, kılavuz sayısı, kılıavuz kalitesi, hassasiyet vs. kombinasyonları olarak, farklı atıcı ve av profillerine uyacak çeşit bolluğunun kabul edilebilir kalite ve fiyatla var olmasını sağlamak lazım. İşte o zaman herkes kendine en uyanı bulur. Örneğin ben, Extreme Cast'ı kullanmam, almam (aldım bir tane, duruyor bir yerlerde o ayrı) çünkü çok uzun. Ama bu kamış başka biri için keşke 4.50 olsa olur. İşte bu çeşitliliği sağlayacak olan, iddialı olan, iddiası için emek harcayan kimselerdir. Bunların en başlarında da sen listedesin. Yani, senin yemeyip içmeyip bir çıkrık makine, bir kaç kamış vs. alman ve 240m atman elzem. Sen yapmazsan, kimse çıkıp yapmayacak, bu düzende böyle kalacak.
Extreme cast Serdar hocam, bu kıymetli aleti bir yerlerde unutup heba etme, bak biz araştırıyoruz kısıtlı bütçemizle ne alabiliriz diye kara kara düşünüp hesap ediyoruz. Çek bi fiyat özelden.