Takılan takımlar, neden takılıyor? Nasıl önleriz?

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında skoylu tarafından paylaşıldı.

1. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Takımların boyuna dipte bir yerlere takılıp durup, canımızı sıkan sorunlara yol açması nerdeyse kanıksadığımız büyük bir problem.

Bazı yerde takım hiç takılmaz. Sorun yoktur. Ama bazı yerde balık boldur, fakat çokca takılır. Sorunu çözebilmenin yolu, sorunu anlamak geçer sanıyorum.

Takımlar öncelikle nerelere takılır, bunu bilmek gerekiyor.

Eğer dipte, sert otlar, ağaçlar (tatlısuda hele), mercanlar, kayalar vs. varsa, takım bunların arasına girerek takılabilir.

Eğer önünüzde bir topuk varsa, geri sararken misina bu topuğa sürterek gelirse, uçtaki takım oraya takılacaktır.

Dipte iri midyeler varsa, takımı kapanıp kıstırarak takılmasına yol açar.

Elbette bir de takımın nereden takıldığına bakmak gerekiyor. Takımlar pek çok zaman, kurşundan takılırlar. Ama bu kaide değildir. İğneler bilhassa takılmaya gayet müsaittir. Fakat gözden kaçan ve çoğu zaman takılmadan sorumlu olan bir bileşen, fırdöndülerdir.

Bu kabaca bilgiden sonra, artık bir kaç hususa bakabiliriz.

Bir şeyin diğerine takılması için, bazı şartların sağlanması gerekir. Elinizle bir zafer işareti yapın. Şimdi buraya, bir oyuncak bilya takılabilir mi? Bir iple bağlı olduğunu düşünün ve görün. Bilya, kolayca açıklık kısımdan içeri girebilir. Sonra dip tarafta takılabilir. Eğer daha küçük olsa, takılacak yer bulamaz. Daha büyük olsa, araya giremez. Demekki, bir şeyin, bir kayanın arasına, bir köşeye vs. takılması için, belli bir kalınlıkta olması lazım.

Bizim için ilk püf noktası bu olur. Eğer biz çok küçük bir şey atarsak, o çok küçük şey kopar, dayanmaz, uzağa gitmez. Demekki küçük bir şey derdimize deva olmuyor.

Bu durumda büyük bir şey atmak lazımdır ki, sığamasın o takılacak ilişkenlerin arasına ve takılmasın. Bu amaçla kurşunu büyütmek, kurşunun etrafını cam macunu gibi bir şeyle sarmak, bir plastik vs. kutuya koymak gibi çözümler düşünülebilir. En etkili çözüm, kurşunu alıp, biraz taş ve kumla birlikte bez bir kesenin içine koymaktır.

Bez kese, büyük, kocaman bir hacim sağlar. Böylece ortalığa sığamaz ve takılmaz.

Fakat, bunlar genelde efektif çözümler değildir. Örneğin, takılmazlar ama uzağa atmak güç olur gibi. Bazı durumlarda bazı tripler, büyük fayda sağlayabilir.

Bunların başında, kurşunları bu işe uygun şekilde farklı yapıda yapmak gelir. burada hedeflenen, takılmayı azaltmak ve/veya takılan kurşunun kolayca kurtulmasını sağlamaktır. Bazen, tamam, kurşun takıldı, bari sadece o kalsın dipte seçimide geçerli olur.

Kurşunlara yapılacak ilk geliştirme, kurşunu sığacağı hacim olarak büyütme yoludur. Bu, kurşunun şeklini düzelterek sağlanır. Önreğin, armut şeklinde, yassı, para gibi bir kurşun,geniş yüzeyiyle daha az takılacaktır. Şimdi bu yüzeyi bir 1 TL bozukluk gibi düşünelim. Genişlemesine çok daha az takılacaktır, ama kolayca bir midyenin içine girebilir. Bunu önlemek için, misinaya bağlanacak tarafa 3-4 tane tel soktuğunuzu düşünün. Bu teller, midyenin ağzının kenarına dayanacak, kurşunun midyenin içine grimesine engel olacaktır. Aynı şekilde, dipteki ilişkenden de uzak tutacaktır kurşunu.

