http://cgi.ebay.com/Shimano-Titanos...150?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item588a35bb0e http://cgi.ebay.com/Okuma-AXEON-II-...521?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c15fde2e9 Yukarıda linkini verdiğim 2 makineden birisini almayı düşünüyorum yalnız şöyle bir durum var. Ben çok uzak mesafelere atış yapmak istiyorum ve makara ne kadar büyük olursa misinanın makaradan o kadar kolay boşalacağını düşünüyorum. Linkteki makinalardan birisi shimano'nun 6000 lik diğeri ise okuma'nın 14000 lik makinesi Aslına bakarsanız shimano'dan başka makine almak istemiyorum yalnız 6000 lik çok ufak gibi, bende Shimano Nexafe 6000'lik bir makine var acaba makarası onun kadarmıdır, yoksa shimano surf makinelerde makara boyutu büyüyormu ? Bilgisi olanlar yardım ederse çok sevinirim, teşekkürler.
İbarahim abi her iki makinayıda inceledim. Aslını söylemek gerekirse ikinci linkteki okuma özellik ve byüklük açısından seni tatmin edicek, güzel bir makina ama oldukca ağırbir makina. Kafa yapısı felan surf tipi maknalar içerisnde shimanonun bu modeli biraz küçük kalıyo. Diğer özelliklerini okumayla kıyasladığında ise fiyatı biraz yüksek gibi. Bu fiyata aşğı yukarı aynı sayılabilecek hatta birazdaha ucuz olan okumayı tercih edebilirsin. Ya da birazdaha araştır, birazdaha tuzlu ama büyük kafalı daha hafif makinlarda bula bilirsin shimanoda çeşit çok.
Çok fiyatlı surf makinaları var, en uygun bunu buldum shimanoda. Verebileceğim en yüksek fiyat 150 dolar, zaten o yüzden okumaya yöneldimya, yoksa shimanodan vaz geçmem. Birde şunu belirtiyim shimano daha uyguna geliyor çünkü kargo ücreti almıyor satıcı, 35 dolar kargo ücreti normalde.
Selam, Aslında iki makine arasında öneride bulunmaktan sa, '' ben olsam hangisini seçerdim ? Neden ? '' şeklinde yaklaşım daha verimli olacak sanırım... Heşeyden önce, '' çok uzaklara atmak istiyorum '' diye yola çıktığınızda, diğer ekipmanlarımız haricinde ( kamış-misina ) bu iki makinenin sizi çok uzaklara eriştirme yeteneğinden çok şey beklememeli.. Yine de atış performansları sizin kullandığınız nexave dan çok daha iyidir ( shimano 6000 lık olmasına rağmen ) Seçim yapmadan önce karar vermem gereken bence en önemli detay, kullanacağım misinanın ip mi ? yoksa, mono mu? olacağı, ve kalınlıkları.... İp kullanacaksam, veya 0, 25 i geçmeyen mono kullanacaksam, tercihim ( çift sarım hızı olmasından dolayı ) shimano olacaktır, kafa çapının okumaya nazaran ufak olmasına rağmen, çift hızlı sarım özelliği sayesinde atış performansında bir kaybınız olmaz, bir de ip misinalarda kontrolsuz misina boşalmaları ile ilgili sorunlar yaşamazsınız... Makine sürekli elde avlanacak iseniz de ağırlık durumu da okumaya göre avantaj sayılır... İp kullanmayacaksam, ve mono kalınlığı 0,30 ve üzeri olacak ise o zaman da okuma yı tercih ederim, kafa çapının büyüklüğü bir avantaj sayılabilir. Makine sürekli elde avlanmayacaksanız, okumanın ağırlık dezavantajı sizin için problem olmayacaktır... Kalite yönünden, iki makine arasında çok fark aramak doğru olmaz, üç aşağı beş yukarı aynı sikletteler.... Rasgelsin
menopiko.Ben olsaydim Okumayi tercih ederdim bu ikisi arasinda Ayni siteden su urune de bir goz at derim.Guzel bir makinaya benziyor : http://cgi.ebay.com/Daiwa-WINDCAST-...039?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item588a5e39cf Birde bu iki makina da zaten senin isteklerini karsilayacaktir.Nedeni ; bu ikisinede ve benim tavsiye ettigimede cok sarim yapabilirsin. Ikincisi agirlik cok ta sorun olmaz diye dusunuyorum.Cunku zaten beklemeli avlar icin kullanacaksin bu makinalari.Atcek yapmak zaten akil kari degil.En fazla 50 atistan sonra kollar iflas eder.Hadi iflas etmese bile iri bir balik takildiginda onu cekecek gucun kalmaz Hayirlisi olur umarim. Rastgele...
