tekrardan merhaba arkadaşlar balık tahniti hakkında biligisi olan ve balık tahniti yapan arkadaşlardan bir ricam var bu sanatın nasıl yapıldığını ister resimli ister yazıyla bizlerle paylaşırsanız sevinirim şimdiden cevaplarınız için teşekürü bir borç bilirim forumda aradım ama bulamadım böyle bir zevkten bizi mahrum etmiyeceklerdir umarım . herkeze rastgele
Ben bir ara çok araştırmıştım ama doldurma işleminden sonra balığı özel boyalarla boyadığını görünce vazcaydım şu linkte turna kafası var mesela ; http://video.google.com/videosearch?q=pike+mounting&emb=0&aq=f#
Sitede de bunu yapan bir arkadaşımız vardı. Kurutup vernikliyordu ama boyamamıştı. Biraz zorlayıcı bir iş. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=10408
Bende tahnit ne diye kendime soruyordum,ben bildiklerimi anlatmaya calisayim,elimde bir kac video var nasil yapildigina dair ve cok kez seyrettim,söyle kisaca degineyim. Baligin yan tarafindan bastan kuyruga olmak sarti ile keskin bir bicakla kesiyorsunuz,icinde olan bütün etleri cikrtip geriye kalan deri kismini özel bir su icinde bekletiyorsunuz,daha sonra ic kismina daha evvelden hazirlanmis baligin ic kismina göre bir köpük hazirliyorsunuz ve bunu ic kismina monte ediyorsunuz,son olarakta baligi vernikliyorsunuz ve kurumaya birakiyorsunuz,kisaca böyle yapiliyor. Bende yapmak yada yaptirmak istiyorum böyle bir tahnit,bazi balikavi malzemesi satan dükkanlarda 1m veya üstü turnalari görüyorum ve hayran kaldigimi belirtmek isterim,malesef bu büyüklükteki bir baligi o isleme tabi tuturmanin fiyati cok yüksek,burada 500 euro istiyorlar,belki ileride kendim denerim...
Selim ağabey, Demin Gökhan'ın konusunu (yukarıda linkini verdiğim) okurken, Gökhan önce fazla etlerini çıkarıp kuruttuğunu, tamamen kuruduktan sonra fırça ile kalanları ve tozları temizlediğini, sonra verniklediğini yazmış. Senin aktardığın bilgide ise vernikledikten sonra kurutmalı diyor. İkisi farklı teknikler mi acaba? Yoksa biri balığı kurutmak, biri verniği kurutmaktan mı bahsediyor?
Sennur kardesim,baligin etlerini cikardiktan sonra bir su icinde bekletiyorlar,daha sonra evelden hazirlanmis köpügü baliga monte ediyorlar ve vernikliyorlar,tabiki balik verniklemeden evel kurumasi gerekiyor,tam kulandiklari su ve vernikler aklimda degil su anda ama piyasada bulunabilecek malzemeler oldugunu biliyorum,onun icin ileride kendimde denemek istiyorum,filmleri arsifledim bakarak yapabilecegimi tahmin ediyorum...
Anladım Selim ağabey, senin bahsettiğin verniği kurutma aşamasıymış. Eğer yaparsan burada bize de ayrıntısı ile anlatırsan sevinirim. Belki sonra ben de yaparım. Ama önce sizinkileri bir göreyim, bakayım yapabileceğim bir şey mi. Zorsa hiç bulaşmayayım.
Çok güzeller ama alabalık daha güzel görünüyor. Turnalar sanki biraz formunu kaybetmiş gibi değil mi? Yoksa bana mı öyle göründüler?
Ahbe sennur kardesim biraz vaktim olsa ve su bilgisayara hükmedebilsem daha neler yapip siteye aktarmak isterdim,bu ve buna benzer bir cok filmler var arsifimde,hatta bazen nettede cok yararli bilgiler var görsel olarak ama hep yabanci dilde,ben almanca olanlari arsifliyorum,böylece büyük bir arsife sahip oldum zamanla,her gecen günde büyüyor,mesela samandira yapmayi bu gibi filmlerden ögrendim ve yaptim,daha neler neler balikcilikla ilgili ne ararsan var,böyle sorularda gelince aklimda kalanlari aktarmaya calisiyorum,sunu söyliyebilirim,insanin yapamiyacagi hic bir sey yok balikcilikta,kamis,makine,tekne vs aklina ne geliyorsa balikci kendi malzemesini yapabilir,zaman ve azim gerekli...
Haklısın Selim ağabey, insanın kendi malzemelerini yapması çok keyifli. Genellikle malzemelerimi kendim yapıyorum (annem çok hoşnut olmasa da)ama hiç bu tip çalışmalar yapmadım. Balık kurutursam beni evden atarlar mı diye de düşünmüyor değilim şu an. Ama yapmak isterim.
Baligin iriliginden geliyor o gülümseme en azindan 15kg ve 1 metre üstü bir balik o gülümseyen turna ...
Gerçekten mi? Şaka yapmıyorsun değil mi Selim ağabey? İnan ki ben onları masaüstüne konulacak büyüklükte falan sandım. Onları doldurmak da ayrı bir maharet. Bu büyüklükte olacaksa, benim tahnit işi şimdiden yattı anlaşılan. Rüyamda görürüm artık.
Kücük baliklari tahnit yapmaya degmez,ayrica begenmis oldugun alabalikta en azindan 80 cm veya daha büyük,altta vermis oldugum linkteki turnaya bir göz at istersen... http://www.fischpraeparation-meckpom.de/
Muhteşem. Burda öyle turna yakalayacağım da (ki Bolu öğrenciliğimdeki çaylak avları saymazsak hayatımda tatlısu avı yapmadım. ) kurutup, vernikleyeceğim v.s. Şimdi tamamen ütopya oldu.
En basit şekli iri balık kafalarını iyice kaynatıp etlerini temizleyim ahsap yüzeye yapıstırma seklinde plakete benzer sekilde saklayan arkadaşlarım olmuştu her plaketin altında ufak bir yazı cinsi tutuldu zaman kilosu gibi bilgiler yer alıyor bu da anı olarak saklanıyor
Selim abi ben 1 adet alabalık alayım lütfen Şahane valla, nasip olursa sana 70 km mesafedeki şehre gellebilirsem birgün bunların peşine düşelim inşallah.