Bir diğer yöntem ise, kurşunun şeklini değiştirmektir. Bunda temel amaç, kurşunun küçük yüzeyli her yere kısabilen o uç tarafından kurtulmaktır. Basitçe şöyle bir şey düşünün:

Bu çekerken veya dibe yatarken, çekme tarafı daha geniş bir yüzey gösterecektir. Böylece ufak tefek yerlere pek takılmayacaktır. Benzer tripler sağlayan pek çok kurşun modeli mevcuttur. Ama sanırım temel mesele bu örnekten anlaşılıyordur.

Fakat bu çözümler işe yarasada, mutlak çözüm değillerdir. Yer olur ki, ne yapsanızda illa takılır kurşun. O zaman en iyisi, sadece kurşunu harcayacak bir çözümdür. Bu iyi bilinir. Kurşun ila asıl misina daha zayıf bir misina ile bağlanır. Böylece kurşun takılırsa, çekince sadece kurşun dipte kalır.

Ama bu çözümün büyük bir dezavantajı vardır. Kurşun, çekince kopacak kadar zayıf (ince), atarken kopmayacak kadar güçlü (kalın) bir misina vs. ile takılmalıdır. Ayrıca sadece orasının kopması için, takımın geri kalan kısmı, o bağlantıdan daha güçlü (kalın) olmalıdır. Bu ise uzak atış yapan için bir kabustur. O parçayı ince yaparsa, atarken kopar, kalın yaparsa, ondan daha kalın misina takar ve mesafe alamaz.

Buna çeşitli çözümler bulunabilir. En basit çözüm, bir yem klipsi ile sağlanır.

Burada kurşunun takıldığı şey, sert ve sağlam bir tel vs. dir. Atışta yükü bu tel taşır. Kurşun dibe inince oradaki çengelden kurtulur, ince misinaya kalır yük. Eğer kurşun takılırsa, bu ince misina kopar, sadece kurşun dipte kalır.

Şimdilik, ayaküsüt yazabileceklerim bu kadar. İlerde aklıma yeni şeyler gelirse, eklerim ama, herkes konu hakkında fikrini, eleştirisini vs. eklerse, hoş olur sanıyorum.

2. menopiko

menopiko İbrahim GÜÇLÜ

Bilgiler için teşekkürler.

3. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.

bu kurşun takılmaları önemli derecede azaltıyor... hem de atışta iyi gidiyor. bir de tanıtımlarında "yemin bozulmadan yavaşça inmesini sağlar diyor ama bariz bir fark göremedim bu konuda. takılmalarda büyük avantajı var ama...

4. erhanbabacan

erhanbabacan Erhan BABACAN

Favori Kamış:
    Century Kompressor SS
    Favori Makine:
    Abu 6500i TSR
    En İyi Avı:
    Trança:9.970Gr
    Değerli bilgileriniz için teşekkürler Serdar Bey. İzninizle bir kaç şey söylemek isterim.

Takımların dipte kalmasını engellemek için o bölgedeki denizin taban yapısının öğrenilmesi ve bölgeye göre takım yapılması gerekmektedir. Dip yapısı kayalık, otluk bölgelerde şamandıra kullanımı takımlarınızın takılmasını engelleyecek müthiş bir kurtarıcıdır. Dipte kalan her kurşun, bulunduğu bölgeyi yavaş yavaş yok etmekte çevreye büyük zarar vermektedir.
    Takımlarımda bedeni çelik telden, köstekleri yüksek çekerli misinalardan kullanırım. Nadirde olsa takılma yaşıyorum. Ancak güçlü şekilde çektiğimde sadece iğnelerim yamuluyor. İğne,kurşu,misina ve fırdöndülerimin dipte kalmasındansa hasarlı olarak kıyıya almayı tercih ediyorum. Böylelikle çevre kirliliğine katkıda bulunmuyorum. Saygılarımla.

5. eskina_man

eskina_man Murat

En İyi Avı:
    canlı bırakma yaptım, hala bekliyorum.
    Kaan bu bir nevi sıyırtma gibi mi? tel kısmı izole edilmiş heralde, fotoğraftan net anlayamadım

6. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Güzelmiş. ama herhalde biz bunu yeniköy'de atsak, Haliçte ancak iner dibe o haliyle :)

Ama muhakkak işe yarayacağı yerlerde vardır. Asıl dikkat edilmesi gereken şey şu. Bu kurşunlar, sığ suda kullanılır. 20m derinlik olan yere atarsanız, su o boruyu silindir gibi ezer, sıkıştırır, patlatır bir yerden. O yüzden bu gibi derinliklerde genelde işe yaramaz. Ama işe yarayacağı derinlikler elbette vardır.

7. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    yok öyle değil, normal kurşun gibi takımın sonuna takılıyor. kurşun üzeri plastik tüp gibi bir şey...

8. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    çok akıntılı suda uçar gider dediğin gibi :) eğer olay lüferse, bunu kullanmak zor olur mantarlı takımla birlikte, boyu uzunca olduğu için ek beden kullanılan mantarlı takım gibi takımlarda mantar bedenine sarma yapıyor. denedim, beğenmedim. ama mesela durgun suları olan, veya akıntılı olsa da çok derin olmayan sularda, mendirek önleri gibi olta katili yerlerde çok işe yarıyor...

20 metrede bir şey olmaz, belki 40-50 metrede problem çıkartabilir, çok dayanıklı ve kalın bir hortumdan yapılmış çünkü...

9. eskina_man

eskina_man Murat

En İyi Avı:
    Baştan sona kadar komple kurşun mu?

10. LapinCash

LapinCash

Bunu daha öncede duydum çok güzel bişey bende alacam bundan.

11. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Değil.

Bir kurşun al. Birazda plastik, naylon, esnek boru, mazot borusu, akvaryum hortumu filan gibi. Isıtıp kurşunun tepesine tak. Öbür ucunu da ısıtıp bir fırdöndü tak. Hava kaçırmasın. Oldu sana bu kurşundan.

Esprisi şu. Bu boru, şamandıra görevi yapıyor. Kurşunu dik tutarak bahsettiğimiz geniş yüzey işin sağlıyor.

12. eskina_man

eskina_man Murat

En İyi Avı:
    hımmmm eyvalah Serdar abi

13. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Yurt dışında görmüştüm, okyanus kıyısında yemli oltayla avlanan bir arkadaşım kurşunları bir aparatın için yerleştiriyodu. Ahtapot gibi bir şey düşünün, ince metalden. Kolların uçları yukarı doğru kıvrık. Bu aparatı oltanın ucuna bağlıyordu ve kurşunu içinden sarkıtıyordu. Yani kurşun bu aparatın içinde kalıyor ve dipteki kaya, midye vs. gibi nesnelere temas etmiyordu. Bu aparat ise dibe takılmıyordu, daha doğrusu uçları kıvrık olduğu ve ince metalden olduğu için çekince takılan kollar düzleşiyor ve kurtuluyordu. Sonra bu düzleşen kolları tekrar kıvırıp atıyordu. Tabii beden misinesi olarak d akalın ve sağlam bir misine kullanıyordu.

Doğal alanlarda bunun gibi çözümler işe yarar ama kopan oltaların birikerek dev misine yumakları oluşturduğu boğazda her türlü olta bu yumaklara takılır. Oltayı birkaç metre zorlanarak çekebiliyorsunuz, sonra o da kopup yumağın çığ gibi büyümesine katkıda bulunuyor. Özellikle akıntısız alanların hepsinde bu sorun var. Buraları iyi bilmek ve bu gibi yerlerde çapari, rapala gibi diple temas etmeyecek takımlar kullanmak gerekli.

14. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Bahsettiğin olay bumudur?

Son düzenleme: 16 Eylül 2009
  15. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    evet Tarkan Abi, önceki sayfada resimleri vardı zaten, zor yolu seçip kendin bulmuşsun galiba :)

16. drasty41

drasty41 Recep

Favori Kamış:
    lineaeffe unicast, spro spin2,70 ve 2,40
    Favori Makine:
    shimano exage ryobi ekusima4000
    içinde hava bulunduğu için dipte dik durur.

17. fish founder

fish founder Özgür

kurşun tüpten çıkarılmak kaydı ile içine fosfor eklenmek kaydı ilede kullanılıyor,

18. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    ne olarak?

19. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Kaan selamlar .

kurşun tekrar yerine takılıyor olması lazım yoksa işlevini kaybeder.

yani ister üsteki tıpayı istersen kuşunu çıkartıp içine bir tane fosfor kırıp koy sonrada çıkarttığın nesne ile güzelce kapat gibi.

Son düzenleme: 16 Eylül 2009
  20. fish founder

fish founder Özgür

yabancı bir siteden alıntıdır,