Teşşekkürler Ersan abi benimde sizin gibi birisine ihtiyacım vardı. Madem yakaladım sizi bırakmayayım bari olayı şöyle özetleyeyim size.Ben Enez'e 20 km mesafede saros körfezinde kıyısı bulunan bir yazlığa gidiyorum arada bir. Özellikle kışın balık derin sulara çekildiğinden, zaten meranında epeyce sığ olmasından dolayı uzun mesafelere atış sağlmak için yeni bir surf takım toplamayı düşünüyorum. Çünkü yazın elimdeki nefafe 6000'lik makine ve lineffe oyster kamışla atabildiğim en uzak mesafe 80 -90 metreyi geçmiyordu. Bende göğsüme kadar suya girip 50 60 metre ilerden atmak zorunda kalıyordum oltayı ne yazıkki. 0.26 ip misinam var elimde, (Sazan avındada kullanmak için bu kalınlıkda aldım) Kamış olarakda, ferrari extreme 4.50 kamış almayı düşünüyorum. Şu anda muallakda kaldığım konu bu surf makine seçimi, başlıkda belirttiğim gibi, makara ne kadar büyük olursa, atış esnasında o kadar rahat boşalacağına inanıyorum. Çünkü daha önceleri kullandığım 8000'lik çin malı bir makineyle sarayburnunda sıyırtma yaparken çok güzel mesafelere atabiliyordum. Bu makine bozuldukdan sonra nexafeyi aldım. 2 makine arasında en büyük gözlemim ozamanlar olmuştu. Shimano marka 6000'lik bir makineyle, okuma veya başka bir marka 6000'lik bir makine arasında makara boyutu oldukça farkediyor, shimanoya özel bir durum herhalde bu, nedenini bende tam bilmiyorum. Yukarıda belirttiğim düşünceye o zamanlar kapıldığımıda belirtmekde fayda var. Bilgileriniz için şimdiden teşşekürler.
Bu makineye göz gezdirdim emrah, çokda içime sinmedi desem yeridir. Yani bunun yerine shimanoyu tercih ederim. Beklemeli avda kullanacağım makinayı. Bu arada kamış olarakda ferrari extereme 4.50 karar verdim emrah. İlginiz için teşşekürler, surf casting'cileirn yardımına ihtiyacım vardı doğrusu.
Tercih senin Fakat Daiwa nin kapasitesi daha yuksek,bilya sayisi daha yuksek,ve sanirim digerine gore daha hafif,makaranin kafasi one dogru egimli ve buda misinayi daha iyi nosaltmasina olanak sagliyor.Ayni modelin 6000 lik olanida var.Bilgine. Rastgele...
Lineaeffe ferrari extreme 450 sağlam, atarı nispeten yüksek bir kamıştır, bir o kadar da sağır bir kamıştır, ip misina kullanmak bu sağırlık sorununu ortadan kaldıracaktır.. Makine ağırlığı da sanırım problem teşkil etmiyor... Burada bence en büyük handikap 0,26 ip misina... Bu kalınlıkta bir ip ile uzaklara atmaya kalkmak pek gerçekçi olmaz, kullanmanız gereken maximum kalınlık bence 0,10 u geçmemeli, en azından kafalardan birinde 0,26 varken ( tatlı su için ) diğerinde 0,10 vb.. olmalı.. Burada da yaşayacağın en büyük sorun, ince ip misinanın atışlarda kontrolsuz boşalması olacak... Burada da tek çözüm '' 2 speed oscillation '' çift hızlı sarım... Şablon şu: 0,10 ve altı ip ( hadi senin için 0,12 yapalım )+çift sarım hızlı ve en az 5000lik kafa= uzun mesafeli atış... Ayrıca bu öneriyi yaparken, Shimano takıntılı olarak ta algılanmak istemem, başta da söylediğim gibi, 0,30 ve üzeri mono ile kullanılacak ise kesinlikle okumayı tercih ederim... ...........................
