Arkadaşlar; Lüfer avı konusunda tecrübem yok.Sağdan soldan toparladığım bilgilerle iki adet takım çizdim.Sizden ricam hangi takımın daha avcı olduğu,avlanma sırasında dikkat edilmesi gerekenler (kurşun dibe değecek ve 1 mt havalanacak ,şu şekilde yeme hareket verilecek vs) yem canlı zargan olunca iğnelere takış pozisyonu,zargana olmaz ise örn. izmarit iğnelere nereden takılacak,çelik tel ucuna zoka,rapala veya kaşık takılsada iş yapar mı? Tekne hızı nasıl olacak,lüfer vurursa eğer nasıl anlaşılır ve nasıl çekeriz gibi sorulara cevap verirseniz hem ben bilgilenmiş olurum hemde diğer bilmeyen arkadaşlara arşivlik bir kaynak teşkil etmiş olur.Şimdiden tecrübeli arkadaşlara teşekkür ederim. Bu arada BURSA daki arkadaşlar bu hafta sonu Narlı açıkları lüfer,palamut veya çinekop için uygun olur mu? Yani oralarda bu balıkları tutan var mı? Nereyi tavsiye edersiniz? TAKIM 1 TAKIM 2
lüferci değilim ama bildiğimi söyleyim birinci takımın kurşununu yeteri kadar yapar ve takımı dibe indirir ve sırtı çekersen bildiğim bi sürü avcı balığı avlayan bir takım olur. ve sanırım lüfer içinde çalışır. ama dediğim gibi tecrübe başka balıklardan lüferi bilmem.
merhaba uzun olta takımınız çok narın olmuş. bu sık sık dolaşmasına ve gam yapmasına neden olur. istersenız benım kullandığım takımı tarıf edeyım beden krokodıl 0,60 mat yeşil "ucu bıryere bağlanarak diğer ucundan patlayıncaya kadar veya gamının alındığından emın oluncaya kadar çekıp uzatın fırdöndüsünü bağladıktan sonra bir kulaç 0,60 mm mısınayı bukun yanı çiftkat olsun ucuna bır fırdöndu bağlayın dığer ucunuda bedene bağlayın. bu sefer 2 kulaç 0,60 misinayı burun ve bunu diğer cift kat misinanın ucu ortasına gelecek şekılde çift ilmek yapıp sıkıştırın"püf noktası iki kulaç olan misınanın uzun kısmı beden tarafına baksın " bu şekılde asla dolanmaz .kösteğe gelince ben 0,35 kullanıyorum. kaba balık veya kofana cıkarsa 0,40,a kadar olabılır. köstek boyunu 3,5 kulaç yapıyorum. ve iğnelerimi 0,45mm üç kat yumuşak misinayı bukerek oluşturduğum misına ile bağlıyorum. şayet balık ikisini dahı kesse yınede o balığı alırsınız. bulanık suda veya tekır şakşak izmarit kullanırken köstek boyunu 2 kulaca kadar indirin ve akıntılı suda motor üstü yanı tabırı caiz ise olduğunuz yerde çakılı durun . şayet yürürseniz şakşak olan tekır istavrit izmarit gönmeye başlar , ve balık alamazsınız. çelik teli sadece sırtıkara ve iri kofana cıkarsa kullanırım yanı tavsıye etmem. bırde iğnelerimi mustat veya wmc olsun extra uzun pala galvenız olanlardan seçiyorum . çelik iğneler balığın ağzından çok kolay çıkıyor. ,iğneleri bağladıktan sonra gaga iğnesini bağlarken sabit olarak bağlamazsanız iyi olur, kırmızı makara iple bağlayın fazlaca sıkmayın, misina üzerinde tatlı sert şekılde ilerliyebılsın yem olarak takacağınız balığın hepsı aynı boyda olmayabılır gaga ignesi ıle bunu ayarlıyabılırsınız. bunlar benım tecrubelerimle oluşturduğum takımlar ve gayet randımanlı çalıştılar.. ayrıca bu takıma rapala kaşık bağlıyarak gayet verimli avlar yaptım..
yeni moda bursa narlı?? bu aralar bursa narlı çok bir revaşta, haydi hayırlısı, bu hafta sonu orasıda istanbul emirgan sahil gibi olur hava iyi giderse
Kardeş öncelikle şansın bol olsun. Tekne mekne demişsin ama biraz daha bilgi verseydin tekne boyu kaç kişisin vs. Hangi takım avcı sorusunun cevabı yok bu tamamen avlandığın yerin özelliklerine ve yemin özelliklerine göre değişir. Birinci takım sabit su takımı ki, çok taze yemle sabit demir atıp akıntısız ve derin suda orta sularda av yapan çok başarılı bir yöntem. ama yemin çok taze hatta mümkünse canlı istavriti keserek avlanabileceğin bir yöntem. Yani birinci taktikle akıntılı sudaveya canlı yemde işin zor. Neden dersen bir sürü nedeni var. Tecrübe ettikçe görürsün. Kurşunun 50 -75 gram civarı olmalı ve misina en az 40lık olmalı İkinci takım klasik uzun oltaolarak tabir ettiğimiz ve teknecilerin sevdii bir yöntem. Akıntılı suda akıntının ters istikametine akıntı hızına göre ayarlanarak ya da tekneyi hareket ettirip gezerek balığı bulma yöntemi ki, yemin mutlak canlı zargana olmalı. Yemin takış şekline gelince önce zargananın burnunu kıracaksın. Bu tek silahı olduğundan lüfere cazip gelecek. İkincisi 2 değil 3 iğne olacak en uçtaki iğneyi zargananın anüs bölgesinde derisine saplayıp çıkarıcaksın İkinciyi zargananın sırtına saplayıp çıkaracaksın üçüncüsü ki bu iğne küçük ve amacı lüferi yakalamaktan ziyade zarganayı canlı olarak sürüklemek için kullanılacağndan zargananına ağzına takacaksın. Lüfer misina katili olduğundan çelik beden kullanmalısın Bu şekilde hazır 3 iğneli çelik bedenler var. Kurşunu en az 250 gram kullanmalsın Ama tecrübeli birileri olursa yanında o zaman çok daha kolay olacak hersey
TEcrübenizi paylaştığınız için teşekkür ederim.İLk defa duyduğum bir yöntem.Hemen hazırlamaya başlayacağım.
Demek Lüfer avına çıkmadan önce zargana avı yapılması gerekecek.Sabah erkenden zargana alsak akşam suyuna da Lüfere çıkableceğiz demek ki.Tecrübenizi paylaştığınız için teşekkür ederim.