Bu forumda uzun zamandan beri av raporlarını takibetmekteyim.Paylaşmaya değecek bir avım olsun istedim ama çok güzel avım olmadı.Bu gidişlede olacak gibi gözükmüyor.Bende çok iyi bir av olmasada ilk paylaşımımı yapmak istedim. Bu sabah saat 06 civarı ben,kardeşim İsmail,kayınkardeşim İlhan ile birlikte Kapızlı deresinden tekne ile açıldık.Hava hafif esintili ve dalgasız idi.Tahminen 50 60 metreler civarı yemli sarkıtma yapmayı planlamıştık.Yem olarak bir önceki gün temizleyip tuzladığımız karidesleri kullanandık.Genellikle balon balıkları ziyaretçimiz olurdu ama bu gün hiç balon gelmedi sadece mercanlar vardı.Resimler.....
Numan arkadaş, Hepimizde var olan amatör ruhun gereği, balık peşinde koşarken yaşanılanları okumak, ortak olmak bize yetiyor. Bazı balıksız raporların verdiği hazzı, birçok balıklı ama yavan rapordan alamayabiliyoruz. Balıklı ya da balıksız yeni raporlarınızı okumaktan mutluluk duyacağım.
Tebrikler Numan bey, bende mercan avı yapmayı çok istiyorum.Ramazandan sonra çıktığım tatilde yapmak kısmet olur inşallah Bir daha ki sefere resimli ve biraz daha av heyecanını yaşatırsanız, bizimde gözümüz ve gönlümüz açılırmrsparkle
Resmi göremedim, sadece bir kod çıkmış.. ama tebrik ederim :clap2: tatilim bitmeden ben de bir mercan avı yapmak istiyorum kısmetse..
tebrikler. Avınız daim olsun. Bu kırmızı balık bizim iskenderun körfezini talan etti. bu balık 4-5 yıl oldu herhalde israilden gelmiş. Balon da aynı yıl gelmişti. Fakat bu sene ben hiç balon tutmadım. Ya da bana denk gelmedi. Acaba dedim; -Balon burayı sevmedi de sıcak denize geri mi döndü ? Uyum sağlayamamış olabilir. Bizim iskenderun körfezi su sıcaklığı tekrar yarım derece düşmüş olabilir. Bu sebeple balonun üremesi yavaşlamış, durmuş olabilir. Ankaraya incir dikmiş gibi olabilir anlayın işte. Vardı bizim keçiörende incir ağacı. meyve vermezdi ayrı. fakat bildiğin incir ağacıydı. -Kırmızı balık ise bizim suları sevmişe benziyor. 4 kulaçta da kırmızı balık var, 8 kulaçta da var... Taşta da, kumda da. Erzin'de de var, Dörtyol'da da var. Ne mi yok ? Çupra yok. Mercan yok. yok derken, az var onu demek istiyorum. eski tadı yok yani. -Çupraları azaltan kırmızı balık mı ? Çuprayı mercanı mumla arıyoruz. İstilacı bu balık her yeri talan etti çünkü. -Balon balıklarına yaşama imkanı vermeyen yine yine kırmızı balık mı ? -Eskiden kıyıdan oltama çatalkuyruk yavrusu gelirdi sinir olurdum. Bu sene bir tanecik geldi öptüm bıraktım. Acaba çatalkuyruğun neslini de mi kırmızı balık tüketti. Başka açıdan düşünecek olursam, eti fena değilmiş. (Ben balık yemediğim için) kılçığı varsa da kavurunca yok oluyor dediler. Çekmesi de zevkli. Balık mı balık. Zevk mi zevk. Hayırlısı diyelim. Avlarınız daim olsun.
Sevgili Numan Bey, Her seyden evvel avinizi tebrik ediyorum. Gecenlerde mercan turleriyle ilgili bir paylasim acmistim.Farkli sitelrde yayinladigim bu paylasim sayesinde ogrendim ki yakalamis oldugunuz bu balik bir mercan turu degil. Ulkemize suveys kanali vasitasiyla gelen bu balik Nemipterus bathybius bilimsel adli , uluslar arasi ismiyle Yellovbelly Threadfin bream'dir.Sanirim bir baska sitede bu baliga bir isim yarismasi duzenlenmis ve adi "kamcikuyruk" olarak kalmisti.Pek cok kimse bu baligi mercanla karistirip mercan demekte ancak bu baligin ailesinin bile mercan baliklari ailesiyle uzaktan yakindan ilgisi yoktur. Bilgiler degerli su urunleri akademisyeni Sayin Yakup Erdem ve Fishbase kaynaklidir.Yakin dostum Mehmet Pekmezci sayesinde edinilmistir.Kendilerine cok tesekkur ediyorum.Linkler asagidadir. http://www.fishbase.org/summary/spec...ry.php?id=4564 Bereketli avinizi tekrar tebrik eder, bilgilerin faydali olmasini umarim...