Bilgi için çok teşekkürler Ersan abi. Yalnız sormadan edemeyeceğim, 0.10 ip misinaya şok yapacakmıyız, çok inceymiş gibi geldide.
0,10 veya 0,12 ipe şoka gerek yok aslında ( 150-160 gr kurşun a kadar tehlike yoktur ), ama her ihtimale karşı 0,15 veya 0,17 gibi bir iple şok yaparsan için daha rahat olur ( daha kalın olmasın ).. Bir öneri, misinanız ne olursa olsun, ister mono, ister ip. Şoklarınız muhakkak ip olsun, ( eyer elinizde ''tapered'' mono sok misinası yok ise ) çünkü, şok düğümü atış esnasında yüzüklere dolaşabiliyor ve takıma, kimbilir belki kamış ucuna eyvallah diyebiliyorsunuz. Şayet şoklamanızı ip ile yaparsanız böyle bir rizikonuz olmuyor... 0,10 hiç te ince değildir, için rahat olsun.... Bende sürekli 0,06 veya 0,05 var senelerdir kullanıyorum, alışmadığın içindir sadece... ................
ibrahim öncelikle bu konuyu açtığın için sana ve verdiği çok güzel cevaplar için ersan ağabeye çok teşekkür ederim...bu konu ve verilen cevaplar bir çok üyemizin işine çok yarayacaktır...
http://cgi.ebay.com/Daiwa-WINDCAST-5...em588a5e 39cf Daiwa-WINDCAST ferrari extereme yle resnen dans eder daiwa WINDCAST tı kullanıyorum bana gore 10 numara Daiwa yı kullan baska makınaya bakmassın bıle hıc dusunme bıle al elıne kullan begenmessen bana satarsın
Sevgili İbrahim. Surf atışlarda bir başka etken nokta savururken rüzgar dirençine karşı,kamışın olabildiğinde ince ve makaranında olabildiğince geniş ve iri bir makara olmamasıdır. Lineaffe extrme Cast kamışı bence idealdir.Ancak Okumanın dahada ince vede güçlü kamışları yakında piyasaya verilecektir. 6000'lik shimano Stradicle ve bu kamışla eriştiğim ölçülmüş mesafe karadan,karaya 165 metredir.Halende bu yaşta boğazın en ünlü uzak atıcıları beni geçemez. Teknik önemlidir.Sol eli devreye sokmak önemlidir.İnce misina kullanıp üstüne şok bağlamak önemlidir. Sol eli devreye sokmak şudur. Sağla kurşun kaldırılıp takriben 45 derece açıda misina bırakılmadan salise evvelinde sol elle surf kamışın uzun sapı hızla sol koltuk boşluğuna çalınması hadisesidir. Bir İstanbul gelişimde gösterebilirim. Halende misina ipi kullanmak yaygınlaşmamıştır. Şayet 0,15 gibi hakiki monofilament ölçülerine uygun bir ip kullanıpta,ucuna usulüne göre bir miktar normal misina eklersen(Albright düğümü esastır)dahada uzağa erersin.Ancak böylesine bir misina seçimi boğaz avcılığında problem yaşatabirir.Oda yanyana avlarda birbirine dolaşma olasılığı yüksek olduğundan,böylesine bir durumda bloke olur çözmede,ayırmada büyük problem yaşarsın. Ancak solo avlarda etrafında pek kimse yokken kullanırsan,eriştiğişn mesafeler hayli artacaktır. Burada tekrar bir noktaya dikkat etmelisin.Oda atıştan sonra boşta kalan misinanı toplarken sol elinle misinayı kamışla beraber tutup ilk birkaç metre ip misina boşluğunu gergin olarak makarana sarmaktır. Böyle yapmazsan,alta kalan nispeten gevşek sarılmış ip misina,müteakip atışlarında kuş gözü düğümü yaparki bunu açmak hayli zordur. Sevgiler