"Bende çok iyi bir av olmasada ilk paylaşımımı yapmak istedim." Abi bu sizin iyi olmayan avınızsa, iyi gününüzdeyken tuttuğunuz balıkları eve neyle taşıyorsunuz merak ettim. Maşallah mercanların görüntü ve renkleri çok güzel , devamını dilerim...
arkadaşlara tebrikler güzel av olmuş Yumurtalık da halk arasındaki adı piç mercan ve kırmızı diyenler var buralarda da durum aynı istilacı bir tür ava gittiğim zaman büyük küçük demiyorum alıyorum başka balık çıkmıyor artık bir çözüm bulmak lazım sürekli aynı balık çıktığından pek de zevkli olmuyor geçen sefer 10kg falan bu balıktan tuttuk ama en keyifli olan tesadüf olsa gerek güzel bir çupra denk geldi onun verdiği zevkti
Yorumlar için ve Hüseyin Beyin literatür seviyesindeki bilgileri için teşekkür ederim.Bu balıklar mercan türü olmayabilir ama burada mercan dedikleri için bende öyle adlandırdım.Benim bildiğim mercan kayalık yada kayalıklar civarında çıkar ama bu balık Hataylı hemşehrimin dediği gibi herden çıkıyor taş kum çamur heryerden.Ama bizim balıklar yok,çupralar sanki kayıp.Varsa yoksa balon ile bu balık.Artık avlanma zevkini balon ile tatmin ediyoruz oda takımları kesmez ise.
Avinizi tebrik ederim Numan bey. Son gunlerdeki benzer raporlar uzerinden yapilan kiymetli paylasimlardan ogrendik ki bu balik Kizildeniz'den Akdeniz'e goc etmis, yani bizim yerli baliklarimizdan degil, yabanci bir tur. Rengi, sekli mercana benziyor ama farkli bir tur. Fakat yabanci olmasi onun 'istilaci' olarak nitelenmesi icin yeterli midir? Bu baligin cipura, sargoz, vs. gibi yerli baliklarimiza bir tehdit olusturduguna dair bilgi var midir? Balon baligi keskin gagasi ile oltalari kesiyor, oltacilari biktiriyor malum. Peki bu pembe baligin bir zarari goruldu mu bugune kadar? Merak ettigim icin soruyorum bunlari. Korkunc boyutlarda yasakli ticari avciligin yapildigi kiyilarimizdaki balik yoklugunun sorumlusu olarak yeni bir kurban mi bulduk kendimize yoksa... hihi
Öncelikle avınız için tebrik ediyorum. bu balığa mercan olarak bilmeniz çok normal çünkü Akdeniz'de neredeyse herkes aynı şekilde adlandırıyor. Hüseyin beyede ayrıca teşşekkürler bu melun hayvanın ne olduğunu öğrendik. Uzun zamandan beri forumda birşey yazmıyorum ama bu namussuzu görüce dayanamadım. Ben genelde dörtyoldan tekne ile avlanıyorum eskiden 1 sene öncesine kadar enderde olsan çipura ve mercan aldığımız oluyordu ama bu istilacı tür üzünden artık birşey göremez olduk ne tutması keyifli ne yemesi bir döne döne geldiği için zaten takımıda bozuyor. Tam bir yamyam ayrıca işaret parmağı büyüklüğündeki boyu kocaman bir karides parçasını yutabiliyor, sırf merak ettiğimizden yakaladığımız bir tanesini parçalayıp yem olarak attık yine aynı balıktan yakaladık . Tavsiyem tutulduğunda ne kadar küçük olursa olsun suya geri bırakılmaması hem istalacı bir tür hemde çok çabuk vurgun yiyor atsanız bile yaşamıyor. Avınız için tekrardan tebrikler.
Numan Kardeş tebrikler,İsmail Kardeşime ve İlhan Hocamı da tebrik ederim.Daha iyileri rastgelir inşallah. Arkadaşlarımızın bazılarının söylediği gibi,bu balık Mercan sınıfın da değil,hatta mercan potansiyelinin azalmasına da sebebiyet vermekte, Kıl kuyruk,..iç mercan,kırma mercan,Merbun ( mercan-barbun ) vs bir çok isim takılmakta,potansiyel açıdan zararlı bir balık ve her yıl mercanlar azaldıkça,bunlar çoğalıyor maalesef. Selamlar,rastgelsin.
avınız için tebrik ederim. eti lezzetsiz olsa da vuruşu kuvvetli, çekişi zevkli bir balık. biz de bu balığı kılkuyruk olarak adlandırıyoruz. geçen yıllarda ısparoz çıkmaya başlayınca beğenmez, botun yerini değiştirirdik. şimdi tek kılkuyruk çıkmasın da ısparoza razıyız. gün geçtikçe çoğalıyor, yemlenme ve üreme rekabetinde diğer balıkların önüne geçiyor.